Možnost přebrat zvonící hovory i bez BLF

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.

Možnost přebrat zvonící hovory i bez BLF

Příspěvekod xsouku04 » úte 17. úno 2015 16:19:08

Na základě diskuze na fóru, jsme se rozhodli přidat funkci na přebírání hovorů i bez BLF.

Obrázek


Pomocí ** můžete přebrat hovor na lince v rámci skupiny. Skupina jsou všechny linky uvedené v paralelním vyzvánění u volaného veřejného čísla.

Druhá možnost je přebrat zvonící hovor jen na jedné konkrétní lince. Např. *0822*300116 přebere hovor, který vyzvání na lince *300116. (pokud takový hovor existuje). Tohle speciální číslo si doporučujeme uložit do rychlých kontaktů (rychlé volby) na stránkách Odoriku. Hovory lze automaticky přebírat v rámci jednoho účtu, pokud chcete přebrat hovor z jiného účtu, je potřeba emailem požádat o povolení stejně jako u přebírání hovorů pro BLF - nastavení je společné pro BLF přebírání hovorů.

Dokumentace:
http://www.odorik.cz/w/blf:callpickup_bez_blf
http://www.odorik.cz/w/specialni_cisla# ... _vyzvaneni

Směrujeme k tomu, aby se většina našich firemních zákazníků obešla bez vlastní pobočkové ústředny., protože pořízení vlastní pobočkové ústředny je nákladné a náročné na nastavení a údržbu. A není tak flexibilní.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 7308
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Možnost přebrat zvonící hovory i bez BLF

Příspěvekod helmut.niederman » úte 17. úno 2015 18:45:15

Tak z toho jsem jelito.
U jedné SIP linky kde je geografické číslo jsem nastavil v paralelním zvonění *082. Do rychlých kontaktů pod číslem 99 jsem si uložil číslo *0822*čísloSIP linkyKtereMaGeografickeCislo
Pak jsem si otevřel softwarový VOIP telefon MicroSIP a pak se tento softwarový telefon zaregistroval k SIP lince na kterém je nomandické číslo.
Když jsem pak z pevný linky O2 volal geografické číslo, ozvalo se klasické vyzvánění, ale když jsem pak v softwarovém telefonu chtěl vytočit 99 nebo ** abych příjmul hovor z pevný linky O2, objevilo se mi hlášení Call/Transaction Does Not Exist ( v MicroSip )

Asi jsem něco špatně pochopil, ale jak to tedy má správně fungovat ? :oops:
Uživatelský avatar
helmut.niederman
 
Příspěvky: 929
Registrován: stř 10. črc 2013 21:40:28

Re: Možnost přebrat zvonící hovory i bez BLF

Příspěvekod xsouku04 » úte 17. úno 2015 18:47:51

helmut.niederman píše:Tak z toho jsem jelito.
U jedné SIP linky kde je geografické číslo jsem nastavil v paralelním zvonění *082. Do rychlých kontaktů pod číslem 99 jsem si uložil číslo *0822*čísloSIP linkyKtereMaGeografickeCislo
Pak jsem si otevřel softwarový VOIP telefon MicroSIP a pak se tento softwarový telefon zaregistroval k SIP lince na kterém je nomandické číslo.
Když jsem pak z pevný linky O2 volal geografické číslo, ozvalo se klasické vyzvánění, ale když jsem pak v softwarovém telefonu chtěl vytočit 99 nebo ** abych příjmul hovor z pevný linky O2, objevilo se mi hlášení Call/Transaction Does Not Exist ( v MicroSip )

Asi jsem něco špatně pochopil, ale jak to tedy má správně fungovat ? :oops:


Lepší bude popsat konkrétně, na jaké veřejné číslo voláte a z jaké linky a jakým kódem se jej snažíte přebrat.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 7308
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Možnost přebrat zvonící hovory i bez BLF

Příspěvekod helmut.niederman » úte 17. úno 2015 19:13:02

xsouku04 píše:
helmut.niederman píše:Tak z toho jsem jelito.
U jedné SIP linky kde je geografické číslo jsem nastavil v paralelním zvonění *082. Do rychlých kontaktů pod číslem 99 jsem si uložil číslo *0822*čísloSIP linkyKtereMaGeografickeCislo
Pak jsem si otevřel softwarový VOIP telefon MicroSIP a pak se tento softwarový telefon zaregistroval k SIP lince na kterém je nomandické číslo.
Když jsem pak z pevný linky O2 volal geografické číslo, ozvalo se klasické vyzvánění, ale když jsem pak v softwarovém telefonu chtěl vytočit 99 nebo ** abych příjmul hovor z pevný linky O2, objevilo se mi hlášení Call/Transaction Does Not Exist ( v MicroSip )

Asi jsem něco špatně pochopil, ale jak to tedy má správně fungovat ? :oops:


Lepší bude popsat konrétně na jaké veřejné číslo voláte a z jaké linky a jakým kódem se jej snažíte přebrat.


Tak dejme tomu veřejné číslo 533533000 které je přirazeno k SIP lince např. 300300 a na něm je paralelní zvonění k číslu *082 žádné jiné paralelní zvonění tam nemám.
Pak si otevřu program MicroSIP které se začne k registrovat k SIP lince 300110 a obsahuje nomandické číslo a v rámci paralelního zvonění tam je nastaveno jen *300110.
Teď když se pokouším volat z pevný linky O2 například 234567890 na číslo 533533000 tak tam je klasický oznamovací tón, ale pokud bych ten hovor chtěl převzít, na MicroSIPU tak vytočím zkrácenou volbu 99 ( *0822*300300 ) tak se mi to bohužel nepodaří převzít hovor.

Nebo to znamená, že to funguje pouze u hardwarových telefonů tedy v případě MicroSIP mi to fungovat nebude ?
Uživatelský avatar
helmut.niederman
 
Příspěvky: 929
Registrován: stř 10. črc 2013 21:40:28

Re: Možnost přebrat zvonící hovory i bez BLF

Příspěvekod xsouku04 » úte 17. úno 2015 19:31:41

helmut.niederman píše:Tak dejme tomu veřejné číslo 533533000 které je přirazeno k SIP lince např. 300300 a na něm je paralelní zvonění k číslu *082 žádné jiné paralelní zvonění tam nemám.

To je ta chyba, v paralelním zvonění musí být linky, které tak získají právo na to hovory přebírat.
Pokud nechcete, aby linka opravdu zvonila (a to třeba i se zpožděním), dejte tam jen *082*300116 , kde *300116 je číslo linky, která má dostat právo přebírat hovory.
helmut.niederman píše:Nebo to znamená, že to funguje pouze u hardwarových telefonů tedy v případě MicroSIP mi to fungovat nebude ?

Je jedno, jaký SIP klient to je, tedy může být softwarový. Možná jen nefunguje Odorik.exe, to jsme netestovali. Některé věci má totiž jinak.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 7308
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Možnost přebrat zvonící hovory i bez BLF

Příspěvekod helmut.niederman » úte 17. úno 2015 19:46:53

xsouku04 píše:
helmut.niederman píše:Tak dejme tomu veřejné číslo 533533000 které je přirazeno k SIP lince např. 300300 a na něm je paralelní zvonění k číslu *082 žádné jiné paralelní zvonění tam nemám.

To je ta chyba, v paralelním zvonění musí být linky, které tak získají právo na to hovory přebírat.
Pokud nechcete aby linka opravdu zvonila (a to třeba i se zpžděním), dejte tam jen *082*300116 , kde *300116 je číslo linky která má dostat právo přebírat hovory.
helmut.niederman píše:Nebo to znamená, že to funguje pouze u hardwarových telefonů tedy v případě MicroSIP mi to fungovat nebude ?

Je jedno jaký SIP klient to je, tedy může být softwarový. Možná jen nefunguje Odorik.exe, to jsme netestovali. Některé věci má totiž jinak.

Takže to znamená, že u SIP linky např. 300300 musím zadat paralelní zvonění k číslu *300110 viz ten můj příklad ?
Takže když budu volat z O2 čísla 23456789 na číslo 533533000 bude mi to pak tedy logicky zvonit na lince *300110 k němuž je přirazeno nomandické číslo.
Nač pak tedy ten kód *0822*xxxxx či *082*xxxxxx? Trochu v tom mám zmatek :oops:

Mohl byste aspoň ukázat ukázkový screenshot jak by to mělo vypadat ? Neboť s tím laboruji a nedaří se mi s tím. :roll:
Uživatelský avatar
helmut.niederman
 
Příspěvky: 929
Registrován: stř 10. črc 2013 21:40:28

Re: Možnost přebrat zvonící hovory i bez BLF

Příspěvekod xsouku04 » úte 17. úno 2015 20:26:03

Napište, na jakém veřejném čísle s tím laborujete a jaké linky chcete přebírat. To číslo můžete napsat třeba mailem.
Asi bych k tomu měl udělat nějaké obrázky s konkrétními příklady, pro mnohé je to asi moc abstraktní popis.

Příklad:

Na lince 533533000 si nastavíte paralelní zvonění následovně:

533533000 -> *300110, *082*300116

V tomto případě bude hovor zvonit jen na *300110, ale z linky *300116 můžete hovor přebrat vytočením ** .
To *082*300116 je tam proto, abychom linku přidali do skupiny a umožnili jí tak přebírat hovory.
Jiný způsob je tam třeba přidat zpožděné paralelní vyzvánění pomocí *08330*300116 kde 30 je 30 vteřin a *300116 je příklad té linky. Linka *300116 pak může hovor přebrat rychleji vytočením **, abyste vy i volající nemusel čekat 30 vteřin.

Příklady jsem přidal na wiki http://www.odorik.cz/w/blf:callpickup_bez_blf
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 7308
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Možnost přebrat zvonící hovory i bez BLF

Příspěvekod helmut.niederman » úte 17. úno 2015 21:13:05

Aáha tak teď jsem na to přišel. Pokud nemám hw telefon ale jen sw telefon, tak abych mohl na druhé lince 300116 převzít hovor který zvoní na lince 300110 tak podmínkou tedy je, že obě linky musí být registrované ( přihlášené ) v SIP sw telefoně. No a já se divil, že mi to nefunguje, protože jedna SIP linka 300110 byla vypnutá nebyla přihlášena. Takže jsem na to přišel tak, že abych si to mohl vyzkoušet, musel jsem jednu SIP linku přihlásit programem MicroSIP a druhou SIP linku v programu X-Lite. Když jsem tedy volal na to veřejné číslo z O2 pevné sítě, zvonilo to v MICROSIP telefonu a když jsem v programu X-Lite zadal dvě hvězdičky automaticky se hovor přepnul do X-Lite.

Takže už chápu jak to funguje. Obě linky musí být zalogované v sw popřípadě hw telefonu. A teď mám prostý dotaz. Jde to udělat aby linka konkrétně ta příkladová *300110 aby měla v paralelním zvonění GSM číslo 603 603 603, a dále vedle tohoto paralelního přesměrování by ještě bylo *082*300116
A potom, kdyby někdo volal číslo 533533000 a začalo to vyzvánět na koncovém čísle 603 603 603, šlo by to abych ten hovor pak převzal na lince 300116 dvěma hvězdičkami ** ?

A jak by to šlo udělat, pokud by mi někdo volal na linku *300110 ale já bych to nechtěl zvednout na lince *300116 ale rovnou na SIM kartě Odorik ? Tedy asi by se muselo zadat číslo SIP linky ke které je přiřazeno GSM telefonní číslo Odorik ?
Uživatelský avatar
helmut.niederman
 
Příspěvky: 929
Registrován: stř 10. črc 2013 21:40:28

Re: Možnost přebrat zvonící hovory i bez BLF

Příspěvekod xsouku04 » úte 17. úno 2015 23:27:48

U GSM mobilních čísel něco jako paralelní vyzvánění není. Příchozí hovory přes nás nejdou a nemáme to pod kontrolou.
Jediný způsob, jak toho dosáhnout, je si přesměrovat mobilní číslo na geografické nebo nomadické číslo a na něm pak můžete paralelní zvonění nastavovat.

Z mobilního telefonu vytočení ** ani *082*300116 nejde, tudíž převzít hovor na mobil z VoIP možné není.
Ale pokud by byl zájem, můžeme tuhle funkcionalitu otestovat na běžném k tomu určeném geografickém nebo nomadickém čísle. To číslo by patřilo Vám, tedy uživateli - každý na svém čísle. Na něm si nastavíte podmíněné směrování a mělo by pak být možné převzít příchozí hovor na VoIP.
Výhoda je zjevná hlavně v případě, že máte na mobilu neomezené volání. V tomto případě by asi bylo rozumné i přebírání již navázaných hovorů - nejen zvonících.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 7308
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Možnost přebrat zvonící hovory i bez BLF

Příspěvekod Jan Telefonista » stř 18. úno 2015 11:56:15

Zkousim prebirat zvoneni mezi sebou na 2 analogovych telefonech za ht702, ale nejde mi to i kdybych se na hlavu postavil. Podle rady kovika ve starem vlakne jsem zakazal a povolil SIP kvuli resetu cache proxy, ale to nepomohlo. Asi jsem uz starej, nebo co.

Dial plan mam tento (call featury vyple, pridal jsem si ze zoufalstvi i ty 2 hvezdicky):
{ 00x+ | *x+ | 1x+ | [2-9]xxxxxxxx | x+ | xx.*x.| ** }

Paralelni zvoneni mam nastavene presne podle navodu. Volani na *linku mi jde, takze ty hvezdicky ht702 snad nijak nezachytava. Prebirani hovoru mi nejde ani na wellu t20, kdyz z nej vytocim **, na displeji se ukaze neuspesny hovor a slysim tut tut tut jako v pripade analogu.

Cim by to mohlo byt?
Jan Telefonista
 
Příspěvky: 76
Registrován: čtv 24. led 2013 9:35:10

Další

Zpět na Novinky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků