Kodek g729 konečně zdarma pro celý svět

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.

Kodek g729 konečně zdarma pro celý svět

Příspěvekod xsouku04 » úte 18. dub 2017 0:28:58

Od 1. ledna 2017 vypršely softwarové patenty na používání kodeku G729 ve všech zemích, kde kdy platily. Softwarové patenty nikdy pro velkou část světa neplatily, nikdy neplatily pro země EU, přesto se jejich držitelé snažili vybírat poplatky i v zemích, kde na to neměli nárok. Nyní poplatky za G729 nejsou vybírány nikde, tedy kodek g729 může být k dispozici v softwarových SIP klientech, co jsou k dispozici zdarma.

Používat kodek G729 má smysl, pokud je účelné přenést co nejmenší množství dat. Např. aby se data nečerpala z balíčku, nebo proto, aby celkový datový tok (především upload) nebyl větší než jaký je k dispozici. Kodek G729 má spotřebu jen cca 8kbit, tedy většinu přenášených dat tvoří bohužel ip overhead a při běžné paketizaci 20 ms, se přenáší cca 31 kbit. I tak je to značná úspora oproti kodeku ALAW= G711A=PCMA

Obrázek

Abychom byli schopni přenášet kvalitně zvuk a vlezli jsme se do datového toku pouhých 16 kbit, museli bychom změnit paketizaci.

P.S. Přestože licence nejsou již potřeba nikde na světě, stále se najdou tací, co je dále prodávají. https://www.digium.com/products/software/g729-codec Dokonce i v ČR, kde nebyly potřeba vůbec nikdy. https://www.voipobchod.cz/shop/index.ph ... ucts_id=93 Kšeft je kšeft.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6161
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Kodek g729 konečně zdarma pro celý svět

Příspěvekod trevor12 » úte 18. dub 2017 15:04:16

ad ..Abychom byli schopni přenášet kvalitně zvuk a vlezli jsme se do datového toku pouhých 16 kbit, museli bychom změnit paketizaci.

myslite ze byste tedy mohli zmenit tu paketizaci ?

btw csipsimple umi i https://en.wikipedia.org/wiki/Codec2

mohli byste pridat podporu i tohoto kodeku ?
trevor12
 
Příspěvky: 41
Registrován: sob 25. kvě 2013 6:31:13

Re: Kodek g729 konečně zdarma pro celý svět

Příspěvekod mymartin » stř 19. dub 2017 23:44:39

Codec2 je nepoužitelný především kvůli nízké stabilitě. Hovor bude nepřijemně trhaný či koktavý.
http://voipboxs.com/ambe2-and-melpe-600 ... dec-2.html
Codec2 nepřináší žádné plus oproti g729
trevor12 píše:ad ..Abychom byli schopni přenášet kvalitně zvuk a vlezli jsme se do datového toku pouhých 16 kbit, museli bychom změnit paketizaci.

myslite ze byste tedy mohli zmenit tu paketizaci ?

btw csipsimple umi i https://en.wikipedia.org/wiki/Codec2

mohli byste pridat podporu i tohoto kodeku ?
mymartin
 
Příspěvky: 55
Registrován: čtv 11. úno 2016 23:36:45

Re: Kodek g729 konečně zdarma pro celý svět

Příspěvekod xsouku04 » čtv 20. dub 2017 0:01:00

Hlavní problém je fakt ta paketizace. V CSIPSimple lze paketizaci u kodeku G729 nastavit. Kodek G729 lze stáhnout do CSIPSimple jako plugin ze dvou zdrojů.

http://www.dolezel.info/download/CSipSi ... ecG729.apk

https://fututel.com/es/soporte/otras-descargas

Viz vlákno viewtopic.php?f=16&t=3069

Zbývá ještě dořešit paketazaci ve směru Odorik -> CSIPSimple.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6161
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Kodek g729 konečně zdarma pro celý svět

Příspěvekod trevor12 » pát 21. dub 2017 6:53:15

ad ..V CSIPSimple lze paketizaci u kodeku G729 nastavit

na jake hodnoty si mam tu paketizaci nastavit ?
trevor12
 
Příspěvky: 41
Registrován: sob 25. kvě 2013 6:31:13

Re: Kodek g729 konečně zdarma pro celý svět

Příspěvekod swejzi » pon 24. dub 2017 18:25:56

U Zoiperu bohužel stále za poplatek cca 200 Kč. Rád bych vyzkoušel jak to bude chodit na tom mém prehistorickém HW. Snad to brzy uvolní.
swejzi
 
Příspěvky: 52
Registrován: ned 08. čer 2014 16:54:12

Re: Kodek g729 konečně zdarma pro celý svět

Příspěvekod butrus » úte 09. kvě 2017 12:37:00

xsouku04 píše:Používat kodek G729 má smysl, pokud je účelné přenést co nejmenší množství dat. Např. aby se data nečerpala z balíčku, nebo proto, aby celkový datový tok (především upload) nebyl větší než jaký je k dispozici. Kodek G729 má spotřebu jen cca 8kbit, tedy většinu přenášených dat tvoří bohužel ip overhead a při běžné paketizaci 20 ms, se přenáší cca 31 kbit. I tak je to značná úspora oproti kodeku ALAW= G711A=PCMA


Používat G729 mělo smysl možná tak před 10-15 lety. Dnes IMO nemá cenu používat jiný kodek než Opus, který je standartizován IETF a když si vezmu jeho poslední verzi (1.2alpha z git-u), tak má s 15kbit/s lepší kvalitu než G722 s 64kbit/s (wideband). Dolů to jde až na 6kbit/s. Nejnovější HW SIP telefony Opus už umí.
butrus
 
Příspěvky: 61
Registrován: sob 18. kvě 2013 18:25:32

Re: Kodek g729 konečně zdarma pro celý svět

Příspěvekod butrus » úte 09. kvě 2017 22:17:43

xsouku04 píše: Kodek G729 má spotřebu jen cca 8kbit, tedy většinu přenášených dat tvoří bohužel ip overhead a při běžné paketizaci 20 ms, se přenáší cca 31 kbit.


Nechci vypadat jako kverulant, ale myslím, že těch 31 Kbit/s je dost přehnaných. Alespoň teda můj ISP mi rychlost počítá podle IP vrstvy a nikoliv podle ethernetové vrstvy a předpokládám, že to bude mít naprostá většina, ne-li všichni provideři.

A jakou rychlostí to člověku líta po lokálním ethernetu je při těchhle rychlostech irrelevantní i kdyby ještě někdo používat 10Mbit/s Ethernet. I ta blbá wifi na takovéto rychlost musí i v nejpomalejších kódováních stačit...
butrus
 
Příspěvky: 61
Registrován: sob 18. kvě 2013 18:25:32

Re: Kodek g729 konečně zdarma pro celý svět

Příspěvekod RadimK » stř 10. kvě 2017 15:43:24

butrus píše:Používat G729 mělo smysl možná tak před 10-15 lety. Dnes IMO nemá cenu používat jiný kodek než Opus, který je standartizován IETF a když si vezmu jeho poslední verzi (1.2alpha z git-u), tak má s 15kbit/s lepší kvalitu než G722 s 64kbit/s (wideband). Dolů to jde až na 6kbit/s. Nejnovější HW SIP telefony Opus už umí.


Opus, SPEEX a další komprimované kodeky maji svoje opodstatnění. Ale drtivá většina zařízení je nepodporuje a to je ten zásadní problém. Mimochodem Cisco G.729 stále používá a s velmi dobrými výsledky.
Opus je sice moderní kodek, ale my jsme s nim teda docela měli problémy při transcodingu. Ta kvalita nebyla nijak úžasná. V drtivý většině se stejně nadále používá G.711 alaw, protože je nenáročný na výpočetní čas a podporuje jí prakticky veškerý hardware.
A upřímně v dnešní době optických spojů až do "baráku", 100Kb up/down není to co by lidi mělo úplně trápit :-)
A ještě co se týče OPUSu my jsme s tím na phonelix.cz měli problém právě u WebPhone, respektive WebSocket technologii, teď přesně nevím v čem byl problém zda na straně prohlížeče, Asterisku nebo vlastně čeho, ale řešení na úrovní WRTC technologie bylo to, že jsme ho museli zakázat a bylo po problémech :-)
RadimK
 
Příspěvky: 65
Registrován: pát 27. pro 2013 18:29:30

Re: Kodek g729 konečně zdarma pro celý svět

Příspěvekod butrus . » stř 10. kvě 2017 19:42:25

[quote="RadimK"][quote="butrus"]
Používat G729 mělo smysl možná tak před 10-15 lety. Dnes IMO nemá cenu používat jiný kodek než Opus, který je standartizován IETF a když si vezmu jeho poslední verzi (1.2alpha z git-u), tak má s 15kbit/s lepší kvalitu než G722 s 64kbit/s (wideband). Dolů to jde až na 6kbit/s. Nejnovější HW SIP telefony Opus už umí.[/quote]

Opus, SPEEX a další komprimované kodeky maji svoje opodstatnění. Ale drtivá většina zařízení je nepodporuje a to je ten zásadní problém. Mimochodem Cisco G.729 stále používá a s velmi dobrými výsledky.
Opus je sice moderní kodek, ale my jsme s nim teda docela měli problémy při transcodingu. Ta kvalita nebyla nijak úžasná. V drtivý většině se stejně nadále používá G.711 alaw, protože je nenáročný na výpočetní čas a podporuje jí prakticky veškerý hardware.
A upřímně v dnešní době optických spojů až do "baráku", 100Kb up/down není to co by lidi mělo úplně trápit :-)
A ještě co se týče OPUSu my jsme s tím na phonelix.cz měli problém právě u WebPhone, respektive WebSocket technologii, teď přesně nevím v čem byl problém zda na straně prohlížeče, Asterisku nebo vlastně čeho, ale řešení na úrovní WRTC technologie bylo to, že jsme ho museli zakázat a bylo po problémech :-)[/quote]

Pak to asi bude problém WebSocket technologie a ne samotného Opusu.

Jinak _všechny_ nové HW SIP Telefony už Opus mají (pokud to nejsou nějaké naschvál osekané verze, ale ty nebudou mít ani G722 například) - Snom, Grandstream, Yealink, Audiocodes.
butrus .
 

Další

Zpět na Novinky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků