Zlobí-li Gigaset hledejte MikroTik router

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.

Zlobí-li Gigaset hledejte MikroTik router

Příspěvekod xsouku04 » pon 25. led 2021 18:08:25

Den před Štědrým dnem vyšel nový firmware 6.48 pro routery Mikrotik, ale vypadá to, že nefunguje úplně dobře. Nejedná se však o tradiční SIP ALG, protože problém nelze ovlivnit změnou portů ani protokolu z UDP na TCP. Problémové byly především gigaset. Zaregistroval se jen na krátkou chvíli, nepřijímal hovory. Pokud přeci jen ano, tak často začal jen zvonit a zvonil pak na věky, přestože volající již hovor zavěsil.
Lze tak doporučit s upgradem počkat, až budou problémy vyřešeny, a to i v případě, že gigasety nemáte nebo dokonce VoIP vůbec nepoužíváte.

Jedna citacate z fóra microticu. https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=171035
It is not apparent when using TCP connections and services that use a lot of buffering (e.g. Youtube), but when using a UDP stream or a TCP connection with little buffering there are regular cut-outs of up to a second in the connection.
That makes it unusable for e.g. VoIP or some of the meeting software in use in the world today.
While I have seen this happen before on certain combinations of releases and devices, this combination worked fine on 6.47 and is now severely affected on 6.48.
The signal is strong, the devices are only about a meter apart. But the connection appears to stall.
(I used a website that allows to test for packet loss and jitter, and it clearly shows the issue)


Jiný stěžující:
we are experiencing similar problems, with CCR1016-12S-1S+ , since upgrade to 6.48 .
SIP packets randomly disappear, mainly Siemens Gigaset A510IP A540 IP A690 IP affected.
But RTP (UDP stream) also affected randomly the uploading (going out to internet) packets losts.


Další:
I experienced the same SIP problem with my Siemens handsets A540, went back to 6.47.8 to fix the problems, spent about 4 hours troubleshooting, I have logged a support call with mikrotik,
hopefully others will also log faults to prioritize the fix


Problém je, že se to chová poněkud záhadně a nahodile, a tak nemusí nikoho napadnout, že je to tím, že jeho značkový router má jen děsně zabagovaný nový firmware. Je tak snadné s tím strávit celý den. Na fóru MicrotTiku jsem četl o jednom případu, který s tím trávil celý týden. (pokoušel se třeba vyměnit gigaset sluchátka za jiné :))
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 7324
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Router MikrotTig a nejnovější firmware 6.48 dělá problé

Příspěvekod mobilemanic » pon 25. led 2021 20:49:31

Mě se kdysi stávalo, že když jsem hnal VoIP (tj. hromady malých paketů) skrz IPSec tunel, router přestával routovat a to všechno.. Stačil jeden jediný aLaw hovor. Dokud pakety tekly, neroutujeme, hovor ukončen a najednou vše OK. Pak jsem to takhle přestal používat, tak nevím, ale očividně softwarová chyba.. Takže u Mikrotiku člověk nikdy neví :D
mobilemanic
 
Příspěvky: 484
Registrován: čtv 10. říj 2013 10:20:15

Re: Router MikroTik a nejnovější firmware 6.48 dělá problém

Příspěvekod kubisek78 » pát 29. led 2021 10:33:45

Je zajímavé, že mám na dvou místech Mikrotik 6.48 a Gigaset A510IP a kdybych si to tu nepřečetl, tak o nějakých problémech ani nevím :)
kubisek78
 
Příspěvky: 20
Registrován: pát 05. srp 2011 14:04:34

Re: Router MikroTik a nejnovější firmware 6.48 dělá problém

Příspěvekod xsouku04 » pát 29. led 2021 11:09:16

kubisek78 píše:Je zajímavé, že mám na dvou místech Mikrotik 6.48 a Gigaset A510IP a kdybych si to tu nepřečetl, tak o nějakých problémech ani nevím :)

Napadá mne, že možná stačí k tomu, aby se problém neprojevil, dát mezi MikroTik a Gigaset nějaký libovolný switch. Protože to vypadá, že problém je na jiné vrstvě než IP. Jinak mám další potvrzený případ, kdy downgrade firmware pomohl.
Ten člověk, co mi to hlásil jako první, měl celou řadu poboček po ČR a všechny měly ze dne na den problémy s fungováním Gigasetů, různé poskytovatele internetu ale společný byl jen MikroTik s firmware 6.48. Různý firmware gigasetů.
A nebo se bug projeví jen u některého MikroTik hardware?
Je také zajímavé, že MikroTik tento firmware nestáhne z distribuce. Takže bych čekal že problém zaznamená jen menší procentu uživatelů. Ale to může být také obyčejná arogance, prý to nikdy nedělá a opravu vydá až v novější verzi.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 7324
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Router MikroTik a nejnovější firmware 6.48 dělá problém

Příspěvekod dbaicz » pát 29. led 2021 13:01:34

Potvrzuji, mám stejný problém s Gigasetem A510IP. Kromě popisovaných problémů vypadává zvuk při hovorech, buď neslyši jedna strana, nebo druhá nebo obě, vždycky na cca 20-30 sekund, pak se zvuk obnoví a za nějakou minutu nebo dvě se to opakuje. Strávil jsem na tím 2 dny, shodou okolností jsem zrovna vyměnil router a na nový dal poslední verzi 6.48. Starý jsem mezitím daroval, takže jsem to nemohl vyzkoušet. Zajímavé je, že s jinými telefony to nedělá, místo Gigasetu tam mám teď stolní Cisco a v pohodě. Už jsem myslel, že je rozbitý, takže díky za info.
dbaicz
 
Příspěvky: 1
Registrován: pát 29. led 2021 12:53:02

Re: Router MikroTik a nejnovější firmware 6.48 dělá problém

Příspěvekod kalenicak@gmail.com » sob 30. led 2021 11:00:28

Docela me ta zprava tady vyplasila :)
Mam RB951Ui-2HnD a telefon A510IP firmware samozrejme 6.48. Telefon je pripojen primo do routeru bez switche. Telefon ma jen nastavenou pevnou IP ne pres DHCP jinak jsem pro nej nenastavoval nic jineho.
Zadny problem zatim NEPOZORUJI.
Je to telefon rodicu a maji tak 2 hovory za den. Kdyby jim to vypadavalo urcite by mi to hlasili..
V kazdem pripade dekuji za vlakno s upozornenim, kdyby problemy nastaly, ze vite cim to je :) vyplati se to tu obcas sledovat.
kalenicak@gmail.com
 

Re: Router MikroTik a nejnovější firmware 6.48 dělá problém

Příspěvekod achil » ned 31. led 2021 10:58:28

Taky potvrzuji potíže po upg. na 6.48 u RBD52G. Gigaset A58OIP není po chvíli registrován. Když se restartem povede registrace, tak při hovoru mě po pár sekundách neslyší volající. U PAP2T problém není. Oba jsou ve stejné LAN. Pomohl mi downgrade na 6.46.8 long term
achil
 
Příspěvky: 49
Registrován: ned 11. led 2015 15:28:05

Re: Router MikroTik a nejnovější firmware 6.48 dělá problém

Příspěvekod MilanMr » stř 03. úno 2021 15:39:11

Teď jsem měl hovor a polovinu co bylo řečeno jsem nerozuměl :-) Snad se to brzy napraví.
MilanMr
 
Příspěvky: 3
Registrován: pát 08. lis 2013 4:44:38

Re: Router MikroTik a nejnovější firmware 6.48 dělá problém

Příspěvekod xsouku04 » stř 03. úno 2021 15:44:39

MilanMr píše:Teď jsem měl hovor a polovinu co bylo řečeno jsem nerozuměl :-) Snad se to brzy napraví.

A máte ten MikroTik router? Problém se týká jen těch, co jej mají. Není to nějaký problém na ústředně Odorik. Ti, co mají MikroTik problém, mohou vyřešit ihned downgradem firmwaru, všech ostatních se netýká. (leda že by měl MikroTik váš poskytovatel internetu, ale není úplně jisté, jestli se problém projeví, pokud na cestě bude mezi ještě další router)
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 7324
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Router MikroTik a nejnovější firmware 6.48 dělá problém

Příspěvekod SYSKO » stř 03. úno 2021 15:46:20

cela sitarina jde cim dal do vedsich sr... 99 procent problemu resime sit, rout switch wifi nic spolu poradne nekomunikuje a je jedno zda cisco nebo mikrotik a jeste az bude v prevaze IP6 tak to bude teprve naminka, ze ja nesel za gynekologa
SYSKO
 

Další

Zpět na Novinky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků