Dial Plan pro LinksysPAP2

Volání přes internet pomocí speciálních telefonů nebo adaptérů.

Dial Plan pro LinksysPAP2

Příspěvekod JirkaPlzen » úte 22. říj 2013 21:27:53

Dobrý den.
Poradí mě někdo ?
Rád bych si upravil dial plan v Linksys PAP2 a abych pravdu řek, je to něco jiného, než jsem se setkal a znám.
Proto bych uvítal dobrou radu a pomoc.
Sháním se po vysvětlivkách pro dial plan, ale všude je to nějaké okleštěné a tak se s toho nic nového nedozvím.
Chtěl bych si postavit (upravit) dial plan, ale potřebuji vědět co tam napsat a v jakém pořadí.
Doposud používám dial plany:
(<:822300400>S0)
(<:*8223004>S0)
(*x.|**x.|[2-9]xxxxxxxxS0|xx.|xx.*x.)
Chtěl bych tam přidat *086 pro záznam hovorů.
U příchozích hovorů jsem to vyřešil nastavením na
https://www.odorik.cz/ucet/nastaveni_volani.html
Chtěl bych se seznámit s pravidly jak se staví dial plan a co všechno bych měl znát, abych byl úspěšný.

Předem dík.
JirkaPlzen
 
Příspěvky: 1
Registrován: stř 02. říj 2013 23:00:51
Bydliště: Plzeň

Re: Dial Plan pro LinksysPAP2

Příspěvekod xsouku04 » čtv 31. říj 2013 15:17:59

Zdravím, je toho na internetu více. např.

http://blog.voipdiy.com/2010/03/underst ... a2102.html

http://www.netphonedirectory.com/pap2_dialplan2.htm

Případně použijte google translate
http://translate.google.com/translate?s ... tm&act=url

Podle mne by to mělo by dialplan, který vždy přidá před vytočené číslo takovýto.

Kód: Vybrat vše
(<:*086>*x.|**x.|<:*086>[2-9]xxxxxxxxS0|<:*086>xx.|<:*086>xx.*x.)


Viz http://www.netphonedirectory.com/pap2_dialplan2.htm

Netestoval jsem to.

U grandstream telefonů je též možné před číslo přidat přefix, předtím než dojde k odeslání hovoru.

http://laurent.ca/2010/08/20/grandstrea ... an-string/

Kód: Vybrat vše
{ 00x+ | *x+ | 1x+ | [2-9]xxxxxxxx | x+ | xx.*x.}

bych upravil na

Kód: Vybrat vše
{ <=*086>00x+ | <=*086>*x+ | 1x+ | <=*086>[2-9]xxxxxxxx | <=*086>x+ | xx.*x.}


Není odzkoušeno.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6713
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Dial Plan pro LinksysPAP2

Příspěvekod vaca » ned 31. led 2016 9:56:18

Zdravím,
Nenastavoval jste prosím někdo dialplan pro Linksys se 2 sip účty?
Jde mi o to, že první sip účet (802.cz) by byl využit jen pro volání na 3 specifická čísla, druhý (odorik) na všechny ostatní hovory.
Rad bych to zautomatizoval, aby se před každým hovorem nemusela volit odchozí linka... Bohužel kloudný návod na dialplan, který by se věnoval směrování na šip linky jsem nenašel...

Diky moc za postřehy.
Váca, přechází z Vodafonu a 802.VOX
Uživatelský avatar
vaca
 
Příspěvky: 16
Registrován: stř 20. led 2016 23:58:17

Re: Dial Plan pro LinksysPAP2

Příspěvekod xsouku04 » ned 31. led 2016 10:39:15

vaca píše:Zdravím,
Nenastavoval jste prosím někdo dialplan pro Linksys se 2 sip účty?
Jde mi o to, že první sip účet (802.cz) by byl využit jen pro volání na 3 specifická čísla, druhý (odorik) na všechny ostatní hovory.
Rad bych to zautomatizoval, aby se před každým hovorem nemusela volit odchozí linka... Bohužel kloudný návod na dialplan, který by se věnoval směrování na šip linky jsem nenašel...

Diky moc za postřehy.

A jaký máte přesně Linksys? Podle mne to umí jen jeden méně obvyklý typ, myslím SPA1001. Ten, co má sice dva sip účty ale jen jednu linku. Také to umí SPA-3102. Pokud máte tento typ, zkusil bych něco jako (<:L2>cislo_pres_linku2| ...)
U všech ostatních jsou jednotlivé linky na sobě nezávislé.
Pro všechny ostatní Linksysy jako PAP2T je zde možnost využít rychlé kontakty a tzv. SIPA odoriku. Tedy ta tři čísla by se vytáčela pomocí třech rychlých kontaktů.
Např. 1,2 a 3. Pokud by dotyčný vytočil celé číslo (což není nutné), můžete v dialplanu nahradit celé číslo jen tím rychlým kontaktem, abyste docílili hovoru zdarma.

Kód: Vybrat vše
( <cislo1:1> | <cislo2:2>| <cislo3:3>  | 00x+ | *x+ | 1x+ | [2-9]xxxxxxxx | x+ | xx.*x. )


Samozřejmě místo cislo1, cislo2, cislo3 atd. dáte konkrétní číslo od 802.cz tak, jak jsou zvyklí jej vytáčet uživatelé. A nadefinujete si rychlé kontakty 1,2,3 na Odoriku tak, aby bylo voláno požadované číslo přes naši funkci SIPA.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6713
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Dial Plan pro LinksysPAP2

Příspěvekod vaca » úte 02. úno 2016 0:51:36

A jaký máte přesně Linksys?....


Jedná se o typ PAP2, který tedy podporuje 2 SIP protokoly, avšak nikoli na jedné telefonní lince...
Děkuji za Vaše vysvětlení...

Vypadá to, že se nákupu nového adaptéru zřejmě nevyhnu - rád bych měl totiž připojení k oboum SIP providerům pod kontrolou.
Nemáte z vlastní zkušenosti někdo tip na spolehlivý VoIP adaptér, který by požadované vlastnosti splňoval ? Myslím tím alternativu k SPA 1001 / 3102.. Jsou poměrně drahé a je dost možné, že za obdobnou cenu se najde lépe konfigurovatelný adaptér.
Váca, přechází z Vodafonu a 802.VOX
Uživatelský avatar
vaca
 
Příspěvky: 16
Registrován: stř 20. led 2016 23:58:17

Re: Dial Plan pro LinksysPAP2

Příspěvekod Kabek » úte 02. úno 2016 8:54:51

Well ATA172 PLUS umožňuje nastavit dial plan tak, že dle volaného čísla se nasměruje volání na daného poskytovatele (SIP účet), přičemž je výběr z pěti účtů. Nastavení je velice jednoduché.

viz: http://www.welltech.com/product_e_0a.htm http://www.joyce.cz/kategorie-0402-voip ... 0a543.html
Kabek
 
Příspěvky: 524
Registrován: čtv 03. led 2013 20:44:30

Re: Dial Plan pro LinksysPAP2

Příspěvekod randomofamber » čtv 29. lis 2018 11:11:55

Kabek píše:Well ATA172 PLUS umožňuje nastavit dial plan tak, že dle volaného čísla se nasměruje volání na daného poskytovatele (SIP účet), přičemž je výběr z pěti účtů. Nastavení je velice jednoduché.

viz: http://www.welltech.com/product_e_0a.htm http://www.joyce.cz/kategorie-0402-voip ... 0a543.html


Dobrý den,
bylo by možné napsat polopaticky, jak přesně nastavit automatické přepínání SIP účtů?

Dejme tomu, že bych rád u Odoriku volal pouze na VoIP linky Odoriku (228xxxxxx,338xxxxxx a další Odorik rozsahy viz http://www.odorik.cz/w/geograficka_a_no ... onni_cisla), mobilní a 8stovková čísla (6xxxxxxxx, 7xxxxxxxx a 8xxxxxxxx).
Ostatní čísla (Tedy mimo Odorik rozsahy, mimo mobilní a mimo 8stovková čísla) pak přes jiný SIP účet.
Snažím se najít návod jak to nastavit, ale nikde nic není. Co jsem pochopil jsou změny čísel, ale ty nepotřebuji. Já potřebuji přidělit rozsahy čísel jednotlivým SIP účtům.

Do dnešní doby jsem vlastnil router Draytek Vigor 2130Vn (Budiž mu věčná čest a sláva.), kde není problém nastavit konkrétní předvolbě cílový SIP účet. Tedy tam prostě do jednoho pole napíši 228 a ve druhém rozbalovacím poli vyberu účet např. SIP2... a o té chvíle jdou všechny volání začínající 228 přes zvolený druhý SIP účet.

Abych vůbec viděl, jak vypadá webové rozhraní Well ATA172 PLUS, ve kterém je 5 SIP účtů (Předpokládám, že "Realm" = SIP účet...), musel jsem se dopátrat online ukázky viz https://www.joyce.cz/files/produkty/ip- ... /index.htm ... Intuitivní či alespoň jednoduché nastavení směrování volání přes konkrétní SIP účet tam nenacházím. V současné chvíli Well ATA172 PLUS, protože dokud nebudu vědět, jak nastavit směrování volání na různé SIP účty, nemá smysl, abych jej sháněl a kupoval.

Budu nesmírně vděčen za jakoukoliv pomoc.
Uživatelský avatar
randomofamber
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 29. lis 2018 9:54:52

Re: Dial Plan pro LinksysPAP2

Příspěvekod randomofamber » pát 30. lis 2018 1:50:42

Tímto děkuji Kabekovi, který mě objasnil, jak funguje směrování na konkrétní SIP účty. Zároveň se podělím o získané informace, které nechť jsou k dispozici budoucím uživatelům zařízení Well ATA-172 PLUS.

V přístroji jsou SIP účty pod názvoslovím Realm.

Ve webovém rozhraní brány, na stránce Dial Plan Setting, jsou položky Realm 1 prefix až Realm 5 prefix. Má-li volané číslo tento prefix, pak je volání uskutečněno prostřednictvím daného Realm účtu (SIP účtu). Aby volanému číslu byl přiřazen daný prefix a docílilo se volání prostřednictvím chtěného Realm (SIP), je možné využít Rule (Pravidla). V horní části stránky, která obsahuje 4 Indexy pravidel, je potřeba v poli Drop prefix nastavit hodnotu Disable. Dále v řádku do pole Prefix vložit takový prefix, který máme u položky Realm prefix (Chceme-li například Realm 2 prefix, který má ve výchozím stavu 2*, pak zapíšeme 2* .) Nakonec v poli Rule napíšeme číslo, případně sekvenci čísel či předčíslí, které chceme, aby bylo směrováno na žádaný Realm (SIP).

Příklad:
---------------------
Kód: Vybrat vše
Dial Plan Setting
Index   Drop prefix   Prefix   Rule
1        Disable        2*      228+314+355+377+399+466+477+488+499+533
2        Disable        2*      555+566+577+588+6+7+8+91011
3        Disable
4        Disable
 
Realm 1 prefix:    1*
Realm 2 prefix:    2*
Realm 3 prefix:    3*
Realm 4 prefix:    4*
Realm 5 prefix:    5*

Bude-li se vytáčet číslo 399123456, pak jej pravidlo změní na 2*399123456, a protože má nyní číslo prefix 2*, pak bude voláno prostřednictvím Realm 2 (SIP 2) účtu.
Neodpovídá-li vytáčené číslo pravidlům, pak nebude doplněno o prefix a bude směrováno přes Realm 1 (SIP 1) účet, který výchozím účtem.

---------------------

Zjistil jsem, že řádek Rule pro pravidla má maximálně 40 znaků, takže delší, složitější pravidla bude nutné rozepsat na více řádků.

Níže je upravený snímek webového rozhraní s příkladem (pro zobrazení klikněte na miniaturu). Snímek odpovídá výše uvedenému příkladu v textové formě.

Obrázek
Uživatelský avatar
randomofamber
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 29. lis 2018 9:54:52


Zpět na VoIP Hardware

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron