Nastavení Thomson ST2022

Volání přes internet pomocí speciálních telefonů nebo adaptérů.

Nastavení Thomson ST2022

Příspěvekod krokous » pon 05. zář 2011 22:47:29

Sehnal jsem starší telefon Thomson ST2022 (http://www.technicolorbroadbandpartner. ... php?id=135). Pokoušel jsem se nastavit telefon pro SIP protokol, ale bez úspěchu. Na webových stránkách sice server hlásí že je registrace OK, ale z telefonu ani na telefon se dovolat nedá, stále hlásí "Out of service" (přes voip.mikrotech.cz SIP funguje). Nakonec jsem zkusil zapnout protokol IAX a s tím mi volání funguje.
Nastavil jsem do "Service Domain"; "Registrar Server Address" a "Proxy Server Address" ip adresu serveru iax.odorik.cz. Do "Phone Number"; "Phone Name" a "Authentication ID" jsem musel nastavit všude přihlašovací jméno (Pozor, nelze dát do "Phone Number" 9 místné telefonní číslo!).
Snad to někomu pomůže při nastavování.

Obrázek
krokous
 
Příspěvky: 7
Registrován: pon 05. zář 2011 16:53:59

Re: Nastavení Thomson ST2022

Příspěvekod xsouku04 » úte 06. zář 2011 19:19:53

díky za info, bohužel to, co běží pod doménou iax.odorik.cz, za nějaký čas nebude již na SIP naslouchat.
Takže to budeme muset vyřešit nějak jinak. Napište mi email, až na to budeme mít čas, tak se ozveme a vyladíme to.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6915
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Nastavení Thomson ST2022

Příspěvekod freehold » stř 21. zář 2011 21:20:11

Pro krokous:
nemohl bys mi poradit s nastavenim tohoto telefonu pro mikrotech? Dnes mi prisel z Aukra a byl zaheslovany s cestinou. Na webu jsem nasel navod na reset a nyni v sobe cestinu nema a hlavne v tom webovem menu je jen par polozek, ty nastavovaci tam vubec nejsou, takze se snazim natukat to pres telefon. napr v menu SETUP je jen prvni polozka NETWORK, VOICE SERVICE a dalsi tam nejsou...
freehold
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř 21. zář 2011 21:13:25

Re: Nastavení Thomson ST2022

Příspěvekod krokous » úte 27. zář 2011 21:50:21

Taky jsem byl nejdřív překvapenej, že není nastavení přes web, až jsem se dočetl v manuálu, že je potřeba zadat do adresy nejen IP ale i admin.html. Takže když se přihlásíš přes http://IP telefonu/admin.html tak lze všechno nastavit přes telefon. Pro Mikrotech stačí nastavit položky podobně jako pro Odorik a fungovalo to hned. Češtinu jsem neřešil, přijde mi to zbytečný.
krokous
 
Příspěvky: 7
Registrován: pon 05. zář 2011 16:53:59

Re: Nastavení Thomson ST2022

Příspěvekod freehold » stř 28. zář 2011 9:48:17

Ja se do web menu dostanu, ale mam tam jen polozku Network Setup a pod ni - to VoIP a dalsi uz ne.
Ale uz jsem to vyresil. Pres TFTP server a po aktivaci telnetu jsem nahral novy, resp. staci nejaky cisty firmware, pak se tam ty polozky objevi. Pak se ma nahrat config soubor z toho archivu a po nem mi to zas zmizi..
Tak jsem nahral znovu firmware, opsal jsem si, kam vedou odkazy z tech linku a po nahrati config souboru (a opetovnem zmizeni linku) jsem to rucne zadal do prohlizece a ty stranky se pak objevi..
Je to zvlastni, ale uz to mam nastavene, funguje to a v podstate se na to ted uz nemusi sahnout..
freehold
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř 21. zář 2011 21:13:25

Re: Nastavení Thomson ST2022

Příspěvekod xsouku04 » stř 28. zář 2011 16:38:16

bohužel se to stále řešit nedaří, thomson pošle registrační paket, ale na podpověď nezaruguje a dál se tváří jako neregistrovaný a odmítá volat nebo i přijímat hovory.

Zvláštní ale je, že minimálně jednomu zákazníkovi funguje ze sip.odorik.cz korektně, má firmware verzi 3.6.1.

Možná je to tím, že jakmile má v sip hlaviček více řádek ve via sekci, prostě již přestane odpovídat. Podobně se choval telefon Well ale naštěstí jen v některých případech.

další zmínka o tom jak záhadně zlobí je zde.

http://www.telefonujeme.cz/about7263.html

Tak to vypadá, že je to podobná prodejná mrcha jako well. Tedy že si někdo koupil značku Thompson pro jistý region.

http://www.o2.cz/osobni/techzona-VoIP-z ... _2022.html

thomson.cz se k tomu nehlásí http://www.thomson.cz/

Navíc když zadám "thomson st2022", tohle vlákno na fóru mi to našlo na šestém místě a to tam mám nastaveno hledat ve všech jazycích.

Jinak pokud chceme měnit nastavení sipu, musíme jít na veip loaklni_ip/admin.html a tam zadat přihl. jméno administrator a heslo 784518
Pokud nejdeme na admin.html, tak je vše stejné, ale chybí některé velmi podstatné položky v menu.

Prosím máte-li na výběr, vyhněte se tomuto telefonu. Pokud chcete levnější voip telefon, kupte si grandstream od nás za 990 Kč včetně DPH. http://obchod.odorik.cz/kategorie/telef ... eam-gxp280

Grandstream je na trhu už dlouho a za nic se neschovává a je vyladěn. Má navíc velmi uživatelský přítulné ovládání.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6915
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Nastavení Thomson ST2022

Příspěvekod krokous » stř 28. zář 2011 19:47:41

Tak mám výbornou zprávu (hlavně pro sebe :D ). Před nahráním starého FW 3.62 jsem zkusil nahrát nejnovější FW 4.77 (měl jsem 4.76) a kupodivu se telefon hned přes SIP zaregistroval a funguje! Starý FW tedy nebudu ani zkoušet. Děkuji všem zúčastněným za pomoc při řešení - díky.
krokous
 
Příspěvky: 7
Registrován: pon 05. zář 2011 16:53:59

Re: Nastavení Thomson ST2022

Příspěvekod xsouku04 » čtv 29. zář 2011 20:01:40

Tak to jsem rád, že i nadále mohu říkat, že stále nevím o jediném sip telefonu, který by nefungoval s naší sip.odorik.cz proxy. ( i když pro některé routery nebo telefony musíme na dané lince zapnout RTP proxy, aby bylo oboustranně slyšet)
Dlouho vzdoroval i celkem v ČR používaný telefon Well T-20 i když to nebyl tak zásadní problém. Ale naštěstí v posledním firmware už to též opravili http://www.odorik.cz/w/well_t20 . Možná to opravili dokonce na náš popud, i když odmítali komunikovat. Možná jen nikdo nebyl dostatečně kompetentní, aby se k tomu vyjádřil a přiznal chybu. :)
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6915
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Nastavení Thomson ST2022

Příspěvekod krokous » ned 06. lis 2011 21:44:28

Chci se podělit ještě o další zkušenosti s telefonem Thomson ST2022. Pokoušel jsem se zprovoznit telefon u jiného poskytovatele připojení (taky přes wifi) než mám já. S posledním firmware 4.77 se telefon zaregistroval a šlo se na něj dovolat, ale z telefonu jsem se nikam nedovolal ("dialing failed"). Na mém připojení fungoval bez problému. Po konzultaci s poskytovatelem připojení abych si ověřil, zda neblokuje SIP nebo něco podobného, jsem postupně vyzkoušel všechny verze firmware dostupné na webu.
verze 3.6x - telefon vytáčel, ale po spojení bylo slyšet pouze šílené zvuky jako když se faxuje - nepoužitelné
verze 4.6x - telefon vytáčel, ale po spojení byla velmi špatná kvalita zvuku, vypadávaly celé slabiky - nepoužitelné
verze 4.76 - telefon se nezaregistroval - nepoužitelné
verze 4.77 - telefon se zaregistruje, ale nejde z něj telefonovat - nepoužitelné
Nakonec jsem tam zkusil zprovoznit Linksys SPA921 a ten funguje bez problémů.
krokous
 
Příspěvky: 7
Registrován: pon 05. zář 2011 16:53:59

Re: Nastavení Thomson ST2022

Příspěvekod Gagarin » úte 24. zář 2013 11:56:46

Ahoj lidi,
dovolím si sem dát popis, jak výšeuvedený Thomson ST-2022 VoIP telefon bez problémů zprovoznit.
Mimochodem se jedná o poměrně kvalitní stroj, který byl před časem vytendrovaný společností o2 pro nasazení do
ostrého provozu na tzv. centrexy - firemní VoIP telefonní linky. Dodnes tam telefony bezproblémově fungují.
Výrobce telefonu je Alcatel, dodává jako OEM. Telefony se pak prodávají pod názvy Technicolor, Thomson.....
Pamětníci možná vzpomenou jedny z prvních výborných a na dlouhých linkách ADSL dodnes používané modemy Thomson ( Alcatel) Spedtouch 510.
Celá řada Spedtouch opět nemá s Thomsonem nic společného :-)
To že se někdo víceméně neúspěšně snažil adaptovat telefon na SIP je dáno původním pro operátora upravenou verzí FW, spec. verzí DSP a nastavením telefonu.
V původním nasazení se telefon přihlašuje k VoiP ústředně jinak....

Pro použití jako klasický SIP VoIP je třeba:
Resetovat telefon do továrního nastavení:
Odpojte napájení, stiskněte tlačítka „Pošta“ a „Mute" - tlačítko mute je to s přeškrtnutým mikrotelefonem.
A držte je. Připojte napájení, a až se objeví na display hláška „Reset to Default!!!“ tlačítka pusťte.
U některých telefonů je třeba použít tlačítka hands-free ( reproduktorek ) a mute.

Po resetu je třeba nahrát do telefonu SW verze 4.69

( pozn. zkoušel jsem i vyšší verze a vždy jsem objevil nějaké chyby - např. nefunkční regulace hlasitosti, nešel dohrát balík CZ atd.. )
Tahle verze je stabilní a naprosto funkční. A navíc v balíku jsou CZ jazykové mutace a správné soubory pro generování KVT tónů v telefonu.

Najdeme v telefonu - Menu /konfig IP adresu telefonu. Pokud telefon nedostal adresu z DHCP serveru, musíme ji nastavit ručně.
Do Telefonu se pak dostaneme na adrese x.x.x.x/admin.html , kde x.x.x.x je adresa telefonu.
přihlašovací jméno je v defaultu "administrator" a heslo je 784518 . Stejné heslo je pak v telefonu v Menu/admin ....

Na webovém rozhraní nejprve najdeme položku SETUP/Auto Provisioning/Basic Setup a nastavíme NO Provisioning
To je důležité, telefon pak po restatrtech nečeká dlouhou dobu na nastavení ze serveru a celý proces nastavení se značně urychlí.
Toto nastavení můžeme udělat klidně až po naflashování nového FW.
Ten naleznete zde:
http://www.technicolorbroadbandpartner.com/getfile.php?id=6957
Vlastní soubor se jmenuje v2022SG.R11.1.SED.091022.4.69.2.zz a do telefonu ho dostaneme na webovém rozhraní :
UTILITY/Firmware Update/Firmware Update Using : HTTP a výšeuvedený soubor uploadneme do telefonu.
Po restartu telefonu se znovu přihlásíme a na stejném místě uploadneme novou verzi DSP:
má název v2022_dsp_R11.1_SED_v320.zz
Po restartu opět přihlášení a na UTILITY/Downloadable Tables/Lang Table Update přes HTTP nahrajeme jazykovou verzi.
Soubor je v balíku stejně jako ostatní potřebné soubory v adresáři "APS TFTP sample files" a má název LangTblCZ2022OK.zz
Po restartu změníme v menu na telefonu češtinu ( ve výběru bude ce tina ) a uložíme.
Dále na web rozhraní v menu UTILITY/Downloadable Tables/Tone Table Update nahrajeme soubor ToneTbl_4.69.2.zz
Potom v menu Advanced/SNTP Setup natavíme časový server na třeba europe.pool.ntp.org aby telefon správně zobrazoval čas.
Po restartu už jen v menu VoIP service /Basic setup nastavíme např. v prvním profilu parametry našeho účtu. ( viz první příspěvek)
Kodek jsem nastavil only G729AB, ale je třeba polaborovat se správnými pro použití s daným operátorem.

Telefon jsem zkoušel na ADSL připojení , Wifi ( Pilsfree ) a 2G cca 50kb/s - modem ADSL bez linky jen jako router s připojeným GSM modemem v USB zásuvce.
Vždy byla funkce bezproblémová, zejména hlasitý provoz handsfree je výborný, nedochází k echu a trhání pořátků slov.
Gagarin
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon 23. zář 2013 23:51:44

Další

Zpět na VoIP Hardware

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník