VoLTE

Potíže a možnosti při volání ze sim karet Odorik.cz

VoLTE

Příspěvekod evian » ned 19. bře 2017 20:06:14

Dobrý den,

s nákupem nového telefonu mě napadlo zda-li vám t-mobile poskytuje/poskytne možnost nám, vaším zakazníkům využívat VoLTE?

Díky
evian
 
Příspěvky: 12
Registrován: pon 30. bře 2015 19:30:30

Re: VoLTE

Příspěvekod xsouku04 » pon 20. bře 2017 10:45:45

evian píše:Dobrý den,

s nákupem nového telefonu mě napadlo zda-li vám t-mobile poskytuje/poskytne možnost nám, vaším zakazníkům využívat VoLTE?

Díky

Žádnou informaci o tom nemám. Víte někdo, jak dobře VoLTE funguje v domácí T-mobile síti? Jelikož se tím moc nechlubí, tipl bych si, že jim to moc dobře nefunguje. Nebo máte někdo praktické zkušenosti?

Zde je seznam těch pár telefonů, které to prý podporují.
https://www.t-mobile.cz/volte

Osobně si myslím, že není důvod T-mobile dělat zdarma testera. Vyšší kvalita a rychlost spojení se projeví, jen pokud je volaný i volající na VoLTE. Další nezmíněná výhoda je, že můžete během hovoru na telefonu používat LTE data. Ale osobně myslím, že to za případné komplikace nestojí. Chytré telefony někdy mívají potíže i s tradičními hovory (hlavně co se týče kvality zvuku) a chtít po nich něco nového jistě nebude bez problémů.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6273
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: VoLTE

Příspěvekod xtonda » pon 20. bře 2017 11:06:33

Ten hlavní důvod proč chtít VoLTE je, že bez něj musí volající i volaný telefon provést CS fallback (pokud byli ve 4G síti). Tedy namačkám číslo a dám volat, v ten moment začne volající telefon hledat dostupnou 2G/3G síť, přepne se na ní a teprve pak se začne spojovat. Volaný telefon dostane po 4G síti notifikaci o příchozím hovoru a opět, začne hledat dostupnou 2G/3G síť, přihlásí se do ní a teprve pak může začít zvonit. Tímto se doba pro sestavení spojení může dostat i na desítky sekund, což, pokud někdo více volá, může být dost otravné.
Naposledy upravil xtonda dne pon 20. bře 2017 12:40:44, celkově upraveno 1
xtonda
 
Příspěvky: 722
Registrován: čtv 08. zář 2011 14:38:19

Re: VoLTE

Příspěvekod TomK » pon 20. bře 2017 11:39:53

Poznám nějak, zda je můj hovor spojen přes VoLTE? Předopkládám kratší dobu sestavení spojení a zobrazení ikonky 4G v průběhu hovoru, nebo to poznám jinak?
TomK
 
Příspěvky: 13
Registrován: stř 02. říj 2013 11:40:38

Re: VoLTE

Příspěvekod 5icz » pon 20. bře 2017 12:37:03

Nejjednoduseji se aktivni Volte pozna tim, ze se pri vytoceni hovoru pri aktivnim 4G nezmeni sit na 2G nebo 3G.
Dostal jsem se ted k implementaci Volte v chipech telefonu/sitich a je docela zajimave, jak se zoptimalizuje datove pripojeni pri Volte - prepne se z dynamickeho pridelovani prostedku na periodicke, ktere vyzaduje mene komunikace kontrolnich dat a tim se setri datovy tok i baterie, vypne se opravovani dat na L2 vrstve (zustane jen opravovani na L1 vrstve - typicky az 5 pokusu o poslani dat znovu, dalsi pokus kazdych 8ms, dohromady tedy odeslani trva max 40ms, pri zapnutem L2 opravovani by to byl opet az 5ti nasobek, tedy minimalne 200ms, ale spis vic diky zpozdeni protokolu opravy), sit i telefon vi, ze posilaji hlasova data a maximalne je uprednostnuji a optimalizuji.

Testovani Volte v praxi ukazuje, ze je to prekvapive porad pomerne komplikovana vec a proto se operatori moc nehrnou do zapinani Volte.
5icz
 
Příspěvky: 69
Registrován: stř 08. led 2014 21:03:16

Re: VoLTE

Příspěvekod LubosD » pon 20. bře 2017 14:17:54

5icz píše:Nejjednoduseji se aktivni Volte pozna tim, ze se pri vytoceni hovoru pri aktivnim 4G nezmeni sit na 2G nebo 3G.
Dostal jsem se ted k implementaci Volte v chipech telefonu/sitich a je docela zajimave, jak se zoptimalizuje datove pripojeni pri Volte - prepne se z dynamickeho pridelovani prostedku na periodicke, ktere vyzaduje mene komunikace kontrolnich dat a tim se setri datovy tok i baterie, vypne se opravovani dat na L2 vrstve (zustane jen opravovani na L1 vrstve - typicky az 5 pokusu o poslani dat znovu, dalsi pokus kazdych 8ms, dohromady tedy odeslani trva max 40ms, pri zapnutem L2 opravovani by to byl opet az 5ti nasobek, tedy minimalne 200ms, ale spis vic diky zpozdeni protokolu opravy), sit i telefon vi, ze posilaji hlasova data a maximalne je uprednostnuji a optimalizuji.

A já jsem si naivně myslel, že se to konečně posílá jako běžný UDP provoz, pouze s prioritizací navíc. Tak zase nic.
LubosD
 
Příspěvky: 143
Registrován: pát 06. úno 2015 11:41:27

Re: VoLTE

Příspěvekod RadimK » pon 20. bře 2017 15:49:19

5icz píše:Nejjednoduseji se aktivni Volte pozna tim, ze se pri vytoceni hovoru pri aktivnim 4G nezmeni sit na 2G nebo 3G.
Dostal jsem se ted k implementaci Volte v chipech telefonu/sitich a je docela zajimave, jak se zoptimalizuje datove pripojeni pri Volte - prepne se z dynamickeho pridelovani prostedku na periodicke, ktere vyzaduje mene komunikace kontrolnich dat a tim se setri datovy tok i baterie, vypne se opravovani dat na L2 vrstve (zustane jen opravovani na L1 vrstve - typicky az 5 pokusu o poslani dat znovu, dalsi pokus kazdych 8ms, dohromady tedy odeslani trva max 40ms, pri zapnutem L2 opravovani by to byl opet az 5ti nasobek, tedy minimalne 200ms, ale spis vic diky zpozdeni protokolu opravy), sit i telefon vi, ze posilaji hlasova data a maximalne je uprednostnuji a optimalizuji.

Testovani Volte v praxi ukazuje, ze je to prekvapive porad pomerne komplikovana vec a proto se operatori moc nehrnou do zapinani Volte.


Hodne zajimava informace, toto jsem netusil. Zil jsem v domneni, ze to je ciste UDP.
RadimK
 
Příspěvky: 67
Registrován: pát 27. pro 2013 18:29:30

Re: VoLTE

Příspěvekod xtonda » pon 20. bře 2017 17:24:46

UDP je 4. vrstva ISO/OSI modelu a nemůže existovat ve vzduchoprázdnu, je potřeba pod tím mít vrstvy 1-3. Trojka je logicky IP (či založená na IP). Pod tím je ale ještě potřeba 2. spojová (linková) vrstva a 1. fyzická vrstva. A nároky na tyto low level vrstvy jsou dost jiné pro potřeby telefonie a pro potřeby internetu, zejména pokud se pohybujeme na sdíleném médiu jako je rádio, začít to nějak prioritizovat na IP/UDP vrstvě je pozdě, takže je to vlastně celkem logické.
xtonda
 
Příspěvky: 722
Registrován: čtv 08. zář 2011 14:38:19


Zpět na Odorik virtuální mobilní operátor

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 3 návštevníků