Cinsky "A6 GPRS" modem - nejde se pripojit k internetu

Potíže a možnosti při volání ze sim karet Odorik.cz

Cinsky "A6 GPRS" modem - nejde se pripojit k internetu

Příspěvekod tuxmartin » čtv 08. bře 2018 22:56:28

Dobry den,
potrebuji pro vice zarizeni zajistit zalozni pripojeni k internetu. Staci mi hodne pomale, takze zkousim pouzit GPRS modem "A6".
Otestoval jsem dve verze modemu:
http://www.hwpro.cz/oc/index.php?route= ... uct_id=586
https://www.aliexpress.com/item/A6-Mini ... 51981.html
Obe maji umet GPRS Class10 up 85.6 kbps (upstream) & 42.8kbps (downlink).

Modem se ovlada pres seriovy port pomoci AT prikazu a z linuxu se ovlada pres pppd.

Pouzivam tento peer soubor a chat skript:
Kód: Vybrat vše
root@martin-1005ha:/# cat /etc/ppp/peers/abc
connect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/chatscripts/a6 -T internet"
/dev/ttyUSB0
noipdefault
usepeerdns
defaultroute
persist
noauth
nocrtscts
local
user wap
password wap
lcp-echo-interval 30
lcp-echo-failure 3
nodetach
debug
kdebug 4
record /etc/ppp/peers/debug


root@martin-1005ha:/# cat /etc/chatscripts/a6
ABORT      BUSY
ABORT      VOICE
ABORT      "NO CARRIER"
ABORT      "NO DIALTONE"
ABORT      "NO DIAL TONE"
ABORT      "NO ANSWER"
ABORT      "DELAYED"
ABORT      "ERROR"

ABORT      "+CGATT: 0"

""      AT
TIMEOUT      12
OK      ATH
OK      ATE1

OK              AT+CGDCONT=1,"PPP","internet.t-mobile.cz"
OK      ATD*99#
TIMEOUT      22
CONNECT      ""


Kdyz se snazim pripojit, ppp mi vypise:
Kód: Vybrat vše
root@martin-1005ha:/# pon abc
Script /usr/sbin/chat -v -f /etc/chatscripts/a6 -T internet finished (pid 2889), status = 0x0
Serial connection established.
using channel 4
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> /dev/pts/7
sent [LCP ConfReq id=0x1 <asyncmap 0x0> <magic 0xdb384ac8> <pcomp> <accomp>]
rcvd [LCP ConfAck id=0x1 <asyncmap 0x0> <magic 0xdb384ac8> <pcomp> <accomp>]
rcvd [LCP ConfReq id=0x65 <asyncmap 0x0> <magic 0xdc384ac8> <pcomp> <accomp>]
sent [LCP ConfAck id=0x65 <asyncmap 0x0> <magic 0xdc384ac8> <pcomp> <accomp>]
sent [LCP EchoReq id=0x0 magic=0xdb384ac8]
sent [CCP ConfReq id=0x1 <deflate 15> <deflate(old#) 15> <bsd v1 15>]
sent [IPCP ConfReq id=0x1 <compress VJ 0f 01> <addr 0.0.0.0> <ms-dns1 0.0.0.0> <ms-dns2 0.0.0.0>]
rcvd [LCP ProtRej id=0x0 80 fd 01 01 00 0f 1a 04 78 00 18 04 78 00 15 03 2f]
Protocol-Reject for 'Compression Control Protocol' (0x80fd) received
sent [IPCP ConfReq id=0x1 <compress VJ 0f 01> <addr 0.0.0.0> <ms-dns1 0.0.0.0> <ms-dns2 0.0.0.0>]
rcvd [IPCP ConfRej id=0x1 <compress VJ 0f 01> <ms-dns2 0.0.0.0>]
sent [IPCP ConfReq id=0x2 <addr 0.0.0.0> <ms-dns1 0.0.0.0>]
rcvd [IPCP ConfReq id=0x66 <addr 192.200.1.21>]
sent [IPCP ConfAck id=0x66 <addr 192.200.1.21>]
rcvd [IPCP ConfNak id=0x2 <addr 172.20.126.233> <ms-dns1 193.85.1.100>]
sent [IPCP ConfReq id=0x3 <addr 172.20.126.233> <ms-dns1 193.85.1.100>]
rcvd [IPCP ConfAck id=0x3 <addr 172.20.126.233> <ms-dns1 193.85.1.100>]
local  IP address 172.20.126.233
remote IP address 192.200.1.21
primary   DNS address 193.85.1.100
Script /etc/ppp/ip-up started (pid 2898)
Script /etc/ppp/ip-up finished (pid 2898), status = 0x0


Vytvori se sitovka ppp0, dostane ip, vytvori se routa a nic. Nejde ani ping na google.
Zkousel jsem si pomoci modemu pres AT prikazy zavolat a to fungovalo.

Drive jsem zkousel O2 SIM - vubec se nespojila. Castecny uspech jsem mel s T-Mobile SIM.
Moc rad bych pouzil Odorik SIM pro vsechna zarizeni.

Zde je odkaz na diskuzi na root.cz, kde jsem cely problem (bez uspechu) resil: https://forum.root.cz/index.php?topic=17477.0

Muzete mi prosim poradit, jestli a jak se da pripojit pomoci ppp k internetu?

Dekuji!
tuxmartin
 
Příspěvky: 29
Registrován: sob 02. srp 2014 1:51:52

Re: Cinsky "A6 GPRS" modem - nejde se pripojit k internetu

Příspěvekod xsouku04 » pát 09. bře 2018 11:39:15

Koukám, že na tom rootu jste probrali a zkusili kde co.
Je zajímavé, že jsem nikdy neslyšel o tom, že by nefungovala data v nějakém telefonu, ale s modemy, zdá se, bývají potíže.
Bohužel z techniky v T-mobilu je to těžké a mám dojem, že se k nám jako virtuálovi chovají v podstatě hůře než k běžnému zákazníkovi. Tedy vypáčit z nich nějaké informace o konkrétním spojení - proč nefunguje nebo se rozpadá, nevidím moc reálně. Předloni na podzim měli s daty potíže cca měsíc a nevěděli jak to vyřešit. Problémy s MMS jsou schopni zapírat týdny, je třeba je vyloženě usvědčit... Poslední problém s MMS se, předpokládám, týkal statisíců SIM.

Již dříve jsem po podobných modemech za pár dolarů pokukoval třeba na odesílání SMS, ale prostě problémy se dají čekat, tak jsem se do toho nikdy nepouštěl.
Zkusil bych asi trochu prudit toho prodejce, měl by k tomu být schopen dodat dokumentaci, nebo varovat, že data prostě v ČR nefungují. Nebo jak si ti prodejci vlastně představují, že to má někdo používat? Přeci nemohou čekat, že bude mít každý tolik trpělivosti jako vy. Dokumentaci k AT příkazům jste sice na rootu uvedl: http://www.alselectro.com/files/A6-AT-Commands.pdf

Ten čínský prodejce na Aliexpresu se zase bojí toho, že mu dáte špatné hodnocení. Není jisté, jestli pomůže, ale snažit se určitě bude.
Na Aliexpresu mne vždy udivuje, že prodejce má často špatně popsáno to, co prodává (spíše jako málo podrobně, že přesně nevím, jestli to bude umět to, co chci) a někdy uvádí i vylhané parametry (třeba velikost paměti a výkon tabletu), ale stejně má dobré hodnocení, protože většina lidí dá výborné hodnocení už jen za to, že to přijde a jde to aspoň pustit.

Ještě přidám vlákna, která by se snad mohlo hodit pročíst: viewtopic.php?f=17&t=4400
viewtopic.php?f=17&t=4398

Zkusil bych ještě SIM od Vodafone. Nebo jestli vám někdo půjčí nějakou SIM, co je zde v datovém roamingu. Data totiž vždy proudí přes domovského operátora, když jste v roamingu. Pravda nevím, jestli s roamingem nebude nějaká komplikace navíc...
Přecijen virtuálové zatím jednou na trochu jiné platformě, tedy jestli je to dostatečně pohodlné, test bych provedl i na SIM T-mobile.

Když jsem zkoušel Vodafonem prodávaný Huawei LTE CPE B310, tak mi nejdříve s Odorik SIM záhadně nefungoval. Fungovalo jen DNS. A druhý den bez toho, aniž by něco měnil, bylo vše OK. viewtopic.php?f=21&t=4366&start=0 (ten odkaz dávám hlavně pro sebe, protože věčně tohle vlákno nemůžu najít, chci tam ještě dopsat, jak to dopadlo - dobře)
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6564
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Cinsky "A6 GPRS" modem - nejde se pripojit k internetu

Příspěvekod LubosD » stř 14. bře 2018 0:53:11

Podobná konfigurace mi s T-Mobilem ještě nedávno chodila, jen místo "PPP" patří do CGDCONT spíš "IP".

P.S.: Na podobně technické dotazy se dočkáte odpovědi spíš na AbcLinuxu.
LubosD
 
Příspěvky: 166
Registrován: pát 06. úno 2015 11:41:27

Re: Cinsky "A6 GPRS" modem - nejde se pripojit k internetu

Příspěvekod tuxmartin » stř 14. bře 2018 3:12:46

Ja zkousel i
Kód: Vybrat vše
OK              AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
a take bez uspechu.

Problem jsem resil na root.cz, diskuze mela hodne prispevku, ale vyresit se to nepodarilo.
tuxmartin
 
Příspěvky: 29
Registrován: sob 02. srp 2014 1:51:52

Re: Cinsky "A6 GPRS" modem - nejde se pripojit k internetu

Příspěvekod LubosD » stř 14. bře 2018 19:09:00

Tak si na rozhraní ppp0 spusťte Wireshark a dejte sem dump, ať vidíme, co tam běhá, když to nejede.
LubosD
 
Příspěvky: 166
Registrován: pát 06. úno 2015 11:41:27


Zpět na Odorik virtuální mobilní operátor

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník