Lokalizace SIM přes T-Mobile "KDE JE..."

Místo pro služby, které lze dobře kombinovat se službami Odorik.cz .

Lokalizace SIM přes T-Mobile "KDE JE..."

Příspěvekod looker » úte 26. pro 2017 9:48:49

Zdravím v mezisvátečním čase.
Procházel jsem fórum, ale nikde jsem nenašel info, jestli mohu tuto službu využít pod Odorikem.
Pokud to jde, tak jaký je postup?

Díky

L.
looker
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte 26. pro 2017 9:40:09

Re: Lokalizace SIM přes T-Mobile "KDE JE..."

Příspěvekod xsouku04 » úte 26. pro 2017 14:28:57

Nic o tom nevím, tedy to asi nepůjde. V každém případě je možnost spustit na mobilu nějakou aplikaci, která své souřadnice bude ukládat přes datové spojení. To by mělo být ještě přesnější.

Zde si o tom čtu. Trochu problém je, že jedna lokalizace je poměrně drahá, tedy je to dobré využívat jen občas.

https://www.t-mobile.cz/kde-je

Píší, že lokalizovat lze libovolnou SIM v síti T-mobile. A naše SIM jsou v síti T-mobile, jen nejsou pod značkou T-mobile. Tedy buď se v T-mobile neumí vyjadřovat a nebo by to mohlo jít též.
Akorát u nás nezískáte ten LPIN a o SIM toolkitu jsem jinak neslyšel.

Kde-je asi lepší na lokalizaci uvnitř budov ve městě, i když tam by mohly pomoci k přesné lokalizaci wifi sítě v okolí, tradiční GPS je asi lepší do volného prostranství.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6621
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Lokalizace SIM přes T-Mobile "KDE JE..."

Příspěvekod alfi » úte 26. pro 2017 23:38:13

Technicky by to šlo - síť tu lokalizaci zná. Ale od spuštění virtuálů byl zaveden "filtr" a podobné služby na virtuální SIM "nevidí" - teda pokud nejsou součástí velkoobchodní nabídky, což nejspíš nejsou :-)
alfi
 
Příspěvky: 380
Registrován: čtv 03. led 2013 16:31:10

Re: Lokalizace SIM přes T-Mobile "KDE JE..."

Příspěvekod looker » stř 27. pro 2017 12:36:04

Díky za reakce.
chtěl jsem lokalizaci bez dat.
škoda že to přes odorika nejde :(
looker
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte 26. pro 2017 9:40:09

Re: Lokalizace SIM přes T-Mobile "KDE JE..."

Příspěvekod alfi » čtv 28. pro 2017 20:00:23

looker píše:chtěl jsem lokalizaci bez dat.

Neumí to nějaká apka do mobilu? Smskou pošle, které BTS/wifi vidí a server si vyhodnotí, kde to je. Dneska ty propritární operátorská řešení už moc zajímavé nejsou, když se dá obejít i bez nich :-)
alfi
 
Příspěvky: 380
Registrován: čtv 03. led 2013 16:31:10

Re: Lokalizace SIM přes T-Mobile "KDE JE..."

Příspěvekod xsouku04 » čtv 28. pro 2017 22:23:05

alfi píše:
looker píše:chtěl jsem lokalizaci bez dat.

Neumí to nějaká apka do mobilu? Smskou pošle, které BTS/wifi vidí a server si vyhodnotí, kde to je. Dneska ty propritární operátorská řešení už moc zajímavé nejsou, když se dá obejít i bez nich :-)


A signál k tomu, že chceme vědět polohu, by mohlo třeba být prozvonění z předem známého VoIP čísla. To by ale asi někdo tu aplikace musel napsat, tedy pokud neexistuje a nefungovalo by to s hloupými telefony, což je trochu škoda.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6621
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Lokalizace SIM přes T-Mobile "KDE JE..."

Příspěvekod 5uch » stř 03. led 2018 17:24:25

looker píše:chtěl jsem lokalizaci bez dat.

alfi píše:Neumí to nějaká apka do mobilu? Smskou pošle, které BTS/wifi vidí a server si vyhodnotí, kde to je.


A o takové aplikaci přes SMS nevím. Zajímavý nápad. Teoreticky proveditelný... hádám ale, že v praxi se toho dnes už nikdo neujme.

Ono to na smart telefonech nedává moc smysl. Za prvé by to mělo nízké použití, protože přes data to už funguje. Za druhé by někdo musel provozovat ten server, který by dostával a vyhodnocoval SMSky s informacemi o blízkých BTS. A posílal zpět SMSkou určené souřadnice - a ty musí někdo zaplatit. A provozovatel by musel mít přístup k aktuální databázi BTSek (takovou databázi musí mít operátoři - ale je veřejně komukoli přístupná?).

U smarphonu se předpokládá využití dat (bez nich je z velké části nevyužitý), takže pochybuji, že by se někdo nezávislý pustil do " bezdatového" řešení, které ve výsledku bude dražší. Logicky z toho vychází, že nejpravděpodobnější provozovatel takové aplikace je sám provozovatel sítě. TM něco takového historicky má, ale pochybuji, že se do něčeho podobného v dnešní době "smartphonové" pustí i ti ostatní.


Mimochodem... na Google mapách mi přibližná lokalizace podle BTS funguje i na stařičkém hloupém Sony Ericsson C720 bez zapnuté GPS - dokonce na mapě ukazuje okruh, ve kterém se podle signálu BTSek nacházím.
Zajímavé by bylo zjistit, jakým způsobem se vlastně ta lokalizace do mapy přidává. Jestli se informace o signálech blízkých BTS posílají do Googlu, který má jejich vlastní databázi, nebo Google požadavek na vyhodnocení polohy podle BTS přepošle na operátora, převezme výsledek a zakomponuje ho do mapy. Nebo zda telefon komunikuje přímo se serverem operátora, či jiného subjektu zodpovídajícího za databázi BTSek a výsledek přidává do mapy ve vlastní režii.


Na smartech se k tomu přidává lokalizace podle databáze zachycených wifi sítí. Předpokládám, že tahle úroveň už jede čistě na databázích Googlu a že uživatelé telefonů s Androidem se zapnutými "feedback" funkcemi pomáhají sami tuhle databázi vytvářet a aktualizovat.

xsouku04 píše:A signál k tomu, že chceme vědět polohu, by mohlo třeba být prozvonění z předem známého VoIP čísla. To by ale asi někdo tu aplikace musel napsat, tedy pokud neexistuje a nefungovalo by to s hloupými telefony, což je trochu škoda.


Proč to prozvonění a proč z předem známého VoIP čísla? To pro případ, že lokalizace (inicializovaná tím prozvoněním, nebo jiným "šťouchnutím") probíhá čistě v režii operátora, který má aktuální informace o BTSkách, které s telefonem právě komunikují a lokalizaci provede na základě těch údajů, které k danému číslu vidí u sebe?
Blízké BTS zná i telefon. Na starém Siemensu ME45 šel aktivovat BTS monitor, který ukoazoval provozní údaje o nejbližších zachycených BTSkách. Takže lokalizaci může provádět kdokoli, kdo tuhle informaci o blízkých BTS dostane předanou z telefonu. Nepotřebuje mít přístup k provozním datům ze sítě. Jen potřebuje tu databázi rozmístění BTSek (a případně nějakých korekcí určujících sílu signálu jednotlivých BTS v terénu pro zpřesnění triangulačního výpočtu).
VOX 802 -> Odorik byla jasná volba
5uch
 
Příspěvky: 246
Registrován: stř 21. lis 2012 5:01:18

Re: Lokalizace SIM přes T-Mobile "KDE JE..."

Příspěvekod alfi » ned 07. led 2018 21:34:02

5uch píše:A o takové aplikaci přes SMS nevím. Zajímavý nápad. Teoreticky proveditelný... hádám ale, že v praxi se toho dnes už nikdo neujme.

A provozovatel by musel mít přístup k aktuální databázi BTSek (takovou databázi musí mít operátoři - ale je veřejně komukoli přístupná?).

Databáze českých je např. na https://gsmweb.cz/mapa/, jen změny mají trochu zpoždění. Zahraniční stejně nemá ani ten velký operátor TM/O2..

5uch píše:Mimochodem... na Google mapách mi přibližná lokalizace podle BTS funguje i na stařičkém hloupém Sony Ericsson C720 bez zapnuté GPS - dokonce na mapě ukazuje okruh, ve kterém se podle signálu BTSek nacházím.
Zajímavé by bylo zjistit, jakým způsobem se vlastně ta lokalizace do mapy přidává. Jestli se informace o signálech blízkých BTS posílají do Googlu, který má jejich vlastní databázi, nebo Google požadavek na vyhodnocení polohy podle BTS přepošle na operátora, převezme výsledek a zakomponuje ho do mapy. Nebo zda telefon komunikuje přímo se serverem operátora, či jiného subjektu zodpovídajícího za databázi BTSek a výsledek přidává do mapy ve vlastní režii.

Na smartech se k tomu přidává lokalizace podle databáze zachycených wifi sítí. Předpokládám, že tahle úroveň už jede čistě na databázích Googlu a že uživatelé telefonů s Androidem se zapnutými "feedback" funkcemi pomáhají sami tuhle databázi vytvářet a aktualizovat.

Google žádné info nemá. Podle mně to dělá úplně stejně jako ty wifi = když projde kolem někdo se zapnutou GPS, tak si z mobilů posbírá okolní BTS. Svého času dokonce veřejně poskytoval API na lokalizaci wifi podle MAC - nevím, jestli ještě funguje. Zábavné je, když s wifi AP občas cestujete a pak zkusíte lokalizaci bez GPS = ukáže poslední známou polohu wifi :-)
alfi
 
Příspěvky: 380
Registrován: čtv 03. led 2013 16:31:10


Zpět na Zajímavé služby, které neprovozuje Odorik.cz

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků