dialup připojení

Můžete využít jen část a nebo všechny služby co Odorik.cz nabízí přímo z Vašeho telefonu ?

dialup připojení

Příspěvekod jelinek.01 » úte 10. říj 2017 18:34:51

Dobrý den,
poradíte prosím s nastavením (jestli to vůbec lze)?
U staré O2 GPRS PCMCIA karty se dalo vytočit *99# pro připojení k netu.
Mám UMPC (7'' notebook) s win10 a Androidní telefon (samozřejmě se SIM od Odoriku). Raději bych samozřejmě používal BT PAN tethering, ale ten mi funguje jen od spárování do restartu PC, pak už PC nevidí PAN službu na mobilu (i když je pořád povolená) a nabízí jen "přímé připojení", přes které ale internet nejde. Zvláštní je, že když kliknu na BT ikonku, dám "připojit k síti", zobrazí to seznam poskytovatelů BT PAN (i ten můj telefon), možnost připojení k PAN tam pak ale chybí.
Co ale v mobilu to PC vidí je BT DUN síť (dialup). Je možné se připojit k internetu jako dialup? To je ve win10 podstatně více po ruce(na dvě kliknutí z lišty), než pokaždé nově párovat telefon, i kdyby to mělo být trochu pomalejší.

Alternativou je aplikace BTDUN+, ale raději bych použil co už umí telefon, než kupoval další aplikaci (pokud to nepůjde jinak, stejně do ní těch 120Kč vrazím).
Díky.
jelinek.01
 
Příspěvky: 5
Registrován: stř 17. srp 2016 20:26:10

Re: dialup připojení

Příspěvekod Pitomec » úte 10. říj 2017 19:53:21

Proč BT tethering a ne WiFi tethering? To ten UMPC nemá WiFi? Android pak WiFi tethering umí snad každý.
Obrázek
Uživatelský avatar
Pitomec
 
Příspěvky: 1865
Registrován: ned 27. lis 2011 22:26:33
Bydliště: Brno

Re: dialup připojení

Příspěvekod jelinek.01 » úte 10. říj 2017 20:16:37

Protože mi wifi tethering udělá z mobilu kapesní kamínka a sežere baterku za pár hodin i když nic nedělá.
BT Tethering může klidně být zapnutý pořád a použiju ho když potřebuji na pár kliknutí bez nutnosti nejdříve na telefonu zapínat wifi.
Na delší brouzdání/streamování to stejně s českým pojetím mobilního trhu není, ale jezdím do práce vlakem a když chci cestou něco dělat, často potřebuji všemožnou dokumentaci, nebo si jen číst mezi přestupy...
jelinek.01
 
Příspěvky: 5
Registrován: stř 17. srp 2016 20:26:10

Re: dialup připojení

Příspěvekod xsouku04 » úte 10. říj 2017 23:11:35

Nevím, jestli se dá vytáčet internet i přes bluetooth, ale běžně jsem se na internet dostával vytáčeně pomocí USB kabelu. Šlo to s hloupou nokií i chytrým android telefonem. Telefon se pak tvářil po připojení USB kabelu jako stařičký vytáčecí modem. Stejně to dělají i USB klacíky, snad s výjimkou těch LTE, kde by to už přecijen omezovalo rychlost. Prostě se objevil v mém network manageru pod Linxem a stačilo párkrát kliknout a byl jsem na netu.
Pokud je bluetooth jen nahrazuje onen fyzický USB kabel, předpokládám, že to půjde také.

Nyní jsem to zkoušel a vypadá to, že můj Android se nyní už jako usb modem tvářit neumí. Mám jen možnost, aby se tvářil jako další síťová karta, což mne ale na internet nepřipojilo, dost možná kvůli mému firewalu, ale nijak to nepotřebuji.

Myslím, že tvářit se jako modem, Android umí, kdyby chtěl, ale není to nyní v módě z toho důvodu, že by maximální rychlosti LTE takto nebylo možné využít. Jaké jsou maximální rychlosti Bluetooth, nevím, ale móda neumožňovat modem se možná týká i bluetooth.

Update: asi jsem si to spletl a android se možná nikdy neuměl tvářit jako pravý USB modem, místo toho se tváří jako další USB síťová karta. Jako USB modem se uměly tvářit hloupé nokie.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6353
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: dialup připojení

Příspěvekod jelinek.01 » stř 11. říj 2017 5:33:46

Nevím jak který, ale ten můj (Xiaomi Redmi X4 s neoficiálním LineageOS má mezi BT službami BT DUN (DalUpNetwork, má to normálně přiřazený COM port).
Ve win mohu dát ve správci připojení "nastavit připojení k internetu", "vytáčené nebo ISDN", zeptá se to na číslo, jméno a heslo, pak už to vytáčí.
Problém je právě to číslo a případně heslo.
U O2 to bývalo *99# a na loginu nezáleželo. U TM jsem našel starý návod pro GPRS, tam to bylo *99***1# bez loginu.
Ani jedna z těchto variant mi u Odorika nejde.
LTE rychlost mě příliš netrápí, kolem železnice mi stejně většinou LTE nejede a jak jsem již psal, nejde mi o streamování, ale o přístup k dokumentaci a návodům při programování.j
Aspoň se pak někde nezapomenu a nevypatlám si těch pár MB z balíčku na YouTube jako když mi poprvé fungovalo LTE a já si nevšiml, že nejsem na wifi.
jelinek.01
 
Příspěvky: 5
Registrován: stř 17. srp 2016 20:26:10

Re: dialup připojení

Příspěvekod xsouku04 » stř 11. říj 2017 10:17:25

Já mám pod T-mobilem *99# apn internet.t-mobile.cz, jméno a heslo prázdné a ukazuje to, že jsem se naposledy připojil před rokem.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6353
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: dialup připojení

Příspěvekod jelinek.01 » stř 11. říj 2017 17:13:18

no, zatím to vypadá, že nejjednodušší bude investovat do té aplikace BTDUN+ (ta simuluje dialup modem).
Dnes jsem již dvakrát na cestách prováděl nové párování. Bohužel mi to pořád cpe profil "přímé připojení" místo "přístupový bod".
Nové párování to opraví, ale ase jen na chvilku.
jelinek.01
 
Příspěvky: 5
Registrován: stř 17. srp 2016 20:26:10

Re: dialup připojení

Příspěvekod alfi » čtv 12. říj 2017 11:55:21

Souhlas, sdílení netu přes BT místo wifi žere výrazně méně baterku :-)
Obecně by GPRS "dialup" přes BT fungovat měl, už dříve měl výhodu, že na rozdíl od těch usb-serial kabelů nepotřeboval žádné speciální ovladače. *99# by mělo být ok, varianta *99***1#se používá(la) jako výběr prvního přednastaveného APN v telefonu/modemu.

Ani jedna z těchto variant mi u Odorika nejde.

Jak se projevuje to "nejde"? A co test s jinou SIM kartou?

Teď zjišťuju, že už jsem tuhle cestu hodně dlouho nepoužil :-) A když už, tak to bylo na Linuxu - kde jde v ppp vytáčení hezky zapnout logování a je přesně vidět, co je špatně (přihlášení, sestavení PPP, (ne)přidělení IP adres...). Jestli jde něco takového ukázat i v oknech nevím. Tam byl vždycky problém se zadáním APN, protože okenní dialup předpokládal vytáčení jen čísla bez APN..?
Ještě můžu doporučit aplikaci od TM (https://www.t-mobile.cz/podpora/nastave ... ager#tab_1, určitě min. tu "původní" na https://www.t-mobile.cz/podpora/nastave ... ager#tab_3 - čím se "nová" liší netuším) - provede spárováním telefonu i přes BT a umožní vytáčet vč. APN.
alfi
 
Příspěvky: 348
Registrován: čtv 03. led 2013 16:31:10


Zpět na Mobilní telefony

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník