UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adrese

Je špatně slyšet ? Lze to řešit !

Re: UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adres

Příspěvekod Pitomec » pon 28. lis 2016 10:14:21

Mám od UPC jenom modem Ubee (ne kombinaci modem-router), takže není co nastavovat. Switche samozřejme Gbps a - taky samozřejmě :D - obyčejné TP-Link za pár stovek. Naštěstí chodí v pohodě :)
Obrázek
Uživatelský avatar
Pitomec
 
Příspěvky: 1942
Registrován: ned 27. lis 2011 22:26:33
Bydliště: Brno

Re: UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adres

Příspěvekod xsouku04 » úte 29. lis 2016 11:33:55

Tak myslím, že jsem zmatkům u UPC přišel na kloub. (doufám)
UPC tam má nějaký hack, kvůli kterému zjistí skutečnou fyzickou MAC adresu, pro přidělování IP adres se klonované MAC adresy ignorují, používají se fyzické původní MAC adresy (původní MAC je napsána mimo jiné vždy na spodní straně routeru).
Ale aby trochu zkomplikovali život svým zákazníkům, nikdo o tom neví a technici vidí v jejich systému tu naklonovanou MAC adresu. Tedy když se technika UPC zeptáte, jakou že máte aktuálně MAC adresu, řekne Vám to naklonované číslo. Ne tu, která se opravdu použije pro přidělování IP adresy. Tedy budou vám tvrdit, že je vše v pořádku, ale přitom dostáváte jinou IP adresu, než je nastaveno.

Řešení je tedy úplně jednoduché i relativně pohodlné. Je třeba zapomenout na klonování MAC adres a vždy při změně routeru zavolat a požádat po telefonu, aby onu statickou ip adresu přiřadili nové MAC adrese routeru. Než se to projeví, může prý trvat až hodinu, ale u nás to bylo v podstatě hned.

Ještě zkusím napsat na fórum UPC, aby mi někdo jiný potvrdil, že UPC klonování MAC adres (při režimu bridge) bojkotuje ve všech případech a ne jen u mne. Předpokládám že to bude z toho důvodu, že má pak nějaký právník pocit jistoty a bezpečí. Svého času při změně MAC adresy nefungoval internet do zavolání a nahlášení nové MAC adresy vůbec (třeba po výměně počítače - routery, více zařízení v domácnosti a klonování MAC adres ještě nebylo tak běžné) a bylo to z přesně z toho důvodu, aby měl nějaký právník pocit, že má vše pod kontrolou.

Snad výrobci síťovek časem přijdou s takovým klonováním, na které bude právník v UPC krátký.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6654
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adres

Příspěvekod Pitomec » úte 29. lis 2016 11:55:08

"Svého času při změně MAC adresy nefungoval internet do zavolání a nahlášení nové MAC adresy vůbec"

Toto se ale nikdy netýkalo UPC (mám od nich připojení od prvopočátku, co ho nabízí). Používal to dřívější Karneval, dodneška to používá Netbox. Mimochodem v jednom hotelu jsem měnil TP-Link 1043v1 za 1043v2 a taky stačilo naklonovat MAC adresu a vše v pohodě. Ovšem i tam je od UPC pouze modem Ubee, ne kombo modem-router. Tarif samozřejmě podnikatelský s jednou pevnou IP.
Obrázek
Uživatelský avatar
Pitomec
 
Příspěvky: 1942
Registrován: ned 27. lis 2011 22:26:33
Bydliště: Brno

Re: UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adres

Příspěvekod xsouku04 » úte 29. lis 2016 13:08:27

Pitomec píše:"Svého času při změně MAC adresy nefungoval internet do zavolání a nahlášení nové MAC adresy vůbec"

Toto se ale nikdy netýkalo UPC (mám od nich připojení od prvopočátku, co ho nabízí). Používal to dřívější Karneval, dodneška to používá Netbox. Mimochodem v jednom hotelu jsem měnil TP-Link 1043v1 za 1043v2 a taky stačilo naklonovat MAC adresu a vše v pohodě. Ovšem i tam je od UPC pouze modem Ubee, ne kombo modem-router. Tarif samozřejmě podnikatelský s jednou pevnou IP.


Tak pardon on to byl tehdy Karneval. Netbox a jiní podobní se také koukají na MAC adresu, ale nedělají to z toho důvodu, že by chtěli zákazníky buzerovat, ale podle MAC adresy zákazníky rozpoznávají. U nich odpadají možné problémy s modemem.
MAC adresa se dá nastavit přímo na jejich webu (netbox). A s klonováním problém nemají a ještě poradí jak. V dnešní době asi už existuje levné řešení jak zákazníky rozpoznávat podle portu, ale předpokládám, bylo rozpoznávání podle MAC adres opravdu nutné. Kdyby se internet zaváděl jen na porty, teoreticky by se šlo připojit k internetu na černo.

Karneval měl ale vlastní modemy, tedy rozpoznávat zákazník podle MAC adresy neměl předpokládám zapotřebí. Je ale možné, že to o tom právníkovi je nějaká fáma a důvod mohl existovat nějaký technický. Pak to bylo nějakou dobu tak, že při změně MAC adresy stačilo restartovat modem a fungovala i jiná MAC adresa. Nyní není třeba ani to.
V každém případě to na mne dělá dojem, že technici kabelovek jen vymýšlejí jak své podpoře a zákazníkům co nejvíce zkomplikovat život. Pravda, je to lepší než to bývalo.

Pokud chci mít z veřejné IP adresy opravdu užitek (chci si nastavit sám firewall a routovací pravidla), jejich funkci routeru zabudovaného do modemu opravdu nechci používat a použití režimu bridge je jediná jistota, že mi jejich funkce routeru nebude nějak prznit pakety. Ostatně firmware modemu si kdykoli mohou upgradnout a přidat tak nové bugy již zabagovaného routeru. Pravda je, že většina lidí si s tím bohatě vystačí, i když čas od času se vyskytne někdo, komu třeba koktá VoIP a může za to router od UPC.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6654
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adres

Příspěvekod Pitomec » úte 29. lis 2016 14:38:19

U toho Karnevalu jsem zapomněl dodat, že se to týkalo pevné IP adresy (příplatek 70Kč měsíčně) a bylo to v době, kdy se používal FUP. Ten zmiňuju proto, že tehdy Karneval nějak podcenil uživatele, kteří když si natvrdo změnili MAC adresu ve svém routeru (PC), tak dostali samozřejmě jinou IP a pokud shodou okolností ji měl někdo rezervovanou pro sebe (tj. platil si za tu pevnou), tak mu sosali z jeho FUP. Mně se takhle povedlo fungovat asi měsíc, pak si ale u Karnevalu někdo stěžoval, že nic netahá a má limit fuč, tak to zjistili a blokli mně internet. Naštěstí nikde ve smlouvě ani obchodních podmínkách nebylo psané, že bych si MAC nemohl měnit dle libosti, takže sklopili uši a službu obnovili :D
Obrázek
Uživatelský avatar
Pitomec
 
Příspěvky: 1942
Registrován: ned 27. lis 2011 22:26:33
Bydliště: Brno

Re: UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adres

Příspěvekod xtonda » úte 29. lis 2016 17:07:02

Pitomec píše:"Svého času při změně MAC adresy nefungoval internet do zavolání a nahlášení nové MAC adresy vůbec"

Toto se ale nikdy netýkalo UPC (mám od nich připojení od prvopočátku, co ho nabízí).

Já sem u UPC od roku 2007 a tehdy to už nebylo, ale sem přesvědčen, že sem četl že UPC skutečně kdysi registrace zařízení podle MAC dělalo a že při výměně routeru (modemy tehdy byly jen media konvertory, router musel mít zákazník vlastní) bylo potřeba nahlásit tuším buď po telefonu později snad na to byl i web.
Naposledy upravil xtonda dne úte 29. lis 2016 17:16:07, celkově upraveno 1
xtonda
 
Příspěvky: 729
Registrován: čtv 08. zář 2011 14:38:19

Re: UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adres

Příspěvekod xtonda » úte 29. lis 2016 17:14:12

xsouku04 píše:Jinak koukám, že UPC má vlastní aktivní fórum

Ono to z toho není zřejmé, ale tohle je fanouškovské fórum a UPC s tím nemá nic společného a ani se tam nijak nevyjadřuje. Samozřejmě i sdílení zkušeností mezi zákazníky je přínosné.
xtonda
 
Příspěvky: 729
Registrován: čtv 08. zář 2011 14:38:19

Re: UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adres

Příspěvekod Pitomec » úte 29. lis 2016 20:38:31

Já mám UPC od roku 2001 a tehdy byl k internetu dodáván modem Motorola, který snad registraci MAC nevyžadoval. I když je to samozřejmě 15 let zpátky, člověk zapomíná a navíc jsem vždycky měl za modemem hned svůj router, takže jsem změnu MAC de facto nikdy dělat nemusel.
Obrázek
Uživatelský avatar
Pitomec
 
Příspěvky: 1942
Registrován: ned 27. lis 2011 22:26:33
Bydliště: Brno

Předchozí

Zpět na Kvalita a přerušování hovorů

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník