UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adrese

Je špatně slyšet ? Lze to řešit !

UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adrese

Příspěvekod xsouku04 » stř 16. lis 2016 22:35:09

Ve zkratce: Mizerný internet od UPC se v některých případech může vázat na konkrétní přidělené ip adresy (výchozí brány). Internet je OK/mizerný v závislosti na tom jakou ip adresu zrovna přidělili. Přidělená ip adresa se mění spolu s koncovým zařízením (při režimu bridge) nebo se může měnit náhodně.

Celé: Na naší pobočce v Brně máme internet od UPC v režimu bridge, kdy IP adresy jsou přidělovány přímo routeru za ním. Do začátku tohoto týdne dělal router Fritzbox, kterého je ale na to škoda, protože je to především kvalitní VDSL modem.
Tak jsem jej vyměnil za jiný router. Přestože jsem naklonoval MAC adresu, UPC to neznámým způsobem poznalo a po cca roce přidělilo jinou veřejnou ip adresu. A začalo koktat, ztrácet pakety a mít odezvu nad 100 ms. Po výměně zpět na fritzbox jsme opět dostali původní veřejnou ip adresu a potíže ustaly.
Na první pohled to tedy vypadalo, že za koktání může nový router s openwrt.

Tak jsem zkusil třetí router. Router Netis WF2419E dostal zase ještě další ip adresu (přestože jsem použil klonování MAC adresy) a jel bez potíží.

Také jsem si na internetu našel, že firemním zákazníkům UPC zdarma nabízí statickou ip adresu. http://www.upc.cz/pece-o-zakazniky/inte ... pevnou-ip/
Požádal jsem tedy o ni.
Dnes večer nám UPC opět změnilo ip adresu, právě na tu "statickou". Ve skutečnosti se ona statická prý stejně váže na MAC adresu, ale podobnou informaci je třeba z techniků tahat jako chlupy z deky a neříkají to moc jistě. A potíže s kvalitou internetu jsou zde opět. Tedy nic kromě IP adresy se nezměnilo a potíže na přípojce, kde nikdy nebyly, jsou zde opět. Vypadá to, že nám nekvalitní internet přidělili spolu s novou ip adresou.

Možné vysvětlení. Kromě poslední míle (nekvalitní vedení), čí potíže s modem může výpadky a zpoždění paketů způsobovat router UPC někde na páteřní síti. Potíže se buď projeví nebo neprojeví v závislosti na tom, který router dostanete přidělen. Router je přidělen spolu s ip adresou.

Setkal jste se s tím ještě někdo? Technici na UPC, na které mne přepojovali, když jsem volal na číslo 241005200, se zdají být docela marní. (více různých důvodů)
Nyní zapnuli nějaké sledování modemu. Pokud je ale problém na IP vrstvě s jejich routerem, nic nejspíš neuvidí. A "pingat" prý neumí, protože prý pracují za firewalem, který jim to ani nedovolí. Tak jsem zvědav, jak to budou řešit. Možná mi nezbude nic jiného, než říci, že novou statickou ip adresu nechci, protože koktá, a poté měnit MAC adresu tak dlouho, až dostanu nějakou IP adresu, co funguje OK. Ale kdykoli to mohou opět změnit opět na koktavou.

Problém je jen ve směru upload (tedy od nás směrem do internetu). U pingu na výchozí bránu (první router na straně UPC) se ztrácí chvílemi až 30 % paketů. Chvílemi se neztrácí nic, nebo něco mezi. V hovoru jsou obvykle cca půlvteřinové výpadky, které slyší protistrana.
Přílohy
upc_ztraci_pakety2.png
upc_ztraci_pakety2.png (46.37 KiB) Zobrazeno 5268 krát
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6920
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: UPC koktá v závislosti na přidělené IP adrese

Příspěvekod Pitomec » čtv 17. lis 2016 11:08:23

Veřejnou pevnou mám od UPC asi 6 let, možná déle (je automaticky dávána ke všem firemním tarifům - divím se, že ji Odorik nedostal), hned naproti mně ji mají v hotelu (taky firemní tarif) a to vše je kousek od pobočky Odoriku. Problémy žádné. Jinak mě trochu zaráží ten údaj DNS - Google 8.8.8.8 chápu (byť už asi 2 roky ho nemusím používat, protože s DNS od UPC problém není), ale ten primární je co? Já (stejně jako v hotelu) mám nastavení primární: 213.46.172.37, sekundární: 213.46.172.36
Přílohy
ping.jpg
ping.jpg (137.05 KiB) Zobrazeno 5229 krát
Obrázek
Uživatelský avatar
Pitomec
 
Příspěvky: 2016
Registrován: ned 27. lis 2011 22:26:33
Bydliště: Brno

Re: UPC koktá v závislosti na přidělené IP adrese

Příspěvekod xsouku04 » čtv 17. lis 2016 23:14:35

Pitomec píše:Veřejnou pevnou mám od UPC asi 6 let, možná déle (je automaticky dávána ke všem firemním tarifům - divím se, že ji Odorik nedostal), hned naproti mně ji mají v hotelu (taky firemní tarif) a to vše je kousek od pobočky Odoriku. Problémy žádné. Jinak mě trochu zaráží ten údaj DNS - Google 8.8.8.8 chápu (byť už asi 2 roky ho nemusím používat, protože s DNS od UPC problém není), ale ten primární je co? Já (stejně jako v hotelu) mám nastavení primární: 213.46.172.37, sekundární: 213.46.172.36


Díky za reakci. V Brně UPC na naší pobočce za více než rok žádné potíže také neměl. Až nyní, při změně ip adres - což je dost kuriozita. Hlavně jsem půl dne hledal chybu ve svém openWRT routeru, než jsem to vyloučil a napadlo mne, že mne jen UPC vodí za nos. Dám Openwrt router, hovory koktají. Dám Fritzbox, hovory jsou ok. V Praze máme také UPC a tam jsou různé výpadky docela běžné (Vladislavova).
Ta IP adresa u DNS 192.168.2.1 je předpokládám nějaký blábol našeho routeru. Je to totiž přímo IP adresa našeho routeru (default gateway) pro lokální síť. Je to, předpokládám, hodnota, kterou rozdává router svým DHCP klientům. Tu další ip adresu 8.8.8.8 jsem tam pro jistotu dopsal já.

Dnes to vypadá OK, tak doufám, že se to zítra nezačne zase kazit a našim zákazníkům volající na infolinku nebudou vypadávat slova.
Kód: Vybrat vše
--- sip.odorik.cz ping statistics ---
7678 packets transmitted, 7678 received, 0% packet loss, time 7687830ms
rtt min/avg/max/mdev = 13.597/14.753/101.958/1.427 ms


Jinak těch testů jsem dělal více, než popisuji ve svém prvním příspěvku, abych se ujistil, že chyba je opravdu u UPC. I když jsem měl důkazy, bylo to nad rozlišovací schopnosti techniků od UPC ony důkazy pochopit a ověřit. Skoro mě připadalo, že každá druhá věc, kterou technik pro firemní zákazníky od UPC prohlásí, je nějaký vyložený nesmysl. Např. "Pošlete mi traceroute na výchozí bránu. " (nesmysl - výchozí brána je hned další uzel, nic z toho nepozná). Nebo UPC přiděluje sice "statickou" IP adresu na požádání firemním zákazníkům zdarma, ale prý možná ne tak úplně statickou, když se vlastně váže na MAC adresu koncového zařízení, které si mohu v režimu bridge měnit. Když ale budu svoji MAC adresu klonovat, tak prý snad asi, bude moje statická adresa opravdu statická. Ale tohle se dozvím, až když vidím, že jsem dostal jinou než onu "statickou"... Zajímavé je, že když statickou ip adresu objednánu nemám, tak klonování MAC adresy nemá žádný vliv. Nějak poznají, že je to jiné zařízení (i když má naklonovanou stejnou MAC) a dají jinou ip adresu. Ale technici o tom nic netuší.

Co je dobré si projít, abych vyloučil problém u sebe, jsem se pokusil sepsat zde. http://www.odorik.cz/w/internet#mam_nek ... je_problem
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6920
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adres

Příspěvekod Pitomec » pát 18. lis 2016 10:27:14

S tou IP se to má tak, že firemní zákazník jich má víc a ve standardu je pouze jedna statická, proto se váže na MAC. Kdysi jsem to s UPC taky řešil (měnil jsem router a v domnění, že IP zůstane stejná jsem starý vyhodil a dal nový, přičemž se IP změnila a na zákaznické lince nebyli ani schopni říct, s jakouže to MAC adresou je IP vlastně svázaná - takže jsem rychle mazal pro starý router a MAC z něho vydoloval, pak naklonoval do nového a po restartu modemu naskočila naštěstí původní statická IP).
Obrázek
Uživatelský avatar
Pitomec
 
Příspěvky: 2016
Registrován: ned 27. lis 2011 22:26:33
Bydliště: Brno

Re: UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adres

Příspěvekod vlada » pát 18. lis 2016 11:41:40

Mám doma firemní UPC (v Praze). Pořízeno hlavně kvůli statické IP v ceně, nevnucování TV a možnosti koupě modemu (tehdy šel jinak snad jen pronájem). O jednu statickou IP jsem si musel explicitně zažádat. Původní adresa se sice neměnila, ale chtěl jsem mít jistotu. Přidělili mi tedy také jinou IP a také jsem pochopil, že je vázána na modem. Vše mi ale připadá pochopitelné a docela rozumné, že mají jiné pooly pro statické IPiny.
Mám teď IP z rozsahu 84.242.64.0/19, což podle GeoIP databáze odpovídá Praze. Vaše IP podle GeoIP (mám-li aktuální DB) odpovídá Ostravě. Nemůže to být ten problém, že vám prostě přidělili IP z nejvolnějšího poolu, ačkoli se to pak bude routovat přes čtvrt republiky? Ale možná je to jen blbost a nebo má GeoIP chyby...
vlada
 
Příspěvky: 11
Registrován: stř 24. pro 2014 13:30:48

Re: UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adres

Příspěvekod Pepes » ned 20. lis 2016 17:30:10

Co máte za jejich modem? Compal?
Pepes
 
Příspěvky: 19
Registrován: pon 04. dub 2011 15:10:44
Bydliště: Praha

Re: UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adres

Příspěvekod xsouku04 » ned 27. lis 2016 13:01:24

Pepes píše:Co máte za jejich modem? Compal?

Modem mám Technicolor. Zakoupený.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6920
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Vypadá to, že UPC statickou ip adresu ve skutečnosti neumí

Příspěvekod xsouku04 » ned 27. lis 2016 13:19:33

Nyní, co se problémy s nekvalitním internetem uklidnily, opět jsem vyměnil router NETIS za TP-link WR842ND s nahraným linuxovým firmware openWRT. Přestože obě zařízení mají naklonovanou stejnou MAC adresu, opět jsem obdržel úplně jinou veřejnou ip adresu. Restart modemu nepomohl. Prostě v UPC nějak poznají, že je tam jiné zařízení (režim bridge) a přidělí jinou IP adresu. MAC adresa zdá se je jen jedním z toho na co berou zřetel.

Tedy, když to shrnu, statická IP adresa od UPC zdarma pro firemní zákazníky ve skutečnosti váže zjevně nikde nepopsaným způsobem ke konkrétnímu zařízení. Pokud zařízení vyměníte, dostanete jinou IP adresu a aby vám vrátili Vaši statickou, musíte se nejspíše opět ručně doprošovat techniků na UPC, nebo čekat nikde nespecifikovanou dobu.
Slovo statická zde znamená, že když neměníte zařízení, tak by se vám neměla měnit. Což je ovšem běžné (i když negarantované) chování, i pokud si o "statickou" nezažádáte nejen u UPC ale u v podstatě všech poskytovatelů, co veřejné ip adresy poskytují. (např. Netbox, O2 ADSL). Mění se tak podle mé zkušenosti třeba jednou za 3 roky, což je ještě OK.

V pondělí zkusím ještě požádat techniky od UPC o vysvětlení, ale předpokládám, že budou opět jen mlžit prohlašovat nesmysly. Řešení vidím v tom, že se na žádné veřejné ip adresy nebudeme nespoléhat a vytvoříme si VPN, na ip adrese nebude pak záležet. Aby si někdo mohl vytvořit vlastní VPN, je k tomu potřebná alespoň jedna veřejné IP adresa ideálně přímo v serverovně (bez výpadků), což pro nás samozřejmě problém není. Pokud nebudete přenášet obrovské objemy dat, normální smrtelník ji může pořídit třeba na 4smart.cz.

Možnost přistupovat na dálku na různé počítače či zařízení může být dobré, kromě třeba zapínání či kontrolování plynového kotle na dálku, také pro stále rozšířenější home office. Tedy předpokládám, je to něco velmi aktuálního.
Přílohy
Netis.png
Netis.png (12.81 KiB) Zobrazeno 4854 krát
openwrt.png
openwrt.png (12.03 KiB) Zobrazeno 4854 krát
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6920
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adres

Příspěvekod Pitomec » ned 27. lis 2016 20:31:52

Když to UPC nepozná při výměně TP-Link 1043 za TP-Link 4300 (můj případ), tak to nepozná ani u 842. Spíš to bude v tom routeru. Jinak technický dotaz - u alternativních FW, pokud vím, nefunguje HW NAT. Takže k čemu ho tam vlastně dávat?
Obrázek
Uživatelský avatar
Pitomec
 
Příspěvky: 2016
Registrován: ned 27. lis 2011 22:26:33
Bydliště: Brno

Re: UPC má nekvalitní net v závislosti na přidělené IP adres

Příspěvekod xsouku04 » pon 28. lis 2016 1:57:51

Pitomec píše:Když to UPC nepozná při výměně TP-Link 1043 za TP-Link 4300 (můj případ), tak to nepozná ani u 842. Spíš to bude v tom routeru. Jinak technický dotaz - u alternativních FW, pokud vím, nefunguje HW NAT. Takže k čemu ho tam vlastně dávat?


Díky za test. Používáte také režim UPC modemu bridge? Pokud nepoužíváte režim bridge, uplatní se MAC adresa modemu, která je pořád stejná, leda že byste vyměnili modem. Jedině v režimu bridge dostává veřejnou ip adresu přímo router až za modemem. Když jsem ale měnil Fritzbox za NETIS, také mi to měnilo ip adresy, a že se úspěšně klonuje MAC, jsem si ověřil, tedy předpokládám že OpenWrt to nebude. Zdržovalo mne právě to, že to vypadá všechno na problémy OpenWrt, ale přitom mne jen vodí UPC za nos. Nejlepší asi bude to opět vyměnit, nechat si přidělit zase jinou ip adresu a pak hned zavolat na UPC podporu a zeptat se, proč mi dávají jinou ip adresu, když mám mít statickou. Je libo restart modemu? Máte jej mít, ale onu statickou adresu stále nemám. Proč? Zkusím to a dám vědět.

O hardwarovém NATu jsem doteď neslyšel, až teď jsem si o tom hodně přečetl a taky tady. Pokud máte levnější gigabitový router, vypadá to jako hlavní důvod proč OpenWrt nepoužívat. Dražší gigabitový router by to měl zvládnout i bez hardwarové akcelerace, protože má lepší výkon procesoru (více paměti, USB 3.0 a eSATA/USB 2.0 5 GHz wifi a zjevně i další drobnosti navíc).
U nás gigabitový switch nemáme a rychlosti nad 100 Mbit nepotřebujeme, tedy nepodpora hardwarového NATu mi vůbec nevadí. Líbí se mi, že se díky OpenWrt z routeru za 600 Kč vlastně stane linuxový počítač, ve kterém jsem jako doma a kromě routeru může dělat i jiné věci. Třeba tam může běžet i speciální web. A hlavně OpenWrt vypadá pořád stejně a má širokou podporu, nejsem tak závislý na tom, co právě vymysleli proprietární výrobci daného typu routeru, co jsem si právě koupil.

Jinak koukám, že UPC má vlastní aktivní fórum, tak tedy mohu prudit ještě tam. Když nic jiného, tak to bude užitečné pro jiné lidi, co se snaží dělat něco podobného. UPC má veřejných IP adres dost, klidně jich přidělí i více v jednu chvíli, ale když to chce někdo opravdu seriózně na něco použít, tak zjistí, že je to prostě nedokumentované a zjevně nedořešené a veřejné IP adresy v režimu bridge mají hlavní efekt v tom, že ohrožují bezpečnost BFU.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6920
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Další

Zpět na Kvalita a přerušování hovorů

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník