"SIP trunk" nastavený jako IAX

Je libo vlastní pobočkovou ústřednu ?

"SIP trunk" nastavený jako IAX

Příspěvekod tdlmarek » sob 09. dub 2016 14:27:45

Dobrý den,

z dřívějších experimentů mám na svém účtu vytvořený SIP trunk, který jsem se nyní rozhodl trochu oprášit a vyzkoušet připojení přes IAX. Je mi jasné, že webgui není v této oblasti úplně hotové, už jen samotné nastavení všude mluvící o "SIP", ačkoliv se využívá AX, je trochu matoucí, avšak "vespod" se zdá, že téměř vše funguje.

Jako server používám iax.odorik.cz (89.185.255.43). Odchozí hovory bez problému fungují, je respektováno i mé nastavení Caller ID. Mám však problém s příchozími hovory - nejprve odorik oznámí "Volané číslo je nedostupné", načež T-Mobile doplní "Volané číslo neexistuje". Přímo na moji veřejnou IP adresu za této situace nedojde jediný paket, takže předpokládám, že problém je v nastavení odoriku.

Předpokládám, že se jedná o nastavení příchozích hovorů v záložce veřejného telefonního čísla. Jak je uvedeno i v návodu na wiki, u trunku se využívá speciální zápis sip:@408806. V případě použití protokolu IAX ale toto zřejmě nefunguje. Zkoušel jsem tedy iax:@408806 i iax2:@408806, bohužel ani jednu z variant webový formulář nebere.

Jak tedy nastavit směrování příchozího hovoru u "SIP" trunku s aktivním protokolem IAX? Bohužel se mi to nepodařilo nikde (wiki, fórum, ...) najít.
tdlmarek
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob 09. dub 2016 14:16:32

Re: "SIP trunk" nastavený jako IAX

Příspěvekod xsouku04 » sob 09. dub 2016 19:44:16

Nastavení IAX jako trunku nepodporujeme. On totiž SIP je tak nějak větší standard a u nás je lépe škálovatelný. Tedy jen SIP proxy zvládne statisíce registrovaných linek a tisíce souběžných hovorů. SIP se nám také lépe ladí, protože signalizace je v textové podobě.

Jediný důvod, proč jsme někdy použili IAX TRUNK, je, že hlavně při použití úspornějších kodeků jako g729 se šetří přenesená data. TRUNKovaný IAX má totiž podstatně menší IP overhead, protože posílá hlasové pakety všech hovorů v trunku v jediném větším paketu.
Výhody IAX TRUNKu si můžete nechat spočítat zde http://www.asteriskguru.com/tools/bandw ... ulator.php
Kromě menšího datového toku je menší množství větších datových paketů šetrnější k méně výkonným routerům po cestě. Mají tak méně práce. Mělo to smysl tak před pěti až osmi lety, kdy tehdejší ADSL modemy byly hodně nekvalitní a nestíhaly více než cca 5 současných SIP hovorů a projevovalo se to dost záhadně. Přes IAX trunk bylo možné protlačit současně běžících hovorů i 30.
Pokud jde ve Vašem případě jen o to si IAX trunk vyzkoušet, myslím, že je jen zbytečná komplikace.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6564
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: "SIP trunk" nastavený jako IAX

Příspěvekod tdlmarek » sob 09. dub 2016 21:14:03

Vycházím spíše z "filozofických" rozdílů, než na základě nějakých tvrdých dat.

IAX mi přišel vždy tak nějak elegantnější, jednodušší, modernější. Ostatně přesně z těchto důvodů byl navržen - v reakci na přílišnou obecnost a komplexnost SIPu, což může být často zdrojem různých problémů a podivných chování. Dle mých zkušeností u IAXu platí fráze "it just works" - jediný UDP port, signalizace i data v jednom streamu paketů, nativní podpora šifrování, jednoduchá konfigurace, ... Když je navíc v každé situaci i o něco úspornější (byť jsou to u jediného hovoru pouze jednotky kilobitů), tak při propojování dvou Asterisků (tedy softwaru s referenční implementací IAXu) mezi sebou zní podle mě otázka spíše obráceně: Jaký je důvod IAX nepoužít?

Jen bych se chtěl ujistit, zda náhodou nedochází ke zmatení z důvodu terminologie. Můj dotaz se netýká IAXu v "trunking mode" (trunk=yes) - toto nepotřebuji, ani nechci, vzhledem ke složitější konfiguraci Asterisku (nutnost timing interface). Jde mi o IAX "trunk" pouze z pohledu Odoriku, tzn. se stejnými funkcemi jako u SIP trunku - jediná registrace, přes kterou mohu směrovat více hovorů a sám si na své ústředně nastavovat jejich Caller-ID. Teady v nastavení IAXu bude trunk=no. Opravdu tedy nepotřebuji nic jiného, než aby fungoval zápis iax:@408806 pro směrování příchozích hovorů

Pokud však toto není podporováno, předpokládám, že mohu prostě vytvořit více běžných IAX linek a spokojit se s řízením Caller-ID prostřednictvím webového nastavení Odoriku, je to tak?
tdlmarek
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob 09. dub 2016 14:16:32

Re: "SIP trunk" nastavený jako IAX

Příspěvekod xsouku04 » sob 09. dub 2016 21:52:33

Také jsem dříve fandil více IAXu z podobných důvodů.
Ale jsou tři podstatné důvody proč dát přednost SIPu.
1) SIP je díky podpoře SIP PROXI mnohem lépe škálovatelný. Tedy signalizace je oddělené od samotných RTP streamů. To je podstatná "výhoda" SIPu, kteoru např. Asterisk vůbec neumí využít, tedy se o ní moc neví. Díky možnosti proxy lze mít jedinž SIP proxy pro signalizaci, ale na RTP mít více různých serverů. RTP (tedy samotný zvuk) může jít přímější cestou než signalizace, což sice většina VoIP operátorů nevyužívá, my ale ano.
2) VoIP není jen Asterisk. Většina zařízení a software, co podporuje SIP, IAX nepodporuje. Asterisk je software na pobočkové ústředny, pokud ale chcete mít tisíce či desetisíce současných hovorů Asterisk, není úplně to pravé. Spíše je pak Asterisk noční můrou. Čím více hovorů na něm běží, tím záhadněji se občas chová. Asterisk sice umí všechno možné, ale neumí to tak dobře jako software nebo zařízení, která se více specializují.
3) SIP je sice příliš komplexní a přesložitělý, ale vždycky je něco za něco. Tedy lze jej dobře rozšiřovat. Signalizace je textová, tedy pokud na danou funkcionalitu stále ještě neexistuje nějaká SIP hlavička, způsob, jak se má používat, lze si ji přidat sám, zařízení, která novou hlavičku neznají, ji budou ignorovat. Taková možná užitečná rozšíření jsou třeba BLF, možnost si posílat přes SIP textové zprávy, nastavovat způsob vyzvánění, možnost sledovat, kdy je kdo online a podobně.

Jaké má výhody IAX?
- používá jediný port, ten je možné na NATu/routeru povolit či nasměrovat je vyřešeno.
- jelikož je použití IAXu méně rozšířeno, je na něj mnohem méně útoků. V ojedinělých případech může IAX projít přes firewall tam, kde SIP selhává.
- IAX trunk podstatným způsobem šetří data.

Pokud pro vás nejsou podstatné tyto výhody, myslím, že nemá smysl IAX používat. Nevím jak bychom v IAXu vyřešili např. příznak přesměrování, který v SIPu řešíme přidanou hlavičkou Diversion. http://wiki.4smart.cz/doku.php/odorik_s ... ani_hovoru

Ano, SIP je dost možná nechutně přesložitělý, dost možná řeší věci příliš složitě a obecně, ale žádná rozumná alternativa k němu není.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6564
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: "SIP trunk" nastavený jako IAX

Příspěvekod tdlmarek » sob 09. dub 2016 22:40:58

Opřel jste se do toho pořádně, díky za zajímavé postřehy :)

Nerad bych, aby to vyznělo tak, že se vás snažím někam tlačit nebo o něčem přesvědčit. Když se vrátím k původní otázce, zkrátka jsem si jen chtěl ověřit funkčnost scénáře, který webové nastavení Odoriku umožňuje vytvořit. Tzn. mít linku typu trunk a na ní aktivovat IAX protokol. Pokud je odpovědí to, že toto nepodporujete (ze zcela pochopitelných důvodů, které jste uvedl) a jedná se pouze o chybu webgui, že tento stav nezobrazuje správně, beru to jako fakt a není třeba to dále rozebírat.
tdlmarek
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob 09. dub 2016 14:16:32

Re: "SIP trunk" nastavený jako IAX

Příspěvekod michaels » pon 11. dub 2016 13:32:44

Když už jsme to tu trochu nakousli asterisk - máte zkušenosti s nějaký mi jednoduššími linuxovými SIP ústřednami?
Uživatelský avatar
michaels
 
Příspěvky: 81
Registrován: sob 18. led 2014 14:41:32

Re: "SIP trunk" nastavený jako IAX

Příspěvekod xsouku04 » pon 11. dub 2016 14:27:43

michaels píše:Když už jsme to tu trochu nakousli asterisk - máte zkušenosti s nějaký mi jednoduššími linuxovými SIP ústřednami?

To je právě ten asterisk. O žádné rozumné alternativně asterisku, která by uměla nahradit pobočkovou ústřednu, nevím.
Asterisk = pobočková ústředna.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6564
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: "SIP trunk" nastavený jako IAX

Příspěvekod mobilemanic » pon 11. dub 2016 20:06:00

složitý: Asterisk
jednoduchý: Asterisk s FreePBX nástavbou

:-)
mobilemanic
 
Příspěvky: 465
Registrován: čtv 10. říj 2013 10:20:15


Zpět na Asterisk a SIP trunk

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků