vzdálené spuštění startx

Chcete probrat nezařaditelné téma ?

vzdálené spuštění startx

Příspěvekod luky » stř 07. úno 2018 18:53:03

přátelé, chtěl bych se zeptat, jak na vzdáleném stroji spustit grafické prostředí, aniž bych ho musel restartovat. Na serveru potřebuju občas spustit grafické prostředí (LXDE). Pokud jsem u serveru fyzicky, spustím grafické prostředí příkazem startx. Pak se k serveru můžu připojit přes VNC. Problém je ten, že netuším, jak na dálku spustit na serveru příkaz startx. Není problém se k serveru připojit přes SSH. Klidně i pomocí SSH -x ....tato varianta je ale pomalá, proto je lepší použít VNC.
Tento dotaz bych dal do Linux.fóra, ale bylo už uzamčeno.....
Díky za radu
luky
 
Příspěvky: 635
Registrován: sob 24. bře 2012 21:56:12

Re: vzdálené spuštění startx

Příspěvekod xsouku04 » stř 07. úno 2018 23:22:08

Já používám X2go. Použije se přihlašovací údaje přes ssh. A lze si vybrat, jestli se otevře nové prostředí, nebo se připojím k již běžícímu jako u VNC. A hlavně je to mnohem rychlejší a méně náročné na internet než VNC.

Tam, kam se přihlašuji, je potřeba nainstalovat X2goserver, odkud se přihlašuji stačí x2goclient. V debianu jen přidám další repozitař a instaluji pak jedním příkazem.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6436
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: vzdálené spuštění startx

Příspěvekod luky » čtv 08. úno 2018 19:22:19

děkuji!
luky
 
Příspěvky: 635
Registrován: sob 24. bře 2012 21:56:12

Re: vzdálené spuštění startx

Příspěvekod LubosD » čtv 08. úno 2018 23:55:57

Proč nespustit vncserver? To jde spustit odkudkoliv.
LubosD
 
Příspěvky: 151
Registrován: pát 06. úno 2015 11:41:27

Re: vzdálené spuštění startx

Příspěvekod luky » pát 09. úno 2018 18:12:01

protože když není spuštěné grafické rozhraní a připojím se na takový server, vidím jen černou obrazovku.
luky
 
Příspěvky: 635
Registrován: sob 24. bře 2012 21:56:12

Re: vzdálené spuštění startx

Příspěvekod MaT » ned 11. úno 2018 21:55:30

No tak to už pak záleží na tom, co si nastavíte do startovacího skriptu. Ten defaultní, co je třeba i TightVNC toho opravdu moc nespouští. Ale šlo to myslím symlinkovat i na ten normální, co se používá pro lokálního uživatele - a pak už tam je všechno, co člověk potřebuje. Trochu se to ale liší mezi grafickými prostředími a distribucemi...
MaT
 
Příspěvky: 357
Registrován: pát 29. bře 2013 15:35:14


Zpět na Co se jinam nehodí

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků