Pitomec píše:Pokud obchodní partner DPH neodvede, byť ho přizná, tak budu ručit stejně a k tomu kontrolní hlášení nijak nepomůže. Podle mě je to akorát zbytečná buzerace čtvrtletních plátců, kterým vzroste agenda a tudíž i náklady.
§ 20a
Vznik povinnosti přiznat daň při dodání zboží a poskytnutí služby
(1) Povinnost přiznat daň při dodání zboží nebo poskytnutí služby vzniká ke dni uskutečnění zdanitelného plnění.
(2) Je-li před uskutečněním zdanitelného plnění přijata úplata, vzniká povinnost přiznat daň z přijaté částky ke dni přijetí úplaty. To neplatí, není-li zdanitelné plnění ke dni přijetí úplaty známo dostatečně určitě.
(3) Dodání zboží nebo poskytnutí služby je pro účely tohoto zákona známo dostatečně určitě, jsou-li známy alespoň tyto údaje:
a) zboží, které má být dodáno, nebo služba, která má být poskytnuta,
b) sazba daně v případě zdanitelného plnění a
c) místo plnění.
xsouku04 píše:Ideálně bych měsíční doklady vystavoval u vícevolajících. U málovolajících by stačily doklady čtvrtletní. U extrémně málo volajících i roční. To by byla defaultní volba, šlo by to nastavit. Tohle musím ověřit.
Pitomec píše:Mobilní operátor obdržel od zákazníka peníze, takže celkem logicky z toho hned odvedl DPH a není důvod, aby to DPH teď zadržoval a odváděl až po konzumaci služby. Navíc pokud jako firma zaplatím Odoriku nějakou částku, tak na tuto částku potřebuju doklad, abych mohl v účetnictví doložit, kam jsem peníze z banky zaslal. Tedy nikoliv, že poslaná částka bude bezprizorní a já k ní budu v následujících týdnech/měsících nebo letech dokládat nějaké doklady, jak jsem čerpal služby.
helmut.niederman píše:xsouku04 píše:Ideálně bych měsíční doklady vystavoval u vícevolajících. U málovolajících by stačily doklady čtvrtletní. U extrémně málo volajících i roční. To by byla defaultní volba, šlo by to nastavit. Tohle musím ověřit.
Hmm, a nešlo by to udělat po vzoru Vodafone ? Kdo by chtěl daňový doklad, ten by se u vás musel registrovat na IČO, DIČO, tedy podnikatelé - zákazníci Odoriku a pro ostatní zákazníky - pro takového dělníka, který maká ve fabrice u pongu by stačil souhrnný nákupní - prodejní doklad - něco jako paragon. Přesně tak jak to specifikuje Vodafone.
xsouku04 píše:Pitomec píše:Mobilní operátor obdržel od zákazníka peníze, takže celkem logicky z toho hned odvedl DPH a není důvod, aby to DPH teď zadržoval a odváděl až po konzumaci služby. Navíc pokud jako firma zaplatím Odoriku nějakou částku, tak na tuto částku potřebuju doklad, abych mohl v účetnictví doložit, kam jsem peníze z banky zaslal. Tedy nikoliv, že poslaná částka bude bezprizorní a já k ní budu v následujících týdnech/měsících nebo letech dokládat nějaké doklady, jak jsem čerpal služby.
On je trochu problém v tom, že třeba z dárcovských SMS se DPH vůbec platit nemá. Zrovnatak třeba z těch SMS jízdenek, kde se sice DPH platí, ale jiná sazba a platí to dopravní podnik a ne operátor.
Tedy když se odvede ihned při zaplacení 21% a vystaví se na to doklad je to špatně.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník