Migrace do 4Smart z Amazonu

Šablony, konfigurace - návrhy, připomínky a diskuze.

Migrace do 4Smart z Amazonu

Příspěvekod vlk » pát 06. úno 2015 22:51:16

Dobrý den,
Jsem klient Odorik. Bohužel mě nenapadlo v prosinci, že provozujete i virtuální servery. A tak jsem využil rok zdarma na Amazonu dle podmínek https://aws.amazon.com/ec2/pricing/ pro rozjetí Confluence Attlasianu (Relativně zdlouhavé, protože dlouholetě nezkušený s instalací serverů).
Vzhledem k dobré zkušenosti s Odorikem zvažuji přejít pod 4Smart.
Nicméně nyní server běží pod Windowsem (mohl jsem využít jakýkoliv systém, tak jsem zvolil Win, který jsem nucen denně používat) a pořádně nevím, jak server zmigrovat sem. A můj odhad měsíčních nákladů leží hluboko pod cenou času, který jsem potřeboval na základní zprovoznění. Máte zkušenosti, návod s podobnou migrací?
Další otázkou je, že nevím ani jak porovnat náklady na Amazonu s náklady zde (jen předpokládám dle Odorika, že ceník bude férovější a více na míru).

PS: jediný důvod proč jsem na Amazonu je to, že nabízejí první rok zdarma. Díky tomu, když jsem se někoho zeptal, kde rozjet nenáročný server, odkázal na Amazon.
Myslím si, že možná, kdyby 4Smart nabízel nějakou konfiguraci s nějakými limity zdarma (pro jistotu omezen např. na počet zákazníků čerpající rok zdarma), měl by reklamu za malé náklady a současně lidé bez rizika mohli vyzkoušet netradiční ceník (který se mě díky znalosti Odoriku líbí, důvěřuji mu, jen vůbec nemám představu co v reálu znamenají jednotlivé položky - především cykly CPU).
vlk
 
Příspěvky: 118
Registrován: ned 29. pro 2013 20:04:40

Re: Migrace do 4Smart z Amazonu

Příspěvekod admin » sob 07. úno 2015 9:18:29

Dobrý den,

přejít na 4smart.cz může kdokoliv, kdo neprovozuje nativní Windowsové aplikace, ke kterým neexistuje adekvátní náhrada na poli GNU Linuxu.
Pokud na Amazonu provozujete například jen webový server, pak zde žádný problém není. Stačí si na 4smart.cz vytvořit VPS s konfigurací Linux+Apache2+MySQL+PHP a webové stránky
umístit do kořene tohoto webového serveru. Pokud by šlo o webový projekt založený na něčem jiném než PHP, vyžadovalo by to určité úpravy.
Migrace není vždy úplně jednoduchá, ale je řešitelná.
Pokud jde o ceny, máme na titulní stránce http://www.4smart.cz kalkulačku - můžete si alespoň udělat odhad, kolik by Vás to u nás stálo.

J.M.
admin
Administrátor
 
Příspěvky: 1371
Registrován: úte 12. říj 2010 9:16:11

Re: Migrace do 4Smart z Amazonu

Příspěvekod mobilemanic » sob 07. úno 2015 12:32:09

Atlassian je Java aplikace, na Tomcatu by to mělo jet ok. To by tady snad i mohlo jít spustit.
mobilemanic
 
Příspěvky: 428
Registrován: čtv 10. říj 2013 10:20:15

Re: Migrace do 4Smart z Amazonu

Příspěvekod vlk » ned 18. říj 2015 14:13:38

Děkuji, nakonec jsem to zvládl. Bohužel jsem netušil jak je confluence nenažraná na systémové zdroje: https://confluence.atlassian.com/doc/se ... 36403.html Prostě si bere 2GB RAM, což je cca 2,2h/5 minut (cca 200Kč za měsíc).
Sice jsem už několik let Linux nepoužíval, ale co vím tak optimalizuje výkon tím, že zbytečně neswapuje, což u vašeho způsobu účtování není optimální, když je návštěvnost serveru mizivá. Použil jsem šablonu Použitá šablona: ubuntu-14.04-x86_64.

Existuje nějaký způsob nastavení Linuxu tak, aby uvolňoval pamět agresivněji? (Když půl hodiny nikdo nepřistoupí k serveru, aby vyhodil téměř vše z paměti a třeba přes noc se redukovaly náklady na minimum). Nechce se mi zprovoznovat swap, nebo omezil pamět přímo virtuální mašiny, pak chodí emaily s upozorněním, naopak chci aby když tam někdo přistupoval, aby to zas rozumně jelo. Chci snížit náklady, když server je nepoužíván, když se bude používat tak co se dá dělat :-) Ale ted je provoz já a občas někdo a cena nemalá. A linux se chová jak na samostatné mašin neodstranuje z paměti, dokud ji má dost.

Pokud jsou někde tipy, jak optimalizovat, vyladit server s ohledem na cenu, uvítám odkaz.
------------
Na oplátku pár poznatků (chyb?):
- I když mám nastaveno odhlášení po 24 hod, dneska už mě to asi třikrát odhlásilo samo.
- na záložce vyúčtování nákladů by se mi líbilo, kdyby poslední záznam byl navrchu (většinou mě zajímá poslední údaj a tam už nevidím záhlaví sloupců)
-----------
vlk
 
Příspěvky: 118
Registrován: ned 29. pro 2013 20:04:40

Re: Migrace do 4Smart z Amazonu

Příspěvekod alfi » ned 18. říj 2015 21:38:55

Java je "nenažraná" myslím obecně všude, OS paměť pro aplikace uvolňovat nemůže - to si musí aplikace udělat sama (definovat, co už nepotřebuje = alias garbage collector, k javě, tomcatu i jiným aplikačním serverům je k tomu popsáno dost - aneb záleží na konkrétním scénáři). Jak jsem pochopil, openvz se swapem ve virtuálním systému úplně nekamarádí a min. u 4smart není vůbec dostupný (ale možná se pletu, moc jsem to nezkoušel, ani nepotřeboval).
Jako jednoduché řešení může stačit např. jednou denně celou javu restartovat - nevýhodou potom je, že první klient po restartu si chvíli počká, ale i ten může být z cronu. Čtení o spotřebě paměti u confluence je jak vidím taky dost, takže bych hledal spíš přímo "u zdroje" :-) Nicméně je taky možné, že zrovna provoz Javy na 4smart nebude příliš cenově zajímavý právě kvůli počítání obsazené RAM.. (i když, pokud to jelo na aws free - tam je tuším jen 640 MB RAM a to by pak mělo stačit i tady? navíc linuxový OS okolo bude počítám spíš menší než virtuální Windows)
alfi
 
Příspěvky: 340
Registrován: čtv 03. led 2013 16:31:10

Re: Migrace do 4Smart z Amazonu

Příspěvekod vlk » ned 18. říj 2015 22:07:38

alfi píše:Java je "nenažraná" myslím obecně všude, OS paměť pro aplikace uvolňovat nemůže - to si musí aplikace udělat sama (definovat, co už nepotřebuje = alias garbage collector, k javě, tomcatu i jiným aplikačním serverům je k tomu popsáno dost - aneb záleží na konkrétním scénáři). Jak jsem pochopil, openvz se swapem ve virtuálním systému úplně nekamarádí a min. u 4smart není vůbec dostupný (ale možná se pletu, moc jsem to nezkoušel, ani nepotřeboval).
Jako jednoduché řešení může stačit např. jednou denně celou javu restartovat - nevýhodou potom je, že první klient po restartu si chvíli počká, ale i ten může být z cronu. Čtení o spotřebě paměti u confluence je jak vidím taky dost, takže bych hledal spíš přímo "u zdroje" :-) Nicméně je taky možné, že zrovna provoz Javy na 4smart nebude příliš cenově zajímavý právě kvůli počítání obsazené RAM.. (i když, pokud to jelo na aws free - tam je tuším jen 640 MB RAM a to by pak mělo stačit i tady? navíc linuxový OS okolo bude počítám spíš menší než virtuální Windows)

AWS Free má 1GB https://aws.amazon.com/ec2/instance-types/. "OS paměť pro aplikace uvolňovat nemůže - to si musí aplikace udělat sama" Proč by nemohl? Když mu nastavím natvrdo např. to 1GB, tak pamět uvolnovat může, dokonce musí, jen nevím jak ho uskromnit, když nemá tyto tvrdé limity. Nezdá se mi dobré řešení omezit pamět natvrdo, když bude někdo na wiki :-( Hned po restartu je obsazeno 2GB paměti, tedy restart nepomůže.
Už jsem se pokoušel googlit, ale zatím jsem nic rozumného nenašel, možná používám špatný klíčová slova pro vyhledávání.
Díky za informaci, že swap je slepá možnost na 4smartu.
vlk
 
Příspěvky: 118
Registrován: ned 29. pro 2013 20:04:40

Re: Migrace do 4Smart z Amazonu

Příspěvekod admin » pon 19. říj 2015 7:14:56

Dobrý den,

OpenVZ SWAP samozřejmě využívá. Jeho využití ale není transparentní pro virtuální servery. Prakticky tedy téměř každý VPS má nějakou tu stránku na SWAPu.
Zajistit například nevyužití SWAPu (třeba z výkonových důvodů) není možné.

Pokud jde o paměťovou náročnost Vaší aplikace, zkoušel jste svému JVM nastavit limit, například:
http://stackoverflow.com/questions/1493 ... ge-for-jvm

J.M.
admin
Administrátor
 
Příspěvky: 1371
Registrován: úte 12. říj 2010 9:16:11

Re: Migrace do 4Smart z Amazonu

Příspěvekod alfi » pon 19. říj 2015 18:06:38

vlk píše:AWS Free má 1GB https://aws.amazon.com/ec2/instance-types/. "OS paměť pro aplikace uvolňovat nemůže - to si musí aplikace udělat sama" Proč by nemohl? Když mu nastavím natvrdo např. to 1GB, tak pamět uvolnovat může, dokonce musí, jen nevím jak ho uskromnit, když nemá tyto tvrdé limity. Nezdá se mi dobré řešení omezit pamět natvrdo, když bude někdo na wiki :-( Hned po restartu je obsazeno 2GB paměti, tedy restart nepomůže.
Už jsem se pokoušel googlit, ale zatím jsem nic rozumného nenašel, možná používám špatný klíčová slova pro vyhledávání.
Díky za informaci, že swap je slepá možnost na 4smartu.

Ad AWS - potom nějakou RAM mezitím přidali, nějaký ten pátek už jsem to nepoužil (zajímavé to bylo hlavně díky free windows licenci).
Ad OS - pokud (unixový) systém nemá dost RAM, obvykle si vybere některý proces, který "zabije" a neřeší, co je uvnitř (viz např. https://www.kernel.org/doc/gorman/html/ ... nd016.html). úplně stejně to dělá i třeba Android, jen tam aplikace dostane možnost uložit si svůj poslední stav pro pozdější obnovu běhu.

Tvrdý či měkký limit je podle mě potřeba aplikovat právě na JVM, jak píše i admin - jen ta ví, kterou část paměti může uvolnit a kterou si musí držet. Ale s větší aplikací se obávám pod 1GB nedostanete, i relativně jednoduchá appka se časem dostane na 2GB, pokud to RAM dovolí (kde jsou ty časy, co se celý server dal provozovat na 128-196MB RAM vč. javy 1.2 nebo 1.3 :-) )

Jako návod bych zkusil např. tohle https://confluence.atlassian.com/displa ... ning+Guide a určitě se najdou i další, ale s tím už fakt zkušenosti nemám. Pomůže taky zaměřit se na konkrétní aplikační server - běží to na Tomcatu nebo něčem jiném? I ten pak má svoje nástroje na práci s RAM.
alfi
 
Příspěvky: 340
Registrován: čtv 03. led 2013 16:31:10

Re: Migrace do 4Smart z Amazonu

Příspěvekod xtonda » úte 20. říj 2015 9:26:42

mobilemanic píše:Atlassian je Java aplikace, na Tomcatu by to mělo jet ok. To by tady snad i mohlo jít spustit.

Atlassian je firma co to vyvíjí, ta aplikace se jmenuje Confluence.
xtonda
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 08. zář 2011 14:38:19

Re: Migrace do 4Smart z Amazonu

Příspěvekod xtonda » úte 20. říj 2015 9:41:14

alfi píše:Java je "nenažraná" myslím obecně všude, OS paměť pro aplikace uvolňovat nemůže - to si musí aplikace udělat sama (definovat, co už nepotřebuje = alias garbage collector, k javě, tomcatu i jiným aplikačním serverům je k tomu popsáno dost - aneb záleží na konkrétním scénáři).

Paměť kterou si Java alokuje už OS nikdy nevrátí, i když ji sama interně uvolní. Jediné co se dá dělat je nastavit horní limit alokované paměti, ale pokud to přeženeš, tak to bude velmi často provádět Garbage collection, což bude znamenat horší odezvy a větší spotřebu CPU. Pokud to přeženeš moc, tak to začne házet OutOfMemoryError.
xtonda
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 08. zář 2011 14:38:19

Další

Zpět na Diskuze k šablonám

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků