Základna Siemens gigaset zvládá jen 2 souběžné hovory ?

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Odpovědět
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Základna Siemens gigaset zvládá jen 2 souběžné hovory ?

Příspěvek od xsouku04 »

Máme nyní zákazníka se základnou A510 IP. Pořídil si u nás tři linky a jedno geografické číslo.
V paralelním zvonění si nastavil, aby ono geografické číslo vyzvánělo na všech třech linkách.

Překvapivě zvonili vždy jen 2 sluchátka, třetí linka (náhodná) nám vracela BUSY. Prostě gigaset se tváří jako že nezvládá 3 současné hovory. Pokud jsme nastavili spožděné paralelní zvonění pomocí prefixu *08301*XXXXXX a *08302*YYYYYY, bylo obsazeno vždy číslo YYYYYY vytočené jako třetí.

Naštěstí lze paralelní zvonění nastavit i přímo na základně gigaset.
Viz manuál "A510IP Návod k použití cs CZ" stránka 49.
http://gigaset.com/cz/cs/cms/PageCustom ... nuals.html
Gigaset tedy bude přihlášen jen jako jedna nebo dvě linky, ale vyzvánět bude přitom na třech či více sluchátkách.

Pokud by jste chtěli něco takového pořídit do větší firmy kde dva souběžné hovory mohou být opravdu omezující,
doporučuji raději pořídit základnu panasonic.
http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=7&t=936 Ten uvádí 4 současné hovory. (co je ale pravda nevím, siemens uvádí 3 )
Eshop

Re: Základna Siemens gigaset zvládá jen 2 souběžné hovory ?

Příspěvek od Eshop »

Technické parametry Gigaset A510 IP
Duální režim VoIP / pevná linka ano
Souběžný hovor VoIP a pevná ano
VoIP účtů 6
...
Technologie ECO DECT ano
Rozšiřitelný 6 až sluchátek
Interní přesměrování externích hovorů ano
Interní / externí hovory souběžně 3 / 3 (2 VoIP + 1 pevná linka)
Připevnitelný na stěnu ano
Baterie 2xAAA
Standardy DECT GAP ano
ViR

Příspěvek od ViR »

xsouku04 píše:Pokud by jste chtěli něco takového pořídit do větší firmy kde dva souběžné hovory mohou být opravdu omezující, doporučuji raději pořídit základnu panasonic.
U Gigasetů existuje běžně dodávaná klasická VoIP základna (N300 IP) s omezením výše uvedeným (2 VoIP hovory, případně + 1 analog) a základna Gigaset N510 IP PRO, která umožňuje čtyři souběžné hovory (i VoIP).

(Jen pro pořádek - telefon A510 IP je standardně vybavován základnou N300 IP, nikoli N510 IP PRO - to by byla trochu vyšší cenová kategorie. Nejlevněji se samotná N510 IP PRO sežene za cca 2400 Kč vč. daně. :-()
kissman1974

Příspěvek od kissman1974 »

Zdravím,
toto bylo řešeno se mnou. Potřeboval jsem trochu nestandartní řešení. Zrušil jsem pevnou linku a chtěl jí nahradit VOIP telefony. Souběžné hovory jsem vůbec neřešil, chtěl jsem nahradit klasickou paralelku.
Potřeboval jsem v domě 3 VOIP telefony na které se dovolám na geografické číslo (380 *** ***) a budou zvonit vždy všechny 3 telefony a když nějaký zvednu tak bych měl být schopný ho podle potřeby přepojit na jakýkoliv ze zbývajících 2 telefonů. Zároveň však by měla být možnost telefonovat z jednoho telefonu na druhý v rámci "skupiny".

Prozatím to řeším takto.
Na webovém rozhraní základny jsem v nastavení Settings-Telephony-Number Assignment musel zrušit volbu "for incoming calls" pro všechny linky. Teď už příchozí hovory zvoní na všech telefonech. Nevýhoda je (pro mě zanedbatelná), že když chci volat "ve skupině" z jednoho telefonu na druhý tak zvoní i ten třetí. Ale to by mělo jít asi také pořešit.
ViR

Příspěvek od ViR »

kissman1974 píše:Zdravím, toto bylo řešeno se mnou. Potřeboval jsem trochu nestandartní řešení. Zrušil jsem pevnou linku a chtěl jí nahradit VOIP telefony. Souběžné hovory jsem vůbec neřešil, chtěl jsem nahradit klasickou paralelku.
Tak to (nejen) A510 IP bez problémů umí :-)
kissman1974 píše:Potřeboval jsem v domě 3 VOIP telefony na které se dovolám na geografické číslo (380 *** ***) a budou zvonit vždy všechny 3 telefony a když nějaký zvednu tak bych měl být schopný ho podle potřeby přepojit na jakýkoliv ze zbývajících 2 telefonů. Zároveň však by měla být možnost telefonovat z jednoho telefonu na druhý v rámci "skupiny".
Aha. No to co tu popisujete, to je více méně běžná funkce snad všech slušnějších "vícesluchátkových" Gigasetů, respektive DECTů obecně, a to i pouze analogových (jednolinkových). Prostě přihlásíte k základně třeba tři sluchátka (INT1 až INT3) a u nich nastavíte, že mají při příchozím externím hovoru vyzvánět všechny (to je myslím dokonce výchozí nastavení). Mezi nimi pak jde přes základnu normálně volat (bez účasti VoIP linky operátora).

U A510 IP jen jednoduše na "ovládacím tlačítku" stisknete levou stranu (je na ní napsáno INT) a zadáte číslo sluchátka (1 - 3), nebo tímtéž tlačítkem (nahoru či dolů) vyberete, které sluchátko chcete volat.... Hovory lze mezi sluchátky přes základnu i přepojovat. Základna tak funguje jako jednoduchá pobočková ústředna.

Pro odchozí i příchozí hovory přes VoIP operátora tak stačí u A510 IP nakonfigurovat jen JEDNU VoIP linku (connections), třeba IP1. A v části Number Assignment u jednotlivých sluchátek (Handsets) INT1 až INT3 ji zvolit pro odchozí hovory (for outgoing calls). Jinak je, pokud si to dobře pamatuji, jako výchozí zvolena linka pevné síťě (Fixed Line).
kissman1974 píše:Prozatím to řeším takto. Na webovém rozhraní základny jsem v nastavení Settings-Telephony-Number Assignment musel zrušit volbu "for incoming calls" pro všechny linky. Teď už příchozí hovory zvoní na všech telefonech. Nevýhoda je (pro mě zanedbatelná), že když chci volat "ve skupině" z jednoho telefonu na druhý tak zvoní i ten třetí. Ale to by mělo jít asi také pořešit.
No, je to, zdá se, trochu překombinované. Doporučuji nastudovat funkce Gigasetu :-).

Osobně, když už máte ty tři odoričí linky, tak bych jednu (třeba IP2) nechal u všech sluchátek pro příchozí hovory a druhou (třeba IP1) opět u všech sluchátek nechal pro odchozí hovory. Na odoričí ústředně bych přitom pararelní vyzvánění na této lince (IP1) zrušil, přičemž s výhodou by to měla být ta odoričí linka, na kterou je portováno číslo 380xxxxxx!

V základně (nikoli na ústředně Odoriku) by tedy bylo nastaveno pararelní vyzvánění sluchátek INT1 až INT3 a hovory z odoričí ústředny by do A510 IP přicházely jen a pouze přes IP2. A odchozí volání by a odcházelo do Odorika přes IP1.

Tím by se docílilo toho, že by bylo možné využít i při probíhajícím příchozím hovoru (třeba PSTN -> Odorik -> IP2 -> INT3) by bylo možné iniciovat další odchozí hovor (třeba INT1 -> IP1 -> Odorik -> PSTN) a vést oba souběžně.

Snad jsem to popsal srozumitelně :-).

(Jo, ještě by také šlo dokoupit například Grandstream HT 286 (třeba tady https://www.odorik.cz/obchod/kategorie/ ... i-adaptery), zapojit ho se třetí VoIP linkou k A510 IP jako "Fixed line", a pak můžete využívat funkce odoričí ústředny dle původní úvahy.... Ale je to trošku zbytečné.)
Odpovědět