poplatky, spotřeba dat
poplatky, spotřeba dat
Vypište mi, prosím, veškeré jednorázové poplatky při zřízení služby a veškeré pravidelné poplatky při užívání služby a jaká je spotřeba dat při internetovém hovoru. Děkuji. 

Nenechte si vymývat mozky!
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: poplatky, spotřeba dat
100 Kč simkarta 50 Kč vratná záloha na číslo - vrátíme pokud vrátíte číslo - jednorázové poplatky.
Paušalní poplatky 1 Kč denně, simkarta půjde dočasně deaktivovat až na půl roku a tím se tonto poplatek přestane účtovat. Zatím to technicky není možné.
http://www.odorik.cz/w/cenik_doplnkovyc ... _operatora
Co se týče přesné spotřeby dat v různých konstelacích, to chce přesně změřit.
Paušalní poplatky 1 Kč denně, simkarta půjde dočasně deaktivovat až na půl roku a tím se tonto poplatek přestane účtovat. Zatím to technicky není možné.
http://www.odorik.cz/w/cenik_doplnkovyc ... _operatora
Co se týče přesné spotřeby dat v různých konstelacích, to chce přesně změřit.
spotřeba dat podle mých zkušeností cca 500 kB/min při aktivním hovoru
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Právě jsem udělal 10 minut dlouhý hovor v síti za použití kodeku g729 a čekám kolik peněz se odečte z kreditu za data. Podstatné je používat nějaký komprimovaný kodek tedy ilbc, gsm nebo g729. Mírnou úsporu může přinést i použití IAX místo sip. Tedy pro android Zoiper.Georgius píše:spotřeba dat podle mých zkušeností cca 500 kB/min při aktivním hovoru
Můj 10 minut trvající hovor mi vzal 11,39 Kč za data. Propočty mi ale ukazují, že by to mělo být spíše polovina. Zkontroluji použitej kodek.
Na VoIP volání používám nativní aplikaci Android, neinstaluji žádný další program a hovory fungují bezvadně. Nemůžu ale přijít na to, kde se v nativní aplikaci Android nastavují kodeky. Poradí mi někdo? 

Nenechte si vymývat mozky!
Citace mého staršího komentáře na jiném fóru
EDIT: V nativní SIP aplikaci sem to taky nenašel, u Odorika si to ale můžete naštěstí nastavit i na serveru.
Čili mě výpočtem vychází, že za 10 minut by to mělo být 3,5 MByte v součtu obou směrů, tedy 7 Kč, ale je otázka na jaké vrstvě operátor data měří a tedy která režie je započtena, při takto malých paketech je to zásadní rozdíl. Každopádně cena dat 1 Kč za 1 MByte je hodně vysoká, při ní se VoIP přes mobilní data v podstatě nevyplatí.trochu jsem si hrál s Wiresharkem. G.729 a Speex produkují 50 IP paketů za sekundu o velikosti 60 Byte, iLBC 30ms pak 33.3 paketů o velikosti 90 Byte, což je v každém případě 3 000 Byte/s (24 kbit/s) v každém směru, tj. přenos hlasu v obou směrech vezme 6 000 Byte/s, 352 kByte/min, 20,6 MByte/hod. Plus něco na signalizaci a keepalive, takže počítej 21 MByte za hodinu.
Smutné na tom je, že 40 Byte z každého paketu je režie (IP 20 Byte, UDP 8 Byte, RTP 12 Byte) a až zbytek jsou hlasová data. Použití IAX by se režie snížila o 8 Byte na paket (RTP vs. IAX), IP a UDP zůstává stejné. Tím by se ušetřilo 2,75 MByte za hodinu (při 50 paktech za sekundu).
EDIT: V nativní SIP aplikaci sem to taky nenašel, u Odorika si to ale můžete naštěstí nastavit i na serveru.
Naposledy upravil(a) xtonda dne sob 05. črc 2014 17:01:52, celkem upraveno 1 x.
-
Re: poplatky, spotřeba dat - protokol IAX
K protokolu IAX -> v uživatelském nastavení Odoriku je u této volby uveden tento komentář: "Zapněte pouze pokud víte, co děláte." Takže to s nastavením, příp. používáním tohoto protokolu asi nebude tak jednoduché. Nebo se mýlím?
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
S IAX není žádný problém. A je to z doby, kdy jsme uvažovali, že IAX nebudeme vůbec podporovat. Navíc někteří lidé mají tendenci si aktivovat úplně všechno, aniž by věděli k čemu to slouží. (Např. šifrování u příchozích hovorů a to má pak za následek, že se jim nedá dovolat) Pokud používáte program zoiper http://www.zoiper.com/, používat IAX může být dobrá volba. Má to smysl pokud má sip problém, nebo pokud chcete ušetřit několik procent dat.jiri.filip píše:K protokolu IAX -> v uživatelském nastavení Odoriku je u této volby uveden tento komentář: "Zapněte pouze pokud víte, co děláte." Takže to s nastavením, příp. používáním tohoto protokolu asi nebude tak jednoduché. Nebo se mýlím?
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
S IAX není žádný problém. A je to z doby, kdy jsme uvažovali, že IAX nebudeme vůbec podporovat. Navíc někteří lidé mají tendenci si aktivovat úplně všechno, aniž by věděli k čemu to slouží. (Např. šifrování u příchozích hovorů a to má pak za následek, že se jim nedá dovolat) Pokud používáte program zoiper http://www.zoiper.com/, používat IAX může být dobrá volba. Má to smysl pokud má sip problém, nebo pokud chcete ušetřit několik procent dat.xsouku04 píše:jiri.filip píše:K protokolu IAX -> v uživatelském nastavení Odoriku je u této volby uveden tento komentář: "Zapněte pouze pokud víte, co děláte." Takže to s nastavením, příp. používáním tohoto protokolu asi nebude tak jednoduché. Nebo se mýlím?
Kolik přesně procent to je by chtělo vyzkoušet. Je možné že to není až zas tak úplně zanedbatelné. Hodně to závisí na velikosti paketizace, která není defaultně zvolená úplně ideálně. My jsme se pokusili nastavit 40 místo defaultních 20, jestli se tohle nastavení ale uplnatní a sníží datovou náročnost třeba 30% zatím ale nikdo nevyzkoušel.
-
S NOKIA E52 pro mne Zoiper bohužel nepřichází v úvahu.
Nemluvě o tom, že se snažím spoléhat na nativního SIP klienta NOKIA, co to jde. Doinstalovaný Nimbuzz používám je v případě, kdy nejsem na Wi-Fi a není k dispozici 3G/3,5G.
Nemluvě o tom, že se snažím spoléhat na nativního SIP klienta NOKIA, co to jde. Doinstalovaný Nimbuzz používám je v případě, kdy nejsem na Wi-Fi a není k dispozici 3G/3,5G.