FAX - Linksys PAP2 - Odorik
FAX - Linksys PAP2 - Odorik
Dobrý den, začali jsem krátce používat VOIP od odorik a při pokusu rozchodit FAX nastal problém kdy není možné na VOIP číslo zaslat FAX ani z něj. Máme VOIP bránu Linksys PAP2. na samotné bráně je obrovské množství nastavení a vše je ve výchozím stavu a nevím zda je nutné něco navíc nastavit aby FAX chodil správně. Při konzultaci s techniky od Odorik jsem bohužel nic nezjistil, jen že je nutné aby hovor jel v kódování "Alaw" a to bylo v pořádku.
1) tedy máte někdo zkušenosti s faxováním z uvedené VOIP brány?
2) jakou bránu používáte někdo jiný pro faxování?
3) nějaké poznatky k faxování, komplikace apod.
1) tedy máte někdo zkušenosti s faxováním z uvedené VOIP brány?
2) jakou bránu používáte někdo jiný pro faxování?
3) nějaké poznatky k faxování, komplikace apod.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: FAX - Linksys PAP2 - Odorik
Zkoušel jsem hledat a zde jsem našel nějaké typy co nastavit.
http://homecommunity.cisco.com/t5/VoIP- ... td-p/58200
Možná by mohlo pomoci vypnout echo cancelaci.
Radí tam též nastavit fax na nižší rychlost.
Další stránka která radí jak faxovat přes pap2 je zde
http://www.fixya.com/support/t277432-fax_thru_pap2
Na příchozí faxy můžete si zkusit půjčit číslo např. od ha-loo.
https://ha-loo.ha-vel.eu/cz/test.php
Poznáte tak, jestli je problém jen v kombinaci s odorikem, nebo na tomhle nezáleží.
http://homecommunity.cisco.com/t5/VoIP- ... td-p/58200
Možná by mohlo pomoci vypnout echo cancelaci.
Radí tam též nastavit fax na nižší rychlost.
Další stránka která radí jak faxovat přes pap2 je zde
http://www.fixya.com/support/t277432-fax_thru_pap2
Na příchozí faxy můžete si zkusit půjčit číslo např. od ha-loo.
https://ha-loo.ha-vel.eu/cz/test.php
Poznáte tak, jestli je problém jen v kombinaci s odorikem, nebo na tomhle nezáleží.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsme testovali faxy, ale bohužel jen na našem novém proxy. Vypadá to, že na novém proxy budeteme již podporovat i T.38.
Vše fungovalo bez potíží. Jediná vyjímka byl HT-286, pokud měl fungovat s T.38, tak prostě nic. Ale fungoval přes Alaw.
Funguje to jen pokud máte zapnuté Fax Mode na Pass-Through ale nikol T.38 (Auto Detect). Tyto nejlevnější ATA zařízení však stejně nemá smysl pořizovat pro firemní účely s faxem.
Dále jsme testovali GXW4008 jak s alaw tak s T.38. Automaticky detekuje fax a pošle reinvite a změní kodek g729 na T.38 .
Linksys pap2t T.38 neumí, ale dovede poslat reinvite na alaw. Takže teké bez potíží.
Testování jsme prováděli s faxem na 802.cz a mujtelefon.cz . Na mujtelefon.cz lze po registraci zdarma zapnout faxovou schránku pro přijímání emailů a posílání na email. Pro opačný postup aby pdf poslalo faxem je ale nutné už zaplatit.
Zkoušel jsem několikrát poslat z mujtelefon.cz dvoustránkový dokument, a dvakrát se to ve spodní třetině druhé stránky zaseklo a zavěsilo. Mám ale podezření, že to bylo způsobeno mujtelefon.cz, protože v tomto jediném případě to zapmnělo přidat záznam do tabulky výpisu faxů a důvod selhání. Jo faxování nefungovalo, pokud jsem zapnul na faxu režim fine. Pak se jako fax odeslal ale nic nepřišlo. Není to problém i u Vás? (myslím post výše)
Je to sice jen začátek, ale vypadá to, že budeme faxování během krátké doby plně podporovat.
Bohužel stávající proxy jsme nevyzkoušeli, ale myslí že není důvod proč by to nemělo fungovat. Tedy T.38 nefunguje ale přes Alaw se dá faxovat celkem dobře.
Vše fungovalo bez potíží. Jediná vyjímka byl HT-286, pokud měl fungovat s T.38, tak prostě nic. Ale fungoval přes Alaw.
Funguje to jen pokud máte zapnuté Fax Mode na Pass-Through ale nikol T.38 (Auto Detect). Tyto nejlevnější ATA zařízení však stejně nemá smysl pořizovat pro firemní účely s faxem.
Dále jsme testovali GXW4008 jak s alaw tak s T.38. Automaticky detekuje fax a pošle reinvite a změní kodek g729 na T.38 .
Linksys pap2t T.38 neumí, ale dovede poslat reinvite na alaw. Takže teké bez potíží.
Testování jsme prováděli s faxem na 802.cz a mujtelefon.cz . Na mujtelefon.cz lze po registraci zdarma zapnout faxovou schránku pro přijímání emailů a posílání na email. Pro opačný postup aby pdf poslalo faxem je ale nutné už zaplatit.
Zkoušel jsem několikrát poslat z mujtelefon.cz dvoustránkový dokument, a dvakrát se to ve spodní třetině druhé stránky zaseklo a zavěsilo. Mám ale podezření, že to bylo způsobeno mujtelefon.cz, protože v tomto jediném případě to zapmnělo přidat záznam do tabulky výpisu faxů a důvod selhání. Jo faxování nefungovalo, pokud jsem zapnul na faxu režim fine. Pak se jako fax odeslal ale nic nepřišlo. Není to problém i u Vás? (myslím post výše)
Je to sice jen začátek, ale vypadá to, že budeme faxování během krátké doby plně podporovat.
Bohužel stávající proxy jsme nevyzkoušeli, ale myslí že není důvod proč by to nemělo fungovat. Tedy T.38 nefunguje ale přes Alaw se dá faxovat celkem dobře.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
T.38 provides facilities to eliminate the effects of packet loss through data redundancy. When a packet is sent, either zero, one, two, three, or even more of the previously sent packets are repeated. (The specification does not impose a limit.) This increases the network bandwidth required (it’s still much less than not using T.38) but it allows the receiving gateway to reconstruct the complete packet sequence, even with a fairly high level of packet loss.
Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/T.38
Jinými slovy. T.38 by mělo spolehlivě fungovat i přes ne příliš kvalitní internet. Tak jsem zvědavej co ukáže praxe.
Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/T.38
Jinými slovy. T.38 by mělo spolehlivě fungovat i přes ne příliš kvalitní internet. Tak jsem zvědavej co ukáže praxe.
Tak v současné situaci s doporučením na http://homecommunity.cisco.com/t5/VoIP- ... td-p/58200 jsem vypnul to EchoCancel + další nastavení co bylo doporučeno a došlo ke změně. Také jsem jako výchozí kodek nastavil na G711a, nevím zda je to správně ten ALAW JE TO TAK? Ve VOIB bráně jdou nastavit jen tyto kodeky: G711u, G711a,G726-[16,24,32,40],G729a,G723. Který je prosím ten ALAW, nastavil jsem totiž v bráně volbu (Use Pref Codec Only:) tak bych rád věděl, že je to správný kodek.
Fax je odeslán, ale dojde zcela prázný papír. Dle toho co píšete může být problém v kvalitě tedy lepší kvalita fine, ale fax má nastaven kvalitu normal tedy 200x100dpi. Mimochodem se jedné o Multifunkční zařízení CANON MF8350.
dnes jsem ještě na zařízení snížil rychlost na 9600 b/s původně bylo 33000 a to by údajně měl být také problém. Výsledek ale budu znát až za 24hodin, vse je prováděno vzdáleně a obsluha na místě to testuje příležitostně.
kdy je možné očekávat nové PROXY? pohužel jak jsem koukal tak PAP2 nemá v podpoře kodek T.38 jak zminujete pro nové PROXY.
Fax je odeslán, ale dojde zcela prázný papír. Dle toho co píšete může být problém v kvalitě tedy lepší kvalita fine, ale fax má nastaven kvalitu normal tedy 200x100dpi. Mimochodem se jedné o Multifunkční zařízení CANON MF8350.
dnes jsem ještě na zařízení snížil rychlost na 9600 b/s původně bylo 33000 a to by údajně měl být také problém. Výsledek ale budu znát až za 24hodin, vse je prováděno vzdáleně a obsluha na místě to testuje příležitostně.
kdy je možné očekávat nové PROXY? pohužel jak jsem koukal tak PAP2 nemá v podpoře kodek T.38 jak zminujete pro nové PROXY.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
ALAW = G711a = PCMA
Podle toho co jsem četl na internetu je 9600 b/s maximální rychlost, při které faxování přes VoIP může obstojně fungovat. Takže by to klidně mohlo být tou rychlostí.
Nové proxy odhaduji budete mít tak za měsíc, možná dříve. Ano PAP2 T.38 nemá, ale i tak by mělo jít celkem slušně faxovat přes ten alaw (G711A).
Podle toho co jsem četl na internetu je 9600 b/s maximální rychlost, při které faxování přes VoIP může obstojně fungovat. Takže by to klidně mohlo být tou rychlostí.
Nové proxy odhaduji budete mít tak za měsíc, možná dříve. Ano PAP2 T.38 nemá, ale i tak by mělo jít celkem slušně faxovat přes ten alaw (G711A).
Dobrý den, tak po všech možných testech se přijmout fax nedaří, na kodeku G.711 je to z O2 na Odorik teda nefunkční, OPAČNE NA O2 TO JIZ PROSLO (rychlost 9600b). Jak jsem si všiml v diskusi tak je zde ještě jeden přispivatel http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=7&t=397 a zde používá na straně ODORIK také FAX CANON ISENNSYS, sice jiný typ, ale možná je to také trochu problém.
máte již termín spuštění nové PROXY s T38?
máte již termín spuštění nové PROXY s T38?
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel přesný termín nemáme.
Tak se zdá, že nějaký problém bude v Odorik PROXY, pokud se stejným nastavením použiji HA-LOO tak to funguje. Respektive možná v naší VOIP bráně (PAP2) je třeba něco special nastavit, ale nikdo netuší co.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
víme v čem je problém. Operátor přes kterého jdou příchozí hovory na geografická čísla vynucoval použití g729 u příchozích hovorů (nelogicky a bezdůvodně) na geografická čísla. Čímž mimo jiné znefunkčňuje možnost faxu. Mají to nahlášeno už čtvrtka, ale nějak zatím molochovatí.
Ale určitě to bude napraveno.
víme v čem je problém. Operátor přes kterého jdou příchozí hovory na geografická čísla vynucoval použití g729 u příchozích hovorů (nelogicky a bezdůvodně) na geografická čísla. Čímž mimo jiné znefunkčňuje možnost faxu. Mají to nahlášeno už čtvrtka, ale nějak zatím molochovatí.
Ale určitě to bude napraveno.