Chci se zeptat na 1 věc, co mi není na VoIP tak trošku jasná. Doufám, že mi někdo znalejší trošku napoví. Stavím teď telefonní síť na jedné střední škole. V tom žádný problém není. U Odoriku mám 30 telefonních čísel a rád bych náš interní Asterisk nyní napojil na Odorik.
A tady narážím na drobnou komplikaci. Příjde mi divné, dělat si na toto 30 jednotlivých trunků, 30 příchozích a 30 odchozích pravidel.
Zeptám se proto, jde toto nějak zjednodušit ? Nebo musím hodně nastavovat ? Ideální by bylo, mít na Odorik 1 trunk, kde bych si nastavil v Asterisku u každého interního telefonu CID z toho rozsahu, který mám, které má dát do externího volání a toto CID by se objevilo i volanému. To samé pro příchozí věci, kdy by se odtrhlo prvních 6 čísel a zbylá 3 čísla by se použily jako interní linka.
Dá se toto v Asterisku 1.8 + FreePBX nastavit ??? Nakopne mě někdo tím správným směrem ???
To snad musí nějak jít. Jak je to pak řešené u velkých operátorů, jako je třeba Odorik ? Snad netaháte tisíce trunků do GSM nebo pevných sítí

Díky za radu,
Matěj Vaňátko
PS: Nemá Odorik dnes nějaké problémy s registracemi, nebo je chyba u mě ? Mam ty trunky už totiž na FreePBX natažené a absolutně se to nechce registrovat. Pakety ode mě chodí, ale ze sip.odorik.cz nepřichází odpověď. IP školy je 89.111.103.137 (je to NAT a celkem odolný firewall. Ale nepřichází ani nic na externí rozhranní)
PS2: Pokud chci, aby mi fungovalo příchozí volání, tak jako DID je nutné použít číslo linky nebo mohu CID ? tzn. 499 599 xxx (což je daleko lepší, přehlednější a lépe spravovatelné) ?