odesílání SMS a spolehlivost

Zkušenosti a potíže s odesíláním sms z webu Odorik.cz nebo přes API.
Forrrest
Příspěvky: 98
Registrován: ned 17. úno 2013 9:41:42

Re: SMS

Příspěvek od Forrrest »

Nešlo by zprovoznit posílání sms (zdarma v síti)? - mnoho VoIP telefonů to umí (např. Gigasety C590IP/C610IP), pro vás by to mohlo výhodnější z hlediska spotřeby prostředků (když se tím nahradí část hovorů), lidem by to v podstatě přiblížilo funkčnost Skypu ("chat"), ušetřilo peníze za sms (ne vždy má člověk čas/náladu na volání)...
Uživatelský avatar
Largon
Příspěvky: 448
Registrován: pon 07. lis 2011 10:14:09

Re: SMS

Příspěvek od Largon »

Forrrest píše:Nešlo by zprovoznit posílání sms (zdarma v síti)? - mnoho VoIP telefonů to umí (např. Gigasety C590IP/C610IP), pro vás by to mohlo výhodnější z hlediska spotřeby prostředků (když se tím nahradí část hovorů), lidem by to v podstatě přiblížilo funkčnost Skypu ("chat"), ušetřilo peníze za sms (ne vždy má člověk čas/náladu na volání)...
Zprávy odesíláme přes SMS brány třetích stran. Sami nemáme technické know-how na rozběhání vlastní SMS brány pro naší síť a momentálně není naší prioritou se do této oblasti pouštět.
Hooonza
Příspěvky: 256
Registrován: úte 03. led 2012 18:09:05

Re: SMS

Příspěvek od Hooonza »

SMS pokud vím nebudou, probírá se to tu jinde :-)
Starší gigasety (A580 IP) si můžou nastavovat messaging přes protokol XMPP (jabber), čili normální chat, tam existují SMS transporty, přes které by se SMS daly posílat. V nových gigasetech jabber odbourali, to je škoda.
Forrrest
Příspěvky: 98
Registrován: ned 17. úno 2013 9:41:42

Re: SMS

Příspěvek od Forrrest »

Aha, já jsem si myslel, že SMS v síti by mohly být jednoduše na úrovni IM. Ale jak jsem na to teď koukal, tak jednoduché to asi bohužel nebude. Jo, pravda, fakt se to tu už probíralo, tak se omlouvám za opětovné vytahování tohoto tématu.
Fakt nechápu Siemens, že ten chat zrušil, a proč třeba nedává možnost posílat emaily (když čtení není problém - C610IP) - mohl tak mnohem lépe konkurovat Skype telefonům.
mil2house
Příspěvky: 25
Registrován: čtv 01. pro 2011 8:55:15

Re: SMS

Příspěvek od mil2house »

Nečetl jsem celou diskuzi, ale co vy na tohle?

SMStoXMPP
http://www.root.cz/zpravicky/smstoxmpp- ... mpaign=rss
PepaDe
Příspěvky: 11
Registrován: stř 20. bře 2013 17:16:20

Re: SMS

Příspěvek od PepaDe »

Omlouvám se za vměšování do diskuze: z FAQ i odpovědí zde na foru je jasné, že Odorik zatím SMS bránu mít nebude.

Existuje možnost toto zřídit alespoň zprostředkovaně (tj. využít VoIP Odoriku pro volání, ale SMS bránu třetí strany)?

Konkrétně mne to zajímá proto, že bych rád posílal klasické SMSky z ústředny EZS (Jablotron) na mobil. Jablotron bohužel podporuje pouze SMS či volání, funguje to přes jejich GSM komunikátor (jakýkoliv operátor) a komunikátor přes pevnou linku (je-li operátorem Telefonica/O2). Preferuji komunikátor pro LAN+TEL, což v případě Jablotronu vylučuje použití GSM komunikátoru.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: SMS

Příspěvek od xsouku04 »

PepaDe píše:Omlouvám se za vměšování do diskuze: z FAQ i odpovědí zde na foru je jasné, že Odorik zatím SMS bránu mít nebude.

Existuje možnost toto zřídit alespoň zprostředkovaně (tj. využít VoIP Odoriku pro volání, ale SMS bránu třetí strany)?

Konkrétně mne to zajímá proto, že bych rád posílal klasické SMSky z ústředny EZS (Jablotron) na mobil. Jablotron bohužel podporuje pouze SMS či volání, funguje to přes jejich GSM komunikátor (jakýkoliv operátor) a komunikátor přes pevnou linku (je-li operátorem Telefonica/O2). Preferuji komunikátor pro LAN+TEL, což v případě Jablotronu vylučuje použití GSM komunikátoru.
No ona ta odpověď, že sms bránu nemáme není moc přesná. Odesílat sms umožňujeme. Přijímat sms je možné, ale jen v síti odorik na číslo uvnitř sítě odorik. Posílat sms i přijmout sms možné je pomocí SIP protokolu, což ale siemens gigaset nepodporuje. Podporuje to např. csipsimple.
Pokud ale pošlete na naše geografické nebo nomadické číslo sms od mobilního operátora, pravděpodobně ji přečte nesrozumitelná plechová huba O2, takže je to celkem k ničemu.
Protože neumožňujeme přijímání sms zpráv jiných než v rámci sítě odorik na číslo v síti, nedovolujeme ani posílání tak, aby se to jevilo, že to bylo posláno z našeho čísla.
PepaDe
Příspěvky: 11
Registrován: stř 20. bře 2013 17:16:20

Re: SMS

Příspěvek od PepaDe »

Děkuji za promptní reakci - pro doplnění uvádím ještě další komentář, třeba někoho něco napadne...
xsouku04 píše:
PepaDe píše:Konkrétně mne to zajímá proto, že bych rád posílal klasické SMSky z ústředny EZS (Jablotron) ... Jablotron bohužel podporuje pouze SMS ... přes jejich ... komunikátor přes pevnou linku (je-li operátorem Telefonica/O2). ...
No ona ta odpověď, že sms bránu nemáme není moc přesná. Odesílat sms umožňujeme. Přijímat sms je možné, ale jen v síti odorik na číslo uvnitř sítě odorik. Posílat sms i přijmout smsk možné je, pomocí SIP protokolu, což ale siemens gigaset nepodporuje. Podporuje to např. csipsimple.
To je právě ta potíž: EZS Jablotron (komunikátor JA-80V) neumí posílat SMSky SIP protokolem. Tzn., že je třeba nastavit (vytáčené) telefonní číslo SMS centra/serveru - jaký protokol je použit, to nevím, manuál říká "předávání SMS v textové podobě skrze pevnou linku"... V případě O2 je to číslo 14700. Otázkou je, zda v tom procesu nehraje roli i VoIP adaptér pro klasickou tel. linku (v mém případě Linksys SPA-2102).
xsouku04 píše:Protože neumožňujeme přijímání sms zpráv jiných než v rámci sítě odorik na číslo v síti, nedovolujeme ani posílání tak, aby se to jevilo, že to bylo posláno z našeho čísla.
V tomto případě by úplně stačilo umět SMS poslat - třeba i jen na mé vlastní číslo v rámci Odoriku (na sw klienta).
ViR
Příspěvky: 1327
Registrován: sob 30. črc 2011 10:50:06

Re: SMS

Příspěvek od ViR »

PepaDe píše:To je právě ta potíž: EZS Jablotron (komunikátor JA-80V) neumí posílat SMSky SIP protokolem.
Ano, to je ta potíž. Tento "bazmek" umí posílat SMS pouze v ANALOGOVÉ pevné síti, a to technologií, která k tomu byla svého času "přiohnuta".
PepaDe píše: Tzn., že je třeba nastavit (vytáčené) telefonní číslo SMS centra/serveru ...... V případě O2 je to číslo 14700.
To je bohužel tak trochu pasé, protože toto číslo TO2 SMS centra není v souladu s číslovacím plánem (nejde o "telefonní číslo", ale o tzv. "síťový kód", navíc cca od r. 2009 v nedovoleném formátu), který dle Vyhl. 117/2007 Sb. není (a nesmí být) dostupný z jiné sítě než vlastní. Čili Odorik na toto číslo nemá a nesmí mít přístup.
PepaDe píše: - jaký protokol je použit, to nevím, manuál říká "předávání SMS v textové podobě skrze pevnou linku"...
No, fakticky je digitální formát SMS převeden na "analogový" zvuk metodou FSK (Frequency-shift keying), známou u přenosu CLIP (pokud si to dobře pamatuji, v ČR je u SMS použita norma ETSI-FSK, v.23 - bez záruky), a tento zvukový datagram je pak otevřeným analogovým zvukovým kanálem (nebo teoreticky i přes RTP) jako "série pípání" předán do pevnolinkového SMS centra, které zajistí jeho zpracování a předání dále, podle toho, kam směřuje...
PepaDe píše:Otázkou je, zda v tom procesu nehraje roli i VoIP adaptér pro klasickou tel. linku (v mém případě Linksys SPA-2102)

Samozřejmě, že hraje. Buď by musel ten adaptér umět sám konvertovat výše zmíněný datagram na SIP (který by mohla po nějaké úpravě zpracovat digitální odoričí ústředna), což neumí, nebo musí BEZCHYBNĚ (bez zkreslení zvuku) ono relativně krátké a rychlé "zapípání" předat jako telefonní hovor nějakému SMS centru, které si s tím dokáže poradit. Centrum TO2 (fakticky Fincom-Materna) ovšem jaksi není z cizích sítí přístupné... Kdyby bylo, musely by se ale řešit v podstatě obdobné problémy, jaké se řeší při přenosu faxu audiokanálem (tj, použít protokol G.711, buffer nastavit na nulu a pod.), s tím, že by to pravděpodobně bylo ještě o něco choulostivější...
PepaDe píše:V tomto případě by úplně stačilo umět SMS poslat - třeba i jen na mé vlastní číslo v rámci Odoriku (na sw klienta).
To samozřejmě. Ale jde o lehce nekompatibilní technologie. V podstatě je to obdobné, jako kdybyste to té bráně zapípal fonicky morseovkou, a chtěl to přijmout jako psaný text. Ne že by šlo o z podstaty věci neřešitelnou úlohu. Ale asi byste to řešení po dokončení a předložení účtu nedokázal jen tak jednoduše zaplatit ;-)

Osobně jsem toho názoru, že podstatně schůdnější by bylo využít "v digitální éře" spíš komunikaci přes IP, kterou toto zařízení pokud vím zvládá.
PepaDe
Příspěvky: 11
Registrován: stř 20. bře 2013 17:16:20

Re: SMS

Příspěvek od PepaDe »

@ViR: díky za podrobné info. Že SMSky přes pevnou linku jsou specialitkou TO2 jsem netušil.

P.S. Ohledně komunikace přes IP: je to samozřejmě preferovaná cesta, jenže ten bazmek od Jablotronu komunikuje proprietárním protokolem (i když jej nazývají IP CID, což je zdokumentovaný protokol běžně využívaný EZS ve světě) buď na vlastní server gmslink.cz (ten má občas výpadky, případně zlobí hw komunikátoru) nebo na PCO, na kterém musí být instalován sw od Jablotronu. PCO bohužel nemohu využít. Mám k dispozici i GSM komunikátor (též podporuje SMSky), jenže Jablotron umí použít pouze jeden komunikátor - buď LAN+TEL anebo GSM. Jejich business model plně chápu, jen škoda, že jsem tyto detaily nevěděl před pořízením EZS.
Odpovědět