Pouziti IPV6 misto IPV4

Diskuze o problémech s nastavením VoIP ústředny Asterisk s www rozhraním FreePBX.

Pouziti IPV6 misto IPV4

Příspěvekod MartinC » pát 02. pro 2011 21:07:39

Dobry den, spustil jsem si 4smart se sablonou PBX2, natahl prvni kredit a nyni vicemene zatim jen testuju. Byla mi pridelena verejna IPV4 adresa. Chci se zeptat, zda si to mohu zmenit na IPV6? Vsiml jsem si v ceniku, ze IPV6 je zdarma zatimco za IPV4 se plati mesicni pausal. Dale se chci zeptat, zda IPV6 bude podporovana na nasich telefonech Gigaset A58A? Dekuji.
MartinC
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte 29. lis 2011 20:58:15

Re: Pouziti IPV6 misto IPV4

Příspěvekod xsouku04 » pát 02. pro 2011 22:49:36

Bohužel ipv6 je pro VoIP zatím nepoužitelná, nebo použitelná spíše jen teoreticky nebo na testování. Ipv6 nepodporuje většina programů, routerů ani zařízení. A ty co ji podporují mohou mít různé chyby.
Docela dobře se dá ale vyjít s použitím IP adresy z neveřejného rozsahu, která je také zdarma.
Návod jak jej použít je zde http://wiki.4smart.cz/doku.php?id=odori ... rejenou_ip
Popřípadě by mělo být možné využít vpn http://wiki.4smart.cz/doku.php?id=openvpn_navod
Provozovat asterisk na neveřejné adrese může být bezpečnější než na veřejné, protože možnosti útočníků budou značně omezeny.

Pokud by jste provozoval asterisk na neveřejné adrese a nepoužil vpn, nemohli by se vaše telefony hlásit přímo na Váš asterisk.
To ale není zásadní omezení. Stačí když se budou hlásit na náš proxy sip.odorik.cz a pokud bude chtít asterisk někam spojit hovor, prostě hovor pošle přes náš proxy.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6962
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Pouziti IPV6 misto IPV4

Příspěvekod MartinC » sob 03. pro 2011 17:01:20

Diky za vysvetleni, variantu s verejnou ip adresou bych preferoval spise. V kancelari mame prideleno od poskytovatele internetu 6 verejnych IP adres IPV4, jedna z nich neni vyuzivana. Bylo by mozne nejak vyuzit tuto adresu pro pbx hostovanou na 4smart? Pokud ano, jaka nastaveni by to vyzadovalo na nasi a vasi strane? Dekuji.
MartinC
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte 29. lis 2011 20:58:15

Re: Pouziti IPV6 misto IPV4

Příspěvekod xsouku04 » sob 03. pro 2011 18:47:17

Využití veřejné ip adresy z jiného místa nedoporučuji, šlo by to jedině přes nějaký vpn tunel. Všechna data by musel přes vaše připojení k internetu chodit tak nějak dvakrát. Takže by to nebylo spolehlivé.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6962
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Pouziti IPV6 misto IPV4

Příspěvekod MartinC » ned 04. pro 2011 22:02:29

Pardon, jeste dotaz, ktery s timto tematem uzce souvisi. Mel jsem ted server s sablonou pbx2 asi dva dny pozastaveny, ted jsem ho znovu spustil, v rozhrani 4smart se tvari jakoze bezi, ale pres pridelenou IPV4 adresu se k rozhrani ustredny uz ale nedostanu, pred pozastavenim serveru vse fungovalo dobre, delam neco spatne?
MartinC
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte 29. lis 2011 20:58:15

Re: Pouziti IPV6 misto IPV4

Příspěvekod admin » pon 05. pro 2011 8:30:16

Dobrý den,

Pokud problém přetrvává, zkuste navýšit RAM a restartovat problémový VPS.
Pokud ani to nepomůže, obraťte se na mě emailem, kde uveďte ID Vašeho problémového VPS.

S pozdravem,
J. Marák
admin
Administrátor
 
Příspěvky: 1372
Registrován: úte 12. říj 2010 9:16:11

Re: Pouziti IPV6 misto IPV4

Příspěvekod MartinC » pon 05. pro 2011 19:56:52

bohuzel se ted k emailu nedostanu, server jsem se pokousel 2x restartovat, hodnoty ram na maximu, ale stejne to nejede, nezavisle na tomto dotazu jsem dostal od Vas v prubehu dne email, ze jste premistovali muj server jinam, tak nevim jestli to nema souvislost, ID 259, dekuji.
MartinC
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte 29. lis 2011 20:58:15

Re: Pouziti IPV6 misto IPV4

Příspěvekod admin » úte 06. pro 2011 13:19:47

Vas problem spocival v nedostatecnem diskovem prostoru, ktery jste si pro svuj VPS nastavil.
Nastavena hodnota 1GB diskoveho prostoru, VPS ale skutecne vyuzival 2,3 GB.

Vyreseno nastavenim 5GB diskoveho prostoru.

PS:
Sutecnou hodnotu vyuziti diskoveho prostoru ve Vasem VPS zjistite po prihlaseni do administracniho rozhrani FreePBX,
nebo prikazem:

Kód: Vybrat vše
root@localhost:/# df -H
Filesystem             Size   Used  Avail Use% Mounted on
/dev/simfs             5.4G   2.3G   3.2G  42% /
tmpfs                  1.1G      0   1.1G   0% /lib/init/rw
tmpfs                  1.1G      0   1.1G   0% /dev/shm


Zde z prvniho radku se da vycist nasledujici:
Nastavena hodnota diskoveho prostoru = limit (Size),
Skutecne vyuzity diskov prostor (Used),
Dostupny volny diskovy prostor: (Use%).

J.M.
admin
Administrátor
 
Příspěvky: 1372
Registrován: úte 12. říj 2010 9:16:11


Zpět na Asterisk s www rozhraním FreePBX

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků