Rozdíl mezi sip a sipa

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...

Rozdíl mezi sip a sipa

Příspěvekod polni » sob 17. pro 2011 16:05:41

Chtěl bych se zeptat na rozdíl mezi sip a sipa, s kterým jsem se poprve setkal u Odorika. Kdy se sipa používá? Děkuji za vysvětlení.
polni
 
Příspěvky: 54
Registrován: čtv 17. lis 2011 17:53:26

Re: Rozdíl mezi sip a sipa

Příspěvekod ViR » sob 17. pro 2011 17:27:17

polni píše:Chtěl bych se zeptat na rozdíl mezi sip a sipa, s kterým jsem se poprve setkal u Odorika. Kdy se sipa používá? Děkuji za vysvětlení.

IMO se "sipa" používá jen a pouze právě u Odorika, a to v těch případech a tak, jak je popsáno u zkrácených voleb :-).
ViR
 
Příspěvky: 1327
Registrován: sob 30. črc 2011 10:50:06

Re: Rozdíl mezi sip a sipa

Příspěvekod xsouku04 » sob 17. pro 2011 17:51:48

Sipa bohužel není žádný standard. Prvně jsme tímto způsobem udělali volání na uri. Uri ve tvaru např. sip:*300116@sip.odorik.cz standard je a je možné podobně volat i z některých sip klientů (tedy programů).
Volání na uri má ale jednu zásadní vadu. Většina operátorů (a to i celosvětově) tohle blokuje. U nás téměř všichni.
Napadlo mne, že podobným způsobem by mohlo jít volat i s autorizací a tak jsme přidali další obdobnou možnost jak volat na uri a to "sipa" sipa:123456789:secret:00420221221221@sip.mujsipprovider.cz . To "a" na konci sip je tam jako authorized nebo též autorizovaný jménem a heslem. Není to tedy žádný standard, ale můj výmysl, který umožní volat pomocí rychlých kontaktů do libovolné sip sítě na světě.
Způsob je obdobný jako při volání na uri, akorát to funguje pro všechny sítě na světě. Ale jen směrem ze sítě Odorik.cz
Stačí když v oné síti máte nějaký SIP účet a můžete do ní (obvykle zdarma) volat. Volat můžete i placeně, kdy se kredit strhává z účtu toho sip účtu na který se autorizujete. Jako perlička je, že voláte-li z se svého sip zařízení, tak odorik.cz se jen podílí na sestavení (signalizaci) toho hovorů, samotný hovor jde už na přímo.
Obrázek
Nemáme tedy s takto spojenými hovory žádné podstatné náklady a nemůže ani docházet ke zhoršení kvality hovoru vlivem Odoriku.
Obdobně je možný opačný postup, aby příchozí hovory z jiné sítě byly nasměrovány do sítě Odorik. Odorik.cz se zargistruje jako byl telefon a následně přijímá hovory. Potřebné registrační údaje nastavují po přihlášení v menu
„Návody a nastavení“ → „Vlastní telefonní číslo/příchozí hovory/přístupová čísla“ → „Vlastní telefonní číslo od jiného operátora“.

Více informací http://www.odorik.cz/w/peering#co_je_to_peering
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 6939
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: Rozdíl mezi sip a sipa

Příspěvekod polni » ned 18. pro 2011 10:51:29

Mockrát děkuji za perfektní vysvětlení a hlavně za tuto službu.
polni
 
Příspěvky: 54
Registrován: čtv 17. lis 2011 17:53:26

Re: Rozdíl mezi sip a sipa

Příspěvekod ViR » ned 18. pro 2011 13:11:46

xsouku04 píše:Jako perlička je, že voláte-li z se svého sip zařízení, tak odorik.cz se jen podílí na sestavení (signalizaci) toho hovorů, samotný hovor jde už na přímo.

Toto řešení je samozřejmě možné a u Odoriku s ohledem na poskytnutou "službu zdarma" pochopitelné. Nicméně častěji (než při kompletním tranzitu B2BUA) se při něm stává, pokud je volající účastník za nějakým obskurním NATem, že sice Odorik správně předá signalizaci, ale RTP stream (tedy zvuk) k některým operátorům či od nich neteče jak má. A v telefonu je hlucho. Ale to už prostě není chyba Odoriku.
ViR
 
Příspěvky: 1327
Registrován: sob 30. črc 2011 10:50:06

Re: Rozdíl mezi sip a sipa

Příspěvekod dako » čtv 17. říj 2013 8:53:23

Narazil jsem na toto vlakno ohledne sipa, mam to ve svem uctu nastavene v rychlych kontaktech, jako paralelni zvoneni na lince, ale bohuzel nefunguje mi to. Ve vypise probihajicich hovoru se sipa sice objevi se signalizaci RING, ale na dane lince to nezvoni.

Psal jsem to i zde viewtopic.php?f=30&t=1621

Diky za nakopnuti.
dako
 
Příspěvky: 42
Registrován: pon 12. srp 2013 21:32:41
Bydliště: OSTRAVA!!!

Re: Rozdíl mezi sip a sipa

Příspěvekod v.kopp » pon 21. říj 2013 19:57:53

Když jsme u toho sipa, mám jednu připomínku.
Připadlo by mi rozumné nezobrazovat u sipa heslo v přehledu kontaktů. Místo hesla vypsat třeba ***. Totéž u CSV výstupu a v tisku kontaktů.

Přehled si občas tisknu (používám rychlé kontakty při callback) - doma nebo v práci u telefonu nechávám ležet - proto před tiskem ručně vymažu ta hesla.
Byl by moc velký problém zobrazit vše včetně hesla až v případě editace konkrétního řádku rychlých kontaktů?
Není to nic zásadního (já mám takové řádky dva), spíš to berte jako téma kdybyste měli dlouhou chvíli :lol:
v.kopp
 
Příspěvky: 66
Registrován: ned 28. črc 2013 16:29:17


Zpět na odorik.cz

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník