Telefonní čísla z více jak padesáti zemí na Odorik.cz

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
GeBu
Příspěvky: 553
Registrován: sob 12. úno 2011 23:14:28

Re: Telefonní čísla z více jak padesáti zemí na Odorik.cz

Příspěvek od GeBu »

xsouku04 píše:Ukrajinská čísla snad ze všech možných oblastí jsou hodně drahá. S daní by se to blížilo skoro 400 Kč/měsíc. Takže to je spíše pro firmu.
Aha - děkuji za odpověď. Já myslel, že i na pevných by to mohly být ty dvě stovky za rok. Rýsovalo se to jako zajímavá možnost volání do ČR, ale mimo tu informaci od vás jsem ještě zjistil, že podobně jako u nás dříve začínají ukrajinci odhlašovat pevné linky, protože zvedají paušál. Nyní je to 30 hřiven (75 Kč). I když jim to kompenzují tím, že volání v rámci města je zdarma (právě proto by to byla zajímavá možnost). Známí zatím pevnou drží, ale na dalším místě, kde jsem s tím počítal už není :(.

Včera jsem byl v Intertelecomu a nabízejí místní čísla od nějakých 15 hřiven (nějakých 37 Kč) za měsíc: http://www.intertelecom.ua/ru/tariffs/c ... chniy_plus A umí na nich provozovat SIP za dalších 20 hřiven (50 Kč): http://www.intertelecom.ua/ru/tariffs/c ... -sip-nomer
Zatím jsem z vaší strany nedostal odpověď na otázku, jestli je možné koupit na Ukrajině SIM u operátora, kde by bylo to vaše mobilní číslo.
xsouku04 píše:Co bych ale zkusil je tohle http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=7&t=1602 . Simkartu bych poslal dopisem na Ukrajinu a pak by mělo stačit volat na české číslo. V ceníku mají poplatek za příchozí hovor na Ukrajině nulu. Je to ale možná chyba a nebo změní podmínky jak přijdou na to, že na tom docela dost prodělávají.
Tohle vlákno jsem přehlédl - mrknu na něho.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Telefonní čísla z více jak padesáti zemí na Odorik.cz

Příspěvek od xsouku04 »

Nyní jsem se ptal, jaká mobilní síť jsou ta naše ukrajinská čísla, a prý nemají vlastní mobilní síť. Takže to bude vždycky účtováno jako volání do cizí sítě.
GeBu
Příspěvky: 553
Registrován: sob 12. úno 2011 23:14:28

Re: Telefonní čísla z více jak padesáti zemí na Odorik.cz

Příspěvek od GeBu »

Děkuji za ochotu - ušetří mi to zbytečné hledání. Já už myslel, že je to tajné. Já to zatím vyhodnocuji jako nevhodné pro náš účel, ale umím si představit celou řadu dalších aplikací, kde to bude paráda.
xsouku04 píše:Nyní jsem se ptal, jaká mobilní síť to jsou ty naše ukrajisnká čísla, a prý nemají vlastní mobilní síť. Takže to bude vždycky účtováno jako volání do cizí sítě.
osmdesát
Příspěvky: 168
Registrován: úte 19. srp 2014 14:24:46

Sdílené německé číslo

Příspěvek od osmdesát »

xsouku04 píše: P.S.2 Pokud by byl zájem, mohli bychom zavést sdílená zahraniční čísla, která by mohlo sdílet více uživatelů podobně, jak nyní u nás existují sdílené osmistovky. Hovory by se směrovaly podle toho, kdo volá. Tato služba by mohla být plně zdarma bez měsíčních poplatků.
O takovéto sběrné číslo bych určitě stál. V Německu. Zřídili jste už nějaké? Má někdo zájem?
mobilemanic
Příspěvky: 486
Registrován: čtv 10. říj 2013 10:20:15

Re: Telefonní čísla z více jak padesáti zemí na Odorik.cz

Příspěvek od mobilemanic »

Teoretický zájem o Německé číslo by byl, pokud by bylo možné nastavit podmínku pro celou řadu... Nevím, jestli bych to nakonec použil, ale teoretické využití pro to mám...
osmdesát
Příspěvky: 168
Registrován: úte 19. srp 2014 14:24:46

Re: Telefonní čísla z více jak padesáti zemí na Odorik.cz

Příspěvek od osmdesát »

Je jasné, že takováto možnost není moc pohodlná, když by na to člověk mohl přijímat jen hovory z určitých čísel a volání z nezvolených čísel by to zahazovalo, ale pokud má člověk jen pár lidí v německu a nechce, aby mu draze volali, je to dobrá věc.

Jiná věc je, že Odorik by z toho nejspíš nic neměl, spíš naopak, a že to je vlastně jen taková dobročinnost z jeho strany (mimo případ, kdy bych si hovor nechal směrovat třeba na mobil).

Sice bych si mohl na někoho nechat zřídit u http://www.sipgate.de geografické číslo, ale nechci dotyčnému způsobit nějaké problémy, kdyby se nějak přišlo na to, že se na to přihlašuji z jiné lokace, ba dokonce z jiného státu. Němci, jak se mi zdají, jsou poměrně striktní a asi by to byl malér.
GeBu
Příspěvky: 553
Registrován: sob 12. úno 2011 23:14:28

Re: Telefonní čísla z více jak padesáti zemí na Odorik.cz

Příspěvek od GeBu »

A jsi si jistý, že přihlašování z jiné lokace je v rozporu s podmínkami?
osmdesát píše:Sice bych si mohl na někoho nechat zřídit u http://www.sipgate.de geografické číslo, ale nechci dotyčnému způsobit nějaké problémy, kdyby se nějak přišlo na to, že se na to přihlašuji z jiné lokace, ba dokonce z jiného státu. Němci, jak se mi zdají, jsou poměrně striktní a asi by to byl malér.
osmdesát
Příspěvky: 168
Registrován: úte 19. srp 2014 14:24:46

Re: Telefonní čísla z více jak padesáti zemí na Odorik.cz

Příspěvek od osmdesát »

GeBu píše:A jsi si jistý, že přihlašování z jiné lokace je v rozporu s podmínkami?
Toť otázka. Nevím, jak to mají definované v zákoně. Ale pokud smím německé geografické číslo používat jen v dané oblasti, asi to nebude košér ani tehdy, kdybych na to číslo jen hovory přijímal. Poněvadž bych je přijímal v Česku, ne dejmetomu v Drážďanech. Napojil bych se na to jejich sip-rozhraní službou Odorik, která se nachází v Česku.
No kdyby tam měli možnost poslání hovoru na uri, asi by to bylo něco jiného - hovor je v takovém případě přesměrován, a přesměrování snad ničemu neodporuje...
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Telefonní čísla z více jak padesáti zemí na Odorik.cz

Příspěvek od xsouku04 »

osmdesát píše: Sice bych si mohl na někoho nechat zřídit u http://www.sipgate.de geografické číslo, ale nechci dotyčnému způsobit nějaké problémy, kdyby se nějak přišlo na to, že se na to přihlašuji z jiné lokace, ba dokonce z jiného státu. Němci, jak se mi zdají, jsou poměrně striktní a asi by to byl malér.
Předpokládám, že zákon bude říkat něco obecně jen v tom smyslu, že číslo se váže k adrese a musí se používat jen na ní.
V které zemi či lokalitě jste, ale "povinnost" mít virtuální pobočkovou ústřednu jistě ošetřovat nebude. A že číslo máte pomocí této virtuální ústředny přesměrováno na VoIP třeba do ČR, je něco, s čím německý byrokrat prostě nic nenadělá, ať se vzteká sebevíc.

Tedy celé je to do velké míry jen jakási byrokratická opičárna, která kromě korektního volání na tísňové linky nemá další logický smysl.
A jelikož Německo není autoritářský stát jako např. Saudská Arábie, dotyčný celkem jistě nebude mít problém nějak vysvětlovat, kde a jak číslo vlastně používá. Při nejhorším řekne, že si prostě nevzpomíná a úředníkovi kvůli nedostatku jiných důkazů a vlastního času nezbude, než celý případ uzavřít - tedy s tím, že o číslo pravděpodobně přijdete. Úředník svoji bezmoc tuší a proto se ani namáhat nebude. On si dobře dovede posvítit jen na operátora, ale jeho moc "vyslýchat" koncové zákazníky je hodně omezená, pokud vůbec nějakou takovou možnost má. Samozřejmě za předpokladu, že číslo nepoužívá k něčemu vyloženě trestnému, pak by to zkoumala samotná policie, která má mnohem větší pravomoci. Ta se ale bude zase zajímat o jádro té trestné věci.
Je to trochu drsné, ale je to prostě realita. Přihlouplá byrokracie funguje všude na světě, nejen v ČR. Dokonce v řadě zemí je ještě absurdnější. Ve všech neautoritářských zemích je ale bezzubá ke koncovým zákazníkům a nejhorší, co se může stát, je, že o číslo přijdete. Byrokracie ale není bezzubá směrem k telekomunikačním operátorům, tedy ti opravdu musí ty "nesmysly" vyžadovat, i když nadšení z toho jistě nejsou.

Poskytování lokálních čísel z různých zemí je velký mezinárodní business. Díky různým omezením je trochu v šedé zóně, ale i tak funguje dobře. Asi nejznámější a nejvíce profesionálnější (i nejdražší) poskytovatel je Voxbone - http://www.voxbone.com/coverage.jsf
Autoritářské země v seznamu nejsou.
Podobné pokrytí máme i my - náš partner je někdo jiný než voxbone, je to jen trochu levnější a neomezené příchozí hovory zdarma 2-10 kanálů v ceně. (většinou 10)
Prokazování adresy je tedy jen nesmyslná formalita, kterou lze vždy nějak obejít. Pozor ale na tísňové odchozí hovory, zvláště pokud telefon opravdu bude ležet někde na stole !!!
Co se týče Ukrajiny a Ruska - je to taková zvláštní kategorie zemí. Nejsou to země vyloženě svobodné ani vyloženě autoritářské. Tedy např. voxbone tyto země nenabízí, protože je to více šedá oblast, než na co je jinak zvyklý a co považuje za rozumné, ale běžně se nabízejí. Za vyšší stupeň šedosti je trochu příplatek. Ale je možné si také číslo získat přímo tam od místního operátora, může být ale k tomu potřeba "místní bílý kůň", který se ale žádnému skutečnému nebezpečí nevystavuje. Protože podobné pokuty by byly prostě velmi těžko vymahatelné, proto se to prostě nedělá. A trestný čin půjčit svoje číslo někomu v zahraničí naštěstí není definován, tedy alespoň ve většině zemí.

Pokud máte možnost získat dané číslo od místního VoIP operátora, je to v podstatě vždy výhodnější a levnější volba. Nevýhoda je, že je s tím více práce a musíte hlídat jeho podmínky. (např. minimální útratu, množství hovorů, či dobíjení a pod.)
jan.hradil
Příspěvky: 51
Registrován: stř 03. dub 2013 22:13:31

Re: Telefonní čísla z více jak padesáti zemí na Odorik.cz

Příspěvek od jan.hradil »

Konkrétně k provozu čísla od sipgate.de - používám geografické číslo (ověřovali zasláním obyčejného dopisu na německou adresu) a "vybírá" si ho ústředna odoriku a dále směruje. Na čísle je téměř nulový provoz (jednotky hovorů za 2 roky), ale žádné problémy ani náznaky problémů administrativního rázu jsem nezaznamenal. Takže to (zatím) nikomu nevadí :)
Odpovědět