UPC a ENUM

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Odpovědět
Jaryn

UPC a ENUM

Příspěvek od Jaryn »

Ahoj,

rad bych se pokusil o zprovozneni enum zapisu pro jedno tel. cislo od UPC. Chtel bych se zeptat nekoho zasveceneho, zda-li je to vubec mozne? UPC nepouziva klasicky SIP protokol - proto se ptam.

Na tel. cislo u UPC by se volalo z ODORIK-u (zde ustredna podporuje enum). Moje predstava je tedy volani zdarma ze smeru ODORIK- konkretni telefon cislo UPC. Neresil nekdo stejny problem?

P.S. reseni skrze zavedeni klasickeho VOIP na UPC zatim neprichazi v uvahu (duvody nebudu rozebirat).

Dekuji za pomoc.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8160
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: UPC a ENUM

Příspěvek od xsouku04 »

Sice můžete docílit zápis vašeho čísla do enum, to vám ale moc nepomůže. Snadnější je lidem říct, aby pokud volají z internetu volali rovnou na číslo u odoriku nebo na odorik uri. Více je zde http://www.odorik.cz/w/peering
Jaryn

Re: UPC a ENUM

Příspěvek od Jaryn »

Dekuji za odpoved. Nicmene myslim, ze jsme se uplne nepochopili. Situace je nasledovna: manzelka vola z Prahy pres Odorik sve mamince do Brna na UPC. Snazim se najit reseni jak pro tento konkretni hovor zkusit vyuzit enum. Tchyne v Brne nehodla prejit od UPC a ani zkouset jine technicke reseni. Ma otazka zustava: lze implementovat enum na UPC a docilit tak levneho volani? V VOIP oblasti nejsem odbornik, ale uplna blondyna take nejsem :o))
Jaryn

Re: UPC a ENUM

Příspěvek od Jaryn »

Dekuji za odkaz na stranku s peeringem - dukladne si ji proctu. Treba v ni je prave to reseni pro me. Jen jsem chtel jeste podotknout, ze telefon na strance UPC se nijak konfigurovat neda (neni pripojen pres vlastni branu jako napr. PAP2..).
ViR
Příspěvky: 1327
Registrován: sob 30. črc 2011 10:50:06

Re: UPC a ENUM

Příspěvek od ViR »

Jaryn píše: Ma otazka zustava: lze implementovat enum na UPC a docilit tak levneho volani? V VOIP oblasti nejsem odbornik, ale uplna blondyna take nejsem :o))
Nelze. ENUM není prostředkem, který by zajistil levné volání. ENUM je informace. Nic víc.

Ale když tchyni třeba k MDŽ koupíte něco jako je Gigaset A580 IP, A510 IP a pod., tak jí strčíte drát analogové linky z UPC modemu do základny Gigasetu, současně jí připojíte ethernetovým kabelem k Internetu, a když to nakonfigurujete, tak není problém, aby "babi" volala z téhož utrženého sluchátka vám přes odoričí linku, jinam přes UPC či dalších až pět VoIP operátorů a vůbec netušila, že se něco děje jinak než doposud. Jak myslíte, že jsem dotlačil k VoIP telefonii mou 75tiletou matku?

A samozřejmě, od různých operátorů bude možné také ty hovory přijímat.
Uživatelský avatar
Pitomec
Příspěvky: 2582
Registrován: ned 27. lis 2011 21:26:33
Bydliště: Brno

Re: UPC a ENUM

Příspěvek od Pitomec »

Toto řešení má ovšem podmínku, že bude tchyně disponovat i datovým tarifem (připojením k internetu) u UPC, což teď třeba nemá.
Obrázek
ViR
Příspěvky: 1327
Registrován: sob 30. črc 2011 10:50:06

Re: UPC a ENUM

Příspěvek od ViR »

Pitomec píše:Toto řešení má ovšem podmínku, že bude tchyně disponovat i datovým tarifem (připojením k internetu) u UPC, což teď třeba nemá.
Jo, to máte pravdu. To mi nedošlo :-)- Já měl totiž od UPC vždycky jen internet, a telefon mi cyklicky vnucovali k němu. Ale on může být vlastně i k TV a asi i samostatně...

Tak pak by se holt muselo najít jiné řešení. Třeba typu GW kdekoli kde to jde mezi UPC telefonem, třeba s tarifem Kredit 50, a mezi SIP VoIP... No, ale když to spočtu, tak by to kvůli telefonování jednomu člověku "zdarma" asi vyšlo na docela slušný peníz :-D
Odpovědět