Defragmentace disku a RAM v chytrém telefonu

Chcete probrat nezařaditelné téma ?
Odpovědět
helmut.niederman
Příspěvky: 1012
Registrován: stř 10. črc 2013 21:40:28

Defragmentace disku a RAM v chytrém telefonu

Příspěvek od helmut.niederman »

Neznáte nějakou apku do telefonu která by uměla defragmentovat operační paměť v chytrém telefonu popřípadě i uložné místo ? Mám ještě prehistorický chytrý telefon s Android verzi 2.3, jednojádrový procesor 832 Mhz a velmi malou RAMku. Když jsem si ten telefon koupil, rychleji se mi načítali věci i aplikaci, teď ovšem se velmi načítá velmi pomalu a tak bych chtěl vědět, jestli existuje na to nějaká apka ? Něco jako u Windows kde se zrychlí činnost počítače po defragmentaci disku. :?:
mobilemanic
Příspěvky: 486
Registrován: čtv 10. říj 2013 10:20:15

Re: Defragmentace disku a RAM v chytrém telefonu

Příspěvek od mobilemanic »

Jedině reset do továrního nastavení, jiné funkční řešení neexistuje.
zalesaka
Příspěvky: 6
Registrován: sob 27. črc 2013 16:55:38

Re: Defragmentace disku a RAM v chytrém telefonu

Příspěvek od zalesaka »

Jak píše "mobilemanic", restartovat do továrního nastavení. Pro dotazy na toto téma nesouvisející s Odorikem použijte příště raději např. http://forum.mobilmania.cz/
Uživatelský avatar
srsen
Příspěvky: 59
Registrován: čtv 11. říj 2012 16:15:59

Re: Defragmentace disku a RAM v chytrém telefonu

Příspěvek od srsen »

Někdy stačí aplikace typu "Clean Master","Booster" stáhnutelné zdarma.Nebo prostě jen pozabíjet aplikace zbytečně běžící na pozadí - někomu jich tam běží desítky a to potom zpomaluje hodně. Zbytečnosti odinstalovat. A úplně nejlíp koupit nový železo, dneska solidní telefon s nejnověším androidem stojí doslova pár korun.
utx
Příspěvky: 123
Registrován: pon 27. kvě 2013 23:10:42

Re: Defragmentace disku a RAM v chytrém telefonu

Příspěvek od utx »

Defragmentace RAM v Linuxu prakticky nedává smysl. Uživatelské aplikace jsou za správcem paměti. Dostanou namapován nespojitý úsek paměti, ale vidí ho jako spojitý. Aplikace v jádře zase fyzicky spojitou pamětí velmi šetří, takže téměř nikdy nedochází k problémům (a novější verze jádra dokonce v případě potřeby provedou defragmentaci přemapováním uživatelských dat).

Problémem jsou spíš memory leaks u trvale běžících aplikací.
srsen píše:Někdy stačí aplikace typu "Clean Master","Booster" stáhnutelné zdarma.Nebo prostě jen pozabíjet aplikace zbytečně běžící na pozadí - někomu jich tam běží desítky a to potom zpomaluje hodně.
Ono je to ovšem často naopak. Booster je jen další aplikací běžící v pozadí, zabírající paměť, a zabíjející procesy, které se přes systémové události znovu a znovu natahují do paměti. Výsledkem je horší odezva a vyšší spotřeba.

Navíc to není defragmentace.

Mnohem lepším řešením je (na rootnutém telefonu) hibernace procesů a omezení událostí pro natažení aplikace do paměti. To první umí aplikace Greenify. Hibernací se zastaví i časovače, které si aplikace nastavily. To druhé umí Autostarts a jemu podobné. Tam jde omezit, za jaké situace se aplikace natáhne do paměti. Některé aplikace se natahují při desítkách událostí (změna stavu připojení, připojení nabíječky, odpojení nabíječky, změna WiFi, příchodí hovor, odchozí hovor, příchozí SMS, odchozí SMS, zasunutí sluchátek, vytažení sluchátek, stisknutí tlačítka médií, překreslení domovské obrazovky atd.), a to dokonce i tehdy, když jsou nakonfigurovány tak, že na danou událost reagovat nemusí. Čest světlým výjimkám, které umí programovat, a probuzení na danou událost vypnou.

No a pak vypnout automatickou synchronizaci, která je další cestou, jak se aplikace dostane nevítaně do paměti.
srsen píše:A úplně nejlíp koupit nový železo, dneska solidní telefon s nejnověším androidem stojí doslova pár korun.
Bohužel, Moorův zákon Androidu nepomůže. Svět Androida se totiž řídí podle Wirthova zákona: Software zpomaluje rychleji než hardware zrychluje.
Odpovědět