Pracovní počítač se spotřebou do 10W ?

Odkazy na zajímavé články ze světa Linuxu.
xtonda
Příspěvky: 763
Registrován: čtv 08. zář 2011 14:38:19

Re: Pracovní počítač se spotřebou do 10W ?

Příspěvek od xtonda »

Na ovládání/monitoring popsaného mi ale přijde lepší RPi/Arduino, které má přímo GPIO, na to nepotřebuju něco ve form factoru SD karty co musím navíc hackovat.

Za pět let bude RPi ve srovnání s top mobily a PC, pokud jde o výkon, stále stejný odpad, protože ty mobily a PC půjdou zrovna tak dopředu.

A stejně tak půdou dopředu nároky software, takže za pět let na aktuální RPi v roli nomálního PC rozjedu stejné kulové jako dneska. Množství počítačů s pevně připájenou pamětí a diskem se asi zvedne tak jako se to už děje u ultrabooků, u tabletů je to prakticky standard. Asi se zvedne podíl all in one počítačů a krabiček typu Zbox, Wind box, Brix, NUC. To je ale umožněno zejména tím, jak Intel dokázal snížit spotřebu svých CPU a odbourat tak nutnost masivního chlazení.

Internet of Things aktuálně módní buzzword, zámky na NFC už teď existují, kolega si to pořizoval, dá se odemykat telefonem s NFC. Není to úplně levná záležitost, ale když dítě ztratí čip, tak se ostatní prostě přeprogramují, odpadá výměna zámku a nových klíčů pro všechny, takže cca po třech takovýchto událostech se mu to začne vyplácet. Vstup do bytových domů na čip je dnes běžná realita nejen u novostaveb. Ale to už poněkud odbočuje od tématu "Pracovní PC".

Dneska ale ty webové stránky často znamenají masivní JavaScriptovou aplikaci viz. třeba nové Google Maps, webový prohlížeč se stává aplikační běhovou platformou a aplikace v JS jsou tipuji klidně řádově méně efektivní než klasické nativní a sežerou spoustu výkonu.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Pracovní počítač se spotřebou do 10W ?

Příspěvek od xsouku04 »

Za pět let bude RPi ve srovnání s top mobily a PC, pokud jde o výkon, stále stejný odpad, protože ty mobily a PC půjdou zrovna tak dopředu.
S tím nesouhlasím. Tedy ano, výkon PC půjde dopředu, ale naprostá většina lidí onen vyšší výkon nebude pro běžné užívání potřebovat. Už dnes začíná být internetový prohlížeč součástí kdejaké televize. Mobilních telefonů s androidem je na světě již několikanásobně více než PC, proto i ti, co vymýšlí nové webové technologie, musí mít stále na zřeteli, že většina uživatelů nemá k dispozici výkon počítače na plýtvání. Levnější počítač si budou moci dovolit i chudší Indové, Číňané, Afričané a podobně, tedy množství počítačů s nižší cenou, spotřebou i výkonem půjde hodně nahoru. Stovkám milionů chudších lidí s dostatečnou pílí se dostane vzdělání na internetu a nebudou tolik závislí na kvalitě místního vzdělávacího systému a vůbec fungování místního státu.

Monopol na operační systém Microsoftu skončil, stejně jako skončil monopol na informace. Tedy Microsoftu už neprojdou nepřiměřené požadavky na hardware ani nepřiměřené požadavky na cenu software.

Osobně často pracuji na notebooku X200s, který vyšel v roce 2008 a výkonově mi stále vyhovuje. Jediný důvod, proč bych jej mohl chtít vyměnit, je ten, že novější notebook by mohl být trochu lehčí. Co se týče kvality klávesnice a rozlišení monitoru, v této pro mne důležité oblasti bych si při nákupu nového notebooku střední cenové třídy nejspíš vůbec nepolepšil.
Můj stolní počítač mám už také cca 4 roky, žádný důvod na upgrade nevidím. Tohle se mi nikdy v minulosti nestalo, výkon počítače byl vždy slabé místo, který hodně snižoval efektivitu použití počítače.
Hon za větším výkonem už trochu pozbývá na intenzitě, protože to většinou není to, co někomu snižuje produktivitu práce. A to je podle mne dobře, protože tím pádem začnou být důležité jiné věci. Jako spotřeba elektřiny, cena a dobře napsaný software.
Ohromné množství lidí s tabletem, mobilem nebo televizí za 3000 Kč nepůjde ignorovat a webový vývojáři budou muset programovat tak, aby pokud to není nezbytně nutné, stránky rozumně jely i na těchto zařízeních. A protože zařízení s cenou do 3000 Kč bude mnohonásobně více, nikdo si tyto lidi netroufne ignorovat. Tento trend pochopil už i Microsoft s tím ale, že mu pomalu ujíždí vlak, nic neudělá, protože nedovede fungovat stejně efektivně jako ostatní.

V roce 1997 trvalo načtení třeba i úplně jednoduché stránky často desítky vteřin a bylo tehdy normální. Nejen kvůli rychlosti internetu, ale dost i kvůli rychlosti počítače. Nyní, pokud se stránka načte za 0.2 vteřiny nebo za 2 vteřiny, už nemá na produktivitu uživatele takový vliv jako to bývalo dříve, kdy rychlý počítač s rychlým internetem načetl stránku za 2 vteřiny a pomalý za 20.
xtonda
Příspěvky: 763
Registrován: čtv 08. zář 2011 14:38:19

Re: Pracovní počítač se spotřebou do 10W ?

Příspěvek od xtonda »

To bych chtěl vidět toho, kdo při vývoji testuje weby na televizích. A že na pomalejších mobilech a tabletech (výkonnějších než RPi 2) prohlížení webu není nic příjemného je realita, navíc ty mobilní verze jsou často osekané, v desktopových verzích jsou dnes moderní na webech vychytávky jako video na pozadí apod.. Jak poběží desktopová verze na šuntech za tři tisíce nikdo fakt neřeší, viz stále vysoká penetrace flashe.

Ano, nároky software v poslední době nerostou tak rychle, ale výkony ARMů a Atomů sou na úrovni tak desetiletého železa.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Pracovní počítač se spotřebou do 10W ?

Příspěvek od xsouku04 »

xtonda píše: Ano, nároky software v poslední době nerostou tak rychle, ale výkony ARMů a Atomů sou na úrovni tak desetiletého železa.
Každý máme trochu svojí pravdy. ARM s uspokojivě dobrým výkonem existují. Mám např. Nexus 7, který jsem koupil před několika lety nový za cca 6000 Kč. Výkon, rychlost reakcí, stejně jako rozlišení obrazovky připomíná spíše průměrný stolní počítač. Pokud bych mu měl něco vytknout, tak jeho váhu 278 gramů. Kdyby byl lehčí, víc bych jej sebou někam nosil.

Jinak si asi pořídím Odroid-C1
http://www.hardkernel.com/main/products ... 1578608433

Má čtyřjádrový procesor 1,5 GHz. Nemá sice SATA, ale je možné k němu přikoupit eMMC paměť, která, předpokládám, je podobně spolehlivá a rychlá jako SATA SSD disk. eMMC stojí sice podobnou částku jako Odroid samotný, ale SSD disk také není levný, navíc má větší spotřebu.
utx
Příspěvky: 123
Registrován: pon 27. kvě 2013 23:10:42

Re: Pracovní počítač se spotřebou do 10W ?

Příspěvek od utx »

xsouku04 píše:S tím nesouhlasím. Tedy ano, výkon PC půjde dopředu, ale naprostá většina lidí onen vyšší výkon nebude pro běžné užívání potřebovat.
Hon za větším výkonem už trochu pozbývá na intenzitě, protože to většinou není to, co někomu snižuje produktivitu práce.
Zapomínáte na Wirthův dodatek Moorova zákona: Software zpomaluje rychleji, než hardware zrychluje. Dnes ještě neexistující mobil s 4GB RAM a osmi rychlými jádry za pět let sotva spustí aplikaci Facebook, lídra v naplňování Wirthova dodatku. (Samozřejmě vedle Googlu samotného, protože podmínit spuštění aplikace na přehrávání videa nutností mít trvale spuštěný démon monitorující Bluetooth sportovní náčiní, to nenapadlo ani Facebook.)
xsouku04 píše:V roce 1997 trvalo načtení třeba i úplně jednoduché stránky často desítky vteřin a bylo tehdy normální.
Asi chodíte na stejné stránky jako v roce 1997, a vlastní píšete stejným stylem jako v roce 1997. Nároky mnoha webů (a mizernost jejich implementace) vzrostly natolik, že se i dnes načítají desítky vteřin.

Ba často mám pocit, že rychlost a efektivita mnoha úkonů, které nejsou z principu výpočetně náročné, byla dokonce před 20 lety vyšší. A to i v Linuxu. Ergonomie práce v GNOME 0 byla lepší než v GNOME 3, které je optimalizováno k práci na dotykových zařízeních (která ovšem nejsou optimalizovaná k práci). Stabilita GNOME 0 byla sice horší, ale zato mám dnes problém najít grafickou kartu, jejíž ovladače by byly odladěné. Dříve, než se tak stane, zastará.

Dnes mám telefon, který má více paměti, více procesorového výkonu a více jader než můj desktopový stroj v roce 1997. A tablet dokonce více než můj desktopový stroj z roku 2007. A přesto má značné problémy s úkony, které stroj z roku 1997 bez problémů zvládal: zpracovat SIP protokol, beze ztrát číst ze sériového portu při rychlosti 9600b,…

K tomu navíc Android přidal vysokou míru nespolehlivosti a nepředvídatelnosti, kterou jsme jako linuxoví uživatelé doposud neznali.
utx
Příspěvky: 123
Registrován: pon 27. kvě 2013 23:10:42

Re: Pracovní počítač se spotřebou do 10W ?

Příspěvek od utx »

Před nedávnem se objevil nový Wi-Fi SoC ESP8266. Obsahuje v sobě Wi-Fi, TCP/IP stack, programovatelný 32bitový procesor, a má několik volných GPIO. Sice není dostatečně silný na Linux, ale LUA a webový server se do něj vejde. A dokonce už pro něj bylo vydané i Arduino IDE.

Na domácí automatizaci to může být ideální řešení.

A to hlavní, hotovou desku s tímto čipem lze koupit již od necelých tří dolarů!

Existuje sice spousta jiných Bluetooth a Wi-Fi řadičů, které umožňují totéž, ovšem jejich programování je možné pouze s drahým proprietárním SDK. K ESP2866 je však SDK k dispozici volně, takže kdo chce, si může vytvořit vlastní firmware.
Zamčeno