Volání z roamingu nezlevní

Potíže a možnosti při volání ze sim karet Odorik.cz
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8160
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Volání z roamingu nezlevní

Příspěvek od xsouku04 »

Rozhovor Ondřej Malý, radní ČTÚ ohledně roamingu EU.

http://video.aktualne.cz/dvtv/radni-ctu ... 590604f2e/

Odřej Malý připouští, že vedení EU možná částečně podlehlo lobingu operátorů a roaming nezrušilo.
Přitom ale uvádí příklad finského tarifu, kde za 30 EUR/měsíc mají ve Finsku vše neomezené. Kdyby došlo ke zrušení roamingu, mohl by to někdo používat po celé EU.
V případě, že by tedy ke zrušení roamingu došlo, co by takový operátor s takovou nabídkou měl podle něj dělat?
To ale není vše. Když má někdo VPN balíček neomezeného volání a půl roku tráví na cestách a chtěl by si nadále v rámci VPN volat zdarma, kdo to pak zaplatí?
Přestože volá po tom, že by se měl trh hovorů v roamingu místo regulace otevřít pro konkurenci, vůbec neuvažuje existenci virtuálních operátorů v v rámci jednotlivých zemí - kteří nemají vlastní síť .
Bohužel vytvořit konkurenční prostředí na trhu roamingových hovorů je technicky tak náročné, že to podle mého názoru není vůbec dobrá cesta, jak teoreticky dosáhnout nižších cen. Regulace, kterou zvolila EU, je podle mého názoru lepší pro všechny.

Co je cílem regulace? Podle mne cílem je především to, aby se mobilní operátoři neúměrně neobohacovali na roamingu v EU. A to je dosaženo. Cílem není, aby mobilní operátoři prodělávali na svých klientech, kteří používají roaming. Tedy zvláště těch, kteří roaming používají úmyslně, aby ušetřili. To je pak lepší regulovat na národní úrovni.
Pokud chceme jednotný trh, tak co takhle regulovat maximální cenu hovoru po EU i bez roamingu?

Osobně, co se týče regulací a argumentů ohledně oblasti telekomunikací, nemohu EU nic vytknout. Nebít EU a jejího pozitivního vlivu na ČTÚ tak pravděpodobně pořád všichni voláme na mobil za 3 Kč/min. Nevím, jak v jiných oblastech, ale telekomunikace podle mne regulují dobře a smysluplně. Přesto se najde spousta novinářů a jiných křiklounů s kritikou.

Jak je to s regulací jiných odvětví jako třeba zemědělství, vůbec netuším. Dělá zde EU více škody než užitku? Netuším. Kritizovat je ale velmi snadné a často to dělají lidé, kteří tomu moc nerozumí. Věřím, že zdánlivě nesmyslná nařízení mají nějakou svoji logiku a argumentaci, možná dokonce lepší než argumentaci kritiků. Problém je v tom, že nemáme dostatečně kvalitní novináře, kteří by to pomohli opravdu konstruktivně vysvětlit bez velkých nadpisů a senzací.
Sebepodivnější nařízení EU má nějakou logiku a argumenty, díky kterým vzniklo. A lze jen těžko konstruktivně kritizovat, pokud tuhle logiku neznám. A média zde slouží spíše jako informační clona, aby se běžný člověk nemohl dozvědět, co je ve skutečnosti v pozadí.
Odpovědět