Budoucnost SMS

Chcete probrat nezařaditelné téma ?
aplet
Příspěvky: 283
Registrován: pon 07. led 2013 23:31:17

Re: Budoucnost SMS

Příspěvek od aplet »

Mobilemanic ještě dlouho budu lidi používat blbý mobil a co se týče LTE jednoduše katastrofa
osmdesát
Příspěvky: 168
Registrován: úte 19. srp 2014 14:24:46

Re: Budoucnost SMS

Příspěvek od osmdesát »

aplet píše:Mobilemanic ještě dlouho budu lidi používat blbý mobil a co se týče LTE jednoduše katastrofa
xtonda píše:Pokud je to součástí LTE standardu, tak to logicky bude součástí sítě a tedy pod kontrolou operátorů a ti si to nechají zaplatit, ti naši určitě.

Velké množství IM klientů je trochu opruz, ale při správné volbě 2 - 3 pokryjí většinu lidí. Nejvíc používané jsou WhatsApp a Facebook Messenger + není důvod používat ten nativní na dané platformě ať už je to iOS nebo Android, je stejně předinstalovaný a účet už kvůli aplikačnímu obchodu taky bude mít většina uživatelů, takže to stačí jen zapnout.

A dokud budou operátoři co nechávají běžet net po spotřebování předplaceného obejmu, tak pro IM stačí i ten nejmenší balíček za pár desetikaček, to je rozhodně lepší než platit po koruně za SMSku.
Myslím, že vždy bude existovat nemalá skupina lidí, která bude používat telefon jen na volání a sms a nebude mít náladu/schopnosti/čas řešit datový tarif, IM messenger atd., neboť nejsou všichni technohračičkové. A tak tomu bude i v případě, kdyby hloupé telefony přestaly existovat úplně. Prostě využijí funkce volání a sms, jak jsou zvyklí z minulosti. Důležité pro ně bude, že tyhle funkce budou spolehlivé a univerzálně a jednoduše použitelné, byť za větší peníze. A tohle je velká skupina lidí, která bude OPům vždy spolehlivým zdrojem zisků.
helmut.niederman
Příspěvky: 1012
Registrován: stř 10. črc 2013 21:40:28

Re: Budoucnost SMS

Příspěvek od helmut.niederman »

mobilemanic píše:aplet: a budou vůbec v době LTE-only existovat blbé mobily? :-O
Hloupé telefony určité budou dál existovat, důkazem je toho, že firma NOKIA převedla na trh retro telefon NOKIA 3310 v novém hábitu.

A věřím tomu, že až se staronová NOKIA 3310 Retro bude prodávat na českém trhu, určitě si ji koupím v oranžové barvě, ikdyž jsem ji před tím nevlastnil v dobách Eurotelu a Paegasu kdy byla největším hitem 8-)
A troufám si tvrdit, a je to taková kacířská myšlenka, že bych se vůbec nedivil, kdyby éra chytrých telefonů časem skončila. A lidi by se začaly zpátky vracet k těm hloupým tlačítkovým telefonům. Je to jako s hudbou. Znám spoustu lidí, kteří dříve preferovali modní trendy v hudbě a pak to zazdili a našli si zalíbení v klasice vážné hudby případě folku. A třeba se mýlím a všemu bude jinak, přestanou se vyrábět chytré telefony a místo nich budou chytří lidé, plně očipovaní a pod kontrolou :lol:
sonix
Příspěvky: 21
Registrován: ned 17. bře 2013 20:34:58

Re: Budoucnost SMS

Příspěvek od sonix »

Asi vás zklamu, ale nová Nokia 3310 nemá s tou původní nic společného, zato má mnoho společného s Nokií 222, ale podvod na zákazníky to snad není nebo jo?
http://www.mobilmania.cz/bleskovky/noki ... fault.aspx
xtonda
Příspěvky: 763
Registrován: čtv 08. zář 2011 14:38:19

Re: Budoucnost SMS

Příspěvek od xtonda »

Proč by to byl podvod? Series 30+ (která s původní Series 30 nemá nic společného) je prostě aktuální platforma pro obyčejné telefony značky Nokia. A Nokia prostě na této platformě udělala telefon trochu podobný kdysi populárnímu 3310 a dala mu stejné označení. Proto je tolik blízký Nokii 222. Marketingový trik ano, podvod rozhodně ne. Snad není někdo tak prostoduchý, že by čekal, že Nokia a všichni její subdodavatelé vytáhnou 17 staré technologie a začnou vyrábět něco jakkoliv technicky příbuzného s původní 3310.
alfi
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 03. led 2013 15:31:10

Re: Budoucnost SMS

Příspěvek od alfi »

osmdesát píše:Zajímalo by mě, v souvislosti s neustálými "mobilními revolucemi", zda se chystá náhrada klasických gsm-sms zpráv nějakou jinou technologií. Je tu vize přechodu hlasového provozu pod LTE, takže co s SMSkami pod LTE? V této oblasti vývoj zatuhl, máme tu sice MMS, ale kvůli drahosti to je využíváno podle mě minimálně pro přenos čistě textových zpráv.
Nový standard už nějakou chvíli existuje a někde už i funguje - RCS (https://en.wikipedia.org/wiki/Rich_Comm ... n_Services). Ale nejspíš to není tak úžasné, aby o to stáli i jinde, vč. ČR (2016: http://www.lupa.cz/clanky/nahradi-rcs-s ... ji-ze-ano/. Přesně po roce to google dotlačil jen sem 2017: http://www.lupa.cz/aktuality/google-chc ... azeni-rcs/). A na otevřených datech se jim bude jen těžko konkurovat skypům a viberům, které jsou vesměs zdarma = žádné velké peníze se na tom vydělat nedají.. Btw. od googlu je to už asi pátý komunikátor v Androidech - a zatím se žádný neprosadil, i když jsou/byly všude předinstalované (google talk, babel, hangouts, allo..). Aneb bude pátý pokus s podporou operátorů úspěšnější? :-)
xtonda
Příspěvky: 763
Registrován: čtv 08. zář 2011 14:38:19

Re: Budoucnost SMS

Příspěvek od xtonda »

Tohle je projekt GSM Association, což je asociace mobilních operátorů, což je něco jiného než 3GPP, což je organizace tvořící standardy mobilních sítí. 3GPP náhrada SMSek jsou MMSky, které přišly už s 3G sítěmi. Modernější 3GPP messaging standard než MMS sem v rychlosti nenašel. Technicky by MMS asi stále dostačovaly, vejde se tam 300 kByte dat, podporují to i lepší hloupé telefony už dost dlouho, ale minimálně naši operátoři je zabíjí cenou, proto sou tak populární ty nezávislé IM služby.
osmdesát
Příspěvky: 168
Registrován: úte 19. srp 2014 14:24:46

Re: Budoucnost SMS

Příspěvek od osmdesát »

Mě na stávající sms štve jedna věc - (ne)podpora českých znaků. Ty se dají poslat jedině použitím (mimochodem zastaralého) kódování ucs-2, které zmenší velikost zprávy asi na 60 znaků. Přitom ve standardu sms je připravená možnost použít středoevropskou kódovou stránku, která využívá 7bitové kódování. Nebyla ovšem vůle ji protlačit do povinné podpory. Španělsko si své znaky protlačilo. U nás mají autority ovšem jiné věci na práci, než prosadit národní kódování, takže člověk je odkázán je na kódování ucs-2, a tím platit za znak ještě víc.
xtonda
Příspěvky: 763
Registrován: čtv 08. zář 2011 14:38:19

Re: Budoucnost SMS

Příspěvek od xtonda »

Proboha jenom to ne, díky Unicode skončilo zmatení jazyků, kdy pro každý jazyk existovalo speciální (a často i několik) osmibitové kódování. Holt pro české znaky jsou v Unicode potřeba 2 byte, takže se do 140 byte velké SMS vejde při použití češtiny jen 70 znaků. Ano, mohlo se zavést třeba UTF-8, kde ty 2 byte berou jen ty znaky, co nejsou základní sadě, tedy jen znaky s diakritikou, ale to by zas znamenalo proměnlivou kapacitu délku zprávy podle jejího obsahu.

A to že je definovaná kódová stránka pro češtinu není pravda (snad je to na wikipedii správně, číst standard se mi nechce):
Although a revision of GSM 03.38 (as early as in version 4.0.1 of September 1994) has defined Data Coding Scheme values for Cell Broadcast System (CBS) for German, English, Italian, French, Spanish, Dutch, Swedish, Danish, Finnish, Norwegian, Greek and Turkish; with Hungarian, Polish, Czech, Hebrew, Arabic, Russian and Icelandic added in later revisions, no coding tables were defined for these languages. The purpose of this field was purely to identify the language of the message.
A těmi jazyky, které jsou podporovány pro 7 bit kódování jsou tyto:
Initially, shift tables only for Turkish were specified; Spanish and Portuguese were added in later revisions of release 8. Release 9 introduced 10 languages used in India written with a Brahmic scripts (Bengali, Gujarati, Hindi, Kannada, Malayalam, Oriya, Punjabi, Tamil, Telugu) and Urdu.
ale těmi mluví poněkud jiné množství lidí, než česky, takže stupidní poznámku o tom, že si Španělsko něco protlačilo nebo naznačující laxnost našich autorit jsou úplně mimo mísu.

Moderní standard pro přenos zpráv jsou MMS, kolik si za ně operátoři účtují je už jiná pohádka.
osmdesát
Příspěvky: 168
Registrován: úte 19. srp 2014 14:24:46

Re: Budoucnost SMS

Příspěvek od osmdesát »

Ono je celkem jedno, kolik znakových tabulek se používá, pakliže přijímající strana ví, jaká je ve zprávě použita. To je u standardu pro sms splněno, takže stupidní srovnávání se zmatením jazyků předunikódovské éry je mimo (prostotextové soubory neobsahovaly samy o sobě informaci o použitém kódování - to byl důvod onoho zmatení. Kdyby ji byly obsahovaly, nebyl by býval problém). Samozřejmě, dnes bychom použili např. utf-8, ale sms standard je prostě stavěn na kódových tabulkách a z toho je třeba vycházet.

Co se týká kódové tabulky zahrnující i češtinu, spadaly by do ní i další slovanské jazyky. To už je také poněkud jiné množství lidí. Takže ano, dobrá, moje stupidní poznámka by mohla zahrnout autority nejen české, ale i jiných států, jichž by se toto týkalo. Díky za upozornění. :D
Odpovědět