Změna zákona o DPH - předplacený kredit

A jiné formálnosti.
jadu
Příspěvky: 145
Registrován: pon 09. úno 2015 13:35:30

Změna zákona o DPH - předplacený kredit

Příspěvek od jadu »

Dobrý den, od 1. 4. 2017 se mění zákon o DPH. Prakticky dopad má změna na daňové doklady, kdy se má předplacený kredit zdanit až při čerpání a nikoliv při úhradě. Bude na to Odorik reagovat a pokud ano, tak jak?
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna zákona o DPH

Příspěvek od xsouku04 »

jadu píše:Dobrý den, od 1. 4. 2017 se mění zákon o DPH. Prakticky dopad má změna na daňové doklady, kdy se má předplacený kredit zdanit až při čerpání a nikoliv při úhradě. Bude na to Odorik reagovat a pokud ano, tak jak?
Můžete uvést odkud tuhle informaci máte a která věta tohle říká? O tom, že by se tohle mělo změnit vím. Jde o to, kdy se vystaví daňový doklad a kdy se odvede DPH. Nicméně ze samotného změní to podle mého názoru nelze pochopit.

Je to paskvil. Pokud si někdo dobije 200 Kč a trvá mu rok, než to provolá, podle chytrolínů, co to vymysleli, nebude mít jediný doklad ale dvanáct dokladů. Na každý měsíc jeden. Navíc doklad mu nepůjde spárovat s platbou, tedy bude v tom mít chaos a nikdy se už nedopočítá. Tedy výsledek je takový, že se mu to vůbec nevyplatí dát do nákladů, protože správné zaúčtování bude dražší, než kolik provolá.

Kontrolovat tržby je poměrně snadné. Tedy zkontrolovat, že celkový počet vystavených daňových dokladů a odvedené DPH se rovná tržbám lze poměrně snadno. Naproti tomu, co se opravdu provolalo, už nikdo nikdy nezkontroluje. Navíc z kreditu, který zůstane navěky nevyužit (zákazník jej nechá navždy ladem, ale ani si nezažádá o vrácení) se nikdy neodvede DPH a nejsou to asi ani příjmy. Jsou to prostě "chaotické peníze" neznámého anonyma, které se ale podle tohoto nesmyslu vůbec nedaní. Prostě jen jsou, a když si je někdo nevyžádá zpět, nejdou vrátit.
Není to výhodné pro stát. Ten mohl dostat DPH ihned, ale takto jej dostane kdoví kdy. Tedy jen na Odoriku bude stát tratný jednorázově několik set tisíc Kč, bude se totiž platit později až při provolání, pokud k provolání vůbec někdy dojde.

Plán je zatím takový, že budeme stále doklady vystavovat ihned a podíváme se, jak ten nesmysl pochopili ostatní velcí - kteří do toho mohli mluvit, když ten paskvil vznikal. S přechodem do chaosu začneme jen u těch, co si to jako naši zákazníci vyžádají. Je to rozumné u větších zákazníků, u malých je to nesmysl. Pravda, ti větší často dobíjí i několikrát měsíčně, tedy je to také vlastně nesmysl. Prostě jen komplikace pro všechny.

Ještě je tam další komplikace. Zavedením této změny, se bude muset kredit rozdělit na dvě části. Ta, z níž byla DPH už odvedena, a ta, z níž nikoli. Tedy pěkně se to zamotá.

Výsledek nového zákona je takový, že se to celé zkomplikuje a stát už to nikdy nebude schopen to zkontrolovat. DPH a daň z příjmu operátorů se odvede později, pokud vůbec.
Pro kupujícího to bude v některých případech znamenat zbytečně moc dokladů a složitější účetnictví, protože nebude sedět doklad s platbou.

Přemýšlím, jestli by tento nesmysl nešel obejít tím, že prohlásíme, že se nekupuje kredit ale jakési body nebo žetony. Kdy běžně 1 Kč = 1 bod. Ke zdanitelnému plnění by tak došlo v okamžiku nakoupení bodu. Tedy něco podobného, jako když si někdo koupí body třeba na vlek a pak je projíždí celou zimu snad i další. Pokud koupí více bodů, dostane nepatrnou slevu, tedy není jednoznačný převod z bodů na koruny, proto předpokládám, že zdanitelné plnění je v okamžiku nákupu bodů.
jadu
Příspěvky: 145
Registrován: pon 09. úno 2015 13:35:30

Re: Změna zákona o DPH

Příspěvek od jadu »

Dobrý den, takto vždy účtovala např. 802. Když došlo ke změněn DPH z 20% na 21%, tak rozdělovali provolaný kredit do různých sazeb dle FIFO. Já to také vidím jako komplikaci a zbytečnost a pokud zachováte satus quo, budu jen rád. O dané věci jsem se dozvěděl od kolegyně, která má nějakou službu od Vodafone a o ten již o této úpravě informuje:
Dobry den, od 1. 4. 2017 se meni zakon o DPH. Prakticky dopad ma zmena pouze na zakazniky, kteri vyzaduji danovy doklad pro ucely podnikani. Nove se predplaceny viceucelovy kredit zdani az pri cerpani a nikoliv pri uhrade. Vice na http://www.vodafone.cz/pece Vas Vodafone
mobilemanic
Příspěvky: 486
Registrován: čtv 10. říj 2013 10:20:15

Re: Změna zákona o DPH

Příspěvek od mobilemanic »

xsouku04: já jsem si říkal, proč to p. Marák s kreditem 4smartu dělá tak, jak to dělá :) Asi to rovnou nasadil preventivně po novu :)

Takže budou oBody (oBod = odorikBod)? Super :-D
nijel
Příspěvky: 34
Registrován: úte 05. kvě 2015 15:42:15
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna zákona o DPH

Příspěvek od nijel »

helmut.niederman
Příspěvky: 1012
Registrován: stř 10. črc 2013 21:40:28

Re: Změna zákona o DPH

Příspěvek od helmut.niederman »

Možná je to záměrný a cílený plán jak zrušit předplacenky a nechat jen postpaid. Ti politici nic o běžném životě neví, jsou jakoby přiletěli z jiné planety. Jsou ostuda státu. :evil:
Babiš navíc chystá další DPH lumpárny. MF bude chtít, abyste zaplatili DPH za svého dodavatele, který nezaplatil DPH. Například. Budu stavař, a objednám si stavební materiál. Firma, která vyrábí stavební materiál, a která mi ho dodá, pokud nezaplatí DPH, tato povinnost se bude pak vztahovat na mne.

Toto je logická cílená likvidace střední podnikatelské vrstvy, kdy Babiš slouží těm kteří mají zájem vytvářet propastné rozdíly mezi Chudými a Bohatými, tedy větší rozevření nůžek. ANO BUDE HŮŘ. :x

Obávám se, že časem to budou chtít i po obyčejných spotřebitelích. Příklad. Váš dodavatel elektřiny nezaplatil DPH, a vy jako odběratel jste povinen toto uhradit. Kam nás vlastně chce ten oligarcha dostat ? Viz EET a další, kdy budou muset položit živnost takové podniky jako kadeřníci, holiči, a lidé pracující ve v maloslužbách. Hlavně, že Babiš si legálně pomohl své firmě a jemu podobní vyvádějí mld do daňových rájů a nás obyčejné lidi bude šikanovat ? Asi budu muset volit ODS nebo TOP09 ikdyž nechci ! :cry:
Uživatelský avatar
Pitomec
Příspěvky: 2580
Registrován: ned 27. lis 2011 21:26:33
Bydliště: Brno

Re: Změna zákona o DPH

Příspěvek od Pitomec »

To tady zavedl tuším Kalousek to ručení za DPH a Bureš to jenom vypiloval k dokonalosti pomocí kontrolního hlášení.
Obrázek
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna zákona o DPH

Příspěvek od xsouku04 »

nijel píše:Vodafone k tomu vypracoval toto: https://www.vodafone.cz/pece/osobni-a-f ... o-kreditu/
Díky. Tedy Vodafon je toho názoru, že daňové doklady u většiny zákazníků nebude vystavovat vůbec. Kdo to potřebuje, musí si to s obstrukcemi, ověřením totožnosti, vyžádat. U plateb kartou je to jejich běžná praxe už delší dobu. https://www.vodafone.cz/pece/osobni-a-f ... i-kreditu/ Aby vystavil daňový doklad O2, musí se také v některých případech vyžádat na prodejně. https://www.o2.cz/osobni/volani-a-tarify/48312-faq.html Tedy bude to jen nepatrné procento lidí a další důvod pro firemní zákazníky, proč se vyhnout předplacenkám. Což je jistě žádoucí, nejlépe se smlouvu na 2 roky.
Říkal jsem si, že kdyby měli vystavovat o milion daňových dokladů měsíčně více, že se jim z toho zhroutí systém. A to by dost dobře kvůli tomu ti velcí mediálně řičeli. A oni to prostě vyřeší tak, že nic nebudou vystavovat. Jen v těch případech, kdy si to někdo vyžádá. A DPH budou platit podle toho, co uznají za vhodné, v podstatě to nepůjde nijak zkontrolovat ... DPH se bude totiž platit z kreditu, který ubyl, ale nebyl dobit dříve než 1.4.2017, a nebyl to ani žádný bonus či kompenzace ani služby třetích stran jako SMS jízdenka. Proto jim to zjevně vyhovuje a ani nelobovali proti. Kdo ví, jestli to sami neprosadili. Celá změna je jen jedna malá nenápadná větička v zákoně. Tedy jestli jsem něco nepřehlédl.

Také je pravda, že obecně účetní nemají rádi koncept předplaceného kreditu. Kazí to jejich koncept podvojného účetnictví a nezapadá to do něj. Oni mají pocit, že by se vše mělo účtovat nadvakrát. Fakt, že se to díky předplacenému kreditu zjednoduší, oni neocení. Ale doteď jim chyběl argument, i když se občas vztekali, museli nakonec většinou ustoupit. Nyní se jim ta větička v zákoně bude moc líbit. Tedy je možné, že to prostě prosadili jen účetní. Z toho důvodu se mi onen koncept přejít místo kreditu na body moc nelíbí, protože účetní se budou dále vztekat, že chtějí běžnou fakturu, kde je napsáno, kam se volalo a počty minut.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna zákona o DPH

Příspěvek od xsouku04 »

Pitomec píše:To tady zavedl tuším Kalousek to ručení za DPH a Bureš to jenom vypiloval k dokonalosti pomocí kontrolního hlášení.
Kontrolní hlášení je dobrá věc. Bez toho bylo hrozně snadné si vymýšlet faktury s libovolným DPH, což v podstatě nešlo ověřit jinak než ruční namátkovou kontrolou finančního úřadu s velkým zpožděním. Nyní mám v podstatě jistotu, že faktury, které nám předkládají naši partneři jsou pravé a já neobchoduji z těžkým podvodníkem a nebudu nucen za něj ručit. Podvod nebo chyba se projeví hned a neroste časem do závratných rozměrů.
To ručení je zde hlavně kvůli velkopodvodníkům, kdy celý obchod byl dopředu domluven, ale nešlo to to dokázat. Prostřední firma zkrachovala a nezaplatila DPH ale ti ostatní si to odečetli.
Samozřejmě celé to bylo uděláno tak, aby prodělal stát a vydělal podvodnický předem domluvený řetězec. Jestli proti tomu lze bojovat nějak lépe než vymýšlet ručení to nevím.

Ono i to EET je z principu dobrá věc. Problém je jen předražené (destinásobně) a nedotáhnuté a zbytečně komplikované provedení a hlavně, že většina peněz co se tak vyberou se následně rozkradou na státních zakázkách.
Uživatelský avatar
Pitomec
Příspěvky: 2580
Registrován: ned 27. lis 2011 21:26:33
Bydliště: Brno

Re: Změna zákona o DPH

Příspěvek od Pitomec »

Pokud obchodní partner DPH neodvede, byť ho přizná, tak budu ručit stejně a k tomu kontrolní hlášení nijak nepomůže. Podle mě je to akorát zbytečná buzerace čtvrtletních plátců, kterým vzroste agenda a tudíž i náklady.
Obrázek
Odpovědět