Satelitní internet pro VOIP?

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Odpovědět
mymartin
Příspěvky: 151
Registrován: čtv 11. úno 2016 22:36:45

Satelitní internet pro VOIP?

Příspěvek od mymartin »

Prodejce satelitního internetu tvrdí že přes satelitní internet lze volat přes VOIP.
Podle mého názoru je to blbost při odezvě internetu 700-1200ms.

Rychlá návratnost investice

Vstupní investice se zákazníkovi velmi brzo vrátí formou kvalitní a spolehlivé služby, např. kromě standardního satelitního internetu existuje taktéž možnost využívání hlasové komunikace prostřednictvím služeb VoIP služeb, případně je možné službu využívat pro přenos dat či obrazu z dohledových systémů. Snahou je vždy nabídnout zákazníkovi takovou službu, která mu bude maximálně vyhovovat, s co nejmenšími vedlejšími náklady pro zákazníka. Pro ty, kdo by chtěli službu využívat pouze sezonně, existuje možnost dočasného vypnutí na období, kdy nebude služba využívána.*

https://intv.cz/
Pepes
Příspěvky: 19
Registrován: pon 04. dub 2011 15:10:44
Bydliště: Praha

Re: Satelitní internet pro VOIP?

Příspěvek od Pepes »

Tak od toho ruce pryč. Pokud nemáte dostupný internet po kabelu ani přes WiFi, tak bohužel jedině to řešit přes LTE. Sice někde narazíte na FUP, ale odezva a rychlost bude nepřekonatelná oproti satelitnímu internetu.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Satelitní internet pro VOIP?

Příspěvek od xsouku04 »

Jaké mohou být pingy, lze vypočítat pomocí rychlosti světla a údaje, jak je satelit vysoko. Věřím, že to zdaleka nebude kolem 700 ms.
I to LTE nemusí být vždy a všude tak dobré, jako by mělo být. Zavolám tam a poptám se, dnes už bohužel mají po pracovní době.

Pro VoIP je velmi podstatné, aby byl malý rozptyl ve zpoždění jednotlivých paketů. Velký rozptyl je podstatně větší zabiják, než stabilní zpoždění třeba 300 ms.

Update: tak jsem to našel.
http://www.tooway.com/i-need-advice/how ... smissions/

How long are the time delays with satellite data transmissions?
Geostationary satellites are located in orbit approximately 36,000 kilometers above the equator. A roundtrip time to a satellite for data needs about 250 msec, the 2-way protocol latency is about 600 msec including SurfBeam 2 system latency. To mitigate latency, which would impact on TCP throughput and web browsing speeds, a Performance Enhancing Proxy (PEP) and Web acceleration are integrated into the SurfBeam 2 modem.
Problémy jsou tam dva. Geostacionární družice musí být zbytečně vysoko, navíc nad rovníkem, aby mohla být pořád na stejném místě. Tedy je od země 36 tisíc kilometrů, i když by stačilo cca 400 km, pak by se ale neudržela na jednom místě, tedy satelit by nešel přesně zaměřit, protože by byl pořád v pohybu.
Tedy rychlost světle dělá zpoždění 250 milisekundy. Další problém je použitý protokol, který to údajně zhorší na 600 ms. Tedy volat přes VoIP se s tím dá, ale není to úplně ono.

Je hrozná škoda, že nejspíš neexistuje způsob, jak udržet družici na místě ve výšce 400 km. To by pak bylo s internetem vystaráno pro celou ČR s jednou družicí a odezvy by byly stejn=, na jaké jsme zvyklí. Možná by to šlo řešit celou soustavou družic, které by oblétaly zemi pořád dokola, a používala by se vždy zrovna ta družice, která je nad námi. To je ale nejspíš hodně nákladné a nelze používat směrové antény.
Odpovědět