Služby Odorik na Slovensku

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Odpovědět
aiwan
Příspěvky: 98
Registrován: pát 12. črc 2013 0:16:11

Služby Odorik na Slovensku

Příspěvek od aiwan »

Dobrý deň,

plánuje Odorik vstúpiť na SK trh ako VoIP/virtuálny mobilný operátor? Pár rokov dozadu sa to zdalo ako nemožné, tak že či sa ľady nepohli.

Ivan
aplet
Příspěvky: 283
Registrován: pon 07. led 2013 23:31:17

Re: Služby Odorik na Slovensku

Příspěvek od aplet »

Když se podíváte na slovenské paušály místních operátorů myslím že odorik by šanci neměl uspět na slovenském trhu byl by tam již dávno.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8138
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Služby Odorik na Slovensku

Příspěvek od xsouku04 »

Český i slovenský trh je specifický :). V Česku je zvláštní to, že virtuálů je zde spousta, až nezdravě mnoho, ale žádný virtuál nemá opravdu zajímavou nabídku. Je to celé totiž jen naoko. Ve skutečnosti věřím, že zde na trhu není místo pro tolik různých virtuálů. Výhoda ale je, že dělat virtuála je snadné, jsou k tomu vybudované prostředky.

Na Slovensku je virtuálů méně, ale vypadá to, že snad mají i zajímavější nabídky? Nebo je to jen dojem? V každém případě nemá cenu pro potenciálně několik tisíc aktivních simkaret se o to snažit, když k tomu nejspíš na Slovensku neexistuje infrastruktura. Nikdo tam pro tak malé virtuály není zařízen.

Nyní ale mobilním trhem zahýbá regulace EU, což by mohlo umožnit vznik něčeho jako celoevropští virtuálové. Nic moc nebrání tomu, aby k jedné SIM někdo nabízel rovnou třeba dvě nebo tři lokální čísla, která by všechny zvonila na té jedné SIM. Identitu pro odchozí SMS by se také mohla měnit. To by pak mohlo být zajímavé, kdyby někdo na to nabídl infrastrukturu, aby se to vyplatilo dělat jen s počtem SIM v řádu desetitisíců.
Ale to se ještě přesně neví, jaký přesný dopad bude mít regulace EU. V každém případě si myslím, že trh, i co se virtuálů týče, sežere časem několik velkých arogantních molochů, co se vyznají hlavně v reklamštině, a ostatní budou v útlumu. Není to tedy nic perspektivního pro investici.

Být virtuální operátor je též hodně prestižní záležitost, na které neváhá dlouhodobě prodělávat kdejaký zbohatlík, který to může dlouhodobě dotovat z jiných příjmů. Tedy konkurovat je těžké.
Uživatelský avatar
Pitomec
Příspěvky: 2570
Registrován: ned 27. lis 2011 21:26:33
Bydliště: Brno

Re: Služby Odorik na Slovensku

Příspěvek od Pitomec »

xsouku04 píše:Český i slovenský trh je specifický :). V Česku je zvláštní to, že virtuálů je zde spousta, až nezdravě mnoho, ale žádný virtuál nemá opravdu zajímavou nabídku. Je to celé totiž jen naoko. Ve skutečnosti věřím, že zde na trhu není místo pro tolik různých virtuálů. Výhoda je ale je, že dělat virtuála je snadné, jsou k tomu vybudované prostředky.

Na Slovensku je virtuálů méně, ale vypadá to, že snad mají i zajímavější nabídky? Nebo je to jen dojem? V každém případě nemá cenu pro potencionálně několik tisíc aktivních simkaret se o to snažit, když k tomu nejspíš na Slovensku neexistuje infrastruktura. Nikdo tam pro tak malé virtuály není zařízen.

Nyní ale mobilním trhem zahýbá regulace EU, což by mohlo umožnit vznik něčeho jako celoevropští virtuálové. Nic moc nebrání tomu, aby k jedné SIM někdo nabízel rovnou třeba dvě nebo tři lokální čísla, která by všechny zvonila na té jedné SIM. Předpokládám, že podobně šla měnit číslo i pro odchozí hovory nebo SMS. To by pak mohlo být zajímavé, kdyby někdo na to nabídl infrastrukturu aby se to vyplatilo dělat jen s počtem SIM v řádu desetisíců.
Ale to se ještě přesně neví jaký přesný dopad bude mít regulace EU. V každém případě si myslím, že trh i co se virtuálů týče sežere časem několik velkých arogantních molochů co se vyznají hlavně v reklamštině a ostatní budou v útlumu. Není to tedy nic perspektivního pro investici.
Ani Odorik ne? :D
Obrázek
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8138
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Služby Odorik na Slovensku

Příspěvek od xsouku04 »

Záleží s čím to porovnáváte. Jestli s nějakým starším předplaceným tarifem, tak to výhodné určitě je. Zajímavé jsou též některé možnosti.
Pokud ale nabídky virtuálů v ČR porovnáte s nějakou dobrou neveřejnou nabídkou, virtuálové nemají šanci.
Uživatelský avatar
Pitomec
Příspěvky: 2570
Registrován: ned 27. lis 2011 21:26:33
Bydliště: Brno

Re: Služby Odorik na Slovensku

Příspěvek od Pitomec »

Právě ty "možnosti" jsou nejzajímavější, hlavně kombinace s voláním z pevné linky atd. To prostě v takovém rozsahu nikdo jiný nemá :)
Obrázek
helmut.niederman
Příspěvky: 1012
Registrován: stř 10. črc 2013 21:40:28

Re: Služby Odorik na Slovensku

Příspěvek od helmut.niederman »

Mne fascinuje, že třeba v Rakousku se virtuálním operátorem stal i obchodní řetězec SPAR, který má prodejny jako EuroSpar, InterSpar, virtuální operátor se jmenuje něco jako Spar Mobile ale abych byl přesný, tak jmenuje se jako S BUDGET Mobile.

Jinak se divím tomu, že nikomu v hlavách evropských byrokratů neťuklo v hlavě to, že když na národní úrovni existuje přenositelnost čísel, proč se toto neděje na evropské úrovni ? Ti, kteří dělají v telekomunikacích regulaci a byrokracii proč nepříjdou s nápadem poměrně "kacířským ".

za 1) Zrušit všechna Evropská mezinárodní předčíslí. ( v praxi zrušit předčísli 00420 CZECH REPUBLIC, 0048 POLAND, 0043 AUSTRIA, 0033 FRANCE atd. ) A místo toho zavést pro Evropskou unii jedno jediné velké přečíslí ( ale tak aby to nenabouralo číslovací plán pro jiné destinace ) něco jako 002. A hned by se to člověku, který se nevyzná v mezinárodních předčíslí dobře pamatovalo 001 ( USA ) a 002 ( EU ) a za tímto velkým předčíslím by pak následoval prefix dané země což by bylo na způsobu UTO ( uzlový telefonní obvod ) pevně sepnuté s celulárním číslem nebo s číslem pevné linky.
Takže například infolinka T-mobile.CZ by po zrušení krajových předčíslí přečíslovala tak, že by na tuto linku například z Austrálie volal takto 002420603603603 ale člověk v Evropské unii a je jedno jestli se nachází v Polsku nebo v Maďarsku by na tuto infolinku volal jinak a to ve formátu 420603603603, dokonce i v Česku by musel před číslem 603603603ještě vytočit 420 bez plusu a dvou nul. , zákaznická linka polského t-mobile by byla 00248602960200 představena lidem mimo EU, tedy ti, kteří by ze zemí mimo EU chtěli volat na koncové polské číslo 602 960 200. Avšak ten kdo by byl v EU by volal jen číslo 48602960200.

Poznámka : Tak jak u nás v Česku v roce 2002 proběhlo přečíslování, že jsme nemuseli po tomto datu vytáčet nulu před číslem ale jen 9-místné číslo, by se toto změnilo tak, že by se k tomu číslo na pevno přiřadila krajina té destinace. Avšak tím pádem by vznikl bod 3 viz níže ) tedy zrušení mezinárodních hovorů avšak by toto mělo spíše charakter hovorů meziměstských :lol:

za 2) Zavést evropskou přenositelnost čísel, která by navazovala na bod 1) Tedy po vytvoření mezinárodního předčíslí pro EU 002 by to vypadalo takto. Někdo z mobilním českým číslem od O2 CZ 602 989898 by přešel pod Španělského operátora Orange a z telefonního čísla 002420602989898 by číslo pod španělským operátorem Orange vypadalo takto 00234602989898. JInými způsoby by 9-místné číslo bylo zachováno, ale měnilo by se číslo krajiny.

za 3) Pokud by se zrušila všechna mezinárodní předčíslí všech krajin zemí EU evropští byrokrati by mohli v rámci EU zrušit i mezinárodní hovory. Pokud bych byl na území ČR a chtěl volat do Polska na dnešní existující formát čísla +48602950000 ( hlasová schránka ) tak po tomto kroku viz 1) bych neplatil mezinárodní hovor ale jen hovor v rámci jedné velké země s předvolbou 002. Tedy volal bych z ČR na tento nový formát čísla 48602950000 Avšak z Kanady bych musel vytočit 00248602950000 pochopitelně.

Tady by evropští byrokrati udělali dobrý kus v regulaci, tedy nepřenášet jen číslo v rámci krajiny ( když už nás globalizátoři informují že veškeré národní státy mají kleknout a všechny země pěti kontinentů má být spojeno do pěti uniíjních celků, svazků jak o tom píše Daniel Estulin - Americká unie, Evropská unie, Pacifická Unie, Arabsko Africká Unie, Asijská Unie... ) ale přenášet číslo v rámci EU. Zatím ale to spíše vypadá, že evropská regulace je spíše namířena proti spotřebitelům než proti operátorům. A tudíž regulace roamingu nepřináší to chutné ovoce.
alfi
Příspěvky: 716
Registrován: čtv 03. led 2013 15:31:10

Re: Služby Odorik na Slovensku

Příspěvek od alfi »

Není to sice cílené na EU, ale celosvětově už taková čísla fungujou, stačí si o ně požádat, viz např. https://en.wikipedia.org/wiki/Internati ... ry_code%29 . Otázkou pak je, jakou cenu na to nabídnou jednotliví operátoři (Odorik +882 v ceníku nemá, ₊883 bere jako internetový INUM = cena za nula výborná :-) )
RadimK
Příspěvky: 70
Registrován: pát 27. pro 2013 17:29:30

Re: Služby Odorik na Slovensku

Příspěvek od RadimK »

xsouku04 píše: Nyní ale mobilním trhem zahýbá regulace EU, což by mohlo umožnit vznik něčeho jako celoevropští virtuálové. Nic moc nebrání tomu, aby k jedné SIM někdo nabízel rovnou třeba dvě nebo tři lokální čísla, která by všechny zvonila na té jedné SIM. Identitu pro odchozí SMS by se také mohla měnit. To by pak mohlo být zajímavé, kdyby někdo na to nabídl infrastrukturu, aby se to vyplatilo dělat jen s počtem SIM v řádu desetitisíců.
Ale to se ještě přesně neví, jaký přesný dopad bude mít regulace EU. V každém případě si myslím, že trh, i co se virtuálů týče, sežere časem několik velkých arogantních molochů, co se vyznají hlavně v reklamštině, a ostatní budou v útlumu. Není to tedy nic perspektivního pro investici.
V tom máte jistě pravdu a třeba k tomu i někdy dojde, ale mám obavu, že v celoevropském trhu menší hráči jako třeba O2 se tomu budou bránit zuby, nehty, žalobami. Pro ně by to byla přímo katastrofa.
Dovedete si představit, kdyby se virtuál z Horní Dolní dohodl s Polským "virtuálním" operátorem a stačilo by aby nabízel end users jejich ceny tady v ČR?
A to nemluvím o tom, že by nabídl i SIP trunk, to už by byla úplná pohádka.
Odpovědět