Obtezujici prozvaneni 284 001 000

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
ViR
Příspěvky: 1327
Registrován: sob 30. črc 2011 10:50:06

Re: Obtezujici prozvaneni 284 001 000

Příspěvek od ViR »

Tom píše:Nevim proc se bavime o blokovani, ja po Vas zadne blokovani nevyzadoval, mluvil jsem o registru, ktery maji mobilni operatori a kde jasne date najevo, ze si neprejete byt obtezovan.
Pane kolego Tome, možná jde o drobný problém v komunikaci a v představách, jak co funguje. Operátoři NEMAJÍ žádný zvláštní vše objímající registr "ktery maji mobilni operatori a kde jasne date najevo, ze si neprejete byt obtezovan". O tom se vedou totiž většinou registry dva :-).

Jeden opravdu má (na základě dobrovolnosti) zpravidla mobilní či jiný operátor, a v něm si eviduje pouze sám pro sebe, že zákazník si od něj nepřeje marketingové nabídky. To znamená, že jeho vlastní obchodníci nemají zákazníka kontaktovat. Nic více nic méně.

Druhý registr je podle ZoEK platný pro všechny podnikatelské subjekty, a pak účastníkovi uvedenému v takovém registru nesmí s marketingovou nabídkou zavolat nikdo. Ale vtip je v tom, že tímto registrem podle ZoEK je veřejný telefonní seznam! Takže aby ten zákaz marketingu mohl platit, musí být číslo účastníka uvedeno ve veřejném telefonním seznamu, a to s informací o tomto zákazu.

Pokud se týká terminujícího operátora, tedy zde Odoriku, ten má skutečně možnost řešit to pouze dvěma způsoby.

1. Nějakým více či méně inteligentním blokováním (což je z jeho pohledu trochu jiná služba).
2. Tím, že zajistí účastníkovi zveřejnění v tel. seznamu s údajem o zákazu marketingu.

U bodu 2. může být ale problém v tom, že je to opravdu "zákaz marketingu" a nikoli "zákaz obtěžujícího volání". Takže například nějaká "Církev jediného pravého Boha" může volat až do alelujá, a ten zákaz se na ni nevztahuje.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8160
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Obtezujici prozvaneni 284 001 000

Příspěvek od xsouku04 »

Problém taky je, že zveřejnění v tel. seznamu může marketingové loudily spíše přitáhnout než odpudit a to i když tam bude ta poznámka o neobtěžování.

Navíc něco jako telefonní seznam se úplně rozpadá, protože Mediatel co vydává zlaté stránky a papírové telefonní seznamy nemá přístup k databázi účastníků O2, takže modle mého nározru se něco musí brzy změnit, nebo tištěný telefonní seznam brzy úplně zanikne.
ViR
Příspěvky: 1327
Registrován: sob 30. črc 2011 10:50:06

Re: Obtezujici prozvaneni 284 001 000

Příspěvek od ViR »

xsouku04 píše:Navíc něco jako telefonní seznam se úplně rozpadá, protože Mediatel co vydává zlaté stránky a papírové telefonní seznamy nemá přístup k databázi účastníků O2, takže modle mého nározru se něco musí brzy změnit, nebo tištěný telefonní seznam brzy úplně zanikne.
Tady má černého Petra v ruce ("kupodivu" :?) ČTÚ, neb zrušil vydávání telefonního seznamu jako součást univerzální služby, tj. služby povinně zajišťované určeným operátorem... Výsledkem je ten, s odpuštěním, bordel, který z toho nyní vzniká...
Tom

Re: Obtezujici prozvaneni 284 001 000

Příspěvek od Tom »

Pane kolego Vire,
dekuji za upresneni, jak jsem drive uvedl, hledam mozna reseni... a sledovat cesky pravni marasmus (zakony, soudy, rozsudky NSS, US atd.) je nadmiru obtizne a to i v ramci ZoEK, jak to je presne s registrem jsem nedohldaval, proste u meho mobilniho operatora to zatim funguje.
Opravdu nevim, jestli jsem divny ja, nebo spolecnost co si namisto sluzebnika(mobil) poridi sveho pana a stava se jeho otrokem.

Nicmene si myslim, ze Vas priklad pronasledovani cirvi je trestnym cinnem viz http://www.ipravnik.cz/cz/clanky/txtexp ... stech.aspx

Je skoda, ze odorik neumi whitelist (muj mobil to neumi a novy kupovat nebudu), ale to by asi bylo nad moznosti, takze zbyva zrusit presmerovani z VoIP na muj mobil a obratit se na CTU.
Odpovědět