Tablet 10.1 palců 1920*1200 IPS s LTE za cca 2500 Kč ?

Můžete využít jen část a nebo všechny služby co Odorik.cz nabízí přímo z Vašeho telefonu ?
alfi
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 03. led 2013 15:31:10

Re: Tablet 10.1 palců 1920*1200 IPS s LTE za cca 2500 Kč ?

Příspěvek od alfi »

xsouku04 píše: U Rasbery mi vadí, že nemá zabudovanou baterii, displej a případně slot na SIM. Pokud si vše pořídím k RP, už jsem na vyšší ceně, než kolik stojí android mobilní telefon nebo nejlevnější tablet, a není to úplně ono, je to stále takový bastl.
Nejpodstatnější je pro mne ta baterie. Protože fakt, že může v jakémkoli momentu přestat jít elektřina, podstatně snižuje spolehlivost SD karty. Pokud přestane jít elektřina v době, kdy zapisujete na SD kartu, asi dost možná skončíte s nebootovatelným systémem. Tohle riziko lze snížit, pokud budete zapisovat jen občas po dávkách. Také je dobré mít ty paměti dvě, z jedné bootovat a na jinou zapisovat. Když pak bude ve špatném stavu ta, na kterou se zapisuje, prostě ji znovu zformátujete a přijdete jen o uložená data (které můžete mít zazálohovaná).
Tedy Raspbery je fajn, ale pokud chcete mít profi řešení, musíte řešit baterii nebo SD kartu bez zápisů. A řešit uživatelsky přívětivé ovládání jinak než přes webové stránky je také docela nepříjemné.
Kdyby existovala nějaké industry verze android mobilu/tabletu s možnosti připojit ethernet a více USB a zabudovat to do panelu, myslím že by si to kupce našlo. V androidu lze provozovat Linux pouhým chroot a kdyby byl zdokumentovaný postup, mohlo by to skloubit výhody obojího. Tady jako doma by se cítili jak vývojáři androidu tak Linuxu.

Dalo by se tím řídit kotel, měřit teplotu, otvírat dveře, číst otisky prstů, číst čipy, zhasínat světla, hlídat pohybová čidla. Dokonce by to mohlo fungovat i jako telefon, či videotelefon. Na většinu věcí stačí obyčejná relátka, které lze bez potíží řídit přes USB.
To by se pak chytrá domácnost programovala o poznání lépe, zapojit by se mohla část vývojářů pro android se svými aplikacemi. Nainstalovat aplikaci a zapojit např. USB relátka, aby něco řídila, by pak zvládl už i kdejaký BFU.

Ale hold ze strany výrobců není zájem. Přitom je tak hrozně módní mluvit o internetu věcí. Asi je to tím, že chytrých lidí, co by to dovedli využít, je relativně málo. I tak ale věřím, že za těch pár změn by to stálo.
Už je to trochu off-topic, ale zajímavé :-)
Záložní baterii z libovolné powebanky už jsme tady spolu řešili ;-), jako displej a ovládání stačí libovolný telefon na lokální wifi. SIM je horší, ale většinou stačí net+nějaká VPN? (asi jedinou vyjímkou je alarm = a druhé nezávislé připojení). Rozdělení RO+RW částí disku je záhodno asi u každého řešení. Na ovládání jsou dneska spousty aplikací, vč. Android+iOS nativních (zkoušel jsem openhab - trochu nevýhodou je java, další rostou jako houby po dešti, v pořadí mám http://www.homegenie.it, ale na test ještě nedošlo).
U Androidu bych se docela bál, že za 2-3 roky skončí podpora výrobce a OS zůstane neaktualizovaný = to na dalších 5-10 let bezpečného provozu moc není. K některým telefonům se prodávají "dock stations", kde slibujou připojení klávesnice a myši - ani tam současné nabíjení neumí?
Jestli má Android s displejem šanci na prosazení jako řídící stanice netuším - nejspíš bude vždycky víc jako přenosný telefon a "dálkové ovládání", než přímo jako chytrý box, který sám vše řídí (ala Google Home) a je přidrátován na pevném místě.. A nebo teda zařízení typu Rikomagic MK802, ale je potřeba přidat nějaký ten HDMI displej :-)
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Tablet 10.1 palců 1920*1200 IPS s LTE za cca 2500 Kč ?

Příspěvek od xsouku04 »

alfi píše: Už je to trochu off-topic, ale zajímavé :-)
Záložní baterii z libovolné powerbanky už jsme tady spolu řešili ;-)
Některé powerbanky lze takto použít, většinu nikoli. Protože v době kdy jsou dobíjeny, odpojí výstup. Tedy sehnat powerbanku co tohle nedělá je docela opruz. Další problém je aby RP o tom, že nejde elektřina dozvěděla a mohla se až začne docházet baterie vypnout.
alfi píše: Rozdělení RO+RW částí disku je záhodno asi u každého řešení.
Bohužel nestačí provést logické rozdělení karty, prý je potřeba mít dvě oddělené karty. I když na tohle téma toho moc napsáno není, každý se asi musí spálit sám.
Pan kutil s tím mít zásadní problém nebude. Pokud by ale zařízení dodával tisícům zákazníků, řešil by pak reklamaci každou chvíli a celé řešení to zbytečně zkomplikuje.
alfi píše: U Androidu bych se docela bál, že za 2-3 roky skončí podpora výrobce a OS zůstane neaktualizovaný = to na dalších 5-10 let bezpečného provozu moc není.
Že se neaktualizuje je běžná věc u všeho možného. Hlavně u mobilních telefonů. Otvírač dvěří má životnost až 20 let, tedy problém bude i kdyby to bylo na Linuxu. Pokud jsme ale připojeni do lokální sítě přes ethernet a ovládání se provádí dotykem na displeji, možnosti záškodníků jsou hodně omezené. Hlídat je třeba akorát komunikace s vnějším světem, kterou je třeba mít pod vlastní kontrolou. Zbytek může zůstat neaktualizovaný.
alfi píše: K některým telefonům se prodávají "dock stations", kde slibujou připojení klávesnice a myši - ani tam současné nabíjení neumí?
Za to že je problém zároveň dobíjet baterii i používat USB port jako hub může google, který se rozhodl, že takové použití nebude podporovat. Je to věc softwaru a v podstatě naschvál.
Pro některé zařízení existuje speciálně upravený android, který tohle umožňuje. Pokud např. tablet má dual boot s windows 10, Windows tímto netrpí a je možné zároveň dobíjet a mít připojenu např. USB klávesnici nebo externí disk, pokud si pořídíte redukci. Po sledování filmu z externího disku by se to hodilo nejspíše každému druhému BFU, ale google to nezajímá a je to nad rozlišovací schopností výrobců.

Osobně mi na androidu vadí ještě jedna věc. A to je příliš překotný vývoj. Než se jedna věc vychytá, už jsou zde další dvě nové verze. A to jak softwaru tak hardwaru. Dotáhnout k něco k dokonalosti je téměř nemožné, protože než se to povede, už je to zastaralé. Než by někdo rozchodil vlastní verzi Androidu/Linuxu (nebo spíše mixu) pro konkrétní telefon, aby vychytal všechny nedostatky co tam nechal Google, telefon se už nebude vyrábět. A může začít znovu. Navíc těch modelů je mraky.

Mrzí mne, že místo aby si stačilo pořídit nejpomalejší android telefon za 1000 Kč, tak člověk musí kupovat raspberry a další doplňky aby dosáhl toho co android telefon umí už v základu navíc lépe a spolehlivěji.

Bohužel RP je něco, co lze považovat za optimální řešení spíše jen výjimečně. Je velmi těžké na něm postavit nějaký produkt, který by šel prodávat po tisících s tím že náklady na zákaznickou podporu budou minimální. To je už lepší už i to Arduino. Kdyby tomu google nebránil, prodávat software pro android + nějaké USB relátka a čidla by bylo možné opravdu hromadně ve statisících. Byla by zde postě možnost, jak může kdejaký garážník svým řešením konkurovat velkým firmám. Co nejde dělat opravdu hromadně, jakoby vůbec nebylo.
Uživatelský avatar
o-k
Příspěvky: 105
Registrován: čtv 27. pro 2012 18:16:06
Bydliště: Blanensko

Re: Tablet 10.1 palců 1920*1200 IPS s LTE za cca 2500 Kč ?

Příspěvek od o-k »

Kód: Vybrat vše

Tady jako doma by se cítili jak vývojáři androidu tak Linuxu.
Dobry vecer p Soukup
Jake mate zkusenosti s provozovanim treba Debian based distribuce v Androidu bez rootnuteho telefonu/tabletu?
Nasel jsem treba tohle:
https://www.xda-developers.com/guide-in ... id-device/
https://github.com/corbinlc/GNURootDebian
Diky za info.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Tablet 10.1 palců 1920*1200 IPS s LTE za cca 2500 Kč ?

Příspěvek od xsouku04 »

o-k píše:

Kód: Vybrat vše

Tady jako doma by se cítili jak vývojáři androidu tak Linuxu.
Dobry vecer p Soukup
Jake mate zkusenosti s provozovanim treba Debian based distribuce v Androidu bez rootnuteho telefonu/tabletu?
Nasel jsem treba tohle:
https://www.xda-developers.com/guide-in ... id-device/
https://github.com/corbinlc/GNURootDebian
Diky za info.
Ne bohužel žádnou osobní zkušenost, která by stála za řeč nemám. Vždy jsem pracoval s rootnutým telefonem/tabletem, ale vypadá to, že to není problém.
Prostě platí, že Android běží na trochu ořezaném Linuxovém jádře. Jádro je stejné, tedy pokud se doinstalují i aplikace, máte plnohodnotný Linux na androidu. Ale bez přímého grafického výstupu.
Spíše je problém, co se s tím dá dělat, kromě toho si s tím hrát. Jako uživatelské rozhraní je vhodnější samotný android. A vypadá to, že k běžným funkcím androidu jako odesílání SMS je možné přistupovat např. pomocí termux api: https://play.google.com/store/apps/deta ... .api&hl=en

Vypadá to, že termux vůbec nevyžaduje rootovská práva a je to vlastně onen Linux bez grafických částí. Které stejně fungují, pokud vůbec jen oklikou.

Cituji z hodnocení:
I installed Termux one hour ago and it already deserves more than 5 stars. 1. I can access my phone wirelessly (including photos etc) from my computer. 2. I can access all my computers from my phone and vice versa (ssh) 3. I have python on my phone always which is better than any calculator app. 4. I cloned some scripts to my phone from github. Now I installed this API and a minute later im taking a camera photo with the phone FROM my laptop. And I didnt even root this phone. Amazing.
Osobně bych rád bych přes USB řídil relátka, ale to kvůli arogantnosti googlu nejde, protože když je něco zapojeno do USB, android nebude dobíjet baterii kvůli nějakému principu. Tedy fungovat by to mělo, ale vždy jen tak maximálně půl dne, než se vybije baterie.
Další problém může být, že linuxové ovladače v androidu mohou být ořezány, nebo nepřítomny. Tedy je např. otázka, jestli bude fungovat USB ethernet adaptér nebo USB zvuková karta. Většinou ano. To je ale pochopitelné, protože je třeba šetřit místem.

Kdyby ale nějaký výrobce udělal speciální verzi "telefonu" pro použití "v průmyslu" s méně ořezaným androidem (aby tam byly všechny možné ovladače) a tyto základní postupy by zdokumentoval (třeba jak udělat, aby telefon nastartoval tak, že bude připojen jen do ethernetu přes USB ehternet adaptér. Nebo možnost zamčít android jen na jednu jedinou aplikaci, která by nešla nijak vypnout.), byla by to značka ideál, lepší, univerzálnější a uživatelsky přívětivější stavebnice než nějaké Raspberry PI. Přístupné jak pro Linuxové tak Android vývojáře.
Uživatelský avatar
o-k
Příspěvky: 105
Registrován: čtv 27. pro 2012 18:16:06
Bydliště: Blanensko

Re: Tablet 10.1 palců 1920*1200 IPS s LTE za cca 2500 Kč ?

Příspěvek od o-k »

Diky p Soukup za popis a info. Tmux vyzkousim. Jde mi jen o spousteni jednoduchych prikazu obsahujici wget pripadne curl a login pres ssh s klicem. Prikazy bych spoustel pres aliasy v .bashrc.
Co se tyce RPi tak problem se zalohovanim napajeni lze jednoduse vyresit pouzitim powerbanky Pozor ovsem ne kazda funguje tak ze na jejim vystupu je napeti v dobe nabijeni. Toto treba si vyzkouset pripadne dat na radu od tech kdo nejakou powerbanku maji a vyzkousi to. GPIO piny jsou moc dobry reseni a snadno se obsluhuji. Mam takto udelany ovladani relatek s pomoci http://wiringpi.com/ kazdy pouzity pin je chranen odporem 4K7 aby nikdy pres pin neteklo vic jak 1 mA coz je doporuceni vyrobce. takze takto nelze pin odpalit at je v jakymkoli rezimu a pripojim ho na zem nebo 5V. Pred RPi jsem pouzival LPT port beznyho PC a obsluhoval pomoci parashell: http://parashell.sourceforge.net/ Dobra deska je i tato: https://www.conrad.cz/usb-rozhrani-vell ... ce.k191041
Jsou k dispozici i obsluzne utility pro Linux: https://sourceforge.net/projects/k8061/files/
Zajimavym a cenove dostupnym resenim by bylo hackovani FW v nejakem routeru kde casto jsou na plosnem spoji dostupne nejake sbernice napr I2C. Toto je uz ovsem hardcore napasovat do takovyhoto zarizeni FW s nejakym webovym rozhranim pro obsluhu dalsiho zarizeni.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Tablet 10.1 palců 1920*1200 IPS s LTE za cca 2500 Kč ?

Příspěvek od xsouku04 »

ender píše:Jestli Vám stále běží od aliexpressu ochranná doba (=jestli už neuvolnili peníze prodejci), tak zkuste tablet reklamovat. Uveďte deklarované parametry a ty naměřené. Je docela možné, že Vám bude část peněz vrácena.
Děkuji. Zabralo to. Podal jsem "dispute", obchodní všechno popřel, ale požadovaných 25 USD mi poslal na paypal. Hlavně chtěl, ať stížnost stáhnu, vypadá to, že má opravdu obavy, aby se to neřešilo oficiálněji nebo abych nedal špatné hodnocení. Vypadá to, že jeden z důvodů, proč má tak dobré hodnocení, je ten, že s každým, kdo si stěžuje, se dohodne na slevě.

Paypal si překvapivě naúčtoval poplatek 1.65 USD za to, že ráčil platbu přijmout, a poslal mi o tom stejný email, jako posílají ti podvodníci, co se jen za paypal vydávají, s odkazem na přihlášení :) Hrozná firma.
alfi
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 03. led 2013 15:31:10

Re: Tablet 10.1 palců 1920*1200 IPS s LTE za cca 2500 Kč ?

Příspěvek od alfi »

xsouku04 píše: Některé powerbanky lze takto použít, většinu nikoli. Protože v době kdy jsou dobíjeny, odpojí výstup. Tedy sehnat powerbanku co tohle nedělá je docela opruz. Další problém je aby RP o tom, že nejde elektřina dozvěděla a mohla se až začne docházet baterie vypnout.
Tak to jsem měl asi štěstí - mně zatím všechny dobíjejí.
xsouku04 píše: Bohužel nestačí provést logické rozdělení karty, prý je potřeba mít dvě oddělené karty. I když na tohle téma toho moc napsáno není, každý se asi musí spálit sám.
Pan kutil s tím mít zásadní problém nebude. Pokud by ale zařízení dodával tisícům zákazníků, řešil by pak reklamaci každou chvíli a celé řešení to zbytečně zkomplikuje.
Reálnou zkušenost nemám, ale routery to třeba řeší stejně - rozdělením na image k flashování a k RW.
Pro tisíce zákazníků už bude jednodušší vyrobit vlastní HW.. a nebo aspoň RPI compute module - který má vlastní interní paměť a výpadky by trpět nemusel?
xsouku04 píše: Že se neaktualizuje je běžná věc u všeho možného. Hlavně u mobilních telefonů. Otvírač dvěří má životnost až 20 let, tedy problém bude i kdyby to bylo na Linuxu. Pokud jsme ale připojeni do lokální sítě přes ethernet a ovládání se provádí dotykem na displeji, možnosti záškodníků jsou hodně omezené. Hlídat je třeba akorát komunikace s vnějším světem, kterou je třeba mít pod vlastní kontrolou. Zbytek může zůstat neaktualizovaný.
Jen by taková LAN musela být oddělena od podobně neaktualizovaných pracovních strojů ala winXP - stáhnout do PC červíka, který začne skenovat LAN, je hodně jednoduché.. = tj. kdo se nechce stát botnetem nebo spammerem, musí i na LAN aktualizovat vše :-(
xsouku04 píše: Osobně mi na androidu vadí ještě jedna věc. A to je příliš překotný vývoj. Než se jedna věc vychytá, už jsou zde další dvě nové verze. A to jak softwaru tak hardwaru. Dotáhnout k něco k dokonalosti je téměř nemožné, protože než se to povede, už je to zastaralé. Než by někdo rozchodil vlastní verzi Androidu/Linuxu (nebo spíše mixu) pro konkrétní telefon, aby vychytal všechny nedostatky co tam nechal Google, telefon se už nebude vyrábět. A může začít znovu. Navíc těch modelů je mraky.
Ono to není jen android - překotný vývoj je dneska u všeho, a každý delší projekt postavený na nejnovejší sw nebo hw technologii je po dokončení za rok-dva stejně zastaralý..
xsouku04 píše: Bohužel RP je něco, co lze považovat za optimální řešení spíše jen výjimečně. Je velmi těžké na něm postavit nějaký produkt, který by šel prodávat po tisících s tím že náklady na zákaznickou podporu budou minimální. To je už lepší už i to Arduino. Kdyby tomu google nebránil, prodávat software pro android + nějaké USB relátka a čidla by bylo možné opravdu hromadně ve statisících. Byla by zde postě možnost, jak může kdejaký garážník svým řešením konkurovat velkým firmám. Co nejde dělat opravdu hromadně, jakoby vůbec nebylo.
RPI na masovou produkci nebylo úplně zamýšleno. A mj. i na něm se dá provozovat Android :-)
Nefunguje pro android nějaká verze USB over ethernet? (např. https://www.papouch.com/cz/shop/product ... -ethernet/)
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Tablet 10.1 palců 1920*1200 IPS s LTE za cca 2500 Kč ?

Příspěvek od xsouku04 »

Mě jde o to, aby existovali takové prostředky, co umožní aby se kutilství chytrých domácnosti mohlo více rozšířit mezi běžné lidi a nezůstalo jen pro pár lidí co jsou linuxoví GURU co se nebojí hardware. Ono vůbec koupit si a zprovoznit Raspberry s nějakými relátky zvládne jen několik procent populace, navíc pokud to nejsou linuxáci tak k tomu mají odpor. Naproti tomu hrát si chytrým telefonem umí kde kdo a je to v módě. Připojit ke starému mobilu USB hub, zapojit co potřebuji do USB, stáhnout z google play a nastavit aplikaci (patláním po displeji jak jsou zvyklí), by zvládlo třeba 20% populace. A všichni ti,co si rádi hrají s mobilním telefonem by přímo chrochtali blahem. Rázem jen v ČR existují statisíce dost možná i miliony lidí, co by si mohli použít nějakou aplikaci, protože sami bez problému zvládnou všechno okolo. V tomto případě by výrobu chytré domácnosti podle návodu zvládl každý průměrný kutil, co nakupuje v Hornbachu a Bauhausu.

Někdo ale v google naznal, že tohle není třeba povolit. A zakázal možnost dobíjet baterku a zároveň využívat USB a celé tohle prostě pokazil. Rootnout si telefon a nahrát modifikovaný Android (které není vůbec snadné vytvořit) je tak velká komplikace navíc lišící se pro každý model telefonu, že to celé zabije.
alfi píše: Reálnou zkušenost nemám, ale routery to třeba řeší stejně - rozdělením na image k flashování a k RW.
Jak jsem se dočetl, tak díky firmwaru na SD kartě co se snaží rozložit zátěž zápisů na jednotlivé buňky, se zápisem může poškodit i úplně jiný blok dat než na který zapisuji. Zápis se dělá po velkých blocích, tedy často se musí smazat a přepsat mnohem větší oblast než je velikost zapisovaných dat. U přímo zabudovaných flash pamětí je situace výrazně lepší, protože speciální souborový systém se sám stará o rovnoměrné rozložení zápisů a výpadek tak může lépe ovlivnit. Viz odkaz níže u Update 2
Nestandardní distribuce navíc vše hrozně komplikuje a procento lidí co je schopno to použít klesá na promile.
alfi píše: Pro tisíce zákazníků už bude jednodušší vyrobit vlastní HW.. a nebo aspoň RPI compute module - který má vlastní interní paměť a výpadky by trpět nemusel?
To ale znamená plně se tomu věnovat a také asi výsledná cena bude úplně jinde. Nebude to už takový ten otevřený systém pro všechny. Náklady na linuxového guru mohou být třeba 400 Kč/hod, tedy náklady na správu a podporu to cenově i funkčně totálně zabijí.
alfi píše: Jen by taková LAN musela být oddělena od podobně neaktualizovaných pracovních strojů ala winXP - stáhnout do PC červíka, který začne skenovat LAN, je hodně jednoduché.. = tj. kdo se nechce stát botnetem nebo spammerem, musí i na LAN aktualizovat vše :-(
Ono stáhnout si červíka i do Androdiu je poměrně jednoduché. Google play běžně distribuuje trojské koně. Třeba i takové co posílají premium SMS bez svolení svého uživatele.
Ale pokud máte nějaké jednoúčelové zařízení, které plní jen několik málo funkcí, možnosti děr pro útočníka se výrazně sníží. Pokud zařízení bude komunikovat s vnějším světem na jediném portu, např. pomocí webové stránky nebo API (zákaznickou aplikaci lze aktualizovat i na jinak neaktualizovaném zařízení), tak možnosti jak by se útočník mohl zmocnit celého zařízení jsou značně omezeny, řekl bych už téměř nereálné.
Útočníci mají rádi něco, čeho je po internetu miliony instalací se známými dírami. Tohle jsou např. typicky routery. Pro útočníka je naprosto nezajímavé se věnovat zkoumání děr aplikace, co má 10 tisíc instalací na celém světě.
xsouku04 píše: Nefunguje pro android nějaká verze USB over ethernet? (např. https://www.papouch.com/cz/shop/product ... -ethernet/)
Co jsem viděl zařízení USB over ethernet, tak jsou dražší než RP samotné.
Našel, jsem ale že USB kabel je možné prodloužit až na 50 metrů přes ethernet - cena cca 3 USD.
https://www.aliexpress.com/item/New-USB ... 85386.html

Také existuje projekt co se jmenuje usbip. http://usbip.sourceforge.net/ To umožňuje přímo ovládat USB zařízení připojené na jiném místě. Ale k tomu bych stejně potřeboval něco kam to zařízení připojím jako RP, tedy pak už bych nepotřeboval ten android.

Update1:

Vypadá to, že řešení jak řídit domácnost by mohlo být použit přímo wifi relé: https://www.aliexpress.com/wholesale?ca ... WIFI+Relay
Na aliexpress je toho spousta a začíná to na 5 USD s poštovným, tedy podobné ceně jako usb relátka.
Nebo pro lepší bezpečnost ethernetové relé:https://www.aliexpress.com/item/Etherne ... 20958.html

A zde je wifi teploměr a relé na 230 V https://www.aliexpress.com/item/Sonoff- ... 50507.html

Update2:
Zde je o problémech flash pamětí pěkný článek.
https://hackaday.com/2016/08/03/single- ... orruption/
Píší, že zápisy na SD kartu a výpadek elektřiny opravdu nejdou dohromady. Poškodit se mohou i úplně jiné bloky, které nemají ze zápisem nic společného. Díky tomu jak se SD karta snaží rozložit zátěž na jednotlivé buňky. Tedy rozdělení na dvě části s tím že se bude zapisovat jen do jedné nemá moc význam. Zařízení jako router, nemá SD kartu a je na tom podstatně lépe, o rovnoměrný zápis do jednotlivých buňek se stará speciální souborový systém, který se s výpadkem proudu lépe vypořádá. Fakt že RP ani nemá tlačítko na vypnutí dále zvyšuje pravděpodobnost, že si BFU jednoho krásného dne poškodí SD kartu a výsledek bude, že se prostě jeho RP bude chovat divně, pokud vůbec nabootuje.

Update3:
Našel jsem diskuzi, proč nemá RB flash přímo na čipu, čímž by se dostalo odolností při výpadku proudu na stejnou úroveň jak běžný router.
https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 3&t=101992
Vývojář RB odpovídá, že kdyby dali flash paměť přímo na čip, RP by byla trošku dražší zkomplikovalo by to nasazení pro BFU, tedy ten prvotní rychlý efekt, jé ono to fakt bootuje. RB je hlavně prostě jen na hraní, ne na projekty co to myslí se spolehlivostí vážně. Jediná možnost je na SD kartu prostě vůbec nezapisovat (nebo jen vyjímečně při změně konfigurace či updatu), protože ani na záložní zdroje není 100% spolehlivost, zvláště pokud bychom chtěli, aby naše řešení instaloval a používal BFU.
https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 3&t=101992

Závěr: Pro univerzální "profi" řešení které může instalovat a ovládat BFU je lepší použít openWRT s routerem za 600 Kč místo RP. Pokud bychom využili wifi relé a podobně, můžeme použít nejlevnější/vysloužilý (např. prasknutý displej, špatná baterie, poškrábaná kamera) chytrý telefon, který bude stále v nabíječce a řídit vše přes WIFI. V androidu můžeme použít Linux třeba pomocí Termux. https://play.google.com/store/apps/deta ... rmux&hl=cs . Pomocí addon termux:boot můžeme svůj linuxový skript spustit po startu v takovém režimu, aby se mobil neuspával. Pomocí termux:api můžeme přijímat a odesílat SMS s povely, jinak také přes web a internet.
Jiná, možná nejlepší možnost je. vyhnout se RP a pořídit si Orange, který má SATA konektor. SD karta by byla jen na čtení a systém by se zavedl a spustil ze staršího notebookového disku (raději ne SSD). Odolnost proti výpadkům elektřiny by pak byla zhruba stejná jako u stolního počítače. Věřím že profi řešení může použít SD kartu vždy jen na čtení, což má ale také své využití, např. může mít data uložena na lokální síti.

Příklad: Pokud by např. zákazník potřeboval vlastní malou pobočkovou ústřednu přímo na místě, mohu na řešení s RP zapomenout, protože to prostě není profi spolehlivé řešení. Pokud ukládám historii hovorů a jiné logy, na SD kartu je lepší se prostě nespoléhat, zvláště pokud může dojít výpadku elektřiny. Nejlepší je asi orange + bootování ze SATA staršího notebookového disku. A nebo ústřednu postavit na routeru s openWRT. A nebo by ústředna mohla běžet na mobilním telefonu android v linuxu, ale data by nutně musela chodit přes wifi, což asi není úplně ono. I kdyby to dobře fungovalo asi to bude dělat špatný dojem :)
alfi
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 03. led 2013 15:31:10

Re: Tablet 10.1 palců 1920*1200 IPS s LTE za cca 2500 Kč ?

Příspěvek od alfi »

xsouku04 píše:Mě jde o to, aby existovali takové prostředky, co umožní aby se kutilství chytrých domácnosti mohlo více rozšířit mezi běžné lidi a nezůstalo jen pro pár lidí co jsou linuxoví GURU co se nebojí hardware. Ono vůbec koupit si a zprovoznit Raspberry s nějakými relátky zvládne jen několik procent populace, navíc pokud to nejsou linuxáci tak k tomu mají odpor. Naproti tomu hrát si chytrým telefonem umí kde kdo a je to v módě. Připojit ke starému mobilu USB hub, zapojit co potřebuji do USB, stáhnout z google play a nastavit aplikaci (patláním po displeji jak jsou zvyklí), by zvládlo třeba 20% populace. A všichni ti,co si rádi hrají s mobilním telefonem by přímo chrochtali blahem. Rázem jen v ČR existují statisíce dost možná i miliony lidí, co by si mohli použít nějakou aplikaci, protože sami bez problému zvládnou všechno okolo. V tomto případě by výrobu chytré domácnosti podle návodu zvládl každý průměrný kutil, co nakupuje v Hornbachu a Bauhausu.
Tohle zase trochu naráží na to, že kdo se chce hrabat v domáci elektroinstalaci, měl by o tom aspoň něco málo vědět (a do 230V verze bez znalostí nešahat vůbec - ublížení na zdraví fakt hrozí!). Jestli na tohle má 20% populace netuším.. Ale kdo zvládne znalosti na úrovni vyhlášky 50, už by s drátováním RPI neměl mít větší problém, SW už je pak předpokládám hodně klikací :-)
xsouku04 píše: To ale znamená plně se tomu věnovat a také asi výsledná cena bude úplně jinde. Nebude to už takový ten otevřený systém pro všechny. Náklady na linuxového guru mohou být třeba 400 Kč/hod, tedy náklady na správu a podporu to cenově i funkčně totálně zabijí.
...
Útočníci mají rádi něco, čeho je po internetu miliony instalací se známými dírami. Tohle jsou např. typicky routery. Pro útočníka je naprosto nezajímavé se věnovat zkoumání děr aplikace, co má 10 tisíc instalací na celém světě.
No jestli chce někdo mít tisíce zákazníků, měl by se tomu plně věnovat, jinak právě hrozí mj. ty díry na tisících instalací ;-)
xsouku04 píše: Update1:
Vypadá to, že řešení jak řídit domácnost by mohlo být použit přímo wifi relé: https://www.aliexpress.com/wholesale?ca ... WIFI+Relay
Na aliexpress je toho spousta a začíná to na 5 USD s poštovným, tedy podobné ceně jako usb relátka.
Nebo pro lepší bezpečnost ethernetové relé:https://www.aliexpress.com/item/Etherne ... 20958.html
A zde je wifi teploměr a relé na 230 V https://www.aliexpress.com/item/Sonoff- ... 50507.html
Díky za tipy, na sonoff už jsem taky narazil, ale ještě nezkoušel (mj. jde zapojit k tomu RPI = mít vše řízené centrálně). Zajímavý je taky open standard ZWave, ale ten už se trochu prodraží..
xsouku04 píše: Závěr: Pro univerzální "profi" řešení které může instalovat a ovládat BFU je lepší použít openWRT s routerem za 600 Kč místo RP. Pokud bychom využili wifi relé a podobně, můžeme použít nejlevnější/vysloužilý (např. prasknutý displej, špatná baterie, poškrábaná kamera) chytrý telefon, který bude stále v nabíječce a řídit vše přes WIFI. V androidu můžeme použít Linux třeba pomocí Termux. https://play.google.com/store/apps/deta ... rmux&hl=cs .
...
Jiná, možná nejlepší možnost je. vyhnout se RP a pořídit si Orange, který má SATA konektor. SD karta by byla jen na čtení a systém by se zavedl a spustil ze staršího notebookového disku (raději ne SSD). Odolnost proti výpadkům elektřiny by pak byla zhruba stejná jako u stolního počítače. Věřím že profi řešení může použít SD kartu vždy jen na čtení, což má ale také své využití, např. může mít data uložena na lokální síti.
Viz taky ten PI compute module s vlastní flash https://www.raspberrypi.org/blog/raspbe ... w-product/ a nebo fakt něco s openwrt :-)
Nějaký disk jde vždycky připojit přes USB rámeček (doma se jich válí dost, hlavně těch na ATA disky) - a s trochou nastavování (nfs/samba) může být taky úplně disk-less a bootovat z i ukládat někam do cloudu, i místního na nějakém NAS s pořádným diskem :-)
xsys
Příspěvky: 54
Registrován: stř 06. bře 2013 15:24:54
Bydliště: Brno

Re: Tablet 10.1 palců 1920*1200 IPS s LTE za cca 2500 Kč ?

Příspěvek od xsys »

co se tyce nabijeni separatne od USB, tak jsou tablty ktery to maji, treba co pouzivaji na EET https://www.czc.cz/markeeta-lte-10-xl/213858/produkt mam a za tu cenu je to skvely kup. Ma to nabijecku s jackem misto USB https://iczc.cz/5h7tb9vanqhr7at2omdh5i8ge6_7/obrazek ten oznaceny DC
Odpovědět