Premium SMS a jejich zvláštnosti

Potíže a možnosti při volání ze sim karet Odorik.cz
Odpovědět
speedy
Příspěvky: 26
Registrován: úte 08. led 2013 11:34:05

Premium SMS a jejich zvláštnosti

Příspěvek od speedy »

Na úvod bych chtěl napsat, že není mým cílem nějak poškodit Odorik.cz. Jeho jednání bylo fér a v pohodě. Tímto tématem chci pouze ostatním ukázat, jak se mohou chovat některé premium SMS - nevyzpytatelně:

Včera jsem poslal 1SMS na číslo 87651. Pohledem do ceníků jsem zjistil, že cena za SMS bude 2,50Kč. V pořádku neměl jsem problém. Po odeslání SMS mi na mobil přišla SMS, že daná věc byla objednána vše ok.
Následně jsem ve výpise objevil, že ve stejnou dobu (na 1s) "odešla" z mobilu další SMS tentokrát s cenou 4Kč. Přikládám scan:
odorik.jpg
odorik.jpg (64.61 KiB) Zobrazeno 4358 x
V samotném popisu ke službě se píše:
Cena SMS zprávy s doručenkou odpovídá ceníku jednotlivých poskytovatelů pro SMS zprávy s doručenkou odeslané na číslo 87651. Cena SMS je max. 5Kč vč. DPH.
Obrátil jsem se tedy na Odorik.cz, ani ne tak s tím např. kvůli 4Kč, ale že jsem chtěl vědět, případně upozornit, že se za jednu SMS platí 2x jednou 2,50Kč a následně 4Kč
Odorik.cz píše:Platí se cena SMS, která ale není běžná ale na pevnou linku (je to tak u skoro u všech tarifů, neodečítá se to z balíčků SMS), což je u nás 2.50 Kč + cena té služby, což je 4 Kč. Provozovatelé podobných služeb často úmyslně informují nepřesně, aby to uživatele neodradilo. Jen malým písmenkem uvedou že cena SMS je dle vašeho tarifu + 4 Kč, ale uvedou to tak, aby to šlo jen těžko pochopit.
Z tohoto krásně vidíte, že Odorik ví, o co jde. Prakticky přesně jsou popsány praktiky poskytovatele služby. Z věty poskytovatele služby jsem pochopil, že SMS bude stát max. 5Kč. Z ceníku jsem si ověřil, že to bude 2,50Kč, ale o dalších nákladech pro jistotu nikde žádné info.

Když už bude posílat premuim SMS, tak jen na číslo ve 7-místném tvaru 90Z XY AB, kde vám poslední dvě číslice udávají cenu za SMS (např. koupě novin v el. podobě) Pokud pošlete SMS na nějaké exotičtější číslo, tak vlastně dopředu nevíte, co vás to bude stát.

Prosím ještě jednou nechci, aby to Odorik bral osobně, vy za to nemůžete. Chtěl jsem svojí zkušeností informovat ostatní.
Uživatelský avatar
Pitomec
Příspěvky: 2580
Registrován: ned 27. lis 2011 21:26:33
Bydliště: Brno

Re: Premium SMS a jejich zvláštnosti

Příspěvek od Pitomec »

Já to chápu tak, že cena SMS je 2,50 Kč (takže údaj Odoriku o tom, že je cena za SMS max. 5 Kč souhlasí) a ty 4 Kč jsou cenou za službu (o čemž by tedy měl ceník také informovat).
Obrázek
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Premium SMS a jejich zvláštnosti

Příspěvek od xsouku04 »

Tak jsem si ještě hledal informace o SMS platbách. https://www.t-mobile.cz/web/partnersky- ... remium-sms
Zaujala mě věta:
Podle druhu zkráceného čísla platíte za odeslanou nebo přijatou SMS.
Tedy pravděpodobně ty 4 Kč jsou poplatek za to, že Vám SMS poslali oni. Shodoval by se i čas. Čas poplatku se shoduje s dobou, kdy oni poslali SMS a ne vy.

Je ale divné, že se peníze strhly za komunikaci s číslem s předčíslím 876. Dle přehledu https://www.t-mobile.cz/web/partnersky- ... -predcisli by to mělo být úplně obyčejné krátké číslo. Ještě tedy v pondělí ověřím, kde přesně se vzala ta cena 4 Kč. Předpokládám, že nám byla předána nějak od T-mobile, protože podle čísla odesilatele rozhodně odvodit nelze. Lidem běžně chodí SMS z podivných krátkých čísel a žádné poplatky za to neúčtujeme. Tedy prověříme, jestli problém přecijen není u nás nebo u T-mobile, protože se mi nezdá, že by tak velký podvod provozovateli podobných soutěží mohl dlouhodobě procházet.
V každém případě předpokládám, že provozovatel soutěží dostává nějakou provizi za příjem těchto předražených SMS.
speedy
Příspěvky: 26
Registrován: úte 08. led 2013 11:34:05

Re: Premium SMS a jejich zvláštnosti

Příspěvek od speedy »

Těch firem je daleko víc, v mém případě to Den Braven není. Jde o Czech News Center. Jak píšu těch druhů obsahu no číslo 87651 je dost. Ovšem všichni píšou toto:
Cena jedné SMS je maximálně 5 Kč včetně DPH na čísle 87651 pro ČR.
.

"Záhada" vyřešena. Podíval jsem se na ceník Vodafone, Mobil.cz (jde o přímou značku T-Mobile) a O2. Tady je výsledek
odorik.jpg
odorik.jpg (188 KiB) Zobrazeno 4327 x
Takže informace od pořadatelů soutěží a obsahu je zaváděcí. Zaplatíte za úvodní SMS podle tarifu + 4-13Kč podle čísla kam ta SMS odchází. Být Odorikem, tak radši doplním ceník o čísla 876X1 a 876X2 s cenou 4Kč a 9Kč. Předpokládám, že to bude stejné jako u T-Mobile.
5uch
Příspěvky: 453
Registrován: stř 21. lis 2012 4:01:18

Re: Premium SMS a jejich zvláštnosti

Příspěvek od 5uch »

Obecně dost lidí nerozlišuje u "objednávkových" SMS mezi těmi, kde platí nějakou zvýšenou sazbu za odeslání, a těmi, kde platí za doručení potvrzovací SMS.

Např. u klasických dárcovských SMS (DMS) se platí za odeslanou zprávu, obvykle lze cenu vyčíst z čísla, na které se DMS odesílá.
Jsou ale i objednávkové SMS, které spustí příjem jedné či více speciálních zpráv... které nejsou zadarmo (jak je to u normálních SMS), ale jsou za nějakou zvláštní sazbu.

Příklad:
objednávka SMS jízdenky v pražské MHD - za odeslanou SMS platíte podle vlastního tarifu (SMS do vlastní sítě), za příjem zaplatíte podle toho, jakou jízdenku jste si objednali.

Jiný příklad:
objednávka SMS zpravodajství (např. služba SMS Info u Vodafone) - http://pics.vodafone.cz/2/pdf/SMS_info_prehled.pdf
Cena doručené SMS se odvíjí ne od čísla, na který se objednávka posílá, ale klíčového slova poptávané služby. Některé služby lze objednat jako opakované (tj. přijde několik placených SMS denně, do odvolání).
P.S. Služba SMS info je relikt minulosti, již nepropagovaný (popis služby nejde snadno najít na webu, nyní prodávané SIM již nemají zabudované menu pro odesílání objednávek pro SMS Info, SMS Info nejde objednat z webu Vodafone...). Stále ale funguje a v některých případech může mít význam.

Poslední příklad (podvody):
Pochybné weby vám např. oznámí vymyšlenou "výhru" (Gratulujeme! Jste 1 000 000 návštěvník a vyhráváte iPhone!) a chtějí po vás mobilní číslo... s tím, že jeho odesláním jste si na něj zároveň objednali "předplatné", tj. drahé a placené SMS.
VOX 802 -> Odorik byla jasná volba
Odpovědět