SMS z mobilu na pevné faxové číslo nefunguje

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

SMS z mobilu na pevné faxové číslo nefunguje

Příspěvek od xsouku04 »

Vypadá to na poruchu u O2. Pokud z mobilu pošlete SMS na pevné číslo, je doručena pomocí běžného hovoru z čísla 284001000. Volá se znovu a znovu, až to někdo zdvihne, následně je text zprávy přečten velmi špatně srozumitelným způsobem. Jediná záchrana byla, pokud je na onom čísle fax, byl text poslán pomocí faxu, což bylo relativně spolehlivé a vždy čitelné. Tohle u našich čísel fungovalo automaticky, pokud byl vyplněn email pro příjem hlasových zpráv a faxů a dané linky.
Poslední dobou se ale zjevně O2 (vlastník čísla 284001000) faxování polámalo a na pískaní faxu na naší straně nereaguje a čte hlášku tím svým velmi špatně srozumitelným způsobem. Udělali jsme změnu, abychom v tomto případě onu hlášku nahráli a poslali jako přílohu, ale ta nemusí být srozumitelná.
Nyní přemýšlíme, jak službu reklamovat, aby bylo O2 nuceno problém opravit. O2 má svoji službu, která mu nefunguje, popsánu zde: https://www.o2.cz/osobni/sluzby-podle-a ... Linka.html

Možná si kladete otázku, proč je takto špatně srozumitelná služba, která navíc lidi často obtěžuje, vůbec nabízená? Je to proto, že cena SMS na pevnou linku není často běžná cena, ale vyšší cena. A nevztahují se na to balíčky SMS, tedy platí ji všichni, i když mají neomezené SMS. SMS na pevnou posílají především popletové, kteří netuší, že to není rozumné a na nich lze vydělat nějaké extra peníze.

Pokud máte smlouvu s O2, reklamovat by to mělo jít snadno. Poslat si SMS na faxové číslo (ideálně jen faxové číslo, nejlépe nějaký fax, co běží přímo na lince O2) a následně reklamovat cenu SMS, a to, že ji bezdůvodně zahodili, a žádat nápravu. Podle definice služby zde https://www.o2.cz/osobni/sluzby-podle-a ... Linka.html doručování na faxová čísla funguje.
Bohužel nemáme O2, a i tak to může trvat 30 dní. Pokoušíme se to reklamovat jiným způsobem, úspěch není zaručen.
Pro testování je možné použít faxové číslo 533533530. Já pak mohu potvrdit, co přišlo.
helmut.niederman
Příspěvky: 1012
Registrován: stř 10. črc 2013 21:40:28

Re: SMS z mobilu na pevné faxové číslo nefunguje

Příspěvek od helmut.niederman »

O2 bohužel přestává tyto služby postupně nabízet, všechny PSTN linky převádí postupně na IP telefony a z IP telefonů se u O2 nedá používat fax. Dále dělá změny v interním systému hlásek. Když jsme měli doma PSTN a O2 ji převedlo na IP telefon tak jsme zjistili, že IP telefon neumí příjímat SMS zprávy ani fax. Takže čte.... Nakonec jsem se vrátili doma s rodinou ke starému bezdrátovému přístroji a tedy ke klasické PSTN lince. Po návratu jsme zjistili, že když vytočíte špatné číslo, už neslyšíte ženský hlas, že volané číslo neexistuje ,ale mužský hlas. A poslední dobou tam má tak obrovské bugy. Nechali jsme si doma jen tak z legrace aktivovat službu omezení hovorů řízené účastníkem. Bohužel služba se nedala ovládat, heslo, které mělo být přednastavené na 4 nuly nefungovalo, a tím jak se ta služba aktivovala tak od té doby se nedá dovolat na prémiová čísla se zvýšeným tarifem, místo toho se tam ozve obsazovací tón. Když chcete hovor zablokovat pomocí tzv. USSD kód tak to nefunguje, když jsme to reklamovali, dle nich je to v pořádku, navíc na internetu mají špatné návody jak měnit blokovací heslo, pouze pro dva typy ústředen, mezi tím, nás připojili na ústřednu Huaweii. A přehazovali si nás jak horký brambor a jediná odpověď byla, zrušit službu nebo přejít na IP linku.

O2 stejně tak jako se přechází z DVB-T1 na DVB-T2 bude postupně všechny linky migrovat ať se nám to líbí nebo ne na IP telefony. Podle mne Kellnerův O2 tím chce zabít pevné telefonní linky a vypadá to, že z O2 se stane ryzí mobilní a internetový provider, a pevné linky znevýhodní a bude je nabízet jen firmám. Letos se mají zase měnit paušály na pevných linkách, směrem vzhůru. Teď platíme 299,- Kč za neomezená volání, ale očekáváme, že budeme platit 500,- Kč měsíčně s tím rozdílem, že kromě neomezeného volání ( bez neomezených SMS z bezdrátových telefonů ) nabídne i neomezené volání do zemí EU případně nastaví minutový balíček. Jo a taky zdražili posílání SMS z pevných linek, v tichosti, bez žádné reklamštiny. Z 2,- Kč nebo kolik ? Ze 3,- Kč až na 5,- Kč. Zdražili citelně i posílání SMS z pevných linek na pevnou a do zahraničí na mobily. Kellnerův ústav je katastrofa. Takhle se nechovala ani dominantní státní firma SPT Telecom.
Návštěvník

Re: SMS z mobilu na pevné faxové číslo nefunguje

Příspěvek od Návštěvník »

Dnes mi volal operátor ohledně dotazu na nesrozumitelné audio SMS zprávy do mailu místo textu, který ještě nedávno fungoval.
Dle vyjádření techniků se prý jedná o problém na straně provozovatele pevné linky. O2 s tím prý nemá nic společného, přestože v konfirmační SMS pro odesilatele stojí,
"Vaše SMS zaslána na pevné číslo +420 ******* byla doručena **.**.2019 **:**:** v HLASOVÉ PODOBĚ. Vaše O2."
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: SMS z mobilu na pevné faxové číslo nefunguje

Příspěvek od xsouku04 »

Návštěvník píše:Dnes mi volal operátor ohledně dotazu na nesrozumitelné audio SMS zprávy do mailu místo textu, který ještě nedávno fungoval.
Dle vyjádření techniků se prý jedná o problém na straně provozovatele pevné linky. O2 s tím prý nemá nic společného, přestože v konfirmační SMS pro odesilatele stojí,
"Vaše SMS zaslána na pevné číslo +420 ******* byla doručena **.**.2019 **:**:** v HLASOVÉ PODOBĚ. Vaše O2."
To je bohužel nejspíše jen výmluva. Aby to nemuseli opravovat, jsou schopni si vymyslet téměř cokoli. Bohužel nevíme o žádném opravdovém faxu, kde by nám mohli potvrdit, že SMS nepřišla v podobě PDF.
Ale k nám chodí všechny ostatní faxy bez problému. Proč by zrovna z automatu O2 měl být problém?

Zjistil jsem, že prý doručování provádí firma https://www.maternacz.com/, poslal jsem jim před 5ti dny email, ale neodpověděli. Dnes jsem jim volal a nemohli ten email najít a tak jím možná spadnul do spamu. Poslal jsem tedy znovu. Update. Automat mi potvrdil založení trouble ticketu.
Návštěvník

Re: SMS z mobilu na pevné faxové číslo nefunguje

Příspěvek od Návštěvník »

O2 na tej stránke https://www.o2.cz/osobni/sluzby-podle-a ... Linka.html píše, že podporuje doručovanie "SMS na pevnou linku" okrem hlasového a faxového formátu aj v "textovom formáte". Nedokáže Odorik ústredňa prijať tie SMS v textovom formáte?
regnarg
Příspěvky: 15
Registrován: ned 01. bře 2015 14:25:42

Re: SMS z mobilu na pevné faxové číslo nefunguje

Příspěvek od regnarg »

Doručování SMS by bylo opravdu dobré nějak vyřešit. Na první pohled to vypadá jako obskurní niche fíčura. Ale na druhý: kdyby tohle fungovalo pořádně, dá se Odorik SIPem kompletně nahradit mobilní číslo. V kombinaci s data-only SIM (třeba do Odoriku) a SIPovým klientem bych mohl vyřizovat všechny hovory levně přes SIP a zároveň odesílat a přijímat SMS nějakým způsobem (přes webové rozhraní, případně třeba forwardované na e-mail či jinou komunikační platforu... nebo na to prostě mít androidí appku, možností je hodně). A kromě levnějšího volání mám k dispozici všechny featury SIPu jako paralelní vyzvánění a nejsem vázán na jedno fyzické zařízení (zapomněl jsem si v práci mobil? přihlásím se odjinud a všichni mě zastihnou na stejném čísle). To už by mohlo začít být trochu vážnou konkurencí klasickým mobilním operátorům (a asi se jim to nebude líbit).

Přijde mi, že jednou z hlavních věcí, která brání širšímu používání takovéto věci (kromě toho, že to spoustu lidí nenapadne), je nemožnost odesílat a přijímat SMS na vlastním čísle.

Vysvětlovat všem lidem "na tohle číslo mi volejte a na tohle posílejte SMS" taky moc nefunguje, zkoušel jsem to. ;-)

Fax, i kdyby nebyl rozbitý, má tu nevýhodu, že doručování probíhá jen od 7:00 do 22:00, pro plechový automat platí to samé (viz https://www.o2.cz/osobni/sluzby-podle-a ... Linka.html). Nebýt tohoto omezení, asi by bylo použitelným řešením napsat něco, co parsuje zvuk z plechového automatu.

O2 už celkem dlouho nabízí službu doručování SMS na (klasickou analogovou) pevnou linku: https://www.o2.cz/osobni/sluzby-podle-a ... Linka.html

Pokud je to služba, která funuje na přechodu mezi GSM a PSTN sítí, nabízí se otázka, jestli by nemohla fungovat i pro SIPová čísla (podobně jako pro ně funguje plechový automat). Jediný problém je, že je potřeba dostat číslo do nějaké O2 databáze, aby věděli, že SMS podporuje. Standardně se to dělá přes infolinku (což asi nefunguje, když člověk nění zákazníkem O2) nebo odesláním SMS z pevného telefonu, který to podporuje.

Pro přenos SMS se používá standard ETSI ES 201 912, protokol 1: https://www.etsi.org/deliver/etsi_es/20 ... 10101m.pdf
Relevantní též ETSI ES 201 986 https://www.etsi.org/deliver/etsi_es/20 ... 10201p.pdf
Podrobnosti o implementaci v ČR se dají najít v nějaké náhodné diplomce: http://dspace.vsb.cz/bitstream/handle/1 ... 3_2010.pdf
Jiný standard existuje pro ISDN telefony: ETSI ES 202 060-3 https://www.etsi.org/deliver/etsi_es/20 ... 10201p.pdf (ale u něj netuším, jestli ho O2 podporuje)
Analogový protokol 1 přenáší informace jednoduchým FSK kódováním v hlasovém pásmu, jako normální hovor, podobně jako třeba modem. S dostatečně kvalitním kodekem by to mělo prolézt i přes SIP. Existuje nějaká implementace v Asterisku: https://wiki.asterisk.org/wiki/display/AST/SMS ale nevím moc o její kvalitě. Případně není problém napsat něco na dokódování, ten protokol je celkem jednoduchý.

Nabízí se otázka: dalo by se něco takového implementovat na Odoriku? Přinejmenším by bylo potřeba se dostat do nějaké O2 databáze čísel, na které se doručují SMS v datovém formátu. Jak vlastně vypadá propojení mezi Odorikem a PSTN? (po technologické či papírové stránce) Jste zákazníkem O2, nebo je nějaká jiná nadřazená instituce? Peeruje se přímo s dalšími pevnými/mobilními operátory nebo existuje nějaký centrální uzel pro celou PSTN síť, případně pro přechod GSM/PSTN? Od toho se asi odvíjí, čeho se můžete dožadovat a od koho...
regnarg
Příspěvky: 15
Registrován: ned 01. bře 2015 14:25:42

Re: SMS z mobilu na pevné faxové číslo nefunguje

Příspěvek od regnarg »

Pokud by se podařilo vyjednat, aby SMS v nějaké (jakékoli) podobě přišly, případně rád pomůžu s technickým řešením / implementací protokolu a znám i dalšího člověka, kterého by tohle zajímalo a byl ochoten se na tom podílet.
regnarg
Příspěvky: 15
Registrován: ned 01. bře 2015 14:25:42

Re: SMS z mobilu na pevné faxové číslo nefunguje

Příspěvek od regnarg »

Ještě jeden postřeh: SmsManager.cz nabízí příjem SMS na pevném čísle z jejich rozsahu (326 xxx xxx). Jak to dělají, netuším.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: SMS z mobilu na pevné faxové číslo nefunguje

Příspěvek od xsouku04 »

regnarg píše:Ještě jeden postřeh: SmsManager.cz nabízí příjem SMS na pevném čísle z jejich rozsahu (326 xxx xxx). Jak to dělají, netuším.
A paušální poplatek je tam jaký? Slyšel jsem o podobné službě, ale problém byl v tom, že paušální poplatek byl řádově ve stovkách Kč/číslo/měsíc. Pokud ale jedno číslo sdílí více zákazníků, nevadí to, jen se musí poznat komu je určena podle nějakého klíčového slova na začátku nebo podle odesilatele.
Další problém samozřejmě je, že na pevné číslo jsou SMS za vyšší cenu a nepočítají do balíčků.
Výhoda těch co platí tento nesmyslný paušál tuším byla drobná provize za příchozí SMS.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: SMS z mobilu na pevné faxové číslo nefunguje

Příspěvek od xsouku04 »

Návštěvník píše:O2 na tej stránke https://www.o2.cz/osobni/sluzby-podle-a ... Linka.html píše, že podporuje doručovanie "SMS na pevnou linku" okrem hlasového a faxového formátu aj v "textovom formáte". Nedokáže Odorik ústredňa prijať tie SMS v textovom formáte?
To jsem ověřoval. Funguje to jen na pevné linky, přenáší se to způsobem co se běžně použije pro přenos čísla volajícího v pevných linkách. Vypadá to, že nespolehlivé doručování SMS na pevné linky může být i obchodní záměr, i když zjevně nedomyšlený a hloupý. Technicky to možné je, ale platí se vysoký paušál za každé číslo.
Odpovědět