Nelze mi odeslat odpověď na 5517

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Odpovědět
yyyf21@gmail.com
Příspěvky: 1
Registrován: úte 10. lis 2020 14:22:57

Nelze mi odeslat odpověď na 5517

Příspěvek od yyyf21@gmail.com »

Dobrý den,
z čísla 5517 mi chodí sms s připomenutím návštěvy lékaře a s žádostí o potvrzení zprávou ve tvaru ANO. Vždy mi ta zpráva odeslat šla, po přechodu z Vodafone na T-Mobile mi odeslat nelze a na T-Mobile mi tvrdí, že na toto číslo sms odesílat nelze... Prosím, kde je pravda? Jsem z toho zoufalá. :D Děkuji.
Mn100
Příspěvky: 3
Registrován: pát 27. dub 2018 12:12:15

Re: Nelze mi odeslat odpověď na 5517

Příspěvek od Mn100 »

Dobrý den,
je to pravda, na zkrácená čísla nemusí být odesílatelem podporována možnost odpovědi.
V aplikaci Zprávy od Google je v tom případě přímo nemožné napsat odpověď. V té od výrobce ano, ale nejspíš nebude doručena. Jestli záleží na operátorovi, to nevím.
Zřejmě Vodafone používal jiné číslo, kde ta možnost byla a odpověď bylo možné doručit.
jlo
Příspěvky: 147
Registrován: pon 08. dub 2013 12:32:18

Re: Nelze mi odeslat odpověď na 5517

Příspěvek od jlo »

Mn100 píše:Jestli záleží na operátorovi, to nevím.
Jak je vidět, tak ano :)
Mn100 píše: Zřejmě Vodafone používal jiné číslo, kde ta možnost byla a odpověď bylo možné doručit.
Nemyslím, že by Vodafone používal jiné číslo (tedy přinejmenším z pohledu odesilatele ne). Prostě umožňoval odeslat textovou zprávu i na číslo 5517 a věděl, jak s ní potom zacházet, to je celé. (Jestli měl interně čísla typu 5517 spárovaná s nějakými šestimístnými či jinými čísly, to je technická podrobnost, ve zdejším kontextu nezajímavá.)
Ale nevím, jestli (a jak moc) T-mobile lze kritizovat za to, že to neumožňuje; nemám v hlavě, zdali standardy pro SMS vyžadují schopnost odesílání zpráv i na zkrácená čísla. (Ona SMS vůbec byla – původně – jen doplňková služba k volání, u které se neuvažovalo o nějakém větším rozšíření, a obávám se, že její specifikace tomu doteď mohou trochu odpovídat...) Když by se mohl vyjádřit někdo, kdo ty standardy dobře zná, bylo by to fajn – aby bylo jasné, na koho tlačit (jestli na T-mobile, aby je začal plnit, nebo na odesilatele zpráv, aby svoji službu provozoval tak, aby byla přístupná každému, nejen lidem v síti Vodafone).
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8146
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Nelze mi odeslat odpověď na 5517

Příspěvek od xsouku04 »

Jste již druhý člověk, o kterém vím, že si na tohle stěžuje. To číslo 5517 není jen naše, ale je sdílené. Změnila jste nedávno operátora? Mohlo by to mít souvislost. Odpověď lze přiřadit onomu doktorovi jen "odhadem" a doufat, že jste mezi tím nedostala jinou sms z čísla 5517.
Bohužel jediné řešení je doktorovi zavolat a říci, že ten jeho SMSkový systém nefunguje, protože nejde odpovědět. Chyba není u vás ale u toho, kdo využívá pana doktora k odesílání těch SMS.

Problém také je, že SMS na tato krátká čísla není za běžnou cenu, ale zvýšenou. Proto nepovažuji za moudré obdobné chování.
alfi
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 03. led 2013 15:31:10

Re: Nelze mi odeslat odpověď na 5517

Příspěvek od alfi »

Jj, krátká čísla musí být nastavena u všech operátorů (a povolena všem virtuálům), aby se na ně dalo psát, viz SMS jízdenky nebo DMS, kde se dohodli na stejných číslech. Obecně jde z krátkého čísla napsat na čísla u všech operátorů - ale tam, kde není nastavena cesta zpět, odpověď vrátit nejde. Odesílatel by si měl u svého dodavatele SMS služeb vyžádat dlouhé číslo :-)
xsouku04 píše:Odpověď lze přiřadit onomu doktorovi jen "odhadem" a doufat, že jste mezi tím nedostala jinou sms z čísla 5517.
Odpověď se typicky dělá nějakým prefixem v textu zprávy, jako ty SMS jízdenky a jiné placené SMS
Odpovědět