Spam List

Poradna při řešení nejrůznějších problémů spojených s provozem virtuálních serverů.
Zamčeno
creaux
Příspěvky: 3
Registrován: úte 05. čer 2012 16:42:20

Spam List

Příspěvek od creaux »

Dobrý den,

bohužel této problematice příliš nerozumím, ale mám dojem, že se ředa ip adress 77.93.202.0 objevila na spam listu. Právě to považuji za příčinu proč nemohu z mého serveru téměř nikam doručit poštu.

Jedná se o server ID 540.

Můžete mi s tím prosím pomoci?

Děkuji
4smart.cz
Administrátor
Příspěvky: 1373
Registrován: úte 12. říj 2010 9:16:11
Kontaktovat uživatele:

Re: Spam List

Příspěvek od 4smart.cz »

Dobry den,

kontrola, nebo i nastaveni postovniho serveru neni problem.
Pouze musim upozornit, ze v tomto pripade jde o placenou technickou podporu - viz prehled cen na hlavni strance projektu www.4smart.cz.

Dejte prosim vedet sem, nebo pripadne na email podpora[zav.]4smart.cz,
ze s uvedenymi podminkami souhlasite.

J.M.
creaux
Příspěvky: 3
Registrován: úte 05. čer 2012 16:42:20

Re: Spam List

Příspěvek od creaux »

Ve chvíli, kdy mi je přiřazena ip adresa, která je součástí řady, jenž je na spam listu, tak já za to musím platit? Pochopil bych to kdyby se jednalo a mou chybu, avšak v tuto chvíli se o mou chybu evidentně nejedná. Můžemete mi prosím tedy objasnit důvod proč toto spadá do placené podpory?
creaux
Příspěvky: 3
Registrován: úte 05. čer 2012 16:42:20

Re: Spam List

Příspěvek od creaux »

Shledal jsem, že jediný server, na kterém se na spam listu nachází i moje ip je tento http://www.apews.org/, pokud si ověříte i další ip adresy, tak zjistíte, že je zahrnuta celá řada ip adres.
4smart.cz
Administrátor
Příspěvky: 1373
Registrován: úte 12. říj 2010 9:16:11
Kontaktovat uživatele:

Re: Spam List

Příspěvek od 4smart.cz »

Dobry den.

Vec jako je blacklist si muze zalozit kdokoliv. A dale jde jen o to, jak moc informacim z takoveho blacklistu verite (tedy Vas postovni server - zda vubec/nikoliv/podle score) a jak tento blacklist posuzuje hodnovernost Vasich emailu.
Troufnu si tvrdit, ze Vas zdroj Vam poskytuje klamne informace, pokud mate na mysli cely rozsah IP adres 4smart.cz.
Chcete-li si hodnoverne overit reputaci Vasi IPv4 adresy, pouzijte radeji tento odkaz, kteri overi Vasi reputaci na desitkach blacklistu:

http://www.mxtoolbox.com/blacklists.aspx

Jak jiste zjistite, pokud nahlednete do vysledku tohoto weboveho nastroje a po prostudovani si problematiky postovnich serveru,
je IP adresa Vaseho VPS na blacklistu umistena Vasi vinou - zrejme z duvodu nedostatecne konfigurace postovniho serveru, nebo chybneho nastaveni DNS zaznamu, pripadne obojiho.

Ve Vasem pripade je zcela prokazatelne problem cislo 1 absence PTR zaznamu pro Vasi IPv4 adresu z verejneho rozsahu.
Bez tohoto zaznamu je cinnost postovniho serveru znacne omezena a vede k umisteni na BL a zhorsovani reputace.
Dalsi otazkou je, jak to mate s domenou a nastavenim A, MX, pripadne CNAME zaznamu ?

Dale plati, ze umisteni na blacklistech je vzdy docasne a po odstraneni pricin a poseckani obvykle nekolik hodin, pripadne jednotek dni, se situace zmeni a IP adresa je z BL vymazana.

Zaverem musim poznamenat, ze krome vnitrnich postovnich sluzeb (nekolika postovnich serveru 4smart.cz a odorik.cz), ktere vyuzivaji IP ze zmineneho rozsahu, vyuziva svych postovnich serveru
i rada dalsich uzivatelu 4smart.cz. V nekterych pripadech jsem v minulosti asistoval pri nastaveni, pripadne jsem nastaveni provedl po revizi cele sam. Troufnu si tvrdit, ze v tomto pripade
vse funguje dlouhodobe bez problemu - tito uzivatele zde ani na email problemy nehlasi.

K Vasi posledni otazce - proc by jste mel za technickou podporu platit? Tak predevsim jde o ukon nad ramec zajisteni provozuschopnosti a kvality sluzeb virtualnich serveru 4smart.cz.
Tedy jde o zprovozneni sluzby ve Vasem VPS, kterou zrejme chcete vyuzivat ve svuj prospech (podnikani, hobby) a jako zakaznik nemuzete/nechcete/neumite problem vyresit a presto reseni vyzadujete.

Doufam, ze jsem situaci dostatecne vysvetlil.
Pokud mate zajem o zavedeni PTR zaznamu pro Vasi domenu, kontaktujte me emailem podpora[zav]4smart.cz - tento ukon neuctujeme (je zdarma).
Dale provedte kontrolu a nastaveni DNS zaznamu spojenych s Vasi IP (A, MX, CNAME) a po zlepseni reputace na BL doporucuji overit
spravnost konfigurace postovniho serveru. Silne doporucuji Postfix namisto Sendmail.

J.M.
Zamčeno