Acrobits Softphone

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
ViR
Příspěvky: 1327
Registrován: sob 30. črc 2011 10:50:06

Re: Acrobits Softphone

Příspěvek od ViR »

Kristovec píše:Acrobits jsem si také koupil,ale ten kodek ne.9 Eur neni malo,skutecne to tu aplikaci o tolik vylepsi?
Tak vylepší..... Datová náročnost G.711 je nějakých 90 kbit/s (zaokrouhleno) a G.729 zhruba třetinová (cca 32 kbit/s). Kvalita přenosu zvuku je přitom u G.729 na standardním dobrém připojení jen velmi lehce horší (na rozdíl např. od GSM kodeku, iLBC či G,723 a pod.). Takže pokud potřebujete často šetřit data, má G.729 svůj význam. Pokud ne, protože např. voláte přes WiFi, je lépe v ČR používat G.711a. A pak G.729 nepotřebujete.

Já mám WiFi prakticky všude, kde nějakou dobu pravidelně pobývám. Takže G.729 používám spíš výjimečně, s FUP nemám problém, a běžně i přes 3G vyřizuji normální (kratší) hovory s G.711a.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8161
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Acrobits Softphone

Příspěvek od xsouku04 »

Tady bych si dovolil Vira trochu poopravit. Čistě teoreticky by na tom měl být ILBC co se kvality týče lépe než g729. Je ale mírně datově náročnější. ILBC má navíc výhodu v tom, že se lépe vyrovná s případnými ztracenými pakety.
Pozměněné verzi ilbc kodeku požívá též skype na hovory skype<->skype. I když tam je dán rozdíl ve kvalitě především tím, že se přenáší širší frekvenční pásmo než u běžného telefonního hovoru.

Hlavní problém, je, že ilbc není příliš používaný. Z běžných hardwarových telefonů jej podporuje myslím jen značka Grandstream, takže nezbývá, než používat g729. To je hlavní finta proč je g729 tolik rozšířen - naprostá většina harwarových přístrojů prostě nepodporuje žádnou podobně dobrou alternativu zdarma. Jinými slovy hlavní důvod proč je g729 je tak rozšířen jen proto, že je tak rozšířen. U softwarových telefonů to ale neplatí, takže tam si můžete sami vyzkoušet co vám nejlépe vyhovuje. U androidů a pod ještě vstupuje do hry konkrétní softwarovo/hardwarové neduhy daného telefonu které se mohou pro různé kodeky lišit, takže případné zhoršení kvality bude mít na svědomí pravděpodobně něco jiného než samotný kodek. Ilbc je také náročnější na CPU, takže je možné, že bude nebude váš telefon stíhat. Na procesor je nejméně náročný gsm kodek, méně než g729. Rozhodně doporučuji vyzkoušet nejdříve kodeky zdarma a od zakoupené g729 nečekat zázraky.
Ostatně celý prodejní model g729 kodeku, kdy se prodávají softwarové licence má velmi pochybný právní základ, protože ty přece v Evropě stále neplatí.

Zdroj informací ohledně porovnání kodeků je hodně, např.
http://forums.whirlpool.net.au/archive/1413041

Pravděpodobně největší degradaci kvality způsobuje android telefon se svým špatně navrženým hlasovým api, změnu kodeku můžete zkusit, pravděpodobně se hlavního zdroje nekvality nezbavíte. Snad jde jen o to, že u různých kodeků se mohou různě projevovat různé bugy v hlasovém api, takže je dobré si vyzkoušet kdy je to nejlepší.

Zde se možná patří připomenout, že krachující nokie tento velký neduch nemá. Tam je g729 zabudované a zvukové filtry jsou velmi kvalitní. Nikdo nemá šanci podle kvality poznat jestli voláte pře gsm nebo internet.

A ještě jedna poznámka. Rozdíl v kvalitě mezi g729 a alaw u běžného mluveného hovoru je velmi malý. Oba hovory lajk může prohlásit za velmi kvalitní. Více záleží na kvalitě telefonu, hlasových filtrů a pod. Kde je ale rozdíl docela hodně znát, je pokud posloucháme přes g729 třeba hudbu (čekáme na lince). Tak to dovede rozeznat již každý. Na srozumitelnost hovoru to má ale velmi malý vliv. Leda že by se ke g729 přičítala ještě nějaká další nekvalita (hluk na pozadí, někdo po cestě ještě další méněhodnotný kodek gsm brána na cestě a pod.)

Program skype má v sobě zabudován kodek g729. Můžete ho použít pokud budete volat přes odorik9 viz návod http://www.odorik.cz/skype Podotýkám, že spíše než samotný kodek g729 jsou důležité zdařilé softwarové filtry zvuku, který skype obsahuje.
luky
Příspěvky: 635
Registrován: sob 24. bře 2012 20:56:12

Re: Acrobits Softphone

Příspěvek od luky »

tak jako je na Skype vyhrazen odorik9 s kodekem g729, možná by bylo dobré použít vytvořit obdobně i odorik uživatele s kodekem SILK, který používá Skype. Zkoušel jsem i odorik_test, kde má běžet iLBC, ale výrazně lepší to nebylo.

Vcelku by mě zajímalo, jakým způsobem funguje Fring, jaký používá kodek atd....

je pravda, že těch neplacených kodeků bude hodně (speex, iLBC, GSM aj.), řada z nich se určitě vyvíjí a zlepšuje a věřím tomu, že dosahují lepších parametrů, než ty komerční (g729).

Je to podobné jako ta nechutnost jménem Windows, kde za hafo peněz dostanete holobyt, který v základní verzi absolutně nic neumí a ještě ho musíte stále bránit před viry apod., a látání bezpečnostních ze strany mrkvosoftu děr je velmi pomalé...a ještě musíte po zakoupení poníženě dokazovat, že jste ho neukradli
ViR
Příspěvky: 1327
Registrován: sob 30. črc 2011 10:50:06

Re: Acrobits Softphone

Příspěvek od ViR »

xsouku04 píše:Tady bych si dovolil Vira trochu poopravit. Čistě teoreticky by na tom měl být ILBC co se kvality týče lépe než g729. Je ale mírně datově náročnější.
Nemyslím, že bychom byli ve sporu. Nahoře jsem úmyslně použil výraz "zvuk", tedy pojem obecnější, protože iLBC je optimalizován pro jeden typ zvuku, totiž pro lidský hlas. Odtud také patrně plynou velké rozdíly v MOS pro iLBC u různých zdrojů, a některé je nehodnotí "pro jistotu" vůbec.

MOS je, jak známo, subjektivní veličina. Tedy to, jak zvuk vnímají hodnotitelé. A dojem kvality je u iLBC velmi odlišný pokud jde o běžný hovor vedený v angličtině a nebo pokud jde třeba o testovací hudbu, "tónový" jazyk či o DTMF :-). G.729 v tomto funguje pro různé zdroje zvuku přibližně stejně dobře/špatně.

(Jinak je někdy zajímavé, jak se v některých zdrojích propagátorů iLBC rádo srovnává iLBC 15,2/20 ms, když v praxi je častější úspornější iLBC 13.33/30ms, versus "ošizený" G.729A... Ale s tím nejspíš nic neuděláme...)
xsouku04 píše:ILBC má navíc výhodu v tom, že se lépe vyrovná s případnými ztracenými pakety.
O tom žádná. Odolnost a adaptabilita je jednoznačně teoretická a možná i praktická výhoda iLBC, byť mé experimenty s Nokia E51 tak úplně jednoznačně nevyzněly. Ale nemohu samozřejmě vyloučit, že zrovna E51 nemá u iLBC nějakou nepovedenou implementaci...

Pokud se týká iLBC/G.729A, vypovídající je myslím tento graf http://www.ilbcfreeware.org/gifs/iLBC_MOS_chart_big.jpg, z něhož je patrné, že pro běžný hovor jde z hlediska kvality při nulové ztrátě paketů o kodeky rovnocenné.

Z praktického hlediska je pak výhodou iLBC pomalejší degradace kvality při zvyšující se ztrátě paketů, nevýhodou naopak vyšší datová náročnost.

Resumé podle mne je, že každý by si měl ve svých podmínkách vyzkoušet jaký kodek či kodeky mu vyhovují, a to prostě používat :-).
luky
Příspěvky: 635
Registrován: sob 24. bře 2012 20:56:12

Re: Acrobits Softphone

Příspěvek od luky »

iLBC používám v Media5-fone a zatím je to dobrý, jsem spokojený. Celkově mi tento program přijde jako slušný, byť za každou věc je nutno zaplatit poplatky, nejvíce za g729. Jediný problém je, že na originál stock rom Wildfire S je hlasitost u tohoto programu velice nízká a nepomůžou ani programy typu Volume+. Pokud nainstalujete jinou rom, problém mizí a pak je Media5fone docela šikovný (CSipsimple je co do expertního nastavení zatím to nejlepší, bohužel subjektivní kvalita vlastního hovoru a zvuku u wildfire s je nic moc)
Rád bych se účastníků fora zeptal, k čemu prakticky slouží možnost přepnutí u iLBC z výchozího 30ms na 20ms? Chápu to tak, že u 20 ms je vyšší náročnost na rychlost přenosu (15,2 vs. 13,33). Pro lepší kvalitu připojení (wifi) bych rovnou volil jiný kodek. Jak je to ale s vlivem jitter sítě na tuto volbu? Zatím mi u 3g volba 20ms zhoršila kvalitu zvuku.
V čem spočívá výhoda kodeků označených "enhanced"? Např. Enhanced G.711aLaw, Enhanced G.711μLaw? Jsou placené? (Odorik je nepoužívá)
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8161
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Acrobits Softphone

Příspěvek od xsouku04 »

Podle mě časové interval jako 20 nebo 30 ms značí jak dlouhý časový úsek zvuku je poslán v jednom paketu. Ale hlavně tu musí být stejně jako protistrana. Čím delší časový úsek tím měně paketů je nutné poslat takže je menší overhead, ale větší zpoždění, ale pokud se paket ztratí, koktnutí je výraznější.

Možná nejlepší kobinace je ilbc + iax viz http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=14&t=839
Odpovědět