Volba Linuxu

Diskuze o linuxu, rady, návody, zajímavosti.
Zamčeno
Návštěvník

Volba Linuxu

Příspěvek od Návštěvník »

Dobrý den můžete mne doporučit nějaký Linux
mám kolem lidi kteří používají SUSE Linux Enterprise Desktop 11
a pořád mne přesvědčují abych ho měl taky ale chtěl bych se zeptat nezávisle na nich jestli je to volba správná nebo blbost
nebo zdali mne můžete něco jiného doporučit nebo napsat co používáte vy.
děkuji za tipy a rady.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8160
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Volba Linuxu

Příspěvek od xsouku04 »

Volba distribuce není něco co by se dalo objektivně posoudit. Je to věc názoru, jako třeba která barva je nejhezčí.
Suse patří k dobře propracovaným distribucím, ale co jsem měl možnost vidět má trochu tendenci molochovatět a korporátnět.

Další dobrá volba pro začátečníka může být Ubuntu. Je postaveno na debian (dobrá distribuce pro servery) a má velké množství uživatelů kteří snad mají stejný problém a poradí. Pokud ale máte problém a nenajdete zrovna dobrý návod může být poměrně obtížné se v tom vyznat a věc si opravit sám.

A ještě je zde Arch-linux vhodný pro pokročilejší. Má dobrou wiki a je možné si vši nastavit podle libosti bez zbytečné překomplikovanosti jako v suse nebo ubuntu. Stejně ale není moc vhodný pro úplné začátečníky.
luky
Příspěvky: 635
Registrován: sob 24. bře 2012 20:56:12

Re: Volba Linuxu

Příspěvek od luky »

přijde mi, že Ubuntu je nejlepší na nový hardware, komunita okamžitě vytváří ovladače, takže nebudete mít většinou problém s novým hardware. V poslední době vede klon Ubuntu (Ubuntu nově preferuje ne moc šikovné prostředí Unity) a to Mint (Gnome).

Svého času byla v ČR populární Mandriva, její nástupkyní je Mageia (oboje s hlavním prostředím KDE) .

Asi nejlépe propracované prostředí KDE má openSuse - velice pěkné !!!. Doporučuju alespoň vidět

Doporučil bych abecedně Mageia, Mint, Opensuse, Ubuntu (existují další Fedora, a možná stovky dalších)
- je dobré volit ty distribuce, kde je velká česká komunita
Nejlépe se člověk zorientuje na distrowatch.com

dodatek: je rozdíl mezi openSuse a SUSE Linux Enterprise Desktop. Pokud jde o flexibilitu update a oprav, tak je na tom openSuse dle uživatelů podstatně lépe než placený SUSE Linux Enterprise Desktop. Asi právě díky komunitě
4smart.cz
Administrátor
Příspěvky: 1373
Registrován: úte 12. říj 2010 9:16:11
Kontaktovat uživatele:

Re: Volba Linuxu

Příspěvek od 4smart.cz »

Pokud jde o mě, pamatuji časy Mandrake Linuxu (předchůdce Mandrivy). To byla distribuce na které jsem kdysi před 10 lety začínal poznávat Linux. To byly doby, kdy možnosti grafických prostředí KDE a Gnome byly dosti omezené ve všech směrech (stabilita, použitelnost, vzhled). S ukončením projektu Mandrake jsem
začal zkoušet Suse Linux, dnes OpenSuse. U něj jsem zůstal dodnes. Vždy se ale držím o jednu verzi zpátky. Každá nová verze přináší kromě novinek také nějaké problémy. Především může jít o absence různého SW v repozitářích, který se objeví až s postupem času. Nebo se mohou objevit nějaké chyby, které vývojáři odstraní až se zpožděním. Například po vydání OpenSuse 12.1 jsem měl problémy s Evolution a uchováváním kontaktů. Oprava přišla až za více než týden po vydání distribuce.

Ubuntu používám pouze na live-CD, v situacích, kdy potřebuji instantně nabootovat Linux na nějakém stroji. Musím říct, že Unity vypadá zajímavě a koncept Ubuntu je hodně dynamický. Já však zůstávám u svých KDE a OpenSuse.

Řada mích kolegů používá na Desktopu Debian. Osobně jsem mu přišel na chuť pouze na serveru. Debian je totiž postaven na stabilních verzích SW a v jednotlivých jeho verzích (nyní Squeeze) se nedějí dramatické změny (žádné novinky, software je drobátko zastaralý), pouze nutné opravy. Existují však repozitáře (debian Backports), pomocí kterýchlze získat i poslední softwarové novinky.

http://backports-master.debian.org/

Debian Squeeze je také nasazen na všech HW uzlech 4smart.cz (bez repozitářů backports, pochopitelně).

S Windows na desktopu jsem "sekl" téměř přesně před 10 lety, v dobách "Blue Screen of Death". Od té doby mě ještě nikdo nepřesvědčil se k oknům vrátit a pokud se o to bude někdo snažit, bude to mít se mnou těžké. Zvykl jsem si na standard, stability, volnosti, dostupnosti a transparentnosti v podání Linuxu.
Poslední šanci oknům jsem dal na svém mobilním telefonu HTC Touch Diamond 2, který už, díky bohu, nevlastním.
Android, co by systém s upraveným Linuxovým kernelem, byl správnou volbou, jako alternativa za starý telefon.

J.M.
luky
Příspěvky: 635
Registrován: sob 24. bře 2012 20:56:12

Re: Volba Linuxu

Příspěvek od luky »

U Mandrivy, se kterou jsem začínal, bylo snad nejvíce programů (aplikací, balíčků), ale dost často se mi stalo, že mi zhavarovala. OpenSuse je velice stabilní a osobně tuto distribuci považuju za nejlepší, alespoň co se rpm-balíčk. systémů týče. Ubuntu mám taky jen na live verzi, pro záchranu, když se dostanu do problémů (celosvětově nejoblíbenější Mint neznám).
Ubuntu má jednu velkou výhodu, o které jsem psal výše, a to tu, že pod ním rozchodíte prakticky jakýkoliv hardware.
Windows už asi 5 let vůbec nepoužívám, nechybí mi a nevidím jediný důvod, proč bych ho měl používat (dříve akorát na hraní her, na které už dnes není čas).

Vzpomínám na velice pěkné knihy od Ivana Bíbra o Mandriva Linux a Ubuntu
Zamčeno