Vypnout kodek G.729

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Kabek

Re: Vypnout kodek G.729

Příspěvek od Kabek »

SUPER!!!

Díky! Také za tu cenu na mobily! V této chvíli asi nemáte na českém trhu konkurenci - z pohledu služeb (funkcí), nabídky, komunikace s uživateli a v neposlední řadě péče o rozvoj...

Jen tak dál!
Kabek

Re: Vypnout kodek G.729

Příspěvek od Kabek »

Ještě několik poznámek - zkušeností ke kodekům a nastavení brány.

U VoIP brány Well ATA172, která je nyní na trhu s předposledním FW (204) - pozná se to dle toho, že lze u každého telefonu (portu) registrovat 5 SIP účtů, jsme úspěšně odzkoušeli následující nastavení:

Voice QoS (Diff-Serv) a SIP QoS (Diff-Serv): oboje 00 (!) To proto, že od nás to není podporované a naopak při tovární hodnotě "40" docházelo ke ztrátám paketů - přerušování hovoru od nás směrem k protějšku.

SIP Expire Time: 3600 s. Send Keep Alives Packet: 15 s. (On) Jitter Buffer: 0 (!) Jsem přesvědčen, že právě při této hodnotě je zapnut adaptivní buffer, neboť výrobce na svých stránkách uvádí "adaptivní/konfigurovatelný jitter buffer". Rovněž brána má funkci "Packet Loss Kompenzace ". To pak v souhrnu při zapnutí pouze G711a překonalo 6% ztrát paketů!!!! Zkoušel jsem to na IPVOX a souběžně jsem posílal PING (sip.ipvox.cz -t -l 200), celé to běželo asi "1000" paketů, občas se ztratily pakety dva za sebou...Hovor byl zcela bez koktání, přerušování - no, super. Dle mých představ!

Zde je výtah z parametrů:

G.711 A-law/μ-law, G.729, G.723, G.726
◦ Silence Suppression
◦ VAD / CNG
◦ Jitter Buffer: až 32 paketů
◦ LEC: Line Echo Canceller
◦ Packet Loss Kompenzace
◦ Automatic Gain Control
◦ In-band/out kapely DTMF (RFC4733, RFC2833 / SIP INFO)
◦ Adaptivní / Konfigurovatelný Jitter Buffer
◦ Acoustic Echo Zrušit


http://translate.google.cz/translate?hl ... CCYQ7gEwAA

Jste-li za NAT-em, lze zapnout STUN. Odzkoušel jsem "stun.jabbim.cz" - je bezproblémový (ten americký při té spouši u nich nešel...)

Tolik má osobní zkušenost....
Návštěvník

Re: Vypnout kodek G.729

Příspěvek od Návštěvník »

Doporučuji všem, co používají well ata 171/172 stáhnout si firmware V. 3 spolu s docela podrobným manuálem z http://www.welltech.com/support/ata171_172.htm. Oproti předchozím je hodně změněný a nabízí víc možností konfigurace.
Kabek

Re: Vypnout kodek G.729

Příspěvek od Kabek »

Lze se na to podívat v ukázce: http://www.joyce.cz/files/technicka-pod ... /index.htm

Dá se v tom "chodit", jako při reálném nastavování. Zásadní rozdíl oproti V 204 je grafika, funkce jsou prakticky totožné, až na pár drobností, se kterými se "nehýbe". Tento názor mi potvrdili i na technické podpoře u Joyce v Brně. Verze ATA172plus má jiný HW. Tato info je také z technické podpory z Brna.

Ještě důležité upozornění - dle techniků z Joyce se nesmí přeskočit FW, vždy se má nahrát ten následující... Nevím, jak jsem dostal, tak posílám dál...
Kabek

Re: Vypnout kodek G.729

Příspěvek od Kabek »

Koukněte na WELL ATA172 http://www.joyce.cz/ovladace-voip-zarizeni/, tam je to upozornění:

"WELL ATA172

UPOZORNĚNÍ: Vždy vybírejte pro aktualizaci firmware (upgrade / dowgrade) v bráně ten firmware, jež následuje / předchází aktuální verzi firmware ve vaší bráně. Nedodržením tohoto postupu muže dojít k nevratnému poškození vaší brány!"
Odpovědět