Jak nasměrovat GSM do VoIP?

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
ViR
Příspěvky: 1327
Registrován: sob 30. črc 2011 10:50:06

Re: Jak nasměrovat GSM do VoIP?

Příspěvek od ViR »

iv0 píše:Pro mě teď bude hlavní španělské číslo a v podstatě hledám způsob, jak zajistit funkčnost českého čísla bez toho, abych ho musel tahat s sebou ve druhém telefonu (a ideálně jsem při tom neprotelefonoval kalhoty)...
Při využití brány, což je technicky nepochybně možné, musíte ale počítat (vedle možných problémů s jejím "hostingem") 1. s problémy při přenosu CLI, 2. s neschopností předat SMS, 3. s možnou nižší kvalitou zvuku, 4. s poruchovostí a 5. s patrně vyšší výslednou cenou, protože to předání hovoru na španělské mobilní číslo bude dražší, než příchozí roaming. Výše mnou navržené řešení je sice za paušál 362 Kč/SIM/měs., ale pak už českému mobilnímu operátorovi nemusíte dát ani korunu. Z tohoto pohledu je pak i oddělení české a španělské komunikace co do SIM a současně spojení v DuoSIM mobilu asi nejvhodnější...
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8162
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak nasměrovat GSM do VoIP?

Příspěvek od xsouku04 »

Souhlasím s ViRem. Brány se totiž nevyplácí tak, jak by se mohlo na první pohled zdát. Výnosné je je především vyrábět a prodávat a nebo jim též dělat servis. To vede k tomu, že se občas používají i na místech, kde se moc nehodí jako třeba v callcentru velké banky. Vypadá to totiž velmi trapně pokud mi bankéř volá ze skrytého čísla, je ho sotva slyšet a ptá se na moje heslo do internetového bankovnictví ... My bychom mohli dělat hosting GSM bran, ale abychom to nedotovali museli bychom si účtovat aspoň 200 Kč/měsíc/sim. A za tu cenu je lepší jiné řešení. GSM brána opravdu vždy zhoršuje kvalitu a dostupnost služby, s tím se nic nenadělá. Samozřejmě není brána jako brána. Problém je, že tu cenu o tu službu nebude velký zájem a dělat to v malém je velmi neefektivní. Dovedeme řešit i forwardování sms třeba na email, ale ve vašem případě to fakt nedoporučuji. A pozor, pokud vám GSM bránu napadne nějaký internetový útočník a vy nemáte blokované drahé hovory nebo nějaký limit, nadělá vám pořádný dluh a to třeba i půl milionu Kč. U VoIP se o tom ví a limity se dávají, ale běžných simkaret je to pořád celkem novinka.
vpar
Příspěvky: 13
Registrován: pát 22. úno 2013 20:09:48

Re: Jak nasměrovat GSM do VoIP?

Příspěvek od vpar »

Navíc co tu ještě nezaznělo - onen balíček Kamarádi jde aktivovat i k tarifům "Na míru", které by snad pořád měly jít aktivovat včetně tarifu "za nula", takže pak celý forward vyjde na 177 Kč na měsíc a není třeba nic zamykat proti fraudsterům (když teda odhlédnu od toho že použitelný operátor zná pojmy jako uživatelsky nastavené limity a volací jistina).
martv
Příspěvky: 44
Registrován: úte 22. led 2013 1:26:57

Re: Jak nasměrovat GSM do VoIP?

Příspěvek od martv »

vpar píše:Navíc co tu ještě nezaznělo - onen balíček Kamarádi jde aktivovat i k tarifům "Na míru", které by snad pořád měly jít aktivovat včetně tarifu "za nula", takže pak celý forward vyjde na 177 Kč na měsíc a není třeba nic zamykat proti fraudsterům (když teda odhlédnu od toho že použitelný operátor zná pojmy jako uživatelsky nastavené limity a volací jistina).
Jakožto zakladatel tohoto tématu úspěšně potvrzuji, že to tak jde a funguje :) Mám tarif "Na míru" za 0 Kč a k tomu aktivní "Kamarádi" na pevné číslo Odoriku. Cena 177 Kč za měsíc. Kvalita super, SIMku jsem si dal do 2SIM telefonu, takže mi krásně chodí SMSky a mohu v nouzi i bez callbacku zavolat z původního čísla.
ViR
Příspěvky: 1327
Registrován: sob 30. črc 2011 10:50:06

Re: Jak nasměrovat GSM do VoIP?

Příspěvek od ViR »

martv píše: Mám tarif "Na míru" za 0 Kč a k tomu aktivní "Kamarádi" na pevné číslo Odoriku. Cena 177 Kč za měsíc. Kvalita super, SIMku jsem si dal do 2SIM telefonu, takže mi krásně chodí SMSky a mohu v nouzi i bez callbacku zavolat z původního čísla.
A až budete ve Španělsku, jakou cestou to budete posílat? Přes Odorik na španělský mobil za 3,12 Kč/min, či se vzdáte mobility (která byla původně uváděna jako potřebná), nebo jak?
iv0
Příspěvky: 9
Registrován: pát 01. bře 2013 4:28:59

Re: Jak nasměrovat GSM do VoIP?

Příspěvek od iv0 »

ViR píše:A až budete ve Španělsku, jakou cestou to budete posílat? Přes Odorik na španělský mobil za 3,12 Kč/min, či se vzdáte mobility (která byla původně uváděna jako potřebná), nebo jak?
Teď jsem zrovna už třetí týden ve Španělsku (příprava na stěhování). Hodně jsem zpočátku volal callbackem, protože mi blbě fungovalo volání přes WiFI (výpadky spojení, koktání apod.). Po tom jsem ale správně nastavil kodeky (volám z Androidu přes csipsimple) a WiFI přestalo zlobit. Začal jsem volat víc přes WiFi. No a pak jsem to jednou udělal omylem přes 3G a k mému překvapení to byl nejčistší hovor, který jsem zde absolvoval (callback má zpoždění - jste cca o vteřinu pozadu za protistranou, WiFi přes ADSL má cca 2-3 vteřinové výpadky, kdy většinou protistrana koktá). Od té doby volám prakticky jenom přes 3G, funguje to bezchybně i v autě za jízdy (zakoktne se to jen občas, asi při předávání BTS).

Takže spokojenost. Jo a jsem na Malorce na síti Vodafone ES, ale podle místních má tady na severu Malorky BTSky postavené jen Movistar (= stejná Telefonika, jako je v ČR) a ostatní operátoři jsou jen virtuální.
ViR
Příspěvky: 1327
Registrován: sob 30. črc 2011 10:50:06

Re: Jak nasměrovat GSM do VoIP?

Příspěvek od ViR »

iv0 píše: .....volám prakticky jenom přes 3G, funguje to bezchybně i v autě za jízdy (zakoktne se to jen občas, asi při předávání BTS).
Jasné, čili to co je příchozí je VoIP hovor přes 3G s místní SIMkou. Pokud je datová síť v pořádku (zjevně je dostatečně dimenzovaná a nemá velkou latenci ani jitter) a mobilní datový tarif je dostatečně "tlustý", tak to je OK. V takovém případě je použité řešení optimální. V ČR bych se toho, s ohledem na kvalitu zdejší 3G, pro business hovory zatím docela bál...
iv0
Příspěvky: 9
Registrován: pát 01. bře 2013 4:28:59

Re: Jak nasměrovat GSM do VoIP?

Příspěvek od iv0 »

ViR píše:V takovém případě je použité řešení optimální. V ČR bych se toho, s ohledem na kvalitu zdejší 3G, pro business hovory zatím docela bál...
Uvidíme, jak se místní síť bude chovat, až se sem nahrnou davy turistů, testoval jsem to v době, kdy je tady docela mrtvo...
V ČR jsem před cca dvěma lety zkoušel volání přes 3G (zkoušel jsem to na síti Vodafone a O2) a nebylo to použitelné, skoro bych řekl, že operátoři vždy po cca 20 vteřinách schválně zahodí hromadu paketů tak, aby to zhoršilo kvalitu spojení na nepoužitelnou úroveň. Zkoušel jsem to na několika místech v centru Plzně, kde jsem běžně dosahoval rychlostí při stahování okolo 2MBit/s, přesto hovor byl nepoužitelný (jo a tehdy jsem žádné problémy s kodeky neměl, zlatá Nokia E52, kvalita hovorů se nedá srovnávat s Androidem, to je strašná "plechařina") :D
smitka
Příspěvky: 9
Registrován: úte 19. bře 2013 13:56:53
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak nasměrovat GSM do VoIP?

Příspěvek od smitka »

K původnímu dotazu: zrovna testuji "low end + cost" řešení jak do ústředny s asteriskem dostat GSM. Zjistil sem, že se docela objevují ve výprodejích 3G modemy od Vodafone ze nějaké propadlé akce na internet na nějaký čas zdarma za cca 300 korun. Jedná se o Huawei K3765 + chan_dongle modul do asterisku:http://wiki.e1550.mobi/doku.php. Zatím jsem nenarazil na žádné závažné problémy. Samozřejmě to není profi řešení a někam, kde je požadována rozumná dostupnost, bych to nenasazoval. Původně jsem to chtěl jen na posílání SMS, ale ukázalo se, že je to použitelné i pro hlas.
Dělám sítě, servery a weby v Lyntu
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
Příspěvky: 8162
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak nasměrovat GSM do VoIP?

Příspěvek od xsouku04 »

smitka píše:K původnímu dotazu: zrovna testuji "low end + cost" řešení jak do ústředny s asteriskem dostat GSM. Zjistil sem, že se docela objevují ve výprodejích 3G modemy od Vodafone ze nějaké propadlé akce na internet na nějaký čas zdarma za cca 300 korun. Jedná se o Huawei K3765 + chan_dongle modul do asterisku:http://wiki.e1550.mobi/doku.php. Zatím jsem nenarazil na žádné závažné problémy. Samozřejmě to není profi řešení a někam, kde je požadována rozumná dostupnost, bych to nenasazoval. Původně jsem to chtěl jen na posílání SMS, ale ukázalo se, že je to použitelné i pro hlas.
Díky za typ. Je to docela bomba pořídit si relativně slušnou GSM bránu za 300 Kč. To by mohlo pomoci operátorům jejich "neomezené" tarify trochu provětrat. Pořídít si http://www.raspberrypi.org/ a k tomu několik těchto udělátek by pak mohlo umožnit, postavit si gsm bránu s několika usb dongly jen za několik tisíc korun, se spotřebou pár watů. Zase ale platí, že je to řešení jen pro zdatné techniky, kteří na to mají čas a dovedou si to zabezpečit.
Pokud by jste kvůli tomu měli nechat puštěný pořád běžný počítač, to co ušetříte na volání zaplatíte na elektřině !!
Odpovědět