Výpadek elektřiny v datacentru Master internet sobota večer.

Odeslat odpověď


Odpověď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.

BBCode je vypnutý
Smajlíci jsou vypnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Výpadek elektřiny v datacentru Master internet sobota večer.

Re: Výpadek elektřiny v datacentru Master internet sobota ve

od Kabek » úte 10. úno 2015 10:14:07

Díky za ostatní!!!

Re: Výpadek elektřiny v datacentru Master internet sobota ve

od kovik » úte 10. úno 2015 9:27:36

Dobry den,
vypadek rozbil tabulku, tak jsem ji prestal pouzivat a v tom frmolu na to zapomnel.
Diky za pripomenuti, uz je to opraveno.

Re: Výpadek elektřiny v datacentru Master internet sobota ve

od Kabek » pon 09. úno 2015 20:30:32

Ještě nejdou detailní výpisy posledního pokusu o registraci, ale to asi víte.

Re: Výpadek elektřiny v datacentru Master internet sobota ve

od xsouku04 » pon 09. úno 2015 9:58:33

helmut.niederman píše:Nevím jestli to s tím souvisí, ale v pátek a ještě v sobotu nefungovala korektně síť T-mobile, u mé Twist karty byla jen jedna čárečka síly signálu a pak to chtělo skenovat novou síť, u SIM odorika se to ani do sítě nepříhlásilo. Dnes už je to v pohodě, tak možná byl problém s BTSkou a to bydlím v centru města, která je hustě osídlena BTSkama od T-mobile. ;)
Nesouvisí to s tím. T-mobile mívá své technické potíže celkem pravidelně. Možná je nyní trochu horší období kvůli změnám v síti a přidávání LTE. Od toho, že je najednou není signál nebo prostě nejde volat a je třeba restartovat telefon až po to, že je bez signálu celá větší vesnice (restart nepomůže) v poměrně hustě zastavěné oblasti. A to ve dvou případech několik dní. A pak jsou zde ještě potíže s předáváním dat o hovorech a změny nastavení balíčků a simkaret. U konkrétní simkarty to občas může trvat až několik dní než to prošťouchnou. Předpokládám ale že se to časem zlepší.

Re: Výpadek elektřiny v datacentru Master internet sobota ve

od helmut.niederman » ned 08. úno 2015 15:37:57

Nevím jestli to s tím souvisí, ale v pátek a ještě v sobotu nefungovala korektně síť T-mobile, u mé Twist karty byla jen jedna čárečka síly signálu a pak to chtělo skenovat novou síť, u SIM odorika se to ani do sítě nepříhlásilo. Dnes už je to v pohodě, tak možná byl problém s BTSkou a to bydlím v centru města, která je hustě osídlena BTSkama od T-mobile. ;)

Re: Výpadek elektřiny v datacentru Master internet sobota ve

od tazatelx » ned 08. úno 2015 14:14:54

Já bych všechny kritiky upozornil, že stát se to u velkého operátora, tak primární informace, kterou obdržíte, bude znít - chyba není na naší straně. Až když výpadek bude globálnější, přijde částečná pravda. Klasika. Tudíž plus pro Odorik je, že nemlží. Technika občas selže a je třeba si z podobného stavu, pokud možno, vzít ponaučení. Co se týká VoiP telefonie, tak já dlouhodobě využívám dvě služby, abych minimalizoval riziko, že ve chvíli, kdy bude potřeba, nepojede telefon. Stejně se ale nedá říct, že vždy lze zabránit totálnímu výpadku.

Re: Výpadek elektřiny v datacentru Master internet sobota ve

od avod » ned 08. úno 2015 12:09:39

Pane Soukup, děkujeme za fšechno :P

Re: Výpadek elektřiny v datacentru Master internet sobota ve

od xsouku04 » ned 08. úno 2015 10:33:39

vce píše:Já jsem se včera večer poprvé znovu dovolal přes Odorika ve 21.54 hod. Jaký byl celkový průběh výpadku, jeho příčiny a opatření ke zjednání nápravy?
U Master Internet byl u části našich strojů krátký výpadek elektřiny a to i přesto, že vše je zálohováno a docházet by k tomu nemělo.
Po restartu těchto strojů se vyskytl záhadný, a vypadá to, že nám zatím neznámý, problém s routováním, kdy jednotlivé ip adresy a virtuální servery sice viděli do internetu, ale neviděli se navzájem mezi sebou. Proto se jistou dobu šlo např. připojit na sip.odorik.cz, nešlo ale volat jinam než v síti. Proč přesně se to stalo stále nevíme a budeme to nyní šetřit.
Je pravděpodobné, že to nějak souvisí s tímto již známým problémem.
https://bugzilla.openvz.org/show_bug.cgi?id=2844 (Pan Jaroslav Marák, který onen trouble ticket otevřel i vysvětlil, má zde na fóru přezdívku admin )
Jeden ze serverů byl chybně nastaven, což se projevilo po restartu. Proč přesně ale nefungovaly korektně ani ostatní, zatím nevíme.
V každém případě, kdyby opět došlo ke stejnému výpadku elektřiny, již by to byla záležitost kratší než půlhodina, protože máme postup jak to zprovoznit. Jádro problému je ale třeba ještě prozkoumat zatím tomu nerozumíme.

Re: Výpadek elektřiny v datacentru Master internet sobota ve

od vpar » ned 08. úno 2015 10:00:12

Holt si člověk nevybere, všichni občas vypadnou a nevyhýbá se to ani velkým (někdy v prosinci nešly celý večer TMo předplacenky a virtuálové na odchozí hovory, prý ani tísňové volání nešlo). Příčinou je efektivita a centralizace služeb, kdy tam, kde před pár lety vypadlo volání v jedné čtvrti, dnes nejde v celém státě. Operátor s tím samozřejmě kromě složitých a drahých failover řešení (kde je to ale vždycky o strach jestli se nerozsynchronizuje databáze nebo se stroje nebudou přetahovat) moc nenadělá, takže je řada na zákazníkovi. Koncák si musí uvědomit, že služby občas nefungujou (ale jsou levné/ziskové), většinou v ten nejhorší moment a mít po ruce aspoň simkartu z jiné sítě. Někdy mu ani to nepomůže (třeba když loni vypad proud v půlce prahy, mobilní sítě dole -něco po cestě nebylo zálohované, internetové připojení samozřejmě vypadlé, pevná linka není... )

Spolehlivost je jeden z důvodů nemít všechno u jednoho poskytovatele, zvlášť menšího - pak se může lehko stát, např. když mu datacentrum lehne popelem, že nebudete týden volat ani z pevné ani z mobilu, což zamrzí, zvlášť pokud na číslo volají zákazníci... Samozřejmě, i u Telecomu se semtam stalo, že někde ústředna shořela, ale pak zbyl aspoň ten mobil...

Re: Výpadek elektřiny v datacentru Master internet sobota ve

od vce » ned 08. úno 2015 9:58:23

Já jsem se včera večer poprvé znovu dovolal přes Odorika ve 21.54 hod. Jaký byl celkový průběh výpadku, jeho příčiny a opatření ke zjednání nápravy?

Nahoru