wifi Router, DSL modem, VoIP adaptér a VOIP DECT základna za 1000 Kč

Odeslat odpověď


Odpověď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.

BBCode je vypnutý
Smajlíci jsou vypnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: wifi Router, DSL modem, VoIP adaptér a VOIP DECT základna za 1000 Kč

Re: wifi Router, DSL modem, VoIP adaptér a VOIP DECT základna za 1000 Kč

od Martin63 » pát 22. zář 2023 22:41:53

Pitomec píše: pon 14. srp 2023 8:47:27 Do režimu bridge se dávají modemy s routerem, aby neroutovaly, ale fungovaly jenom jako modemy. Ale dávat 1043 do bridge, když je to jenom router, snad nemá žádný důvod (a jde to vůbec?), k tomu stačí použít obyčejný switch, případně pro WiFi doplněný Access Pointem.
Na TP-Linku TL-WR1043ND vypneš DHCP, nastavíš IP na stejný rozsah a jede to (jak píše xtonda). Do WANu se nic zapojovat nemusí. 2.4 GHz Wi-Fi dříve fungovala ve 40 MHz cca 120 Mb/s, ale pak přišlo rušení z okolních bytů a šlo do do kopru. Ten router mi zbyl, tak jsem ho předělal do režimu AP, byť tedy režim AP oficiálně nepodporuje, ale dá se to takhle jen s využitím LANu "očůrat". Dokud neměl každej byt okolo mě Wi-Finu, tak jsem neměl žádných námitek. V bytovce už to prostě chce 5 GHz...

Je mi jasné, že TP-Link TD-W9960v režim AP normálně umí. Otázkou je, zda se v režimu AP umí připojit i k SIP serveru. Trochu o tom pochybuji...

Re: wifi Router, DSL modem, VoIP adaptér a VOIP DECT základna za 1000 Kč

od xsouku04 » úte 15. srp 2023 11:50:30

VoIP adaptér + DECT základna + wifi opakovač + switch za 1000 Kč není úplně špatné. Tedy pokud to takto lze nastavit.

Re: wifi Router, DSL modem, VoIP adaptér a VOIP DECT základna za 1000 Kč

od Pitomec » pon 14. srp 2023 16:59:23

Použít se dá, ale zrovna WiFi u TP-Linků není nic extra, co by stálo za to. Jedině, když někomu ten router skutečně zbyde a nemá pro něho jiné využití, pak snad ano. Jinak ale zdaleka ne u každého routeru to takto funguje, měl jsem kdysi nějaké TP-Linky, které po připojení do LAN místo WAN sice fungovaly jako switch, ale WiFi aktivní nebyla, k tomu bylo potřeba zapojit kabel do WAN. Ovšem je to už dost let zpátky, novější modely s tím problém nemají.

Re: wifi Router, DSL modem, VoIP adaptér a VOIP DECT základna za 1000 Kč

od xtonda » pon 14. srp 2023 15:28:56

Třeba když chci další wifi AP, pro zvýšení kapacity nebo porytí dalšího patra, zahrady, tak nepotřebuji funkci routeru a sortiment samostatných AP je horší nebo už mám starší router, který už jako router nevyhovuje, ale jako AP pro vykrytí ložnice, terasy, dílny, WC bude ještě stačit. Každý router se dá použít jako AP prostě tím, že nezapojím WAN port a vypnu DHCP.

Re: wifi Router, DSL modem, VoIP adaptér a VOIP DECT základna za 1000 Kč

od Pitomec » pon 14. srp 2023 8:47:27

Do režimu bridge se dávají modemy s routerem, aby neroutovaly, ale fungovaly jenom jako modemy. Ale dávat 1043 do bridge, když je to jenom router, snad nemá žádný důvod (a jde to vůbec?), k tomu stačí použít obyčejný switch, případně pro WiFi doplněný Access Pointem.

Re: wifi Router, DSL modem, VoIP adaptér a VOIP DECT základna za 1000 Kč

od Martin63 » ned 13. srp 2023 23:17:23

Chápu, jenže VOIP telefon nemám umístěn v místnosti, kde je umístěn hlavní router do internetu. :) A i kdyby to tak bylo, tak stejně by mi ten TP-Link TD-W9960v pro to co chci nestačil.

1. místnost :arrow: přípojka k internetu od ISP + NAS + Turris Omnia router s virtuálními stroji a jinými funkcionalitami nejen např. pro Kodi ve 2. místnosti.

2. místnost (sem jsem zamýšlel umístit TP-Link TD-W9960v) :arrow: aktuálně TP-Link TL-WR1043ND v bridge, který by se již slušelo nahradit něčím jiným (kvůli rušení v 2.4 GHz) + Grandstream HT801 VOIP brána + mnoho dalších serepetiček (SAT Enigma2, kamera...) využívající NASku a Turris Omnia z 1. místnosti. Ve 2. místnosti tedy opravdu nemůžu potřebovat, aby mi tam cokoliv NATovalo, rozdávalo adresy z DHCP apod... potřebuji pouze čistý bridge, který nebude do ničeho kecat a pustí všechno z i do interní sítě (alias z i do 1. místnosti) na stejném IP rozsahu. :-) Ale jo, tohle má řešení a nějak bych to protlačil i za druhý NAT v domácnosti. Jenže pak by nastal problém s veřejnou IP adresou, kde některá zařízení ze 2. místnosti potřebují mít neustálý přístup "ven". I to by asi šlo protlačit s pomocí port forwardingu, ale zdá se mi to zbytečně natolik komplikované, že raději nahradím jen TP-Link TL-WR1043ND za něco štrapácnějšího a nechám si Grandstream HT801. Myšlenka byla pouze ta, že bych ve 2. místnosti sjednotil dvě zařízení do jednoho. :)

Re: wifi Router, DSL modem, VoIP adaptér a VOIP DECT základna za 1000 Kč

od xsouku04 » stř 31. kvě 2023 18:59:53

Ale NATování provozu se není třeba bát. Režim bridge má smysl podle mne halvně třeba u zabagovaných modemů od kabelovky (možná i některých špatných DSL modemů), kdy je prostě lepší, aby to dělal vlastní router, který lze lépe nastavit a nemá případně zásadní bugy. A pokud dají veřejnou ip adresu, může na vlastním routeru běžet ledacos, např. wireguard.

Re: wifi Router, DSL modem, VoIP adaptér a VOIP DECT základna za 1000 Kč

od Pitomec » úte 30. kvě 2023 18:34:31

Tento typ lze provozovat pouze jako DSL modem s routerem (případně jako WiFi router, pokud není potřeba DSL modem), ale čistě jako DSL modem nikoliv. A tuším i kdyby to šlo, tak stejně ISP nedá víc než jednu IP adresu, takže by to prakticky ani nefungovalo.

Re: wifi Router, DSL modem, VoIP adaptér a VOIP DECT základna za 1000 Kč

od Martin63 » úte 30. kvě 2023 15:59:21

Zdravím v diskuzi,
k vám, kteří tento model máte - umí ten TP-Link TD-W9960v používat SIP i v režimu bridge/AP? Hodil by se mi tam, kde se mi nehodí, aby jakkoli NAToval provoz. Tj. sloužil by jen jako VOIP brána s možností switche a vysílání na 2.4 GHz Wi-Fi.

Jak znám TP-Link, tak o tom dost pochybuji, ale za zeptání nic nedám... :)

Re: wifi Router, DSL modem, VoIP adaptér a VOIP DECT základna za 1000 Kč

od xsouku04 » pon 06. úno 2023 12:43:51

Ono nejen že 1Gbit a 5GHZ modemy a routery stojí více, ale také mají větší spotřebu i v klidu, třeba o 5 někdy i 10W. Pomalejší 2,4GHz wifi také lépe prochází překážkami jako jsou zdi. Takže kupovat si něco lepšího nemá význam ani např. pro mne, protože kopíruji z počítače na počítač jen naprosto výjimečně a i pak si s 100Mbit naprosto vystačím, a abych něco velkého stahoval z internetu, také není moc časté. Spíše potřebuji rychlou odezvu a žádné ztracené pakety a to jsou bohužel velmi důležité ale podceňované parametry, kde na tom levnější zařízení nejsou obvykle hůře.
Problém by mohlo být při dívání se na dva filmy ve 4K kvalitě zároveň. Bohužel ale ve 4K kvalitě toho moc není.

Nicméně to, že existují dražší modely s větší rychlostí, je rozhodně dobře. Většina lidí si bohatě vystačí s tím základním.

Nahoru