Vypnutí 2G síti v ČR

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
Odpovědět
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Vypnutí 2G síti v ČR

Příspěvek od xsouku04 »

Stále se o tom moc nemluví, ale podle plánu by síť Vodafone a T-mobile měla 2G vypnout koncem roku 2025.
Zdroj např. zde https://onomondo.com/blog/2g-3g-sunset/#europe nebo zde . Je možné, že to ještě posunou, ale každopádně to již nebude trvat moc dlouho. O2 nejspíše bude vypínat v roce 2028. Co to znamená?
  • Přestanou fungovat staré tlačítkové telefony vhodné pro důchodce nebo kohokoli kdo má telefon jen na telefonování a SMS.
  • Hrozí, že přestanou fungovat i některé starší nebo méně obvyklé telefony, co sice mají podporu LTE, ale neumí VoLTE. Hrozí, že s nimi sice půjde datovat, ale nepůjde volat a smskovat přes mobilní operátory.
  • Přestanou fungovat v podstatě všechny v současnosti používané GSM brány.
  • Přestanou fungovat různé alarmy, čidla, fotopasti, gsm tracery, otevírače bran, které zatím v naprosté většině používají 2g síť.
Doporučuji proto žádná další taková zařízení již nekupovat a pomalu dělat plány jak nahradit ty stávající. V rámci budovy může být dobrým řešením wifi hotspot a wifi zařízení. Pokud se něco používá v terénu, nebo má fungovat nezávisle, nezbude než si připlatit za verzi s LTE. GSM brány (např. i ve výtahu), nebo někde i telefony pro důchodce bude možná nahradit pomocí VoIP.

Jsem zvědav, kdy mobilní operátoři tuhle novinku oznámí veřejně s pevným datem. Rozumné by bylo alespoň rok předem, aby měli všichni dost času na obměnu. Jde o to, že uvolněné frekvence mohou použít pro posílení LTE a 5G.

V Evropě mají vypnutý 2G sítě již ve Švýcarsku, a velká část evropských operátorů má též v plánu síť vypnout koncem příštího roku, takže roamovat s 2g zařízením už v moha zemích zjevně nepůjde. Ve Švýcarsku opravdu běžný hloupý telefon nefunguje, nikam se nepřipojí. Řešil jsem už jednu stížnost, proč tam "nefunguje" roaming.
tomik

Re: Vypnutí 2G síti v ČR

Příspěvek od tomik »

To by museli ale nejdříve dokrýt hluchá místa. Ne všude je LTE signál. Natož tak, aby byl dost silný, aby plně nahradil silnější 2G. Uvidíme. Prý uvolněný 2G nahradí LTE.
Kristovec

Příspěvek od Kristovec »

No to je ale věc! Co mých asi 10 2G telefonů, proplatí mi je někdo?
Harry

Příspěvek od Harry »

tomik píše: sob 21. pro 2024 1:21:05 To by museli ale nejdříve dokrýt hluchá místa. Ne všude je LTE signál. Natož tak, aby byl dost silný, aby plně nahradil silnější 2G. Uvidíme. Prý uvolněný 2G nahradí LTE.
To je zajímavé, tam kde lze volat špatně to možná už nepůjde vůbec :-)
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Kristovec píše: sob 21. pro 2024 14:50:49 No to je ale věc! Co mých asi 10 2G telefonů, proplatí mi je někdo?
To je asi jako chtít, aby někdo proplatil set-top-boxy na DVB-T, když se ukončilo televizní vysílání v této normě a přešlo na DVB-T2 :-)
helmut.niederman

Příspěvek od helmut.niederman »

Je to jasné, lidem budou nutit používat smartphouny aby lidi byli pod větší kontrolou, protože s 2G telefonem není tak velká kontrola, velký EuroBratr tolik nešmíruje jako v případě smartphounů. Znám nejen v práci hodně lidí, co smartphouny nepoužívají, a to nejsou senioři, mají 41 let a prostě nechtějí moderní smart. Jim vystačí běžný tlačítkový telefon a na internet jim doma slouží PC s ADSL, kabelovým nebo jiným typem připojení např. optikou. Není to nic jinýho než buzerace Bruselu. A pochopitelně, když lidi nebudou používat 2G telefony o to líp z těch lidí vymámí poplatky pro Českou Televizi a Rozhlas protože už jen samotné vlastnění smartphounu člověka nutí platit nesmyslné koncesionářské poplatky. A Bureš tohle rozhodně nezruší, měl na to času dost 8 let kdy vládnul. Takže zase jen větší diktát. Jako mne osobně já mám sice 2G Telefon ale používám ho vesměs jako budík a taky používám smartphoun, ale lituji ty lidi, co křečovitě odmítají smartphoun a drží se tlačítkových telefonů. Jenže k tomu ještě aby si přeci jen koupili Smartphoun, tak smartphouny se mají ještě nehorázně zdražit, protože OSA chce aby lidi kteří kupují telefony platili výpalné , takže další zdanění. HOlt nám postupně osekávají svobody, co jsme nabyli v 90.letech. Teď se jen ptát, co nám nezakážou, nezruší ? Vše co fungovalo a s čím lidi byli spokojení to jim vzali a pak se diví, že je tady blbá nálada jak říkal Havel a lidi nostalgicky vzpomínají na Devadesátky.
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Vypnutí 2G souvisí hlavně s tím, že frekvence jsou omezené a je potřeba je využívat co nejefektivněji, přičemž pokud má 82% lidí smartphone a jenom 18% nějaký telefon tlačítkový (což je údaj ČSÚ z konce roku 2023), tak se logicky musí vše přizpůsobit většině. Nicméně tlačítkové telefony 4G/LTE s VoLTE existují a cena není nijak závratná, např. Nokia 215 4G je v ceně od 1100 Kč (lze koupit v prodejně O2 za 1400 Kč s tím, že pokud se donese nějaký starý - i nefunkční - mobil, tak je sleva 500 Kč, platí do konce tohoto roku). Horší je to bohužel u různých GSM alarmů, spínacích zásuvek, GSM trackerů a dalších zařízení, kde buď varianty se 4G nejsou zatím vůbec, anebo je cena nehorázně vysoká, případně je dostupnost akorát někde na Ali, což je zrovna třeba u spínacích zásuvek 230V celkem riziko pořizovat.
Nevim

Příspěvek od Nevim »

Jedna vec jsou telefony a druha, pro me zasadnejsi, jsou data. Aktualni cenik mi rika, ze pro me by prestalo davat smysl byt na Odoriku. A nebo se vratime zpet do scenare: nejsem doma (wifi), tak - zanechte vzkaz (jako kdysi s pevnou linkou). Treba to prispeje k nasi mentalni stabilite.
trampus

Příspěvek od trampus »

xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Nevim píše: ned 22. pro 2024 7:41:46 Jedna vec jsou telefony a druha, pro me zasadnejsi, jsou data. Aktualni cenik mi rika, ze pro me by prestalo davat smysl byt na Odoriku. A nebo se vratime zpet do scenare: nejsem doma (wifi), tak - zanechte vzkaz (jako kdysi s pevnou linkou). Treba to prispeje k nasi mentalni stabilite.
No jestli myslíte, že odorik má drahá data, tak to je pravda. Lze mít ale durhou jinou SIM je na data. Třeba od O2 za 999 Kč na rok 50 GB. Ale jinak příspěvek moc nechápu, protože volat s mobilním číslem půjde i nadále, jen ne přes 2G síte ale VoLTE. Já pořád doufám, že půjde to VoLTE/VoWifi nějak hacknout a tak se vyvléci z umělých omezení, které na nás mobilní operátoři kladou. Jako např. nemožnost si hovor zdarma směrovat na VoIP, nebo nahrávat i příchozí hovory u nás na ústředně.
Odpovědět