Začně Odorik KONEČNÉ nabízet tarify?

Potíže a možnosti při volání ze sim karet Odorik.cz
jiri.filip

Začně Odorik KONEČNÉ nabízet tarify?

Příspěvek od jiri.filip »

Dobrý den,

jsem jako zákazník u Odoriku již roky a pomocí jeho služeb realizují krátké hovory. Čistě pro tyto své potřeby jsem s Odorikem spokojen.
Dlouhé hovory řeším prostřednictvím SIM Volnosť od slovenského O2 a data pomocí dobíječek u Kaktus na jejich 10 GB Boží balíček.

Nyní jsem potřeboval řešit paušál pro tátu (80+ let), používajícího Blackberry Passport Black, kterého se nechce za žádnou cenu vzdát. Tzn. je tím omezen pouze na 1 mobilní číslo.
T-Mobile, u kterého je již pár let, udělal svou obvyklou prasárnu, kdy přes garanci ceny až do roku 2026 stávající balíček zrušil a nahradil do jiným, kde zvýšil objem dat, aby se neřeklo. Cena tak vzrostla z cca 299 Kč na nějakých 415 Kč.

Táta potřebuje hlavně volání, SMS píše minimálně a pak nějaká data na e-mail a surfování na internetu.

Řešil jsem, kam číslo převést. Již jsem byl rozhodnutý pro tarif u Vodafone, nabízený pouze na jejich webové stránce, když jsem dostal v jednom fóru tip na GoMobil a jejich tarif RINGO NEO s neomezeným voláním, 100 SMS a 3 GB dat měsíčně. Aktuálně je ve slevě z původních 490 Kč na 299 Kč. GoMobil je virtuál v síti T-Mobil.

Byl bych převedl tátovo číslo také k Odoriku, pokud by měl nějakou podobnou nabídku jako GoMobil, abych Odorik podpořil. Nic takového jsem nenašel. Zdá se mi, že Odorik ohledně produktové nabídky bohužel již delší dobu stojí na místě (tzn. VoIP volání + předplacené služby) a poněkud zakrněl.

Pane Soukupe, připadá mi škoda, aby Odorik nechával tento segment trhu nepokrytý. Myslím, že nabídka GoMobil je zajímavá nejen pro seniory jako je můj táta.
Dočkají se Vaši zákazníci v tomto roce podobné nabídky Odoriku, když jiný virtuální mobilní operátor, fungující také v síti T-Mobile jako Odorik, již takovou nabídku má?
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Začně Odorik KONEČNÉ nabízet tarify?

Příspěvek od xsouku04 »

T-mobile nastavil podmínky pro získání nových zajímavých nabídek tak, aby Odorik na ně nedosáhl, tím že je moc malý.

Řešením by mohlo být jen to, u lidí, kteří více volají nebo datují, odportovat jejich účty pod jiného většího virtuála, kterého by mohl Odorik přeprodávat. Znamenalo by to výměnu SIM.
V podstatě vše by bylo stejné jako doposud, jen by se nejspíše číslo muselo portovat a nezobrazovalo by se na SIM Odorik.cz ale jen cz, nebo něco jiného. Také by hovory nešly přes ústřednu Odorik a objevovaly by se ve výpise z cca hodinovým zpožděním. A nebyly by zvýhodněny hovory do staré odorik mobilní sítě. Ale ceny by pak mohly být mnohem přívětivější pro více volající a datující, podobné třeba tomu co má GoMobil. Byl by o to zájem?
jiri.filip

Dobrý den,

děkuji za rychlou odpověď.

Tzn. že GoMobil je větší než Odorik? :shock:

Za mě je Vámi zmíněná varianta řešení kostrbatá. Nemám a neměl jsem problém s nejrůznějšími nastaveními účtu u Odoriku, mobilních telefonů atd., ale tohle mi připadá jako škrábat se levou rukou za pravým uchem.

A hlavně - jaký by pak měl člověk důvod koupit tarif jiného MVNO od Odoriku než čisté fandovství a touha podpočit Odorik? Navíc by odpadlo zvýhodnění na hovory do staré mobilní sítě.

Mrzí mě, že Odorik tím "sítem" u T-Mobile neprošel. :cry: Obávám se, že Vaší firmě může začít ujíždět vlak v porovnání s jinými MVNO.
Je pravda, že nabízíte spoustu funkcionalit v nastavení, což je perfektní, ale většina trhu chce prostě volat bez nutnosti cokoliv moc detailně nastavovat. Nadšenců, resp. přímo geeků bohužel tolik není.

Zkoušel jste si někdy dělat nějaký průzkum mezi potenciálním zákazníky Odoriku, resp. jeho bývalými zákazníky, proč odešli?
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Část odcházejících zákazníků dostane ještě výhodnější neveřejnou nabídku než jakou umí Gomobil, případně neomezené volání od zaměstnavatele a podobně. U nich by to nepomohlo. U části asi ano.
Je to kostrbaté, ale zas tak hrozné by to být nemuselo. A hlavně někomu, kdo má téměř neomezené volání např. nemusí řešit do jaké sítě volá. Zvýhodnění volání v síti bychom mohli nechat ale menší.

Odorik dělá hlavně volání přes internet, kde je situace lepší. Tam nákupní ceny klesají kvůli regulaci EU. Navíc konkurence je dost drahá a často technicky i dost nešikovná. Služby, co jsou u nás zdarma, tam jsou za příplatek a ještě mohou zlobit. 802.cz skončilo a ostatní cenově většinou zamrzli.
Dělat část hovorů přes internet je určitě způsob, jak u delších hovorů ušetřit.

Proč by někdo mohl brát mobilní služby od nás může být třeba to, že by měl jen jednoho dodavatele pod jedním účtem. Nyní jsou naše mobilní služby zajímavé jen opravdu pro málo volající a datující. U VoIP to ale neplatí, tam jsme zajímaví pro všechny, co to využijí.
pe.havel

Příspěvek od pe.havel »

Z mé zkušenosti: K Odoriku naopak přichází především lidé, které se snaží z mainstreamu vymanit. Občas hledají "geekovské" funkce, moc toho neprovolají (aneb po telefonu každý večer s někým hodiny nedrbou :D ) a když už chtějí více volat, mají SIP linku s CLIP mobilního čísla s levnější cenou volání. Platí přesně za volání, žádné vynucené paušály. Pár lidí už přešlo na Android ACR Phone, který integruje do jednoho volání jak GSM, tak SIP. (Samozřejmě chápu, že tohle není pro netechnikcé lidi nebo ty, co kolem sebe mají technickou podporu.)
P.S. U GoMobilu jsem byl dříve (včetně celé rodiny a některých organizací), vyzkoušel jsem za ty roky už několik virtuálů. Ale nakonec já a většina spravovaných účtů skončila u Odoriku (jak SIM, tak i VoIP). Konečně marketingový klid, žádné akce, nic, prostě jasný ceník, přesně vím, kdy se mi to (ne)vyplatí atd.

Co ještě cenově trochu chybí, tak tarif na VoIP (už se řešilo jinde, chápu, že je to složité technicky zprovoznit) – myslím, že by pak mohlo být hodně zájemců na přechod k VoIP Odoriku z řad O2 pevné, kteří hodně provolají. Sice je už nyní možné individuálně požádat o snížení ceny v případě většího provolání, ale na to se blbě "láká", když to není černé na bílém v ceníku.
jiri.filip

xsoukup04: Ale ty neveřejné nabídky již nejsou zase o tolik výhodnější. Porovnatelná neveřejná nabídka u T-Mobile byla 272 Kč. To již není velký rozdíl proti 299 Kč. Navíc to znamená, že člověk musí vědět, jak nízko může operátora zkoušet reálně tlačit (tzn. musí znát aspoň rámcově neveřejné nabídky) a pak být ochoten, resp. schopen vyjednávat s operátorem jak na perském trhu.

pe.havel:
1) Mě na tom tarifu GoMobilu hlavně zaujalo to, že za rozumné peníze je k dispozici neomezené volání do všech sítí. Vím tedy, že pokud táta bude platit včas faktury, nikdy se nedostane do situace, že by v případě potřeby nemohl volat, protože by neměl kredit. Navíc vzhledem k fungování GoMobil v rámci sítě T-Mobil lze očekávat podstatně menší problémy s případnou nedostupností signálu ve srovnání s Vodafone.
2) Tu SIP linku jste myslel na pevné lince pro volání z domova? Nebo z mobilního telefonu? U Odoriku jsem začínal s VoIP voláním, ale nebylo to spolehlivé. A to ani když jsem měl ještě NOKIA E-51 a E-52.
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Pokud člověk potřebuje neomezené volání a SMS + data, tak v pohodě může zůstat u hlavního operátora, kde si vyjedná podpultový tarif, případně oficiálně využije třeba nabídku O2 + Air Bank se slevou 300 Kč, k tomu nemusí využívat virtuála. Ten naopak pokrývá takový segment trhu, který je pro 3 hlavní operátory nezajímavý a může nabídnou něco, co hlavní operátoři běžně nemají vůbec (např. kombinaci s VoIP).
pe.havel

Příspěvek od pe.havel »

jiri.filip píše: stř 08. led 2025 13:19:33 2) Tu SIP linku jste myslel na pevné lince pro volání z domova? Nebo z mobilního telefonu? U Odoriku jsem začínal s VoIP voláním, ale nebylo to spolehlivé. A to ani když jsem měl ještě NOKIA E-51 a E-52.
Někdo má jen fyzický pevný (bezdrátový) telefon, někdo používá jen SIP klienta v mobilu, někdo obojí (já). Na fyzických zařízení není problém nikdy – samozřejmě, když je spolehlivý internet (to hlídám všude, kam doporučuji). SIP aplikace na Android jsou problém, ale s odchozími hovory je to dobré. Problém je příjem hovorů, protože Android aplikace zabíjí, i když je vše nastaveno a vynuceno tak, aby se to nedělo. Je to boj s větrnými mlýny. Bohužel, Push notifikace pro probouzení mobilu je také velmi nespolehlivé (i na ACR Phone ve spolupráci s Odorik) - nedá se to používat. Já řeším tím, že mám v Odoriku nastaveno jako záložní číslo SIM číslo, takže když zrovna nefunguje SIP aplikace, přepne to do 5 s na GSM (nově tedy VoLTE).
jiri.filip

Pitomec: S O2 jsem se rozloučil poté, co zkoušeli tátovi zdražit mobilní tarif. Nedělám si iluze, že je některý ze 3 hlavních operátorů výrazně lepší. Nicméně O2 jsou šmejdi non plus ultra. Vím, že se říká "Nikdy neříkej nikdy", nicméně po zkušenostech s nimi a rušením tarifu, jsem si téměř jistý, že O2 má u mne doživotní ban.

T-Mobile teď potřebuje dostat za vyučenou ve stejné situaci. Proto bude číslo v příštím týdnu portováno od nich pryč.
Sice nepřijdou o celé výnosy ze smlouvy, když bude číslo převedeno k MVNO aktivnímu v jejich síti, ale aspoň přijdou o část tržeb a finančně podpoříme GoMobil.
jiri.filip

pe.havel píše: stř 08. led 2025 13:31:37 Někdo má jen fyzický pevný (bezdrátový) telefon, někdo používá jen SIP klienta v mobilu, někdo obojí (já). Na fyzických zařízení není problém nikdy – samozřejmě, když je spolehlivý internet (to hlídám všude, kam doporučuji). SIP aplikace na Android jsou problém, ale s odchozími hovory je to dobré. Problém je příjem hovorů, protože Android aplikace zabíjí, i když je vše nastaveno a vynuceno tak, aby se to nedělo. Je to boj s větrnými mlýny. Bohužel, Push notifikace pro probouzení mobilu je také velmi nespolehlivé (i na ACR Phone ve spolupráci s Odorik) - nedá se to používat. Já řeším tím, že mám v Odoriku nastaveno jako záložní číslo SIM číslo, takže když zrovna nefunguje SIP aplikace, přepne to do 5 s na GSM (nově tedy VoLTE).
Já měl bohužel problém s nespolehlivostí odchozích hovorů, a to i v době, kdy jsem ještě měl Nokie s jejich OS.
Proto to mám už nějaký pátek tak, že na delší hovory používám slovenské O2 s prepaid kartou Volnosť. Měsíčně se sice platí € 5,-, aby nebuzerovali kvůli nadměrnému používání v zahraničí, ale jinak pak již platím jen € 0,15 za maximálně hodinový hovor a hovory do zahraničí v rámci EU jsou za stejnou částku. A neřeším kvalitu internetového připojení.
Odpovědět