Ukrajina se připojí k evropskému roamingovému prostoru

Místo pro služby, které lze dobře kombinovat se službami Odorik.cz .
Odpovědět
GeBu

Re: Ukrajina se připojí k evropskému roamingovému prostoru

Příspěvek od GeBu »

Tento zákon "Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо імплементації норм законодавства Європейського Союзу з питань електронних комунікацій": https://itd.rada.gov.ua/billinfo/Bills/Card/45101 už obsahuje konkrétní kroky.
Kristovec

Příspěvek od Kristovec »

Neoficiálně tu už je, alle - nemáte celý domácí tarif, lifecell je nejlepší na data,ale tarifní minuty ani SMS nepouští. Kyivstar naopak - stovky tarifních minut,ovšem pouze v zemi pobytu a z ní domů,i SMS. A Vodafone je někde uprostřed.
S tarifem Platinum mám v UE 30 GB za 220 UAH - asi 116 CZK. Zatím bez doplatku po 4 měsících. Ale uvidíme,co a jak dál.
Kristovec

Příspěvek od Kristovec »

A ještě, naše O2 ji už do Euroceníku zařadilo, roam na UA úplně stejně jakov SK , D a jinde.

Zmíním ještě službu OPa intertelecom.ua ITPhone , je to SIP appka kde si koupíte číslo, nikoli celou SIM, a v hovorech jste pořád doma. Mají toto i naši OPové ?
GeBu

Příspěvek od GeBu »

Ano, sám mám několik SIM lifecell - kvůli cestám na Ukrajinu. Data jsem používal i v ČR, ale změnili mi tarif :(. Ale je to hodně neoficiální, protože je to vždy jen do určité doby a pak se neví.
Mne to zajímá obráceně - použití české SIM tam.
Kristovec píše: stř 04. čer 2025 17:40:46 Neoficiálně tu už je, alle - nemáte celý domácí tarif, lifecell je nejlepší na data,ale tarifní minuty ani SMS nepouští. Kyivstar naopak - stovky tarifních minut,ovšem pouze v zemi pobytu a z ní domů,i SMS. A Vodafone je někde uprostřed.
S tarifem Platinum mám v UE 30 GB za 220 UAH - asi 116 CZK. Zatím bez doplatku po 4 měsících. Ale uvidíme,co a jak dál.
GeBu

Příspěvek od GeBu »

Kristovec píše: stř 04. čer 2025 17:43:53 A ještě, naše O2 ji už do Euroceníku zařadilo, roam na UA úplně stejně jakov SK , D a jinde.
Tak to je hodně dobrá zpráva - doufám, že se přidají další.
Kristovec píše: stř 04. čer 2025 17:43:53 Zmíním ještě službu OPa intertelecom.ua ITPhone , je to SIP appka kde si koupíte číslo, nikoli celou SIM, a v hovorech jste pořád doma. Mají toto i naši OPové ?
Ano znám. Měl jsem kdysi SIP, ale po určité době zařízli volání ze zahraničních IP adres resp. zvedli jeho cenu: viewtopic.php?p=30542#p30542
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Problém ale je/bude, že si to Ukrajinci nejspíš udělali tak, aby mohli i nadále držet neskutečně vysoké ceny hovorů na Ukrajinu ze zahraničí.

Tam si totiž hrozně mastí kapsu.

Regulace v EU je totiž normálně taková, že se regulují velkoobchodní ceny, a proto může být levný nejen roaming, ale i přímé volání do zahraničí.
U Ukrajiny se obávám, že to bude vymyšleným způsobem tak, aby přístup k nižším cenám dostali jen vybraní evropští partneři. Vlastně ani netuším jak přesně to má být, protože se kolem toho mlží. Ukrajinští operátoři jako by měli přístup k nižším cenám mimo regulaci.

Všimněte si, že pokud někdo volá z Ukrajiny, tak je často vidět nesmyslné číslo pevné linky někde z Evropy. Ne to skutečné ukrajinské číslo volajícího. To je tak proto, že ukrajinští operátoři nakupují od šmelinářů, co falšují čísla, aby trošku ušetřili. Možná se to s tím roamingem spraví, ale pořád k nižším cenám budou mít přistup jen vybraní operátoři.
Kristovec

Příspěvek od Kristovec »

xsouku04 píše: stř 04. čer 2025 22:23:48 Problém ale je/bude, že si to Ukrajinci nejspíš udělali tak, aby mohli i nadále držet neskutečně vysoké ceny hovorů na Ukrajinu ze zahraničí.

Tam si totiž hrozně mastí kapsu.

Regulace v EU je totiž normálně taková, že se regulují velkoobchodní ceny a proto může být levný nejen roaming, ale i přímé volání do zahraničí.
U Ukrajiny se obávám, že to bude vymyšlen způsobem tak, aby přístup k nižším cenám dostali jen vybraní evropští partneři. Vlastně ani netuším jak přesně to má být, protože se kolem toho mlží. Ukrajinští operátoři jako by měli přístup k nižším cenám mimo regulaci.

Všimněte si, že pokud někdo volá z Ukrajiny, tak je často vidět nesmyslné číslo pevné linky někde z Evropy. Ne to skutečné ukrajinské číslo volajícího. To je tak proto, že Ukrajinští operátoři nakupují od šmelinářů co falšují čísla, aby trošku ušetřili. Možná se to s tím roamingem spraví, ale pořád k nižším cenám budou mít jen vybraní operátoři.
Kromě naší O2 má lrvné hovory na Ukrajinu i T-Mobile.pl .
Buď minutově 0,19 PLN/min = 1 CZK , nebo balíček 25PLN/bezlimit minut,tedy adi 140 CZK.
Ale i ostatní EUOPové mají odchozí mzn nebo roaming v UA levnější, T-M.CZ i Vodafone 2 CZK/min. , Opencall - 1 CZK/min byť 60 + 60

Já myslím, že tohle je vyloženě politická záležitost.
Jak píšu výše, O2.CZ už zařadila UA do Euroroamu a platí tam stejné podmínky jako např. na SK, D a jinde.
GeBu

Příspěvek od GeBu »

Potvrzeno člověkem, který právě jede na Ukrajinu - přišla tato SMS: Vitejte na Ukrajine! Do CR a v ramci zony EU volate, posilate SMS neomezene, datujete dle podminek sveho tarifu. Prichozi hovory jsou bezplatne. Cerpani dat v zone EU nad limit stanoveny regulaci EU je zpoplatnen priplatkem 0,0394 Kc/MB. Cerpani dat si muzete zkontrolovat v MojeO2. Cisla s pridanou hodnotou jsou uctovana zvlastni sazbou, vice na o2.cz/roamvasr . Podrobnejsi informace o cenach na +420720720720. Vase O2
Odpovědět