Xiaomi 13T problém s IPv6
Xiaomi 13T problém s IPv6
Mám WiFi modem/router TP-Link TD-W9960 a ISP Vodafone. Potřeboval jsem IPv6 protokol a tak jsem si nakonfiguroval v routeru dual stack. Vše OK. W10, nějaké IoT a dva jakési postarší mobily se s IPv6 dostanou prokazatelně do vnějšího světa Internetu. Ale můj Xiaomi 13T / SIM Odorik to zatvrzele odmítá stejně jako manželčin Redmi. V mobilu vidím správnou IPv6 a v lokální síti mobil IPv6 normálně používá, ale ven se prostě nedostane. Na routeru mám aktivní SLAAC, RADVD, RDNSS bez DHCPv6. Nemůže se jednat o nějaký provisioning ze strany operátora mobilního připojení?
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Xiaomi 13T problém s IPv6
Netuším. Internet pro nás dělá T-mobile. Je možné, že to ipv6 vůbec neumí i když jeho vlastní SIM ano.
Kód: Vybrat vše
Pro koho je IPv6 dostupné?
Svět IPv6 je zatím dostupný pouze zákazníkům pevného internetu na technologii xDSL a Cable internet. Na zpřístupnění IPv6 pro mobilní síť a další nabízené technologie stále pracujeme.
Pokud je telefon připojený přes WiFi k routeru, tak by měl IPv6 získat od ISP Vodafone. Pokud ale telefon funguje na mobilních datech v síti Odorik (tedy T-Mobile), pak moje odpověď o příspěvek výše.jankop píše: ↑stř 22. led 2025 11:48:37 Mám WiFi modem/router TP-Link TD-W9960 a ISP Vodafone. Potřeboval jsem IPv6 protokol a tak jsem si nakonfiguroval v routeru dual stack. Vše OK. W10, nějaké IoT a dva jakési postarší mobily se s IPv6 dostanou prokazatelně do vnějšího světa Internetu. Ale můj Xiaomi 13T / SIM Odorik to zatvrzele odmítá stejně jako manželčin Redmi. V mobilu vidím správnou IPv6 a v lokální síti mobil IPv6 normálně používá, ale ven se prostě nedostane. Na routeru mám aktivní SLAAC, RADVD, RDNSS bez DHCPv6. Nemůže se jednat o nějaký provisioning ze strany operátora mobilního připojení?
On mobil tu IPv6 od Vodafone prokazatelně získá, ale nepoužije ji pro přístup na internet. Jinak T-mobile běžně poskytuje na xDSL IPv6 rozsah.
Že mobil preferuje IPv4 a ne IPv6, to není nic divného. I PC nebo NB to mají obvykle stejně. Preference IPv6 dává smysl akorát u webů, které jsou IPv6-only (ale těch je jak šafránu). Každopádně tady se do sebe míchají dvě věci, a sice připojení k netu přes Vodafone, s připojením mobilu přes WiFi k routeru vs. mobilní připojení přes síť T-Mobile (Odorik).
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Pokud se potřebujete dostat nějaké lokální sítě a nemáte veřejnou ip adresu, lze použít dobře např.p2p vpn Zerotier.
Jinak to jak pomalu se zavádí IPv6 je krásná ukázka hlouposti a neschopnosti politiků a úředníků.
Stačí do zákona dát, že poskytovatel internetu, který IPV6 neumí, musí do všech svých propagačních materiálů, reklam a ceníků napsat potupnou větu o tom, že neposkytují úplný internet, protože není dostupná část internetu na IPv6. To by jste pak viděli tu rychlost s jakou by to hlavně ti velcí operátoři zaváděli, aby nemuseli sami sebe ponižovat v reklamách. Menších, pokud by se zaváděním měli technologický problém, by se tohle opatření nijak výrazněji nedotklo.
Všichni pořád mluví o IOT a podobně, ale když se pro to má přidat odstaveček do zákona, tak to se prostě neudělá. Výsledek, je, že skoro všechny služby jsou cloudové kdesi na druhém konci světa, což je rozhodně bezpečnostní riziko.
Jinak to jak pomalu se zavádí IPv6 je krásná ukázka hlouposti a neschopnosti politiků a úředníků.
Stačí do zákona dát, že poskytovatel internetu, který IPV6 neumí, musí do všech svých propagačních materiálů, reklam a ceníků napsat potupnou větu o tom, že neposkytují úplný internet, protože není dostupná část internetu na IPv6. To by jste pak viděli tu rychlost s jakou by to hlavně ti velcí operátoři zaváděli, aby nemuseli sami sebe ponižovat v reklamách. Menších, pokud by se zaváděním měli technologický problém, by se tohle opatření nijak výrazněji nedotklo.
Všichni pořád mluví o IOT a podobně, ale když se pro to má přidat odstaveček do zákona, tak to se prostě neudělá. Výsledek, je, že skoro všechny služby jsou cloudové kdesi na druhém konci světa, což je rozhodně bezpečnostní riziko.
IPv6 má právě řešit dostupnost pro IoT a podobně. A v podstatě je už funkční u všech operátorů i když to někdy trochu drhne. Slyšel jsem, že snad existuje nějaká vyhláška, podle které se nemůže do výběrového řízení pro státní organizace zapojit firma, která ve svých řešeních nemá IPv6. Ovšem používání nějakých p2p vpn Zerotier považuji v době IPv6 za hodně zcestné.
Já jen nechápu, že všechny moje hračky se protokolem IPv6 ven dostanou a jenom mobily se SIM Odorik ani ťuk. Nejde o to, že by mobil preferoval IPv4. Jde o to, že v lokální síti IPv6 použije a ven ji nepoužije nikdy a tím se pro něj zdroje výhradně IPv6 stanou nedostupné. Proto jsem vznesl dotaz tady. Ale předtím jsem den strávil experimenty a hledáním odpovědi.
Já jen nechápu, že všechny moje hračky se protokolem IPv6 ven dostanou a jenom mobily se SIM Odorik ani ťuk. Nejde o to, že by mobil preferoval IPv4. Jde o to, že v lokální síti IPv6 použije a ven ji nepoužije nikdy a tím se pro něj zdroje výhradně IPv6 stanou nedostupné. Proto jsem vznesl dotaz tady. Ale předtím jsem den strávil experimenty a hledáním odpovědi.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Mám telefon a v něm mám jednu SIM Odorik a druhou SIM O2 datamánie 50GB/rok] za 999 Kč (lze stále pořídit i 1000GB za 3500 Kč/rok). Když si vypnu wifi a jdu na https://test-ipv6.com, tak mi ipv6 funguje, i když mám druhou SIM Odorik, kde mám nyní data vypnutá, data jdou přes O2. Data přes Odorik SIM pouštím jen v roamingu. Přes wifi ipv6 zkoušet nemohu, leda že bych si udělal hotspot z dalšího telefonu s připojením přes mobilní O2. Jestli by to mohlo být klíčové, mohu vyzkoušet.jankop píše: ↑čtv 23. led 2025 11:22:11 IPv6 má právě řešit dostupnost pro IoT a podobně. A v podstatě je už funkční u všech operátorů i když to někdy trochu drhne. Slyšel jsem, že snad existuje nějaká vyhláška, podle které se nemůže do výběrového řízení pro státní organizace zapojit firma, která ve svých řešeních nemá IPv6. Ovšem používání nějakých p2p vpn Zerotier považuji v době IPv6 za hodně zcestné.
Také bych ipV6 rád používal, ale z osmi míst s pevným připojením k internetu, kde bychom ipv6 potřebovali, tak funguje jen v serverovně a v Rakousku na chatě, i když i tam myslím špatně. Nemá smysl se kvůli tomu čílit. Řeším to pomocí wireguard. Ten je na každém počítači a může být i na mobilu. A také může být jen na OpenWRT routeru. Já wireguard dávám na jednotlivé počítače i na routery. S arogancí velkých operátorů nejde žít ani bojovat, je třeba se střetům vyhnout.
Zerotier a podobné je také dobré spolehlivé řešení, které funguje všude a není závislé na dobrovůli a hlouposti nějakého molocha. Možné je nastavit jej také třeba v OpenWRT routeru nebo na jednotlivé počítače.