Asterisk a SIP URI v paralením zvonění Odorik

Je libo vlastní pobočkovou ústřednu ?
Odpovědět
Šplíchal

Asterisk a SIP URI v paralením zvonění Odorik

Příspěvek od Šplíchal »

Dobrý den,
kvůli nekvalitnímu WiFi připojení jsem pro některé naše domácí telefony zprovoznil na starším už jinak využívaném Raspberry Pi ústřednu Asterisk. Vše funguje jak má a můžu přes jednu registrovanou linku u Odoriku i provádět odchozí hovory a přijímat příchozí hovory.
Až na jednu zvláštnost :-) Chtěl jsem ještě využít některá zbylá nomadická čísla 910xxxxxx na paralelní volání linek domácího Asterisku přes SIP URI, kvůli jednoduchosti.
Zadal jsem proto do paralelního zvonení jednoho 910 čísla "sip:881@109.105.x.y:port" a chová se to takto: při volaní z mobilu na toto 910xxxxxx číslo se hovor po 32 sec. přeruší s hlaškou domácího Asterisku "Retransmission timeout" což všichni považují za problém s NATem ,ALE když se přes mobilní data připojím SW klientem CSipSimple a vytočím přímo "sip:881@109.105.x.y:port" což je moje veřejná IP, já jsem teď zaregistrovaný s VOIP telefonem u Odoriku, tak hovor běží bez problému? Kde je tedy problém, když z mobilu zavolám na číslo 910xxxxxx tak bych čekal, že hovor půjde dál z Odoriku stejně jako když se zaregistruji s CSipSimple v mobilu přes mobilní data?
ID přerušeného hovoru např.: 648646307

Předem děkuji za nápady :-)
--
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Asterisk a SIP URI v paralením zvonění Odorik

Příspěvek od xsouku04 »

Odpověď. Ack pošleme na adresu z hlavičky contact, která je neveřejná adresa Asterisku.

Korektnější by bylo hlavičky nečíst (standard SIP vymýšleli z mého pohledu hloupí nebo arogantní lidé, kteří zapomněli na to, že je nedostatek veřejných ip adres) poslat to na původní adresu. Mohu se na to zkusit zeptat kologu, jestli bychom to uměli opravit.

Pokud by ale asterisk věděl o tom jakou má veřejnou ip adresu a při komunikaci s ip adresami mimo lokální síť ji používal, k problému by také nedošlo.
Myslím že je na to nějaký parametr jako extip. Problém ale může být, že se vám veřejné adresa může změnit.
image.png
image.png (74.8 KiB) Zobrazeno 1336 x
Šplíchal

Příspěvek od Šplíchal »

Dobrý den,
děkuji za vysvětlení. Bohužel ten parametr s externí IP jsem už předtím také zkoušel, ale nepomohlo to :-(
Každopádně si s tím teď zkusím ještě pohrát, když vím,kde je problém.
Veřejnou IP mám nastálo, ta se nezmění.

--
Šplíchal
Šplíchal

Příspěvek od Šplíchal »

Vyřešeno!

Takže nakonec jsem přidal v sip.conf v parametru externip i číslo portu a raději jsem doplnil i localnet a už to funguje :-)

externip=109.105.x.x:yyyy
localnet=192.168.1.x/255.255.255.0

Díky za popostrčení :-)

--
Odpovědět