Zajímalo by mě, jestli ten, kdo mi volá může rozpoznat např. výrobce nebo model mého telefonu, když probíhá náš hovor. Mám matný pocit, že v callcentru operátora kdysi poznali typ mobilu, ale možná ho měli jen přiřazený k prodané SIM.
Jde mi zejména o to, jestli by útočník mohl pomocí nějaké technologie poznat, zda volá či nevolá na smartphone a podle toho zákeřně působit. Konkrétně myslím situaci, kdy podvodník nabízí buď ověření v bankovní aplikaci anebo chce údaje o majiteli účtu. Když by podvodník věděl, že volá na tlačítkový mobil, ověření přes aplikaci může klidně nabízet.
Nenacházím vhodná klíčová slova, zatím se mi podařilo najít, že z IMEI se dá model telefonu poznat, ale nedokážu najít, jestli by spojením hovoru mohla druhá stana IMEI vidět.
Může volající rozpoznat model mého telefonu?
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Může volající rozpoznat model mého telefonu?
Model telefonu ví operátor, ale volající nebo prostě druhá strana nikoli. Leda že by to nějak šlo rozpoznat u VoLTE hovorů, ale to by zase muselo být nejspíš v síti toho stejného operátora. Ale pochybuji o tom.
Jestli se použije VoLTE by možná šlo odhadnout podle rychlosti s jakou to začne vyzvánět. Ale podle mne to nikdo takto nezkoumá.
Jestli se použije VoLTE by možná šlo odhadnout podle rychlosti s jakou to začne vyzvánět. Ale podle mne to nikdo takto nezkoumá.
Re: Může volající rozpoznat model mého telefonu?
Útočník se obvykle snaží získat vzdálený přístup tím, že oběti řekne, aby někam kliknula, nebo oběť přemluví aby někam poslala/vložila/dovezla peníze. Obvyklá zbraň útočníka je naléhavost. Pokud vás nepřesvědčí tím, co o vás ví, zkusí to klidně tím, co o vás neví. Když to nevyjde, volá hned na další číslo, nemá žádné zábrany...