FRITZ!Box 7390 - Nedostupné číslo

Volání přes internet pomocí speciálních telefonů nebo adaptérů.

Re: FRITZ!Box 7390 - Nedostupné číslo

Příspěvekod Hooonza » čtv 07. úno 2013 7:51:31

FritzBoxy, pokud je nemáte připojeny na nějaké APC, záložní zdroj s přepěťovou ochranou, dělají ještě 1 věc. Při nestabilitě a příp. velice krátkém výpadku proudu (delší výpadek tolik nevadí, při něm se modem normálně vypne a znovu zapne) se přesto, že internet normálně funguje a indikace v modemu ukazuje všechny telefonní linky registrované, nedá na něj dovolat, po restartu se to spraví. Viděl jsem to opakovaně, ty modemy jsou na to citlivé. Když máte F!B a chcete s ním telefonovat, podle mě je potřeba vždycky napájet přes záložní zdroj, jinak neustále hrozí, že se Vám nikdo nedovolá (a nepoznáte to).
Když pominu taky aspoň nějakou ochranu poměrně drahého zařízení.
Hooonza
 
Příspěvky: 256
Registrován: úte 03. led 2012 19:09:05

Re: FRITZ!Box 7390 - Nedostupné číslo

Příspěvekod jry » čtv 07. úno 2013 17:56:43

Díky za zajímavou stopu. Stačí klasické levné UPS jako třeba APC Back-UPS ES 700 nebo to chce něco s dokonaleji vyhlazeným výstupem?
jry
 
Příspěvky: 27
Registrován: čtv 13. zář 2012 9:08:23

Re: FRITZ!Box 7390 - Nedostupné číslo

Příspěvekod xsouku04 » čtv 07. úno 2013 18:17:49

Hooonza píše:FritzBoxy, pokud je nemáte připojeny na nějaké APC, záložní zdroj s přepěťovou ochranou, dělají ještě 1 věc. Při nestabilitě a příp. velice krátkém výpadku proudu (delší výpadek tolik nevadí, při něm se modem normálně vypne a znovu zapne) se přesto, že internet normálně funguje a indikace v modemu ukazuje všechny telefonní linky registrované, nedá na něj dovolat, po restartu se to spraví. Viděl jsem to opakovaně, ty modemy jsou na to citlivé. Když máte F!B a chcete s ním telefonovat, podle mě je potřeba vždycky napájet přes záložní zdroj, jinak neustále hrozí, že se Vám nikdo nedovolá (a nepoznáte to).
Když pominu taky aspoň nějakou ochranu poměrně drahého zařízení.


A zkrátit dobu za kterou se obnovuje registrace by opětovné zaregistrování neurychlilo ?


Nebo jinak, pokud se tohle stane je to na věky nebo jen do další plánované registrace zařízení ?
Jinak děkuji za velice užitečný postřeh jen velmi těžko by se na to přicházelo.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 7681
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: FRITZ!Box 7390 - Nedostupné číslo

Příspěvekod Hooonza » čtv 07. úno 2013 19:06:10

Je otázka, před jak silnou nestabilitou dokáže jaké zařízení ochránit. Přímý zásah bleskem nevydrží samozřejmě žádná přepěťová ochrana, ale pokud jde bouřka jen okolo, potom rozdíly asi budou poznat. Pozor, zásah může přijít i telefonním vedením. Nejde jen o bouřky, kolísání napětí je běžné i v klidném období, hlavně to pozoruji v létě, to prostě zdroj cvakne několikrát denně.
Pokud to mám vyzkoušené, i s levné UPS mi potíže odstranily (opravdu je koupím na aukru za pár 100, používám i APC Back CS 500, i ty APC Back-UPS ES 700), od jejich zapojení výpadky skončily (na 5 různých místech stejné zkušenosti).
Zkrátit dobu registrace - jenže jak. V běžném rozhraní se to nastavit nedá, už jsme to tady někde řešili. Přes telnet nebo jednodušeji s FBEditorem najdete v configu jen hodnotu TTL, která se dá zkrátit. Standartně je nastavena na 30 minut, ale pokud se pamatuju, nedostupnost modemu na volání byla trvalá, než jsem na to přišel, třeba 3 dny u vzdáleného modemu, takže myslím, že by přenastavení nepomohlo. Jediným řešením byl restart modemu. Už jenom kvůli tomu stresu, hlídat si, jestli se dá na modem dovolat nebo ne, raději všude FritzBox automaticky připojuju přes APC.
Hooonza
 
Příspěvky: 256
Registrován: úte 03. led 2012 19:09:05

Re: FRITZ!Box 7390 - Nedostupné číslo

Příspěvekod jry » čtv 07. úno 2013 21:23:40

Zatím jsem tento problém zaznamenal 3x. V prvních dvou případech se přibližně po 30-60 minutách dalo zase do firmy dovolat. V třetím případě jsem nechal FB restartovat, protože jsem chtěl problém lokalizovat.
jry
 
Příspěvky: 27
Registrován: čtv 13. zář 2012 9:08:23

Re: FRITZ!Box 7390 - Nedostupné číslo

Příspěvekod jry » čtv 07. úno 2013 23:33:21

Na jednom ze dvou čísel (vedlejším) jsem tedy u Odoriku zakázal "NAT keep-alive" a na straně FB jsem nastavil Registrar na "sip.odorik.cz:443". Jakmile na hlavním čísle problém nastane, otestuji to vedlejší.

Ještě jsem v nastavení FB 7390 hledal volbu Keep-alive, ale nenašel. Používáme aktuální firmware.
jry
 
Příspěvky: 27
Registrován: čtv 13. zář 2012 9:08:23

Re: FRITZ!Box 7390 - Nedostupné číslo

Příspěvekod xsouku04 » pát 08. úno 2013 0:10:12

Ještě jsem v nastavení FB 7390 hledal volbu Keep-alive, ale nenašel. Používáme aktuální firmware.

Předpokládám, že keep alive to bude automaticky posílat, leda že by to rozpoznalo veřejnou adresu a v tom případě by to neposílalo. Někteří voip operátoři jako třeba 802.cz jsou totiž na keep alive zasíleném zařízením vyloženě závislí, vlastní keep alive ani neposílají. Je to tak korektní jen to možná není možné nastavit úplně u všech zařízení, ale předpokládám, že fritz patří k těm lepším. Naopak operátoři, kteří staví na asterisku zase zasílají keep alive vždy ledaže by udělali na míru konfiguraci právě vám.
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 7681
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

Re: FRITZ!Box 7390 - Nedostupné číslo

Příspěvekod antr » stř 13. úno 2013 11:40:53

:arrow: Měl jsem problém taky s příchozím hovorem na F!B. Ale problém byl spíše v mém providerovi, protože mu dokonale fungoval FireWall (který byl údajně vypnutý). Odchozí hovor šel vždy a příchozí do cca 5min od toho odchozího. Poté nešel příchozí, 3x zazvonění a pak hláška odorika že číslo je nedostupné. Pokud se pak uskutečnil odchozí hovor tak to zase na těch 5 min šlo. Trvalo dlouho než se to všecko vypozorovalo, protože při dostatečném počtu odchozích hovoru se to může stávat občas. :x Jestli to nemůže být taky problém jako JRY. Jinak u odoriku se zařízení tvářilo stále registrované a keep-alive bylo zapnuto. Řešení bylo změnit čas registrace, jak píše hooonza standartně je to 30min, tak pomocí FBEditoru a Hooonzy jsem nastavil 1min a od té doby tam není jedinný problém.
:arrow: Co se týka UPS k F!B tak problém zaseknutí F!B jsem zaznamenal přes ADSL a to i několikrát za den. Od té doby co nepracuje jako modem ADSL, tak nemám problém se zaseknutím F!B i bez UPS (je to zajímavé)
antr
 
Příspěvky: 23
Registrován: pon 06. úno 2012 9:54:07

Re: FRITZ!Box 7390 - Nedostupné číslo

Příspěvekod jry » ned 24. úno 2013 10:17:43

jry píše:Na jednom ze dvou čísel (vedlejším) jsem tedy u Odoriku zakázal "NAT keep-alive" a na straně FB jsem nastavil Registrar na "sip.odorik.cz:443". Jakmile na hlavním čísle problém nastane, otestuji to vedlejší.


Právě nastala situace, kdy se nedalo dovolat na hlavní číslo, ale vedlejší fungovalo. Po 15 minutách ožilo i volání na hlavní číslo. Před popsanou změnou nefungovalo při výpadku volání na obě čísla současně. Takže navrhovaná změna pravděpodobně pomohla a upravím i hlavní číslo.
jry
 
Příspěvky: 27
Registrován: čtv 13. zář 2012 9:08:23

Re: FRITZ!Box 7390 - Nedostupné číslo

Příspěvekod xsouku04 » čtv 09. kvě 2013 19:16:43

Dnes mám další dva postřehy co se týče fritze 7390. A to s DECT sluchátkem Panasonic připojeným k fritz jako k základně.

* Kvalita hovoru, pokud fritz používá g729, je dost mizerná. Pokud ale vynutím u nás na ústředně ALAW, je vše ok.
* Fritz neumožňuje vytáčet čísla v síti odorik (tedy např. *300116), protože čísla začínající * má pro vnitřní potřebu. Dá se to ale obejít vytočením *#*300116 - zdroj http://forums.whirlpool.net.au/archive/1796649


Zbývá vyřešit, jak fritz přinutit, aby do internetu otevřel jiný sip port než 5060. Můj fritz má totiž veřejnou IP a já nechci, aby nás nějaký sip hacker v noci budil ....
Uživatelský avatar
xsouku04
Administrátor
 
Příspěvky: 7681
Registrován: pát 15. říj 2010 11:11:44
Bydliště: Brno

PředchozíDalší

Zpět na VoIP Hardware

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník